Behm: Draaman kaari viehättää – modernin melankolian airut

Draaman kaari viehättää | Warner Music Finland 2020
Musiikkia esiin kirjastossa
Merkittävät erot • [9/2023]

Behm: Draaman kaari viehättää (2020).Vuonna 2019 julkaistu ’Hei rakas’ teki Rita Behmistä hittiartistin taatusti nopeammin kuin kukaan osasi ennakoida. Yhden hitin ihmeeksi tämän laulaja-lauluntekijän tuominneet hiljenivät toivottavasti viimeistään kuluvan vuoden viikolla 40, kun Behmin ensialbumin kaikki kymmenen kappaletta olivat virallisen singlelistan top-20:ssä. Samaan aikaan itse albumi, syyskuussa 2020 julkaistu Draaman kaari viehättää, oli albumilistan kärjessä.

Kaikki on muutenkin tapahtunut hämmentävän nopeasti. Vielä viisi vuotta sitten Behm ei omien sanojensa mukaan vielä ollut kirjoittanut yhtään biisiä – siis koskaan. Vuonna 2016 hän hankki kitaran, teki ensimmäisen kappaleensa ja ilmoittautui Apulannan ja Veikkauksen yhteistyössä järjestämälle biisileirille. Sillä ainokaisella biisillään hän sai musiikkialan kiinnostumaan itsestään ja sai solmittua ensin kustannussopimuksen (yhtiö halusi työllistää hänet laulunkirjoittajaksi) ja sitten levytyssopimuksen, jonka myötä Behmistä tuli artisti. Uusia kappaleita alkoi syntyä – ensimmäisen singlen ilmestyessä suurin osa albumista oli jo kirjoitettu valmiiksi.

Hei rakas

Kaiken tuon tietäen tuntuu vaikuttavalta, että Draaman kaari viehättää on kokonaisuutena niin valmis teos. Siitä ei aisti hakemista. On kuin visio olisi ollut valmis jo pitkään ja noussut ehyenä pintaan, kun aika oli kypsä. Samaan aikaan albumi ei kuulosta tietynlaiseksi tekemällä tehdyltä. Biisit tuntuvat syntyneet suoraan tunteista, joita ne käsittelevät. Vaikutelma on hyvin vilpitön.

Mutta jos aito ja vilpitön musiikki ja taiten tehdyt biisit menestyisivät automaattisesti, myyntilistat näyttäisivät useimpina viikkoina aivan erilaisilta. Miksi juuri Behmistä sitten on tullut niin suuri juttu?

Ehkä siksi, että Draaman kaari viehättää tuo suomalaisiin perinteisesti vedonneen slaavimelankolian tähän päivään. Se ei tee sitä ähisten Yön kaltaisten iskelmärockbändien tyyliin eikä toisaalta Juha Tapio -koulukunnan popiskelmän sievyydellä, vaan tuomalla klassiset rakkauden, ikävän ja onnen loputtoman tavoittelun teemat moderneihin popsovituksiin – aavan meren tuolla puolen jossakin on maa, jossa tivolit eivät vaihda paikkaa. Tunteet ovat tuttuja, aitoja, perinteisiä ja vahvoja, mutta toteutuksen ansiosta myös tämän päivän popyleisön samaistuttavissa. Tällä lähestymistavalla Behm saattaa vedota yllättävänkin laajaan yleisöön, vaikka yhtenäiskulttuurisukseen ajat ohi ovatkin.

Tivolit

Levyn vahvuuksiin kuuluu sekin, että Behmin musiikki ei ole tuotannollisesti sidottu tähän vuoteen. Jos pääsee käymään niin, että suuri yleisö jossain vaiheessa kyllästyy synteettisiin soundeihin ja kakskytlukuisiin ratkaisuihin, Behmin biiseillä on edelleen mahdollisuus jäädä elämään. Levyllä kuullaan myös puisia soittimia ja bändimäisiä toteutuskeinoja.

Draaman kaarikin löytyy, ja sillä on onnellinen loppu.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

BEHM | Facebook
BEHM
| Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Alma: Have U Seen Her? – varjoa jahtaamassa
Behm: Merkittävät erot – Behm maalaa kauneutta uusilla väreillä
Chisu: Momentum 123 – suuren muutoksen maisemissa
Egotrippi: 10 – valttina puhuttelevuus
Ellinoora • ulos boksista ja vastavirtaan
Haloo Helsinki! Älä pelkää elämää – suurten tunteiden peli
Knipi ja menetysten kauneus
Maija Vilkkumaa ei aja puolivaloilla
Maj Karma: 101 tapaa olla vapaa – ristiriitaisia tunteita kriisitilanteissa

Mikko Kuustonen: Aurora – olemassaolon blues
Nylon Beat: Valehtelija – popyhtyeen kasvun paikka
Olavi Uusivirta – nuoruutta, romantiikkaa, intertekstejä
Pariisin Kevät: Kaikki on satua – läpimurto todellisuudesta toiseen
Pyhimys: MIKKO – reflektointia mielikuvien suojassa
Ruusut: Kevätuhri – inhimillisyyttä ajankuvan alla
Scandinavian Music Group: Onnelliset kohtaa – loistelias ja paineeton popdebyytti
Vesala tervehtii melankoliaa • Näkemiin, melankolia
Vilma Alina: True Crime – parisuhteen viimeisellä rannalla

Behm
Finna.fi

Draaman kaari viehättää | Warner Music Finland 2020
Merkittävät erot | Warner Music Finland 2023

Lue lisää Behmistä ja kotimaisesta populaarimusiikista
Finna.fi

Popmusiikin uusi aika – Satumaa-tangosta 2080-luvulle Jukka Haarma & Anna-Kaisa Kaplas & Ilkka Mattila, 424 sivua | Tammi 2023

Lue lisää Behmistä
Yle Uutiset • Soundi

Poikkeusvuosi tarjosi ainekset Behmin historialliselle menestykselle Emma-gaalassa – musiikkivaikuttaja: ”Tämä oli odotettu raikas tuulahdus” | Mattias Mattila 15.5.2021
Omaa Gracelandia rakentamassa | Mikko Meriläinen Soundi 8/2023 • S. 28–33

Behm: Draaman kaari viehättää (Warner Music Finland 2020).
BEHM: Draaman kaari viehättää • Warner Music Finland 2020
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *