PMMP • Massasuosio, substanssi, sukupolvikokemus • 2003–2013

PMMP • Vuodet 2003–2012 ja 2024
Kuulkaas enot!Kovemmat kädetLeskiäidin tyttäretPuuhevonenVeden varaanRakkaudestaMatkalauluHitit
Musiikkia esille kirjastossa

PMMP: Kuulkaas enot! (RCA/BMG Finland 2003).

PMMP: Paula ja Mira, Mira ja Paula. Paulan ja Miran molemmat puolet. Muitakin tulkintoja lyhenteestä on esitetty.

Joka tapauksessa Paula Vesalan ja Mira Luotin duo – ulkojäseninään tuottaja-säveltäjä Jori Sjöroos ja pitkäaikainen livebändi – oli noin kymmenen vuoden ajan Suomen ehdottomasti merkittävimpiä ja suosituimpia pop- ja rocknimiä. Toiset kymmenen vuotta se vietti hajonneena, asianomaisten keskittyessä muihin hommiinsa, mutta kesällä 2024 on ainakin keikoille paluun aika. Sen kunniaksi tässä katsaus PMMP:n tasalaatuiseen ja johdonmukaiseen diskografiaan.

PMMP-tuotantoa vuosien varrelta • Kollaasi: Tuomas Pelttari

PMMP-tuotantoa: Kuulkaas enot! • Kovemmat kädet • Leskiäidin tyttäret • Veden varaan • Rakkaudesta • Hitit. Kollaasi: Tuomas Pelttari

Vuonna 2002 Suomessa viriteltiin uraauurtavaksi koettua tosi-tv -musiikkikilpailua: maailmalla menestyneen Popstars-formaatin paikallista versiota. Oikeastihan musatähtien etsimisellä television kautta oli vuosikymmenten perinteet, mutta kansainvälisellä brändiryminällä uusi konsepti saatiin kaupattua yleisölle kovinkin ainutlaatuisena.

Popstarsin kuvauksissa kohtasivat Kärsämäellä syntynyt ja Kuopiossa kouluja käynyt Paula Vesala (s. 1981) sekä turkulainen Mira Luoti (s. 1978). Sibelius-akatemiassa musiikkikasvatusta opiskellut Vesala oli näytellyt Kuopion ylioppilasteatterissa, ja myös Luotilla oli harrastajateatteritausta.

Ohjelmassa koottuun Gimmel-yhtyeeseen he eivät päässeet, mutta tätä tuskin on täytynyt jälkikäteen harmitella. PMMP syntyi, kun yhteen lyöttäytynyt kaksikko sai yhteistyökumppanikseen Luotin vanhan tutun Jori Sjöroosin. Vuonna 1976 syntyneellä Sjöroosilla oli takanaan hämmentävän monipuolinen musiikkiura: undergroundissa hän oli niittänyt mainetta Thergothon-yhtyeen doom metallilla ja This Empty Flow’n goottitunnelmoinnilla, sitten tavoitellut popyleisöä julkaisemalla retrovaikutteista millennium-elektroa Fu-Tourist -nimellä.

Seuraavaksi Sjöroosin kynästä syntyi jotain vielä aivan muuta.

PMMP sai sopimuksen BMG:n kanssa ja ilmaantui tyhjästä singlelistalle kesällä 2003 julkaistun ’Rusketusraidat’-debyytin myötä. Varmasti tahallisenkin ärsyttäväksi suunniteltu purkkapunk-kappale oli raivostuttavan tai ihastuttavan tarttuva ja hallitsi listaa suurimman osan kesästä. Eipä moni osannut silloin pitää PMMP:tä muuna kuin yhden hitin ihmeenä, joka provosoi seksillä ja räävittömällä huumorilla. Jälkiviisaus osoittaa ’Rusketusraitojen’ kuitenkin kestäneen aikaa niin lausuntona kuin tuotantona.

Rusketusraidat • albumilta Kuulkaas enot!
2003

Jo loppukesästä ilmestyi PMMP:n esikoisalbumi Kuulkaas enot!, jonka sisäpiirimäiseltä vaikuttava nimi tuntui edelleen viittaavan huumoribändiin. Se tuskin auttoi levyn menestystä, vaikka se ylsikin aivan hyvin albumilistan kuudenneksi. Mutta eipä sitä paljon musamediassa arvosteltu, ja näin monelta jäi havaitsematta PMMP:n jo alkumetreillään osoittama monitahoisuus, kyky ja halu tummempienkin tunnelmien välittämiseen.

Vuodet ovat hioneet parodian rajoja hipovan pateettisesta ’Joutsenet’-biisistä voimaballadiklassikon, mutta oma suosikkini esikoiselta on riipaisevan herkkä nuoruuskuvaus ’Kesä -95’. Joskus olen väittänyt sitä PMMP:n koko tuotannon parhaaksi biisiksi.

Kesä -95 • albumilta Kuulkaas enot!
2003

PMMP: Kovemmat kädet (RCA/BMG Finland 2005).

Sehän olisi voinut päättyä siihen, mutta koska Vesalalla, Luotilla ja Sjöroosilla oli visio, johon BMG:kin edelleen uskoi, ei se päättynyt. Maaliskuussa 2005 julkaistu Kovemmat kädet -levy otettiin silti aluksi vähän empivästi vastaan. Se debytoi albumilistan top 20:ssa. ’Päiväkoti’-ensisingle sai hiljalleen positiivista huomiota niin levymyyriltä kuin popin kuluttajilta. Iso listahitti se ei ollut.

Kevään mittaan alkoi kuulua yhä enemmän kehuvia, jopa hehkuttavia ääniä. Levy roikkui listoilla ja ylsi kesällä lopulta kärkisijoille. PMMP alkoi saada mainetta livebändinä: Ilosaarirockin keikkaa pidetään keskeisenä. Haikea etäsuhdebiisi ’Oo siellä jossain mun’ alkoi soida isosti radiossa. Viihdemediassa tiedettiin jo, että Paula Vesala seurusteli The Rasmuksen laulajana maailmaa kiertävän Lauri Ylösen kanssa: siitähän biisin arveltiin kertovan.

Hiljalleen Kovemmista käsistä tuli supermenestys ja PMMP:n uran kannalta tyystin keskeinen levy. Sen suosiota venytti vielä ”kumipainos”, jolle lisättiin kaksi uutta kappaletta; näistä Noitalinna Huraa! -yhtyeen ’Pikkuveli’-klassikon tulkinnasta tuli yksi bändin isoimmista hiteistä. Lopulta albumia myytiin yli 100 000.

Mutta se teki PMMP:stä pysyvästi myös ”vakavan bändin” ja kriitikkojen suosikin. On kuvaavaa, että ilmestyessään levyä ei edes arvosteltu Soundissa, mutta vuonna 2019 lehden kokoama raati valitsi sen 2000-luvun parhaaksi suomalaiseksi albumiksi. 

Kovemmat kädet kurottaa moniin suuntiin, avaus- ja nimibiisin hyytävästä, lapsenmurha-aiheisesta post punkista alkaen.

Kovemmat kädet • albumilta Kovemmat kädet
2004

Sitten tarjolla on ’Matkalaulun’ hilpeää on the road -remellystä, hittibiisien haikeita tunnelmia ja loppupuolella lisää goottimaista synkistelyä, mutta Vesala, Luoti ja Sjöroos todella venyvät moneksi. Esimerkkinä siitä voi klassikkoja puolillaan olevalta levyltä poimia vaikka punk-paahtoisen ’Matoja’-biisin.

Matoja • albumilta Kovemmat kädet
2004

PMMP: Leskiäidin tyttäret (RCA/BMG Finland 2006).

Kuuman raudan takominen jatkoi syksyllä 2006 ilmestyneellä Leskiäidin tyttäret -albumilla, josta tuli luonnollisesti listaykkönen ja suurmenestys, jos ei ihan edeltäjänsä veroinen. Tällä kertaa myös kriitikot olivat heti hereillä.

Metro-tyttöjen levyttämästä kansanballadista nimensä lainaava kolmoslevy pelaa periaatteessa samoilla ääripäillä kuin Kovemmat kädet, mutta nyt jako haikeiluun ja runttaukseen tuntuu selkeäpiirteisemmältä. Melankoliaa on suhteessa aiempaa enemmän, ja oikeastaan juuri näiden radioystävällisten kappaleiden myötä Leskiäidin tyttäret jää hieman edeltäjästään. Se on silti värikäs ja anarkistinenkin levy, ja aivan erityisen tehokkaan tyrmäyksen PMMP tarjoaa taas heti aluksi. Kertosäkeessään hulluun intensiteettiin yltävä parisuhdeväkivallan kuvaus ’Joku raja’ on pysäyttävimpiä suomalaisbiisejä koskaan.

Joku raja • albumilta Leskiäidin tyttäret
2006

Levyn tunnelmien toista laitaa edustaa ihanan sumuinen ’Kesäkaverit’, jossa on kaikki oleellinen nuoruuden ja kesän bilemeiningistä Suomen kaltaisessa maassa. Tällaisissakin biiseissä Paula Vesala todistaa lahjansa tarinankertojana. Ei riitä mainita, että perse heiluu. Tulee kertoa kokonainen noin vuorokauden kattava kappale elämää ja sen kulisseja, sitoa ne aikaan ja paikkaan.

Kesäkaverit • albumilta Leskiäidin tyttäret
2006

Näihin aikoihin uusi lastenmusiikki oli nousussa varsinkin ensimmäisen Ipanapa-kokoelman myötä, mutta PMMP:n kaltaiselta pop-suosikilta oli silti merkille pantavaa julkaista syksyllä 2007 kokonainen lastenlevy Puuhevonen. Kappalemateriaali on suosikkisävelmiä eri aikakausilta, mutta PMMP:n esittämänä ne saavat tietysti uusia sävyjä. Listakolmoseksi yltäneestä levystä tuli lajissaan merkittävä menestyskin. Ilmeinen syy tällaisen levyn tekemiselle oli tietysti se, että niin Paula Vesala kuin Mira Luoti odottivat näihin aikoihin esikoisiaan.

PMMP: Veden varaan (RCA/Sony Music 2009).

Perheellistyminen ei silti hidastanut julkaisutahtia. Jo maaliskuussa 2009 ilmestyi seuraava originaalimateriaalista koostunut levy, Veden varaan, josta tuli suurmenestys. Asiaa auttoi erityisesti isoksi radiohitiksi ja yli 10 miljoonan Spotify-striimeineen kestäväksi klassikoksi noussut ’Lautturi’, joka lienee kuolemankaihossaan yksi 2000-luvun parhaita esimerkkejä siitä, miten synkistely voi edelleen suomalaisiin vedota. Onhan se tietysti virheetön melankoliapop-kappalekin.

Lautturi • albumilta Veden varaan
2009

PMMP:n levyistä Veden varaan on eniten post punkia, vaikka se toki suhteutuu yhtyeen 2000-lukulaiseen soundimaailmaan ja usein isoksi kasvavaan pop-estetiikkaan. Yleisvaikutelma levystä on hieman apea, vaikka ainakin Viimeinen valitusvirsi -singlellä pintautuu myös luonteenomainen aggression ja itseironian yhdistelmä. Edeltäjiinsä nähden levy on sekä yhtenäisempi että hieman tasapaksumpi, mutta eittämättä aivan hyvä kuitenkin. Poimitaan tähän toiseksi näyteeksi hilpeän kirpeä ja ilahduttavan tarttuva ’Merimiehen vaimo’.

Merimiehen vaimo • albumilta Veden varaan
2009

Kesäkuussa 2012 julkaistua Rakkaudesta-albumia edelsi sentään vähän pidempi levytystauko, vaikkei muusta tekemisestä vapaa. Rakkaudesta ylsi luonnollisesti listaykköseksi ja myi laskevankin levymyynnin oloissa kultaa, mutta jollain tapaa se on yhä alavireisempi levy, joka ennakoi bändin loppua. Se alkaa kolmella laahaavan hitaalla ja ahdistuneella kappaleella, joista sinänsä uljas ’Heliumpallo’ valittiin jopa ensisingleksi. Tässä kuitenkin masentuneen fanin kanssa käytyyn viestinvaihtoon perustuva, apeudessaankin koskettavan kaunis ’Korkeasaari’.

Korkeasaari • albumilta Rakkaudesta
2012

Löytyy Rakkaudesta-albumilta sentään kevyempääkin materiaalia, kuten radiohitiksi noussut ’Rakkaalleni’ tai Mariskan kanssa esitetty voimaannuttamisräppi ’Tytöt’. Levyn perusmoodi on kuitenkin alakulo, ja loppusuoralla se saa taas vallan. Komea ’Kevään valo’ on muun ohella jälleen yksi Jori Sjöroosin post punk -fetissin ilmentymä.

Kevään valo • albumilta Rakkaudesta
2012

Toukokuussa 2013 PMMP ilmoitti lopettavansa uransa toistaiseksi. Ensin heitettiin toki kesän festarikeikat ja lokakuussa loppuhuipennus koitti Helsingin jäähallissa. Samana syksynä yhtye julkaisi myös jopa kaksi kokoelmaa, joista ensimmäinen, Matkalaulu, ei tosin ollut tavanomainen hittilajitelma, vaan oikeastaan oma albuminsa, joka sisältää vaihtoehtoisia versioita hiteistä ja albumiraidoista. Tekemisen tapa muuttui tässä niinkin, että pitkäaikainen livebändi pääsi ensimmäistä kertaa studioon ja tuottajavastuu siirtyi Sjöroosilta Samuli Kosmiselle.

Bändin mukanaolo ei tarkoita festarikeikkaa vastaavaa iloista kokemusta. Päin vastoin Matkalaulu on elektroninen, studioalbumeita kokeellisempi ja usein aika synkkäilmeinen kokonaisuus. Sen varsinainen pointti tuntuu olleen PMMP:n todistaminen taidepop-yhtyeeksi. Jotkut ratkaisut toimivat paremmin, jotkut huonommin. Seitsemän- ja puoliminuuttiseksi venytetty ’Heliumpallo’ pääsee tässä ahdistavimmilleen, mutta ehkä myös parhaimmilleen.

Heliumpallo • albumilta Matkalaulu
2013

Matkalaulu-levy annosteltiin yleisölle ensin kertomatta, että joulun alla, viimeisen keikan jälkeen, ilmestyisi vielä se perinteinen kokoelma: lakonisesti nimetty Hitit sisältää 20 biisiä, kaikki ne isoimmat, lopussa vielä yhtyeen aktiiviuran viimeinen uusi biisi ’Valloittamaton’, josta ei tosin kummempaa hittiä tullut. 

Ja sitten se oli siinä. Paula Vesala on välissä kuluneen vuosikymmenen aikana luonut erittäin menestyksekkään uran sooloartistina, näyttelijänä, säveltäjänä, käsikirjoittajana, dramaturgina ja vaikka missä muissa toimissa. Korona-aikana hänestä tuli yksi luovien alojen näkyvimmistä kasvoista puolustettaessa näiden alojen tulonhankintamahdollisuuksia. Soolouransa hän ilmoitti jättävänsä pitkälle tauolle vuoden 2023 alussa ilmestyneen Näkemiin, melankolia -albumin jälkeen.

Myös Mira Luoti on tehnyt kaksi sooloalbumia, näytellyt ja esiintynyt tosi-tv -ohjelmissa, mutta on eittämättä jäänyt näkyvyydeltään Vesalan varjoon.

Kesä 2024 merkitsee siis paluuta festarikeikkojen ja kahden stadionkeikan merkeissä. Jatkosta ei tätä kirjoitettaessa ole tietoa. PMMP uutta musiikkia luovana yksikkönä voi kytkeytyä elämänvaiheeseen, joka on asianosaisilta jäänyt taakse, mutta arvailuja olisi turha esittää. Kesäkeikoilla kuultaneen yhteislaulua ja koettaneen hurmosta.

Onhan kyse kuitenkin yhtyeestä, joka on 2000-luvun Suomessa ehkä parhaiten kyennyt yhdistämään massasuosion, taiteellisen substanssin ja sukupolvikokemuksen.

Niko Peltonen

PMMP keikalla 2024
Paula Vesala Mira Luoti Juho Vehmanen Mikko Virta Heikki Kytölä

La 29.6. Seinäjoki Provinssi
Su 7.7. Turku Ruisrock
Su 14.7. Joensuu Ilosaarirock
Pe 23.8. Helsinki Olympiastadion
La 24.8. Helsinki Olympiastadion

PMMP | kotisivu
PMMP | Facebook
PMMP | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Alma: Have U Seen Her? [2020] – varjoa jahtaamassa
Anssi Kela: Aukio [2009] – rohkeutta aallonpohjalla
Apulanta: Aivan kuin kaikki muutkin [1998] – hajoamispisteestä huippusuosioon
Behm: Draaman kaari viehättää [2020] – modernin melankolian airut
Behm: Merkittävät erot [2023] – Behm maalaa kauneutta uusilla väreillä
Chisu: Momentum 123 [2019] – suuren muutoksen maisemissa
Classix Nouveaux: Night People [1981] – futuristisen uusi aalto
Don Huonot – taidelukiosta Tokyomaniin • Vuodet 1990–2019
Duran Duran: Big Time [1988] – iso juttu, unohdettu klassikko
Ellinoora • Ulos boksista ja vastavirtaan [2019]
Ellips: Yhden naisen hautajaiset [2019] – hippihenkeä ja sovitustyötä
Irina: Haluun olla yksin [2021] – tiistaiaamun draamaa
Haloo Helsinki!Älä pelkää elämää [2021] – suurten tunteiden peli
Jonna Tervomaan Ääni [2017] kasvaa kuunnellessa
Maija Vilkkumaa: Aja! [2015] – kun kaava rikotaan

Mikko Kuustonen: Aurora [1994] – olemassaolon blues
Nylon Beat: Valehtelija – popyhtyeen kasvun paikka • Vuodet 1995–2003
Pariisin Kevät: Kaikki on satua [2012] – läpimurto todellisuudesta toiseen
Pet Shop Boys: Behaviour [1990] – pop osuu sydämeen
Ruusut: Kevätuhri [2020] – inhimillisyyttä ajankuvan alla
Scandinavian Music Group – surinakitaroista banjoihin, Talvipuutarhasta Las Vegasin raunioille • Vuodet 2002–2018
Suad: Waves [2021] – aaltojen voima ja hauraus
The 1975: I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It [2016] – kurotus kohti täydellistä rockmusiikkia
Vesala tervehtii melankoliaa Näkemiin, melankolia [2013]
Viitasen Piian Ihmisen aika [2024] onnistuu monella tasolla
Vilma Alina: True Crime [2021] – parisuhteen viimeisellä rannalla
Years & Years: Communion [2015] – nykypäivän syntikkapopin helmi
Zen Café: Helvetisti järkeä [2001] – rumia sanoja rakkaudesta

💿
PMMP
Finna.fi

Kuulkaas enot! • CD | RCA/BMG Finland 2003 • LP-uusintapainos Sony Music 2019 ja 2024
Kovemmat kädet • CD | RCA/BMG Finland 2005 • LP-uusintapainos Sony Music 2019 ja 2024
Leskiäidin tyttäret • LP & CD | CD: RCA/BMG Finland 2006 • LP: RCA/BMG Finland/Jäänsärkijä Records 2007 • LP-uusintapainos Sony Music 2020 ja 2024
Puuhevonen • CD | RCA/BMG Finland 2007
Veden varaan • CD | RCA/Sony Music 2009 • LP-uusintapainos Sony Music 2020
Rakkaudesta • LP & CD | RCA/Sony Music 2012 • LP-uusintapainos Sony Music 2020
Matkalaulu • CD | RCA/Sony Music 2013

💿
Boksit ja kokoelmalevyt
PMMP

Finna.fi

2000-luku • 5CD & 6LP | RCA/Sony Music 2009
Hitit • CD+DVD | RCA/Sony Music 2013 • 2LP RCA/Sony Music 2022

🎥🎶
DVD • Bluray
PMMP
Finna.fi

Kuulkaas live!, 231 min • DVD + liite | Sony BMG/Sony Music Entertainment Finland 2008
Viimeinen keikka, 2 h 45 min • DVD + 4-sivuinen liite | Sony Music Entertainment Finland 2014

💿
Vesala
Finna.fi

Vesala | Warner Music Finland/Etenee Records 2016
Etsimässä rauhaa | Warner Music Finland/Etenee Records 2020
Totuuksia popmusiikista | Warner Music Finland 2021
Näkemiin, melankolia | Warner Music Finland/Etenee Records 2023

📺💿
Vain elämää 3
[Paula Vesala • Paula Koivuniemi • Jenni Vartiainen • Vesa-Matti LoiriToni Wirtanen • Elastinen • Samuli Edelmann]
Finna.fi

Vain elämää – kausi 3 – päivä • CD | Warner Music Finland 2014
Vain elämää – kausi 3 – ilta • CD | Warner Music Finland 2014

📺💿
Vain elämää 8
[Mira Luoti • Terhi Kokkonen • Sani • Arttu Wiskari • Aki Tykki • Danny • Kasmir]
Finna.fi

Vain elämää – kausi 8 – ensimmäinen kattaus • CD | Warner Music Finland 2018
Vain elämää – kausi 8 – toinen kattaus • CD | Warner Music Finland 2018

📺💿
Vain elämää 10
[VesalaMaija VilkkumaaErin • Lauri Tähkä • Samu Huber • Elastinen • VilleGalle • Antti Tuisku]
Finna.fi

Vain elämää – kausi 10 – ensimmäinen kattaus • 2CD | Warner Music Finland 2019
Vain elämää – kausi 10 – toinen kattaus • 2CD | Warner Music Finland 2019

📱
Lue lisää Vesalasta
Helsingin Sanomat

Kuka minusta tulee? Juuso Määttänen | HS 10.2.2023

📚
Lue lisää Paula Vesalasta ja PMMP:stä
Finna.fi

PMMP – vaahtopäät  Kalle Björklid, 218 sivua | Like 2010
PMMP – koko show  Aku-Axel Muukka, 117 sivua | Docendo 2014
PMMP  Paula Vesala & Mira Luoti & Hanna Ylönen & Pasi Kostiainen, 218 sivua | Like 2008

💿
This Empty Flow
Finna.fi

Magenta Skycode | Avantgarde Music 1996
Three Empty Boys | Plastic Passion 1999
Nowafter | Eibon Records 2001

💿
Fu-Tourist
[Jori Sjöroos]
Finna.fi

The Universe Is For Us | 2002

💿
Magenta Skycode
Finna.fi

Compassion EP • CD | Plastic Passion 2005
IIIII | Solina Records 2006
Relief | Columbia/Solina Records/Sony Music Entertainment Finland 2010
We Will Be Warm EP • 12″ | Solina Records 2013

Jori Sjöroos
Finna.fi

Sjöroots LP | Svart Records 2021

Kuulkaas enot! • 2003
Spotify

Kovemmat kädetKumipainos • 2005
Spotify

Kovemmat kädet • 2005

PMMP: Kovemmat kädet (RCA/BMG Finland 2005).

Leskiäidin tyttäret • 2006

PMMP: Leskiäidin tyttäret (RCA/BMG Finland 2006).

Veden varaan • 2009

PMMP: Veden varaan (RCA/Sony Music 2009).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari