Steve Hackett – monipuolinen säveltäjä ja Genesiksen progeperinnön vaalija

Steve HackettGenesis
Nursery CrymeSurrender Of Silence • Vuodet 1971–2023
Musiikkia esille kirjastossa

Genesis: Foxtrot (Charisma 1972). Kansitaide: Paul WhiteheadKitaristi Steve Hackett saapuu konsertoimaan Suomeen toukokuun 20. päivänä 2023. Luvassa on jälleen progressiivisen rockin ikonisimpia sävelteoksia, sillä Genesiksen neljäs studioalbumi Foxtrot (1972) kuullaan Helsingin Kulttuuritalolla koko komeudessaan. Hackett kuului tähän progen kenties rakastetuimpaan yhtyeeseen noin seitsemän vuoden ajan 1970-luvulla, mutta juuri sinä aikana syntyivät sen merkittävimmät progelevytykset.

Genesis on Hackettin lähdön jälkeen siirtynyt yhä popimpaan tyyliin ja annostellut keikoillaan melko kitsaasti progemenneisyyttään – ja on lisäksi viimein virallisesti lopettanut toimintansa. Steve Hackett on viime aikoina hemmotellut kiitollista progeyleisöä painottamalla ohjelmistossaan nimenomaan Genesis-kautensa progeklassikoita.

Tätä Genesis Revisited -teemaa pohjusti vuoden 1996 samanniminen, uuden kuuloisia tulkintoja sisältävä studioalbumi. Sittemmin Hackettin johtoideana on ollut soittaa kiertueilla mahdollisimman uskollisia toisintoja Genesiksen progehelmistä – siitäkin huolimatta, että miehen oma, monimuotoinen soolotuotanto on määrällisesti moninkertainen eikä hienoja klassikoitakaan vailla. Yritän runnoa pähkinänkuoreen vuonna 1950 syntyneen Steve Hackettin koko pitkän uran.

Genesiksen Hackett-kausi 1971–1977

Joulukuussa 1970 taiteellisesti kunnianhimoinen, nuori brittiyhtye etsi uutta kitaristia perustajajäsen Anthony Phillipsin tilalle. Genesiksen kolmannella albumilla Nursery Cryme (1971) uutta verta edusti myös rumpali Phil Collins. Hänen, Hackettin, laulaja Peter Gabrielin, kosketinsoittaja Tony Banksin sekä basisti Mike Rutherfordin muodostama viisikko on Genesiksen kokoonpanoista se klassisin.

Varhaisteininä kitaraan tarttunut Steve Hackett oli jo ennättänyt soittaa neljässä jokseenkin unohdetussa bändissä, osallistumatta niissä laulujen kirjoittamiseen. Genesiksessä sävellystyö oli pitkälti kollektiivista, joten myös Hackett vaikutti merkittävästi yhtyeen polveilevaan ilmaisuun. Foxtrot jatkoi edeltäjänsä viitoittamalla tiellä huokuen mielikuvituksellista draamaa. Näihin aikoihin yhtyeen keikkaimagoa alkoi yhä suvereenimmin dominoida Peter Gabriel rooliasuineen muun bändin keskittyessä soittamaan lähinnä istualtaan. Foxtrotin aseman yhtenä progen legendaarisimmista merkkipaaluista sinetöi 23-minuuttinen eepos ’Supper’s Ready’. Sitä edeltää vinyylin B-puolella pariminuuttinen akustinen kitarasoolo ’Horizons’, joka on ymmärtääkseni ensimmäinen Hackettin oman sävellyksen levytys.

Genesis: Horizons • albumilta Foxtrot 1972

Genesis: Selling England By The Pound (Charisma 1973). Kansitaide: Betty SwanwickSelling England By The Pound (1973) on monen progefanin lempialbumeita täyteläisine melodioineen. Steve Hackettin kitaratyöskentely täydellistää mm. upean ’Firth Of Fifth’ -kappaleen säkenöivän soolon muodossa. Omista sävellyksistään hän sai levylle mukaan ’After the Ordeal’ -instrumentaalin, mutta yhä selvemmin hän koki säveltäjänä jäävänsä erityisesti Tony Banksin varjoon.

Steve Hackett: Voyage Of The Acolyte (Charisma 1975). Kansitaide: Kim PoorHackett olikin kaikista Genesiksen jäsenistä ensimmäinen sooloalbumin julkaisija: Tarot-korteista innoittunut Voyage Of The Acolyte (1975) on herkkua pastoraalisesti sävyttyneen Genesiksen ystäville! Levyllä soittavat myös bänditoverit Mike Rutherford ja Phil Collins, joka on laulusolistina kappaleessa ’Star Of Sirius’.

Steve Hackett: Star Of Sirius • albumilta Voyage Of The Acolyte 1975

Genesis: The Lamb Lies Down On Broadway (Charisma 1974). Kansitaide: HipgnosisKun perheen perustanut Peter Gabriel jätti Genesiksen The Lamb Lies Down on Broadway -konseptitupla-albumia kokonaisuudessaan esittäneen kiertueen jälkeen vuonna 1975, Phil Collins otti hoitaakseen myös laulusolistin pestin. Yhtyeen musiikista tuli hieman helppotajuisempaa ja vapautuneempaa, mutta vielä se säilytti progressiivisen otteensa.

Genesis: A Trick Of The Tail (Hypnosis/Colin Elgie 1976).Usein Genesiksen historia on tavattu jakaa Gabrielin kauteen ja Collinsin kauteen, mutta progen kannalta on mitä hedelmällisintä puhua Hackettin kaudesta. Se jatkui erinomaisilla albumeilla A Trick Of The Tail ja Wind & Wuthering (molemmat 1976). Jälkimmäisen kauneimpiin hetkiin lukeutuu Hackettin ja Collinsin yhteissävellys ’Blood On The Rooftops’, josta on muodostunut ikivihreä Hackettin omassa keikkaohjelmistossa.

Steve Hackett: Blood On The Rooftops • livelevyltä Wuthering Nights: Live In Birmingham 2018

Sooloura kunnolla käyntiin

Steve Hackett: Please Don't Touch! (Charisma 1978). Kansitaide: Kim PoorSteve Hackett oli kypsynyt herkkävireiseksi säveltäjäksi, mutta hänen sananvaltansa Genesiksessä ei edelleenkään yltänyt häntä itseään tyydyttävälle tasolle. Oli siis aika keskittyä soolouraan. Toisella sooloalbumillaan Please Don’t Touch! (1978) kitaristi päästi luovuutensa valloilleen ja tuloksena oli värikäs tilkkutäkki, jota jotkut syyttävätkin pienoisesta hajanaisuudesta. Minulle Please Don’t Touch! on mestariteos eikä vähiten oivallisten laulajavalintojensa ansiosta. Steve Walsh jenkkiprogebändi Kansasista sekä afroamerikkalaiset artistit Richie Havens ja Randy Crawford tuovat levylle omaa charmiaan, mistä esimerkkinä Crawfordin laulama balladi ’Hoping Love Will Last’. Hackettin omaa laulua kuullaan Agatha Christien murhamysteereistä innoittuneella ’Carry On Up the Vicaragella’ – pikkuoravamaisesti käsiteltynä.

Steve Hackett: Carry On Up The Vicarage • albumilta Please Don’t Touch! 1978

Steve Hackett: Spectral Mornings (Charisma 1979). Kansitaide: Kim PoorSteve Hackettin moniulotteisesta sävelkielestä esitteli uusia, eksoottisiakin puolia kolmosalbumi Spectral Mornings (1979): ’The Red Flowers Of Tachai Blooms Everywhere’ -instrumentaalissa hän näppäilee japanilaista perinnesoitinta kotoa. En ole koskaan pitänyt Hackettiä kummoisena vokalistina, ja tämän levyn taiteellisesta onnistumisesta onkin kiittäminen myös Pete Hicksin ja Dik Cadburyn lauluosuuksia ja -harmonioita. Sama mainio kokoonpano jatkoi epätasaisemmalla levyllä Defector (1980), Hackettin oikeana kätenä myöhemmin sooloartistinakin toiminut kosketintaituri Nick Magnus. Jos arvostaa Hackettin tuotannossa erityisesti pastoraalista tunnelmointia, Defectorilla on joitakin todella viehkeitä helmiä kuten laulut ’Leaving’ ja ’The Toast’.

Steve Hackett: The Toast • albumilta Defector 1980

Steve Hackett: Cured (Charisma 1981).1980-luku ei ollut progelle suotuisaa aikaa, ja tuon vuosikymmenen Steve Hackett -albumit kuten Cured (1981), Highly Strung (1983) ja Till We Have Faces (1984) ovatkin lähinnä keskinkertaista poprockia, jossa Hackett itse valitettavasti hoitaa lauluosuudet. Rocktuotantonsa rinnalle kitaristi on tehnyt myös klassisesti suuntautuneita instrumentaalilevyjä. Albumeilla Bay Of Kings (1983) ja Momentum (1988) pääosassa on akustinen kitara, ja molemmilla on mukana Steven huilistiveli John Hackett. Vuonna 2000 veljekset levyttivät ranskalaisen Erik Satien sävellyksiä albumille Sketches Of Satie. Orkesterimusiikinkin puolelle Hackett on säveltäjänä uskaltautunut: Shakespeare-aiheinen A Midsummer Night’s Dream (1997) on tunnelmallinen teos akustiselle kitaralle ja orkesterille.

Steve Hackett & The Royal Philharmonic Orchestra: Starlight • albumilta A Midsummer Night’s Dream 1997

Studioahkerointia 1990-luvulta näihin päiviin

Jäntevä Guitar Noir (1993) palautti uskoa Hackettin ensimmäisenä rockalbumina lähes vuosikymmeneen (Yes-kitaristi Steve Howen kanssa perustetun GTR:n albumi vuodelta 1986 on jokseenkin mitäänsanomaton kasaritekele). Oikeastaan Guitar Noiria voisi pitää suunnannäyttäjänä Hackettin koko myöhemmälle rocktuotannolle, jota leimaavat progesävyt ja lavea tyylillinen liikkumavara. Juurevan bluesalbumin Blues With a Feeling (1994) sekä alussa mainitun Genesis Revisitedin jälkeen kitaristi julkaisi vahvan albumin Darktown (1999). Siitä alkoi yhä jatkuva, kiinteä yhteistyö kosketinsoittaja ja sovittaja Roger Kingin kanssa. Darktownin päätöskappale ’In Memoriam’ on jylhän komea varhaisen King Crimsonin mieleentuovine mellotronisoundeineen.

Steve Hackett: In Memoriam • albumilta Darktown 1999

Steve Hackett: Surrender Of Silence (insideOut 2021).Tällä vuosituhannella Steve Hackettin diskografia on karttunut tasaisen varmaan tahtiin. Mitään suuria yllätyksiä se ei ole tarjonnut, sen sijaan kaikilla levyillä – mm. To Watch the Storms (2003), Wild Orchids (2006), Beyond the Shrouded Horizon (2011) ja The Night Siren (2017) – on sekä kohokohtia että vähemmän innostavia hetkiä. Myös mieltymykset niin klassiseen kuin maailmanmusiikkiin ovat pysyneet osana Hackettin tekemisiä. Tymäköiden ja monivivahteisten rockalbumien At The Edge Of Light (2019) ja tällä hetkellä uusimman studiolevyn Surrender Of Silence (2021) välissä ilmestynyt Under a Mediterranean Sky (2021) on leppeää instrumentaalitunnelmointia.

Genesis Revisited

Steve Hackett: Genesis Revisited II (InsideOut 2012).Vanhoja Genesis-klassikoita tai katkelmia niistä oli toki keikkaseteissä jo aiemminkin, mutta 2010-luvun varrella Genesis Revisited -teemasta tuli keskeinen osa Steve Hackettin aktiivista keikkailua. Tupla-CD:n Genesis Revisited II (2012) mallin mukaisesti lavalla nähtiin yllättäviäkin vierailijoita, kuten The Lambin herkkää ’The Lamia’ -kappaletta tulkitseva poppari Nik Kershaw. Armoitetuimmaksi Peter Gabrielin jäljittelijäksi on kuitenkin vakiintunut ruotsalaissyntyinen progeartisti Nad Sylvan.

Steve Hackett: Get ’Em Out By Friday livelevyltä The Total Experience Live In Liverpool – Acolyte To Wolflight With Genesis Classics 2016

Viime vuosina kiertueilla on ollut tavallista soittaa läpi kokonaisia albumeita niin Genesikseltä kuin Hackettin soolouran alkupuolelta. Toukokuussa 2019 Helsingin Circukseen yltänyt kiertue keskittyi albumeihin Spectral Mornings ja Selling England By The Pound (olin paikalla!), marraskuussa 2021 Kulttuuritalolla teemana oli Genesiksen Hackett-kauden päättänyt livetupla Seconds Out (1977) ja tulevalla Kultsan keikalla ansaitun jalustalle noston saa siis Foxtrot. Vahva suositus kaikille klassisen progen ja erityisesti Genesiksen ihailijoille, etenkin jos aiemmat Suomen-vierailut jäivät väliin.

Matti Pajuniemi

Steve Hackett | kotisivu
Steve Hackett | Facebook
Steve Hackett | Instagram
Steve Hackett | Twitter

Genesis | Facebook
World Of Genesis | etusivu

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Anderson Bruford Wakeman Howe – kauneutta ja karnevaalia
Annie Haslam – brittiprogen satakieli
Camel [1] 1971–1978 • Bluesjuurista sinfoniseen progeen
Camel [2] 1979–2019 • Melodisen progen konkari
Frank Zappa – multi-instrumentalisti
Frank Zappa näyttämömusiikin kimpussa – I Was A Teen-Age Malt Shop200 MotelsHunchentootJoe’s GarageThing-Fish
Genesis: Selling England By The Pound – englantilaisen progen suurteos
Genesis: The Lamb Lies Down On Broadway – Gabriel ja Rael progen huipulla
Genesis: A Trick Of The Tail – uuden tanssin alku
Genesis: Wind & Wuthering – kokonaisen nelikon viimeinen näyttö
Gentle Giant: Octopus – svengaavan progen ytimessä
Magma ja menolippu Kobaïalle
Manuel Göttsching – kosmisen kitaramusiikin legenda
Marillion: FEAR (Fuck Everyone And Run)  – pelosta pelon voittamiseen
Mike Oldfield: Tubular Bells – taiderockin ainutlaatuinen menestystarina
Mike Oldfield: Five Miles Out – pelottomasti kohti uusia seikkailuja

Peter Gabriel [1] 1977–1985 • Progeyhtyeen keulakuvasta omavaraiseksi sooloartistiksi
Peter Gabriel [2] 1986–2023 • Taiderockin vanhempi valtiomies
Phil Collins: No Jacket Required [1985] – vapaa ja omillaan
Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon [1973] – avain maailmanmenestykseen
Pink Floyd: A Momentary Lapse Of Reason [1987] – rentoa jatkoaikaa huipulla
Porcupine Tree: The Incident – yhtenevä tarina erilaisista ihmiskohtaloista
Rush: A Farewell To Kings – viileän relasti proge
Rush
: 2112 – kuilun reunalta kontrolliin
Rush: Permanent Waves – rocktrion uusi aalto
Rush: Snakes & Arrows – ilmeikkään itseluottamuksen paluu
The Electric Light Orchestra: I – timantinkirkas debyytti
The Mute Gods: Tardigrades Will Inherit The Earth [2017] – sana ja asenne kohdallaan
The Police: Synchronicity – trion viimeinen klassikko
Viima: Väistyy mielen yö – taitoa, herkkyyttä, mielikuvia
Voivod – matka metallimusiikin äärirajoille
Yes: The Yes Album – yhtyeen ensimmäinen klassikko
Yes: Fragile – progen herkkää ylivoimaa
Yes: Talk – uusi uljas auringonnousu

Steve Hackett
Finna.fi

1970-luku

Voyage Of The Acolyte | Charisma 1975
Please Don’t Touch! | Charisma 1978
Spectral Mornings | Charisma 1979

1980-luku

Defector | Charisma 1980
Cured | Charisma 1981
Highly Strung | Charisma 1983
Bay Of Kings | Lamborghini Records/Chrysalis 1983
Till We Have Faces | Lamborghini Records/Chrysalis 1984
Momentum | Start Records 1988

1990-luku

Guitar Noir | Kudos By Permanent Records 1993
Blues With A Feeling | Kudos 1994
Genesis Revisited | Reef Recordings 1996
There Are Many Sides To The Night | Camino Records 1998
Darktown | Camino Records 1999

2000–2009

Feedback 86 | Camino Records 2000
To Watch The Storms | Camino Records/Inside Out Music 2003
Wild Orchids | Camino Records/Inside Out Music 2006
Out Of The Tunnel’s Mouth | Wolfwork Records/Inside Out Music 2009

2010-luku

Beyond The Shrouded Horizon | Inside Out Music 2011
Genesis Revisited II | Inside Out Music 2012
Genesis Revisited: Live At Hammersmith • 2CD+DVD | Inside Out Music/Wolfwork Records 2013
Genesis Revisited: Live At The Royal Albert Hall • 2CD+DVD | Inside Out Music/Wolfwork Records 2014
Wolflight | Inside Out Music 2015
The Total Experience Live In Liverpool – Acolyte To Wolflight With Genesis Classics • 2CD+DVD • Bluray | Inside Out Music 2016
The Night Siren | Inside Out Music 2017
Wuthering Nights – Live In Birmingham • 2CD+2DVD | 2018
At The Edge Of Light | Inside Out Music 2019

2020-luku

Selling England By The Pound & Spectral Mornings – Live At Hammersmith • 2CD+DVD • 2CD+Bluray • 4LP+2CD | Inside Out Music 2020
Under A Mediterranean Sky • CD • 2LP+CD | Inside Out Music 2021
Surrender Of Silence | Inside Out Music 2021
Genesis Revisited Live: Seconds Out & More • 4LP • 2CD • 2Bluray+2CD • 2DVD+2CD | Inside Out Music/Sony Music/Wolfwork Records 2022
Foxtrot At Fifty + Hackett Highlights: Live In Brighton • 4LP • 2CD+2DVD • 2CD+Bluray | Inside Out Music 2023
The Circus And The Nightwhale • LP • CD • CD+Bluray | Inside Out Music 2024

Genesis RevisitedSteve Hackett
Finna.fi

Studio

Genesis Revisited • 2LP • CD • | Reef Recordings 1996
Genesis Revisited II • 4LP+2CD • 2CD | Inside Out Music 2012

Livelevyt
Steve Hackett
Finna.fi

Genesis Revisited: Live At Hammersmith • 2CD+DVD | Inside Out Music/Wolfwork Records 2013
Genesis Revisited: Live At The Royal Albert Hall • 2CD+DVD | Inside Out Music/Wolfwork Records 2014
The Total Experience Live In Liverpool – Acolyte To Wolflight With Genesis Classics • 2CD+DVD • Bluray | Inside Out Music 2016
Wuthering Nights – Live In Birmingham • 2CD+2DVD | 2018
Selling England By The Pound & Spectral Mornings – Live At Hammersmith • 2CD+DVD • 2CD+BluRay • 4LP+2CD | Inside Out Music 2020
Genesis Revisited Live: Seconds Out & More • 4LP • 2CD • 2Bluray+2CD • 2DVD+2CD | Inside Out Music/Sony Music/Wolfwork Records 2022
Foxtrot At Fifty + Hackett Highlights: Live In Brighton • 4LP • 2CD+2DVD • 2CD+Bluray | Inside Out Music 2023

GTR
[Steve Hackett • Steve Howe • Max Bacon • Phil Spalding • Jonathan Mover]
Finna.fi

GTR | Arista 1986

Squackett
[Chris Squire • Steve Hackett]
Finna.fi

A Life Within A Day | Cherry Red Records/Esoteric 2012

Genesis
Finna.fi

1960-luku

From Genesis To Revelation | Decca 1969

1970-luku

Trespass | Charisma 1970
Nursery Cryme | Charisma 1971
Foxtrot | Charisma 1972
Selling England By The Pound | Charisma 1973
The Lamb Lies Down On Broadway | Charisma 1974
A Trick Of The Tail | Charisma 1976
Wind & Wuthering | Charisma 1976
…And Then There Were Three… | Charisma 1978

1980-luku

Duke | Charisma 1980
Abacab | Charisma 1981
Genesis | Charisma/Virgin Records 1983
Invisible Touch | Virgin Records 1986

1990-luku

We Can’t Dance | Virgin Records 1991
…Calling All Stations… | Virgin Records 1997

Genesis
Livealbumit
Finna.fi

Genesis Live | Charisma 1973
Seconds Out | Atlantic 1977
Three Sides Live | Charisma/Vertigo 1982
The Way We Walk – Vol 1. The Shorts | Virgin Records 1992
The Way We Walk – Vol 2. The Longs | Virgin Records 1993
1973–2007 Live • 8CD/SACD + 3DVD | Virgin Records 2009

Lue lisää Steve Hackettistä • Read more about Steve Hackett
Finna.fi

Unstrung Heroes – Fifty Guitar Greats You Should Know Pete Braidis, 304 pages | Schiffer Publishing 2016
A Genesis In My Bed – The Autobiography Steve Hackett, 180 pages | Wymer Publishing 2020

Lue lisää Genesis-kirjallisuutta • Read more about Genesis
Finna.fi

Genesis – Chapter And Verse  Tony Banks & Phil Collins & Peter Gabriel & Steve Hackett & Mike Rutherford & toimittaja Philip Dodd, 359 pages | Thomas Dunne Books 2007
Genesis – A Biography  Dave Bowler, 294 pages | Sidgwick & Jackson 1992
Peter Gabriel – From Genesis To Growing Up  Editors Michael Drewett & Sarah Hill & Kimi Kärki, 267 pages | Ashgate 2010
Opening The Musical Box – A Genesis Chronicle  Alan Hewitt, 256 pages | Firefly 2000

Lue lisää Genesis-bokseilta ja -kokoelmilta
Finna.fi

1970–1975  Genesis • 7 CD/SACD-levyä, 6 DVD-levyä sekä 44-sivuinen liitekirja | Virgin Records 2008
Archive • 1967–75  Genesis • 4CD ja 80-sivuinen liitekirja | Virgin Records 1998
Archive #2 • 1976–1992 Genesis • 3CD ja 64-sivuinen liitekirja | Virgin Records 2000

Lue lisää progesta
Finna.fi

Progressiivisen rockin sydän Tuukka Hämäläinen, 309 sivua | Aviador 2022
Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979  Matti Pajuniemi, 384 sivua | Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2013 • Uusi painos 2017
Prog Finlandia Matti Pajuniemi, 336 sivua | Matti Pajuniemi 2016
Unisatama – progressiivinen rock 1980–2020 Matti Pajuniemi, 464 sivua | Matti Pajuniemi 2021

Read more about progressive rock
Finna.fi

Tomorrow Never Knows – Rock And Psychedelics In The 1960s Nick Bromell, 225 pages | University Of Chicago Press 2000
Scented Gardens Of The Mind – A Guide To The Golden Era Of Progressive Rock (1968–1980) In More Than 20 European Countries  Dag Erik Asbjörnsen, 548 pages | Borderline 2000
Mountains Come Out Of The Sky – The Illustrated History Of Prog Rock  Will Romano, 246 pages | Backbeat Books 2010
The Strawberry Bricks Guide To Progressive Rock  Charles Snider, 362 pages | Strawberry Bricks 2007
The Space Between The Notes – Rock And The Counter-Culture  Sheila Whiteley, 118 pages | Routledge 2002
Beyond And Before – Progressive Rock Since The 1960s  Paul Hegarty, 318 pages | Continuum 2011
Citizens Of Hope And Glory – The Story Of Progressive Rock  Stephen Lambe, 224 pages | Amberley 2011

Foxtrot
Spotify

Surrender Of Silence
Spotify

Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *