Tori Amos: Little Earthquakes – rehellistä lauluntekijyyttä

Little Earthquakes | Atlantic/EastWest 1992

Tori Amos: Little Earthquakes (1992).Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Tori Amos (Myra Ellen Amos, s. 1963) esiintyi klubeilla jo teini-ikäisenä. Nuorena kouliintunut artisti äänitti ensimmäisen singlelevynsä vuonna 1980. Vuosikymmenen lopulla Amosin muodikas yhtye teki albumin, mutta Y Kant Tori Read jäi kuitenkin vaille suurta huomiota, kelvollisista kappaleista huolimatta. Tori Amosin tie kuuluisuuteen alkoi toden teolla soolodebyytistä Little Earthquakes.

Kun avoimella ja rehellisellä artistilla on paljon sydämellään, vastaanotto voi vaihdella paljonkin. Melko suoraa tekstiä sisältävät singlet ’Silent All These Years’, ’China’ ja ’Winter’ kiinnostivat enemmän eurooppalaisia kuin amerikkalaisia. Myös Little Earthquakes otettiin paremmin vastaan täällä päin maailmaa. Uskonnon kahleisiin viittaava ’Crucify’ nousi brittilistalla peräti sijalle 15.

– Why do we crucify ourselves
Every day I crucify myself
Nothing I do is good enough for you
Crucify myself every day I crucify myself
And my heart is sick of being in chains.

Artistin hyppy dancerock-keulakuvasta merkittäväksi laulaja-lauluntekijäksi on ilmiömäinen. Amos nousi esiin antaumuksellisena vokalistina, jolla oli valtavasti sanottavaa. Sielukkaana tulkitsijana erottuva musiikintekijä sai ansaitusti tilaa mediassa. Vuonna 1992 Tori Amos oli kertakaikkisen tervetullut, kuin pulppuava lähde keskellä grungea. Uusi tähti oli myös riittävän mainstream popmaailmaan.

Amosilla oli ilmeisiä kykyjä. 29-vuotiaana Amos pystyi jo varioimaan ääntään erilaisiin tarpeisiin. Hän onnistui kanavoimaan musiikkiinsa yhtä lailla kaipuun, uskon, häpeän kuin emansipaation. Amos laulaa hyvin henkilökohtaisista kokemuksista. Vaikeimmatkin aiheet tulevat esiin saarnaamatta, joten kuulija voi keskittyä teksteihin ja samastumiseen. Vapaus ja siitä voimaantuminen vievät eteenpäin. Little Earthquakes antaa aina turvallisen tilan itsetutkiskeluun.

Little Earthquakes
Tori Amos – laulu, pinao, samplatut jouset
Jef Scott – bassokitara, kitara
Carlo Nuccio – rummut
Ed Green – rummut
Steve Caton – kitara, bassokitara
Will McGregor – bassokitara
Matthew Seligman – bassokitara
Chris Hughes – rummut
David Rhodes – kitara
Eric Rosse – ohjelmointi, lyömäsoittimet
Phil Shenale – ohjelmointi
Paulinho Dacosta – lyömäsoittimet
John Chamberlin – mandoliini
Eric Williams – ukulele, dulcimer
Orkesterisovitukset: Nick DeCaro, David Lord
Tuottajat: Davitt Sigerson, Tori Amos, Eric Rosse, Ian Stanley

Little Earthquakes julkaistiin alun perin tammi-helmikuussa 1992 (CD, LP, MiniDisc, kasetti). Uusi 2CD ilmestyi keväällä 2015, samoin remasteroitu LP-painos. Tori Amos jatkoi voittokulkuaan albumilla Under The Pink (1994).

* * *

Amos konsertoi Suomessa jälleen kesällä. Vuonna 2014 ilmestynyttä albumia Unrepentant Geraldines kuullaan Finlandia-talossa 8. ja 9. kesäkuuta 2015.

Tuomas Pelttari

Tori Amos | kotisivu
Tori Amos | Facebook
Tori Amos | Instagram
Tori Amos | Twitter

Varaa Little Earthquakes kirjastosta.

Esitäytetty Monihaku aluekirjastoihin. Kohdekirjaston voi vaihtaa.

Kysy musiikista kirjastonhoitajalta.

Tori Amos

Tales Of A Librarian – A Tori Amos Collection • CD • CD+DVD | Atlantic 2003
A Piano – The Collection • 5CD + 60-sivuinen liitekirja | Rhino/Warner 2006

Tori Amos teki kirjan Piece By Piece yhdessä Ann Powersin kanssa. Teos julkaistiin alun perin vuonna 2005.

Lue lisää | Finna.fi

Kulttikirja – tutkimuksia nykyajan kultti-ilmiöistä  Urpo Kovala & Tuija Saresma & Harri Heinonen, 208 sivua | Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2003
Ääniä äänien takaa – tulkintoja rock-lyriikasta  Toni Lahtinen & Markku Lehtimäki (toim.), 309 sivua | Tampere University Press 2006

Piece By Piece – A Portrait Of The Artist, Her Thoughts, Her Conversations  Tori Amos & Ann Powers, 348 sivua | Plexus 2005 • Broadway Books 2006
Tori Amos In The Studio  Jake Brown, 198 sivua | ECW Press 2011
Tori Amos – Collectibles  Paul Campbell, 216 sivua | Omnibus 1997
Tori Amos – All These Years: The Authorized Illustrated Biography  Kalen Rogers, 116 sivua | Omnibus 1994

Äänikirja

Resistance – A Songwriter’s Story Of Hope, Change, And Courage  Tori Amos | Simon & Schuster Audioworks 2020

Tori Amos: Little Earthquakes (1992).