Peter Gabriel – taiderockin vanhempi valtiomies • 1986–2023

Peter Gabriel
Osa 2 • Vuodet 1986–2023
SoPassionUsSecret World LiveOVOUpScratch My Back …And I’ll Scratch Yoursi/o
Osa 1 • Vuodet 1977–1985
Musiikkia esille kirjastossa

Peter Gabriel: So (Virgin/Charisma 1986).

Ensimmäinen osa päättyi hetkeen ennen Peter Gabrielin loikkaa kulttisuosiosta popin supertähtien liigaan. Keväällä 1986 julkaistu pomminvarma hitti ’Sledgehammer’ puettiin riemastuttavaksi stop motion -animaatioksi, yhdeksi musiikkivideotaiteen virstanpylvääksi. Elettiin MTV:n kultakautta ja Gabriel halusi olla etujoukoissa myös musiikin visualisoimisen saralla. Hänen viides studioalbuminsa So (1986) sisältää kahdeksan kappaletta, ja peräti kuusi niistä löytyy DVD:ltä Play: The Videos (2004). En linkkaa tänne niitä kaikkien tunnetuimpia eli ’Sledgehammeriä’ tai Kate Bushin kanssa duetoitua lohtuballadia ’Don’t Give Up’. Daniel Lanois’n ja Gaben itsensä tuottaman So’n avausraita ’Red Rain’ on hieno esimerkki niin levyn loisteliaasta soinnista kuin sen kantaaottavuudestakin.

Red Rain. Ohjaaja: Matt Mahurin • albumilta So
1986

Peter Gabriel: Red Rain • 12" (Virgin/Charisma 1987).

Toisin kuin Gabrielin ex-bändin Genesiksen samanaikainen kaupallinen huipentuma Invisible TouchSo on aikalaismenestyksensä lisäksi saavuttanut arvostetun klassikon aseman. Lokakuussa 2013 taltioitu, erittäin suositeltava DVD Back To Front: Live In London (2014) sisältää albumin kokonaisesityksen. So on toki edeltäjiään helpommin lähestyttävä ja paikoin häpeämättömän hittihakuinen (itse en jaksa kuunnella tarttuvaa funkrymistystä ’Big Time’, harvoin ’Sledgehammeriäkään’), mutta levyssä on aikaa kestänyttä, monimuotoista tyylikkyyttä. Syvähenkisintä laitaa edustavat itsemurhan tehneelle runoilija Anne Sextonille omistettu ’Mercy Street’ sekä hyytävän minimalistinen päätöskappale ’We Do What We’re Told (Milgram’s 37)’ innoittajanaan professori Stanley Milgramin 1960-luvulla järjestämä behavioristinen koe. YouTubesta laulu löytyy yhdistettynä mieltä ravistelevaan, autenttiseen filmimateriaaliin. Tässä kuitenkin virallinen video hauraan herkästä ’Mercy Streetistä’.

Mercy Street • albumilta So
1986

Peter Gabriel: Passion (Real World Records/Virgin 1989).

Hittilevynsä jälkeen Peter Gabriel nautti musiikkilehtienkin pönkittämää suosiota ihmisoikeuksia puolustavana älykköartistina. Seuraavan studioalbumin aika olisi vasta kuusi vuotta myöhemmin, mutta sitä ennen hän teki musiikin Martin Scorsesen elokuvaan Kristuksen viimeinen kiusaus (1988). Yli tunnin mittainen soundtrack-albumi Passion (1989) on vahva lisä Gabrielin tuotantoon. Maailmanmusiikkiin suuntautuvalla teoksella on mukana muusikoita mm. Afrikasta ja Lähi-Idästä.

A Different Drum • soundtrack-albumilta Passion
1989

Peter Gabriel: Us (Real World/Virgin 1992).

Gabrielin ensimmäistä kokoelmaa Shaking The Tree: Sixteen Golden Greats (1990) myytiin Yhdysvalloissa yli kaksi miljoonaa kappaletta. Nimibiisi oli alun perin ilmestynyt sen kirjoittajapartnerin Youssou N’Dourin levyllä The Lion (1989). Senegalilaisartisti oli noussut kuuluisuuteen vokaaliosuudestaan So-albumin kappaleella ’In Your Eyes’. Daniel Lanois jatkoi tuottajaparina uudella studioalbumilla Us (1992), jota Gabriel oli alkanut säveltää heti Passionin julkaisun jälkeen. Albumin pitkä hiominen pääosin Gabrielin omassa Real World Studiossa kuuluu soundien detaljirikkautena, mutta sävellystensä osalta se ei mielestäni yllä tekijänsä parhaimpiin. Teemoiltaan varsin henkilökohtaisella albumilla Gabriel työsti mm. avioeroaan ja hankalaa vaihetta tytär-suhteessaan. Hittisinkku ’Digging In The Dirt’ limittää angstia ja avuttomuuden tunnetta, ja sen musiikkivideo palkittiin ansaitusti Grammyllä.

Digging In The Dirt. Ohjaaja: John Downer • albumilta Us
1992

Peter Gabriel: Secret World Live (Real World/Virgin 1994).

Monessa maassa listojen kärkipäähän yltäneeltä Us-levyltä lohkaistiin kaikkiaan viisi singleä. ’Steam’ ja ’Kiss That Frog’ edustavat ’Big Timen’ kaltaista iskevyyttä. Pehmeästi soljuvalla ’Blood Of Edenillä’ taustoja laulaa Sinéad O’Connor kuin myös mahtipontisella avausraidalla ’Come Talk To Me’. Albumibiisien valioihin nousevat gospelmaisen vilpitön ’Washing Of The Water’ ja päätöskappale ’Secret World’, joka kasvoi riemukkaaseen kliimaksiin levyä seuranneella kiertueella. Secret World Live -tallenteilla (1994) O’Connorin paikan kiertueen taustalaulajana oli ottanut yhdysvaltalainen Paula Cole.

Secret World • livealbumilta Secret World Live
1994

Peter Gabriel: OVO (Real World/Virgin 2000).

Vuonna 1997 Peter Gabrielia pyydettiin tekemään musiikki vuosituhannen vaihtumista juhlistavaan Millennium Dome Show’hun. Multimedianäytöstä Lontoon Millennium Domessa esitettiin huimat 999 kertaa vuoden 2000 aikana. Maailmanmusiikin elementtejä ja kymmeniä vierailijamuusikoita sisältävä OVO (2000) on levynä epäilemättä etäinen monelle kuuntelijalle, mutta Gabrielin konserteissa siltä on kuultu pianoballadi ’Father, Son’ sekä duetto ’Downside Up’. Levyllä sen tulkitsivat Blue Nile -yhtyeen Paul Buchanan ja Cocteau Twinsin Elizabeth Fraser. DVD:llä Growing Up Live (2003) Gaben laulukumppanina on hänen tyttärensä Melanie Gabriel.

Peter Gabriel & Melanie Gabriel: Downside Up • livealbumilta Growing Up Live
2003

Peter Gabriel: Up (Real World/Virgin 2002).

Soundtrack-albumi Long Walk Home (2002) australialaiselokuvaan Rabbit-Proof Fence jäi ymmärrettävästi vähälle huomiolle, sillä saman vuoden syksyllä ilmestyi studioalbumi Up, jota Gabriel oli aloitellut jo 90-luvun puolivälissä. Hänen lähimmät luottomuusikkonsa olivat edelleen kitaristi David Rhodes, basisti Tony Levin ja rumpali Manu Katché, kun taas tuottajat Stephen Hague ja Steve Osborne olivat uusia yhteistyökumppaneita. Tummasävyinen ja emotionaalisesti latautunut Up yltää tekijänsä vahvimpien teosten joukkoon. Jyrkät kontrastit pidättelevän mietteliäisyyden ja paikoin raastavienkin sävyjen välillä ovat kouraisevimmillaan avausraidalla ’Darkness’. Palataanpa senkin osalta Up-albumin kappaleen mukaan nimettyyn Growing Up -kiertueeseen.

Darkness • livealbumilta Growing Up Live
2003/2020

Albumin edellä julkaistu ’The Barry Williams Show’ hätkähdyttävine musiikkivideoineen hyökkää tosi-tv:n – tai koko nyky-yhteiskunnan – kohuhakuisuutta vastaan. Muutoin kuulijalle jätetään runsaasti tilaa muodostaa omia mielikuviaan. Vaikka kappaleiden kuten ’No Way Out’ ja ’I Grieve’ perimmäisestä merkityksestä ei aivan olisikaan perillä, Upin moderni taiderock luo hienovaraisen ja henkistyneen tunnelman. Levyn ainoa alle kuusiminuuttinen kappale on pelkistetyn vähäeleinen ja surumielinen päätösraita ’The Drop’.

The Drop • albumilta Up
2002

Peter Gabriel: Scratch My Back (Real World/Virgin 2010).

Yleisesti tunnettu käsitys Peter Gabrielin hitaasta levytystahdista sai alkunsa jo vanhalla vuosituhannella. Ennätyksellisen pitkään ajanjaksoon Upin jälkeen on toki mahtunut monenlaisia sivuprojekteja. Gaben kätilöimä Big Blue Ball (2008) kokoaa yhteen Real World Studiossa tehtyjä äänityksiä eri artisteilta Natacha Atlaksesta Joji Hirotaan. Cover-albumillaan Scratch My Back (2010) Gabriel tulkitsee mm. Paul Simonin, David Bowien, Bon Iverin ja Radioheadin kappaleita John Metcalfen orkesterisovituksin.

And I'll Scratch Yours (Real World 2013).

Tarkoitus oli heti perään koota edustettujen artistien vastavuoroiset tulkinnat Gabrielin omasta tuotannosta, mutta projektiin osallistujien joukko oli osin muuttunut, kun And I’ll Scratch Yours (2013) viimein ilmestyi. Scratch My Backiä seurannut orkestraalinen New Blood Tour laajeni pian versioimaan Gabrielin omia lauluja. New Blood – Live In London (2011) on erilaisuudessaan komea lisä Gabrielin tasokkaaseen DVD-tarjontaan. ’Signal To Noise’ on Upin vaikuttavimpia kappaleita.

Signal To Noise • livealbumilta New Blood – Live In London 
2011

Peter Gabriel: Panopticom (Real World 2023).

Studioalbumeitaan koskevan perfektionisminsa Peter Gabriel tuntuu joka tapauksessa vieneen äärimmäisyyksiin. Vuoden 2005 Rolling Stone -haastattelussa hän kertoi keskeneräisiä lauluja olevan peräti 150. Odotuksia olivat vuosien varrella ruokkineet Gabrielin somepostaukset tulevan albuminsa tiimoilta. Viimein vuoden 2023 jokaisen täydenkuun aikaan ilmestyi kappale i/o:lta, joka julkaistiin saman vuoden joulukuussa. Kuuntelijan näkökulmasta ratkaisua voi pitää hieman ongelmallisena itse albumin vastaanoton suhteen – samoin kuin sitä, että koko ennätyspitkä teos tarjoillaan CD:llä kahtena eri miksausversiona (’Bright-Side’ ja ’Dark-Side’), ja blurayllä vieläpä kolmantenakin!

Love Can Heal [Bright-Side Mix] • albumilta i/o
2023

Peter Gabriel: i/o (Real World 2023).

Britanniassa i/o ampaisi oitis listaykköseksi, ensimmäisenä Peter Gabriel -levynä sitten So’n. Kriitikot ja fanit ovat ylistäneet albumin täyteläistä ja monivivahteista soundimaailmaa. Rocksoitinten rinnalla hyödynnetään niin John Metcalfen johtamaa orkesteria kuin elektroniikkaa, jonka parissa hääräsi myös Brian Eno. 73-vuotiaan Gabrielin karhea ääni toimii edelleen hienosti. Oma ensivaikutelmani uutuuslevystä on positiivinen joskin vielä jäsentymätön. Rauhallinen, jousisovituksella silattu ’Playing For Time’ osoittautuu samaksi Randy Newman -vaikutteiseksi sävellykseksi kuin Back To Front -DVD:llä kuultu ’Daddy Long Legs’. Komeimpiin kappaleisiin lukeutuu kauniin ’Love Can Healin’ ohella dramaattisempi ’Four Kinds Of Horses’.

Four Kinds Of Horses [Dark-Side Mix] • albumilta i/o
2023

Gabrielinsä hyvin tuntevia i/o ei suuremmin yllätä, ja ensi alkuun se saattaa jopa aiheuttaa lievää pettymystä. Kyseessä on silti mitä luultavimmin kuulijan korvissa arvoaan kasvattava albumi. Vauhtiin päästyään taiderockin veteraani Peter Gabriel työstänee parhaimmista keskeneräisistä lauluistaan myös seuraajan i/o:lle – ja sitä tuskin tarvitsee odottaa vuosikausia, saati vuosikymmeniä.

Matti Pajuniemi

Peter Gabriel | kotisivu
Peter Gabriel | Bandcamp
Peter Gabriel | Facebook
Peter Gabriel | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Björk: Debut – oudosti välkkyvä tähti
Clannad [1] 1970–1982 • Häilyvä kelttiläisyys ja modernin läsnäolo
Clannad [2] 1983–2024 • Aineettomasta new age -folkista takaisin juurille
David Bowie: ★ Blackstar – jazzia ja rockia moderneimmilaan
Florence + The Machine: Dance Fever – valintojen hinta
Genesis: Selling England By The Pound – englantilaisen progen suurteos
Genesis: The Lamb Lies Down On Broadway – Gabriel ja Real progen huipulla
Jane Siberry: The Walking – artistista vapautta parhaimmillaan
Kate Bush: The Hounds Of Love – kun mestariteos on myös kaupallinen menestys
Marianne Faithfull: Broken English – uuden ajanlaskun alku
Myrkur ei asetu aloilleen • Spine
Patti Smith: Horses – runon ja rockin liitto
Peter Gabriel [1] 1977–1985 • Progeyhtyeen keulakuvasta omavaraiseksi sooloartistiksi
Phil Collins: No Jacket Required – vapaa ja omillaan
PJ Harvey: To Bring You My Love – himosta ja kaipauksesta
Prefab Sprout: Crimson/Red – lauluntekoa suoraan sydämestä

Radiohead: A Moon Shaped Pool – takaisin epätodellisuuteen
R.E.M.Document – kultakauden alku
Sade – sensuellia viileyttä • Diamond Life [1984]Soldier Of Love [2010]
Simple Minds: Street Fighting Years – voimaa ja suurta tunnetta
St. Vincent: Daddy’s Home – kohtauksia selviytymisestä
Steve Hackett – monipuolinen säveltäjä ja Genesiksen progeperinnön vaalija
Steven Wilson: Hand. Cannot. Erase. – koskettava tarina ulkopuolisuudesta
Suzanne Vega [1] 1985–1992 • metropolin uusi tähti
Suzanne Vega [2] 1996–2022 • lauluja ja tarinoita New Yorkista ja elämästä
Tears For Fears: The Seeds Of Love – kasaripopin klassikko
The Divine Comedy: Foreverland – vihdoinkin onnen satamassa
The National: High Violet – kaunis ja yksinäinen
The Police: Synchronicity – trion viimeinen klassikko
Tom Waits: Bone Machine – läpimurto tuntemattomaan
Tori Amos: Little Earthquakes – rehellistä lauluntekijyyttä
U2: Achtung Baby – aitoa parempi levy
Viima: Väistyy mielen yö – taitoa, herkkyyttä, mielikuvia
Yes: Fragile – progen herkkää ylivoimaa

Peter Gabriel
Finna.fi

1970-luku

Peter Gabriel • 1 – Car – Tuulilasi | Charisma 1977
Peter Gabriel • 2 – Scratch – Kynnet repii | Charisma 1978

1980-luku

Peter Gabriel • 3 – Melt – Naama valuu | Charisma 1980
Peter Gabriel • 4 – Security | Charisma 1982
Plays Livelive | Charisma 1983
Birdy – Music From The Filmsoundtrack | Virgin/Charisma 1985
So | Virgin/Charisma 1986
Passionsoundtrack | Real World 1989

1990-luku

Us | Real World 1992
Secret World Live • live • 2CD • DVD • Bluray | Real World 1994

2000–2009

OVOsoundtrack | Real World 2000
Long Walk Home – Music from the Rabbit-Proof Fencesoundtrack | Real World 2002
Up | Real World 2002

2010-luku

Scratch My Back | Real World 2010
New Blood | Real World 2011
Live Blood | Real World 2012
Back To Front – Live In Londonlive • DVD • Bluray | Real World 2014

2020-luku

i/o | Real World 2023

Genesis
Peter Gabriel*
Finna.fi

1960-luku

From Genesis To Revelation* | Decca 1969

1970-luku

Trespass* | Charisma 1970
Nursery Cryme* | Charisma 1971
Foxtrot* | Charisma 1972
Selling England By The Pound* | Charisma 1973
The Lamb Lies Down On Broadway* | Charisma 1974
A Trick Of The Tail | Charisma 1976
Wind & Wuthering | Charisma 1976
…And Then There Were Three… | Charisma 1978

1980-luku

Duke | Charisma 1980
Abacab | Charisma 1981
Genesis | Charisma/Virgin Records 1983
Invisible Touch | Virgin Records 1986

1990-luku

We Can’t Dance | Virgin Records 1991
…Calling All Stations… | Virgin Records 1997

Lue lisää Peter Gabrielista • Read more about Peter Gabriel
Finna.fi

Peter Gabriel – An Authorized Biography  Bright Spencer, 524 pages | Sidgwick & Jackson 1988 & 1999

Lue lisää Genesis-kirjallisuutta • Read more about Genesis
Finna.fi

Genesis – Chapter And Verse  Tony Banks & Phil Collins & Peter Gabriel & Steve Hackett & Mike Rutherford & toimittaja Philip Dodd, 359 pages | Thomas Dunne Books 2007
Genesis – A Biography  Dave Bowler, 294 pages | Sidgwick & Jackson 1992
Peter Gabriel – From Genesis To Growing Up  Editors Michael Drewett & Sarah Hill & Kimi Kärki, 267 pages | Ashgate 2010
Opening The Musical Box – A Genesis Chronicle  Alan Hewitt, 256 pages | Firefly 2000

Lue lisää Genesis-boksien liitteistä
Finna.fi

1970–1975  Genesis • 7 CD/SACD-levyä, 6 DVD-levyä sekä 44-sivuinen liitekirja | Virgin 2008
Genesis Archive 1967–1975  Genesis • 4CD ja 80-sivuinen liitekirja | Virgin Records 1998

Lue lisää progesta
Finna.fi

Progressiivisen rockin sydän Tuukka Hämäläinen, 309 sivua | Aviador 2022
Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979  Matti Pajuniemi, 384 sivua | Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2013 • Uusi painos 2017
Prog Finlandia Matti Pajuniemi, 336 sivua | Matti Pajuniemi 2016
Unisatama – progressiivinen rock 1980–2020 Matti Pajuniemi, 464 sivua | Matti Pajuniemi 2021

Read more about progressive rock
Finna.fi

Tomorrow Never Knows – Rock And Psychedelics In The 1960s Nick Bromell, 225 pages | University Of Chicago Press 2000
Scented Gardens Of The Mind – A Guide To The Golden Era Of Progressive Rock (1968–1980) In More Than 20 European Countries  Dag Erik Asbjörnsen, 548 pages | Borderline 2000
Mountains Come Out Of The Sky – The Illustrated History Of Prog Rock  Will Romano, 246 pages | Backbeat Books 2010
The Strawberry Bricks Guide To Progressive Rock  Charles Snider, 362 pages | Strawberry Bricks 2007
The Space Between The Notes – Rock And The Counter-Culture  Sheila Whiteley, 118 pages | Routledge 2002
Beyond And Before – Progressive Rock Since The 1960s  Paul Hegarty, 318 pages | Continuum 2011
Citizens Of Hope And Glory – The Story Of Progressive Rock  Stephen Lambe, 224 pages

So
Spotify

i/o
Spotify

Peter Gabriel: So • 1986

Peter Gabriel: So (Virgin/Charisma 1986).

Peter Gabriel: Passion • 1989

Peter Gabriel: Passion (Real World Records/Virgin 1989).

Peter Gabriel: Us • 1992

Peter Gabriel: Us (Real World/Virgin 1992).

Peter Gabriel: OVO • 2000

Peter Gabriel: OVO (Real World/Virgin 2000).

Peter Gabriel: Up • 2002

Peter Gabriel: Up (Real World/Virgin 2002).

Peter Gabriel: i/o • 2023

Peter Gabriel: i/o (Real World 2023).
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *