Frank Zappa näyttämömusiikin kimpussa

I Was A Teen-Age Malt Shop200 MotelsHunchentootJoe’s GarageThing-Fish

Frank Zappa – multi-instrumentalisti • [1/2024]
Frank Zappa ja Synclavier 1984–1993 • [2/2024]
Frank Zappa ja länsimainen taidemusiikki • [4/2024]
Musiikkia esille kirjastossa

Frank Zappa: 200 Motels • Original Motion Picture Soundtrack (United Artists Records 1971 • 50th Anniversary Edition • Universal 2021).

Yhdysvaltalaisena säveltäjänä Frank Zappa (1940–1993) joutui ottamaan kantaa myös näyttämömusiikin genreen, joka oli kukoistanut pitkään Yhdysvalloissa ennen muuta viihteellisten musikaalien muodossa. Mutta tietenkään hän ei reagoinut säveltämällä kahden tunnin tunteisiin vetoavaa musiikkipakettia jonkin hömppätekstin ympärille, vaan jotakin aivan muuta. Seuraavassa tutkimme tarkemmin Zappan uran hetkiä, jolloin hän tahtoen tai tahtomattaan tuli liittyneeksi näyttämömusiikin maailmaan ja pitkään historiaan.

Frank Zappa: Mystery Disc • Rykodisc 1998

Frank Zappa: Mystery Disc (Rykodisc 1998).

Zappa ei tuntenut kiinnostusta säveltää perinteistä modernia oopperaa, mutta sekä uransa alussa että lopussa hän teki omannäköisensä piipahduksen sekä ”rock-oopperan” että muodollisesti taidemusiikin perinteeseen liittyvän oopperan suuntaan. Jälkimmäistä edustaa jo aiemmassa kirjoituksessani mainittu Ouverture to ”Uncle Sam”, jonka taustalla lienevät olleet sekä torjutut aloitteet säveltää ooppera Dio Fa jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin Italiassa että toistaiseksi tuntemattomat aikeet Uncle Sam -nimisestä teoksesta, joka ei välttämättä olisi ollut ”ooppera” alkusoitosta huolimatta, mutta olisi voinut olla.

I Was A Teen-Age Malt Shop

Sen sijaan täyttä totta on, että uransa alussa Zappa sävelsi monen muun pop-rockin genressä toimineen tavoin oman pienimuotoisen ”rock-oopperan”. Itse termi on aika typerä, sillä kyse oli yleensä vain muutamasta temaattisesti yhteen liittyvästä laulusta, ei varsinaisista näyttämöteoksista (harvinaisen poikkeuksen muodostaa Pete Towshendin Tommy, jonka rakenne ja dramatiikka ovat hyvin samanlaiset kuin taidemusiikin oopperoissa, vaikka musiikki oli pääosin perinteistä poprockia). Vuonna 1964 Zappa äänitti studiossaan kuusi raitaa, jotka muodostivat ”mini operan” nimeltä I Was A Teen-Age Malt Shop. Zappa kuvasi sen sisältöä näin: “It was about an old man who has a daughter named Nelda, a cheerleader. The old man has a recording studio that hasn’t had a hit, and there’s an evil landlord who’s going to foreclose on him. So there’s this group that comes in with a high school hero called Ned the Mumbler, who’s a teenage Lone Ranger.” Nimessä oleva ilmaisu “malt shop” viittaa pirtelö- ja virvokejuomabaariin, jonka tavallisempi nimi oli ”soda shop”.

Frank Zappa & The Mothers Of Invention: Absolutely Free (LP • Verve Records 1967).

Zappan miniooppera koostuu lauluista I Was A Teen-Age Malt Shop – The Birth Of Captain BeefheartCharvaI’m Losing The Status At High SchoolNed The Mumbler ja Ned Has A Brainstorm. Zappa oli vakavissaan, koska hän valmisti demonauhan ja hankki esittäjäkaartin lauluilleen (kyseessä ei ollut The Mothers of Invention -projekti). Hän myös esitteli idean Joe Landisille, joka toimi kokeiluihin taipuvaisena tuottajana CBS:llä. Landis ilmeisesti piti ideasta, vaikka halusi vaihtaa juutalaisen vuokranantajan teksasilaiseksi. Projekti kuivui kuitenkin kasaan pääsemättä koskaan televisioon asti. Zappa hyödynsi muutamaa laulua myöhemmissä projekteissaan (I’m Losing The Status At High School oli albumilla Absolutely Free nimellä Status Back Baby ja Ned Has A Brainstorm metamorfoitui instrumentaaliksi Toads Of The Short Forest).

I Was A Teen-Age Malt Shop • albumilta Mystery Disc 1
1998

200 Motels

Frank Zappa: 200 Motels • Original Motion Picture Soundtrack (United Artists Records 1971 • 50th Anniversary Edition • Universal 2021).

Seuraava näyttämömusiikkiprojekti olikin sitten aivan toista kokoluokkaa. Elokuvana ja levynä julkaistu 200 Motels on täysimittainen koko illan näyttämöteos, jonka tarkemman genren määrittely on todella vaikeaa. Elokuvamusiikki sisältää laajan sinfoniaorkesterille sävelletyn vakavan taidemusiikillisen osuuden, joka vuorottelee hyvin moni-ilmeisen rockin kanssa. Teos käsittelee yleisellä tasolla elämää tien päällä eli kiertueilla, mutta varsin laajan näkemyksen mukaan Zappan teoksessa korostuvat mielikuvitukselliset ja unenomaiset elementit, joiden semanttinen tulkinta jää viime kädessä katsojan ja kuuntelijan vastuulle. On ihmisiä, joiden mielestä koko 200 Motels on mestariteos ja sitten ihmisiä, joiden mielestä teoksessa on valtavasti hienoa musiikkia, mutta näyttämöteoksena ja -tarinana se on jokseenkin käsittämätön.

Frank Zappa: 200 Motels • The Suites  Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic & Los Angeles Master Chorale • 2CD (Zappa Records/UMe 2015).

Laajan teoksen taltiointi oli dramaattinen prosessi, jonka kuvailemiseen tarvittaisiin pienehkö kirja. Zappa joutui kustannussyistä lyhentämään alkuperäistä partituuriaan noin kolmanneksella, emmekä tiedä, oliko tyytyväinen toteutuneeseen elokuvaan ja tupla-albumiin, jonka sisältö ei ole aivan identtinen elokuvan kanssa. Vuonna 2015 julkaistu The 200 Motels Suites koostuu kahdesta orkesterisarjasta ja sisältää myös elokuvasta pois jätettyä musiikkia. Se sopiikin mainiosti niille, joita kiinnostaa tarinaa ja sen eriskummallisia tapahtumia enemmän itse musiikki.

Lonesome Cowboy Burt • albumilta 200 Motels
1971

Touring Can Make You Crazy • albumilta 200 Motels
1971

Penis Dimension • albumilta 200 Motels
1971

The Pleated Gazelle • albumilta 200 Motels – The Suites
2015

Strictly Genteel (The Finale) • albumilta 200 Motels
1971

Hunchentoot

Frank Zappa: Them Or Us • The Book (Frank Zappa 1984).

Jos joku kuvitteli, että 200 Motels tyhjensi Zappan henkisen ja fyysisen pajatson, hän oli tietenkin väärässä. Ilmeisesti jo pian elokuvan valmistuttua eli kesällä 1972 Zappa kirjoitti uuden näyttämöteoksensa libreton, jonka oma nuotinkustantamo Munchkin Music jopa julkaisi (tämä libretto on myös tärkeimpiä tiedonlähteitä koko teoksen osalta). Hunchentoot oli ”some kind of opera”, johon Zappa suunnitteli puvuston ja kaikki näyttämötoiminnan yksityiskohdat. Hän julkaisi tarinan ja libreton myös osana kirjaansa Them Or Us (The Book) vuonna 1984, kun oli käynyt ilmi, ettei teoksen näyttämötoteutukseen löydy rahoitusta. 

Zappa ei jäänyt murehtimaan, vaan julkaisi puolet libreton sisältämistä osista erillisinä lauluina (Think It Over, Time Is Money, Flambay, Spider Of Destiny, Planet Of My Dreams ja Cheepnis). Emme itse asiassa tiedä varmuudella, sävelsikö Zappa valmiiksi myös julkaisemattomiksi jääneet teoksen osat (The Overture – The Human Mind Is The Ultimate Power – We Are The Force-Lings – Hunchentootin’ Blues – Spider Lady – Spider-Pussy – Hunchentoot The Pimp – It Will Fall Down – Space Boogie (instrumentaali). Ainakaan perikunta ei ole onnistunut julkaisemaan koko teosta edes äänitteenä, mikä viittaa siihen, ettei puuttuvia osia ole sen paremmin äänitteinä kuin nuottimuodossa. Zappa itse yritti toteuttaa Hunchentootin elokuvana, mutta siitäkään ei valitettavasti tullut mitään. Valitettavasti siksi, että Hunchentoot näyttäisi sisältävän monia Zappalle tyypillisiä, populaarikulttuurista imettyjä ideoita, joiden toteutus olisi voinut olla kulttuurisesti kiinnostava kokonaisuus.

Think It Over nimellä The Grand Wazoo samannimisellä albumilla
1972

Flambay feat. Thana Harris • albumilta Sleep Dirt
1991

Joe’s Garage

Frank Zappa: Joe's Garage Acts I, II & III (CBS/Zappa Records 1979 • Barking Pumpkin Records 1987).

Vuonna 1979 julkaistu Joe’s Garage on poikkeuksellinen tapaus vertaistensakin joukossa. Zappa on itse kertonut, että kun aloitti albumin tekemisen, hänellä ei ollut mielessään mikään laajempi kokonaisuus, vaan levyllinen uusi rock-lauluja. Prosessin jossain vaiheessa hän kuitenkin havaitsi, että lauluilla oli kuin olikin sellaisia temaattisia yhteyksiä, joiden pohjalta hän kykeni luomaan varsin laajan moneen suuntaan versoneen tai suorastaan villiintyneen tarinan. Loppujen lopuksi lauluja ja tarinaa riitti niin paljon, että Zappa joutui julkaisemaan ne kolmena osana, joista kaksi jälkimmäistä, vol. 2 ja 3 tupla-albumina.

Joe’s Garage on täynnä tarttuvia ja näennäisesti täysin irrallisia lauluja, joita sitoo yhteen juontajan tavoin kappaleiden välissä nariseva The Central Scrutinizer. Se on Zappan luoman dystooppisen, musiikkia vihaavan maailman valvoja, joka kertoo päähenkilö Joen surullisen tarinan siitä, miten käy niille, jotka kielloista huolimatta heittäytyvät musiikin vietäviksi eli Joen tapauksessa ”haluavat vain soittaa kitaraansa”. Osa Zappan lauluista on humoristisia, osa varsin brutaaleja vallankäyttäjien musertavaa voimaa kuvaavia tarinoita. Albumilla on myös muutamia Zappan tuotannon keskeisiä sävellyksiä kuten Packard Goose ja kauniinkatkera, pitkä kitarasoolo Watermelon In Easter Hay, jossa Joe purkaa tuntemuksensa yksilön vapautta sortavaa yhteiskuntaa kohtaan.

Joe’s Garage • albumilta Joe’s Garage
1979

Packard Goose • albumilta Joe’s Garage
1979

Watermelon In Easter Hay • albumilta Joe’s Garage
1979

Thing-Fish

Frank Zappa: Thing-Fish • Original Cast Recording (3LP Barking Pumpkin Records/EMI 1984 • 2CD Rykodisc 1986 & 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012).

Frank Zappan näyttämömusiikkihankkeista Thing-Fish on monista Zappaa ärsyttäneistä asioista koottu kokonaisuus, joka pilkkaa Broadway-musikaalien perinteitä kaikin tavoin. Se on myös tekstillisesti vihainen teos, enemmän näytelmä kuin musikaali. Musiikki on peräisin monista lähteistä, osittain hyvinkin vanhaa, ja se toimii usein pelkkänä äänitaustana puheosuuksille. Teksti kommentoi monia 1980-luvun alun Yhdysvalloissa pinnalla olleita teemoja, joista voidaan mainita ainakin AIDS, salaliittoteoriat, feminismi, homoseksuaalisuus sekä afrikkalais-amerikkalaisen kulttuurin omat erityispiirteet. Zappa kehitti teosta varten oman murteen, jota keskushahmo Thing-Fish (levyllä Ike Willis) puhuu. Siinä on piirteitä Yhdysvaltain mustaihoisen väestön puhetavoista, mutta ei vastaa suoraan mitään niistä.

Thing-Fish kuvaa kahden keskiluokkaisen ja valkoihoisen (Harry ja Rhonda) vierailua ”eksoottiseen” musikaalinäytökseen, joka muuttuu surrealistiseksi seikkailuksi tai kauhutarinaksi. Siinä on tärkeä rooli seksillä robottien kanssa, naisten emansipaatiolla sekä rodullisella ajattelulla. Ike Willis on kertonut, että tarinan juoni muuttui koko ajan sitä mukaan kun Zappalle tuli uusia ideoita, jotka hän sovitti perustarinaan. Täysin uutta musiikkia on suhteellisen vähän, mutta vanhat musiikit on muokattu uuteen ympäristöön ja saundimaailmaan. Jos 200 Motels oli absurdiudessaan vielä jotenkin kotikutoinen, Thing-Fish on selkeän postmoderni yhdysvaltalaisten tapojen ja maneerien ruumiinavaus. 

Prologue • albumilta Thing-Fish
1984

Zappa suunnitteli Thing-Fishin esitettäväksi teoksen kritisoiman Broadwayn näyttämöllä, mutta tämä ei koskaan toteutunut (Zappa kertoi, että olisi tarvinnut 5 miljoonan dollarin rahoituksen, mutta onnistui keräämään vain 400 000). Omaan tapaansa Zappa yllätti kaikki julkaisemalla tarinan pornolehti Hustlerin huhtikuun numerossa 1984 valokuvakertomuksena, joka oli Zappan itsensä suunnittelema. Se ei välttämättä auttanut teoksen saamassa ristiriitaisessa vastaanotossa, joka kiteytyi fanien marinaan siitä, että kokonaisuudessa on niin vähän uutta musiikkia. Myöhemmin Thing-Fishin arvostus on noussut ja Zappa monitasoinen satiiri on koettu hyvin omaa aikaansa kuvaavana.

Heikki Poroila

That Evil Prince • albumilta Thing-Fish
1984

He’s So Gay • albumilta Thing-Fish
1984

Brown Moses • albumilta Thing-Fish
1984

Frank Zappa | kotisivu
Frank Zappa | Facebook
Frank Zappa | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Absoluuttinen Nollapiste: Olos – popmusiikkia, tavallaan
Captain Beefheart And His Magic Band: Safe As Milk – suuri taiteilija esittäytyy
Camel [1] 1971–1978 • Bluesjuurista sinfoniseen progeen
Camel [2] 1979–2019 • Melodisen progen konkari
Frank Zappa – multi-instrumentalisti
Frank Zappa ja länsimainen taidemusiikki – VarèseStravinskyRavelBartókVerdiMozartZappa
Frank Zappa ja Synclavier • 1984–1993
Genesis: Selling England By The Pound – englantilaisen progen suurteos
Gentle Giant: Octopus – svengaavan progen ytimessä
Jukka Tolonen Ramblin’ Jazz Band / KOM Quartet: Jazz Liisa 3 & 4 • Live In Studio [2016] • Jazzlastuja Liisankadulta 1973 ja 1975
King Crimson: In The Court Of The Crimson King [1969] – genreä määritellyt debyytti
King Crimson: Discipline [1981] – uuden progen äärellä
Kuusumun Profeetta: Kukin kaappiaan selässään kantaa [2001] – magneettista tajunnanvirtaa
Lou Reed & Metallica: Lulu – nainen miesten maailmassa
Oranssi Pazuzu: Mestarin kynsi – alitajunnan oudot luonnonlait
Pekka Pohjola: Pewit [1997] – massiivisen suuri seikkailu

Radiopuhelimet [1] 1987–1993 • Paluu pohjoiseen
Radiopuhelimet [2] 1995–2021 • Varmaa hapuilua
Stanley Clarke: Stanley Clarke – omaa fuusiota luomassa
Steve Hackett – monipuolinen säveltäjä ja Genesiksen progeperinnön vaalija
Sylvain Sylvain – rockia roll-diggareille
Tasavallan Presidentti / Jukka Hauru & Superkings: Pop Liisa 1 & 2 • Live In Studio [2016] • Poplastuja Liisankadulta 1973
The Velvet Underground: Squeeze – se näkymätön VU-levy
Tom Waits: Bone Machine – läpimurto tuntemattomaan
Tommi Liimatta: Rokokoo Computer – kasvutarinan kolmas luku
Tuomari Nurmio: Luuta ja nahkaa – koruton mestariteos
Unisono Quartet / TaivaantemppeliJazz Liisa 1 & 2 • Live In Studio [2016] • Jazzlastuja Liisankadulta 1973
Vesa-Matti Loiri: 4 + 20 – hämäriä tuokiokuvia
Vihan Muna: Kiihtyneessä mielentilassa – kaaos ja sen raamit
Viima: Väistyy mielen yö – taitoa, herkkyyttä, mielikuvia
Wigwam: Hard N’ Horny – historiallisen suomalaisbändin debyytti
Wigwam / Taivaanvuohi: Pop Liisa 3 & 4 • Live In Studio [2016] • Poplastuja Liisankadulta 1973
Yes: Fragile – progen herkkää ylivoimaa

📚
Lue lisää Zappasta
Finna.fi

Zappa äänitteillä = Recorded Zappa : Esittelevä diskografia 1961–1995 = Annotated Discography 1961–1995 Heikki Poroila & Heikki Karjalainen, 380 sivua | Suomen musiikkikirjastoyhdistys 1995
ISBN 9518903336
* Suomenkielinen kattava diskografia vuoteen 1995 saakka.

Frank Zappan sävellykset Heikki Poroila, 224 sivua | Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2015
ISBN 9789525363784
* Suomenkielinen luettelo Frank Zappan sävellyksistä. 

Big Note – A Guide to the Recordings of Frank Zappa Charles Ulrich, 754 pages | New Star Books 2018
ISBN 9781554201464
* Koko Zappan uran kattava ja tarkastasti dokumentoiva diskografia, joka ulottuu vuoteen 2015 ja albumiin Dance Me This asti.

N-Lite – The Compositions by Frank Zappa Heikki Poroila, 442 sivua | Honkakirja 2022
ISBN 9789526977515

* Englanninkielinen, merkittävästi laajennettu versio vuoden 2015 luettelosta. Käytännössä maailman ainoa Zappa sävellyksiin keskittyvä ja ne perusteellisesti esittelevä monografia.

Them Or Us (The Book) Frank Zappa, 250 pages | Frank Zappa 1984

* Frank Zappan moniin äänitteisiin kutoutuva skenaariomainen fiktiivinen kirjallinen teos. Sisältää myös kaunokirjallisessa muodossa Zappan maailmankatsomuksellisia näkemyksiä.

💿
Frank Zappa Official Releases
Finna.fi

1960-luku

Freak Out! Frank Zappa & The Mothers Of Invention • 2LP | Verve Records 1966
Absolutely Free Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1967
Lumpy Gravy Frank Zappa & Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra & Chorus • LP | Verve Records 1968
We’re Only In It For The Money Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1968
[5] Cruising With Ruben & The Jets Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1968
Uncle Meat • 2LP | Bizarre/Reprise 1969
Mothermania – The Best Of The Mothers Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1969
Hot Rats • LP | Bizarre/Reprise 1969

1970-luku

Burnt Weeny Sandwich Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Bizarre/Reprise 1970
[10] Weasels Ripped My Flesh Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Bizarre/Reprise 1970
Chunga’s Revenge • LP | Bizarre/Reprise 1970
Fillmore East – June 1971 Frank Zappa & The Mothers • LP | Bizarre/Reprise 1971
200 Motels – Original Motion Picture Soundtrack • 2LP | United Artists Records 1971
Just Another Band From L.A. • LP | Bizarre/Reprise 1972
[15] Waka/Jawaka – Hot Rats • LP | Bizarre/Reprise 1972
The Grand Wazoo Frank Zappa & The Mothers • LP | Bizarre/Reprise 1972
Over-nite Sensation Frank Zappa & The Mothers • LP | Discreet 1973
Apostrophe (’) • LP | Discreet 1974 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Roxy & Elsewhere Zappa/Mothers• 2LP | Discreet 1974 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records 2012
[20] One Size Fits All Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Discreet 1975 • CD Rykodisc 1988 & 1995 • CD Zappa Records 2012
Bongo Fury • LP Frank Zappa & Captain Beefheart & The Mothers | Discreet 1975 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1989 • Rykodisc 1995 • CD Zappa Records 2012
Zoot Allures • LP | Warner Bros. Records 1976 • CD Zappa Records/Rykodisc 1990 • CD Zappa Records/Universal 2012
Zappa In New York • 2LP | Discreet 1978 • 2CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records/MSI 1991 • 2CD Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
Studio Tan • LP | Discreet 1978 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
[25] Sleep Dirt • LP | Discreet 1979 • CD Barking Pumpkin Records 1991 • CD Rykodisc 1995 & 2002 • CD Zappa Records/UMe 2012
Sheik Yerbouti • 2LP | CBS/Zappa Records 1979 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1990 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Orchestral Favorites • LP | Discreet 1979 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Joe’s Garage Act I • LP | CBS/Zappa Records 1979
Joe’s Garage Acts II & III • 2LP | CBS/Zappa Records 1979
[28 & 29] Joe’s Garage Acts I, II & III • 3LP | Barking Pumpkin Records 1987 • 2CD Rykodisc 1987 • 2CD Zappa Records 1990 • 2CD Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records/UMe 2012

1980-luku

[30] Tinsel Town Rebellion • 2LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1981 • CD EMI 1988 • CD Zappa Records/Rykodisc 1990 • CD Rykodisc 1994 & 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Shut Up ’N Play Yer Guitar • LP | Barking Pumpkin Records 1981
Shut Up ’N Play Yer Guitar Some More • LP | Barking Pumpkin Records 1981
Return Of The Son Of Shut Up ’N Play Yer Guitar • LP | Barking Pumpkin Records 1981
[31 & 32 & 33] Shut Up ’N Play Yer Guitar • 3LP | Barking Pumpkin Records 1982 • 2CD Rykodisc 1986 • 2CD EMI 1988 • 2CD Zappa Records 1990 • 3CD Rykodisc 1995 & 2009 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
You Are What You Is • 2LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1981 • CD EMI 1986 • CD Zappa Records/Rykodisc 1990 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
[35] Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Witch • LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1982 • LP & CD Zappa Records 1991 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
The Man From Utopia • LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1983 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1993 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Baby Snakes • LP | Barking Pumpkin Records 1983 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1988 • CD Rykodisc 1995 & 2002 • CD Zappa Records/Universal 2012
London Symphony Orchestra Vol. 1 London Symphony Orchestra & Kent Nagano • LP | Barking Pumpkin Records 1983 • 2CD Vol. I & II Rykodisc 1995 & Zappa Records 2012
The Perfect Stranger – Boulez Conducts Zappa And Other Chamber Works Pierre Boulez & Ensemble Intercontemporain • LP | EMI 1984 • CD EMI Digital 1985 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1992 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
[40] Them Or Us • 2LP | EMI 1984 • CD EMI/Rykodisc 1986 • CD Zappa Records 1990 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Thing-Fish – Original Cast Recording • 3LP | Barking Pumpkin Records/EMI 1984 • 2CD Rykodisc 1986 & 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
Francesco Zappa • LP | Barking Pumpkin Records/EMI 1984 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1992 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
The Old Masters – Box One • 7LP | Barking Pumpkin Records 1985
Frank Zappa Meets The Mothers Of Prevention • LP | Barking Pumpkin Records 1985 • EMI 1986 • CD Rykodisc 1986 & 1995 • Zappa Records/Universal 2012
[45] Does Humor Belong In Music? | EMI 1986 • Rykodisc 1995 • Zappa Records/Universal 2012
The Old Masters – Box Two • 9LP | Barking Pumpkin Records 1986
Jazz From Hell • LP | Barking Pumpkin Records/EMI 1986 • CD Rykodisc 1987 & 1995 • Zappa Records/Universal 2012
London Symphony Orchestra Vol. 2 London Symphony Orchestra & Kent Nagano • LP | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1987 • 2CD Vol. I & II Rykodisc 1995 & Zappa Records 2012
The Old Masters – Box Three • 9LP | Barking Pumpkin Records 1987
[50] Guitar • 2LP • 2CD | Zappa Records 1988 • Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 1 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1988 • Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records 2012 & 2022
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 2 – The Helsinki Concert • 3LP Barking Pumpkin Records 1988 • 2CD Zappa Records/Rykodisc 1988 • 2CD Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records 2012 & 2022
Broadway The Hard Way • LP Barking Pumpkin Records/Zappa Records 1988 • CD Barking Pumpkin Records/Zappa Records/Rykodisc 1989 • Zappa Records/Universal 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 3 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1989 • Zappa Records/Universal 2012

1990-luku

[55] The Best Band You Never Heard In Your Life • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • Rykodisc 1995 • Zappa Records 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 4 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • Rykodisc 1995 • Zappa Records 2012
Make A Jazz Noise Here • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • Rykodisc 1995 • Zappa Records 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 5 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1992
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 6 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1992
[60] Playground Psychotics • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1992
Ahead Of Their Time | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1993
The Yellow Shark Zappa & Ensemble Modern • CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1993
Civilization Phaze III Zappa & Ensemble Modern • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1994
The Lost Episodes • CD | Rykodisc 1996 & Zappa Records 2012
Läther • 3CD | Rykodisc 1996 & Zappa Records 2012
Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa – A Memorial Tribute • CD | Barking Pumpkin Records 1996
Have I Offended Someone? • CD | Rykodisc 1997 & Zappa Records/Universal 2012
Mystery Disc • CD | Rykodisc 1998
Everything Is Healing Nicely [EIHN] Zappa & Ensemble Modern • CD | Barking Pumpkin Records/Zappa Family Trust 1999

2000–2009

[70] FZ:OZ • 2CD | Vaulternative Records 2002
Halloween • DVD-Audio | Barking Pumpkin Records/DTS Entertainment 2003
Joe’s Corsage • CD | Vaulternative Records 2004
Joe’s Domage • CD | Vaulternative Records 2004
QuAUDIOPHILIAc • DVD-Audio | Barking Pumpkin Records/DTS Entertainment 2004
Joe’s XMASage • CD | Vaulternative Records 2005
Imaginary Diseases • CD | Zappa Records 2006
The MOFO Project/Object – The Making Of Freak Out! – An FZ Audio Documentary • 4CD | Zappa Records 2006
The MOFO Project/Object (Facedooh) • 2CD | Zappa Records 2006
Trance-Fusion • CD | Zappa Records 2006
[80] Buffalo • 2CD | Vaulternative Records 2007
The Dub Room Special! • CD | Zappa Records 2007
Wazoo • CD | Vaulternative Records 2007
One Shot Deal • CD | Zappa Records 2008
Joe’s Menage • CD | Vaulternative Records 2008
The Lumpy Money – An FZ Audio Documentary Project/Object • 3CD • 3LP | 2009
Philly ’76 • 2CD | Vaulternative Records 2009

2010-luku

Greasy Love Songs – An FZ Audio Documentary Project/Object • CD | Zappa Records 2010
”Congress Shall Make No Law…” • CD | Zappa Records 2010
Hammersmith Odeon • 3CD | Vaulternative Records 2010
[90] Feeding The Monkies At Ma Maison • CD | Zappa Records 2011 • LP Zappa Records/Universal 2015
Carnegie Hall • 4CD | Vaulternative Records 2011
Road Tapes Venue #1 – Kerrisdale Arena, Vancouver B.C. 25 August 1968 • 2CD | Vaulternative Records 2012
Understanding America • 2CD | Zappa Records/UMe 2012
Finer Moments • 2CD | Zappa Records/UMe 2012
Baby Snakes The Compleat Soundtrack (AAAFNRAA Birthday Bundle 2012) • Digital download | Zappa Records 2012
Road Tapes Venue #2 – Finlandia Hall, Helsinki, Finland – 23, 24 August 1973 • 2CD | Vaulternative Records/Zappa Family Trust 2013
A Token Of His Extreme – Soundtrack | Zappa Records 2013
Joe’s Camouflage • CD | Vaulternative Records 2014
Roxy By Proxy • 2CD | Zappa Records 2014
[100] Dance Me This • 2CD | Zappa Records 2015
200 Motels – The Suites Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic & Los Angeles Master Chorale • 2CD | Zappa Records/UMe 2015
Roxy The Soundtrack (Roxy – The Movie) CD+DVD • DVD • Bluray | Zappa Family Trust/Eagle Vision 2015
Road Tapes Venue #3 – Tyrone Guthrie Theater, Minneapolis, MN – 5 July 1970 • 2CD | Vaulternative Records/UMe 2016
The Crux Of The Biscuit / An FZ Audio Documentary Project/Object • CD | Zappa Records/UMe 2016
Frank Zappa For President • CD | Zappa Records/UMe 2016
ZAPPAtite – Frank Zappa’s Tastiest Tracks • CD | Zappa Records/UMe 2016
Meat Light – The Uncle Meat Project/Object Audio Documentary • 3CD | Zappa Records/UMe 2016
Chicago ’78 • 2CD | Zappa Records/Vaulternative Records/Universal 2016
Little Dots • CD | Zappa Records/UMe 2016
[110] Halloween 77 • USB boksissa | Zappa Records/UMe 2017
[110K] Halloween 77 – October 31, 1977 The Palladium, NYC • 3CD | Zappa Records/UMe 2017
The Roxy Performances • 7CD | Zappa Records/UMe 2018
Zappa In New York – 40th Anniversary Deluxe Edition • 5CD • 3LP | Zappa Records/UMe 2019
Orchestral Favorites – 40th Anniversary Deluxe Edition • 3CD | Zappa Records/UMe 2019
[114] Halloween 73 • 4CD | Zappa Records/UMe 2019
[114Z] Halloween 73 Highlights From The Auditorium Theater, Chicago | Zappa Records/UMe 2019
The Hot Rats Sessions • 6CD | Zappa Records/UMG Recordings 2019

2020-luku

The Mothers 1970 • 4CD | Zappa Records/UMG Recordings 2020
Halloween 81 – Live At The Palladium, New York City • 6CD & Halloween 81 – Highlights From The Palladium, New York City • CD | Zappa Records/UMG Recordings 2020
Zappa – Original Motion Picture Soundtrack • 3CD • 2LP • 5LP | Zappa Records/UMe 2020
Zappa ’88 – The Last U.S. Show • 2CD • 4LP | Zappa Records/UMe 2021
[120] 200 Motels 50th Anniversary Edition • 2CD • 6CD | Zappa Records/UMe/MGM 2021
The Mothers 1971 • 8CD & Rainbow Theatre – London, England, December 10, 1971 • 3LP | Zappa Records/UMe 2022
Zappa/Erie • 6CD | Zappa Records/UMe 2022
Zappa ’75 – Zagreb/Ljubljana • 2CD | Zappa Records/UMe 2022
Waka/Wazoo • 4CD+Bluray | Zappa Records/UMe 2022
Zappa ’80 – Mudd Club/Munich • 3CD | Zappa Records/UMe 2023
Funky Nothingness • 3CD • 2CD | Zappa Records/UMe 2023
Over-nite Sensation – 50th Anniversary • 3LP • 4CD+Bluray | Zappa Records/UMe 2023
Whisky A Go Go 1968 • 3CD • 5LP • 2LP | Zappa Records/Universal Music 2024

200 Motels • 1971
Spotify

200 Motels – The Suites • 2015
Spotify

Thing-Fish • 1984
Spotify

200 Motels • 1971/2021

Frank Zappa: 200 Motels • Original Motion Picture Soundtrack (United Artists Records 1971 • 50th Anniversary Edition • Universal 2021).

Frank Zappa: 200 MotelsThe Suites • Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic & Los Angeles Master Chorale • 2015

Frank Zappa: 200 Motels • The Suites • Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic & Los Angeles Master Chorale • 2CD (Zappa Records/UMe 2015).

Frank Zappa: Thing-FishOriginal Cast Recording • 1984

Frank Zappa: Thing-Fish • Original Cast Recording (3LP Barking Pumpkin Records/EMI 1984 • 2CD Rykodisc 1986 & 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *