Scandinavian Music Group: Onnelliset kohtaa – loistelias ja paineeton popdebyytti

Onnelliset kohtaa | BMG Finland 2002

Scandinavian Music Group: Onnelliset kohtaa (2002).Suomalainen Scandinavian Music Group lähti liikkeelle Ultra Bran raunioista. Valtavan suosittu Ultra Bra lopetti toimintansa vuonna 2001. Kerkko Koskisen johtama suuryhtye jätti jälkeensä neljä studioalbumia ja sarjan upeita keikkakokemuksia.

Nelihenkinen ryhmä UB:n jäseniä pisti ripeästi vireille Scandinavian Music Groupin, samalla kun Koskinen oli jo soolouralla. SMG:n ensimmäinen single Kun tuuli oli viilee lupasi paljon, loistelias Minne katosi päivät vielä enemmän. Debyyttialbumi Onnelliset kohtaa nousi Suomen listakärkeen syksyllä 2002.

Onnelliset kohtaa on poikkeuksellisen sävykästä popdraamaa. Huomio tarttuu voimakkaaseen ilmaisuun ja rikkaaseen dynamiikkaan. Kiinnostavat rytmilliset sovitukset verkottuvat musiikkiin täydellisesti. Terhi Kokkosen niukka ja lakoninen fraseeraus on edukseen. Rumpali Antti Lehtinen näyttää sovituskykyjensä lisäksi myös tyylitajunsa. Myös yhtyeen kesken tehty tuotantotyö toimii erittäin hyvin. Tiukka soundi sopii Joel Melasniemen ja Tommi Saarikiven sävellyksiin.

Albumilta erottuu sekä rauhallisuutta että kiihkeyttä. Verkkaiselta tuntuvat Ei mulle riitä ja Tästä eteenpäin lisäävät odotusta, jota tiheämmät raidat täydentävät. Tällaisena kesäyönä tuntuu mahtavalta, kuin leijaa lennättäisi. Luoksesi groovaa maukkaan psykedeelisesti. Albumin loppupuolella oleva Sä yllättää temponvaihdolla. Rokkaava jännite kasvaa ja kasvaa. Kuusi minuuttia on juuri oikea mitta paisutukselle.

Single Ei mun oo hyvä olla yksin sai mustavalkoisen videon. Sen ohjasi Tommi Mattila.

Vielä reilu vuosikymmen ilmestymisen jälkeen Onnelliset kohtaa vie välähdyksenomaiseen siihen tilaan, jossa levyn ilmestymistä odotettiin. Millaiselta uuden yhtyeen musiikki tuntuisi? Samalta kuin aiemmin samana vuonna julkaistu Koskisen sooloalbumi Rakkaus viiltää? Ehkä SMG olisi vähän kuin Ultra Bra? Näin ei käynyt. Saimme ihan erilaisen bändin, joka loi taidokkaan popmusiikin ystäville levollista mietittävää, ensialbumista lähtien.

Onnelliset kohtaa
Antti Lehtinen – rummut
Terhi Kokkonen – laulu
Joel Melasniemi – kitara
Tommi Saarikivi – bassokitara
Tuotanto: Scandinavian Music Group

Scandinavian Music Groupin tarina jatkui vuonna 2003 singlellä Letitä tukkani, joka julkaistiin myöhemmin myös kokoelmalevyllä Näin minä vihellän matkallani. SMG:n toinen studioalbumi Nimikirjaimet julkaistiin 2004.

Tuomas Pelttari

Scandinavian Music Group | kotisivu
Scandinavian Music Group | Facebook

Varaa Onnelliset kohtaa kirjastosta.

Esitäytetty Monihaku aluekirjastoihin. Kohdekirjaston voi vaihtaa.

Kysy musiikista kirjastonhoitajalta.

Levyhyllyt | Finna.fi
Scandinavian Music Group

2000–2009

Onnelliset kohtaa • CD | BMG Finland/Terrier Records 2002
Nimikirjaimet • CD | BMG Finland/RCA/Cortison Records 2004
Hölmö rakkaus ylpeä sydän • CD | BMG Finland/RCA/Cortison Records 2006
Missä olet Laila? • CD+DVD • CD | Sony BMG Finland/RCA/Cortison Records 2007
”Palatkaa Pariisiin!” • CD | Sony/RCA/Cortison Records 2009

2010-luku

Manner • LP • CD | Sony/RCA/Cortison Records 2011
Terminal 2 • LP • CD | Sony/RCA/Cortison Records 2014
Baabel • LP • CD | Sony/RCA/Cortison Records 2015

SMG-kokoelma | Finna.fi

Näin minä vihellän matkallani • CD & 2CD | Sony/RCA/Cortison Records 2009

Egotrippi: 10 – valttina puhuttelevuus
Jarkko Martikainen & Luotetut miehet: Ruosterastaat – myötäelämisen pistämätön keveys
Knipi ja menetysten kauneus
Maj Karma: 101 tapaa olla vapaa – ristiriitaisia tunteita kriisitilanteissa
Pariisin Kevät: Kaikki on satua – läpimurto todellisuudesta toiseen
Ruusut: Kevätuhri – inhimillisyyttä ajankuvan alla
Samuli Putro: Pienet rukoukset – ihana raastava elämä
Zen Café: Helvetisti järkeä – rumia sanoja rakkaudesta

Lue lisää | Finna.fi

Artikkelihaku Scandinavian Music Group

Scandinavian Music Group: Onnelliset kohtaa (2002).