Taylor Swift etsii jatkuvasti uutta

Midnights | Republic 2022

Taylor Swift • Vuodet 2006–2022
Musiikkia esille kirjastossa

Taylor Swift: Midnights (Taylor Swift/Republic Records 2022).Taylor Swift on kaupallisesti valtavan menestynyt artisti. Se ei sinänsä tekisi suurtakaan vaikutusta, ellei hän olisi taiteilijana niin kaukana perinteisestä musiikkibisneksen lypsylehmästä. Vasta 32-vuotiaan laulaja-lauluntekijä-supertähden tänä syksynä julkaistu kymmenes albumi Midnights on hänen tähän mennessä kokeellisin ja paljain julkaisunsa. 

Anti-Hero. Ohjaaja: Taylor Swift

Swiftin perheen vanhemmat kasvattivat lapsensa luoville aloille, vaikka eivät itse sellaisilla olleet. Isä Scott loi uraa pörssimeklarina, ja ennen kotirouvaksi ryhtymistään äiti Andrea työskenteli sijoitusrahastojen parissa. Rakkaus taiteisiin on silti selvästikin ollut vahvaa. Taylor sai nimensä laulaja-lauluntekijä James Taylorin mukaan, ja häntä ohjattiin laulamaan jo alle kymmenvuotiaana. Hänen veljensä Austin puolestaan ryhtyi näyttelijäksi. 

Taylor Swiftin suuntaa määrittäneet varhaiset vaikuttajat olivat country-laulajia. Hän ihastui Shania Twainin musiikkiin ja kiinnostui Faith Hillista nähtyään tästä dokumentin. Pikkutyttö lähti äitinsä kanssa Nashvilleen jakelemaan demojaan jo yksitoistavuotiaana. Vuotta myöhemmin hän alkoi kirjoittaa omia lauluja. Kolmentoista ikäisenä Taylor Swift allekirjoitti ensimmäiset musiikkialan sopimuksensa. 

Tim McGraw

Taylor Swift ei ollut vielä täyttänyt seitsemäätoista, kun hänen nimetön ensialbuminsa ilmestyi lokakuussa 2006. Menestys tuli välittömästi. Levy oli Billboardin albumilistalla 157 viikkoa – pidempään kuin mikään muu 2000-luvulla julkaistu äänite oli ollut – ja piikkasi viidentenä. Sen täytyi tuntua ihmeelliseltä, etenkin kun julkaisija Big Machine Records oli pieni indieyhtiö. Taylor oli äitinsä kanssa omin käsin auttanut levymerkkiä lähettelemään ’Tim McGraw’-singleä radioasemille. Kappaleen melodia oli tullut Taylorin mieleen matematiikantunnilla. 

Salaisuus oli siinä, että Swift oli tullut löytäneeksi uuden yleisön. Monet nuoret amerikkalaiset tytöt huomasivat pitävänsä country-musiikista, kun sitä kirjoitti ja esitti joku heidän kaltaisensa.

Love Story

Toisen levyn Fearlessin aikaan Swift paljasti crossover-potentiaalinsa. Nyt countryn joukossa oli enemmän vaikutteita popista ja rockista. ’Love Storysta’ tuli ensimmäinen Billboardin poplistan kärkeen noussut country-kappale, ja Fearless oli vuoden 2009 myydyin albumi Yhdysvalloissa. Erilaisia palkintoja ja rahaa tuiskutti niin paljon, ettei artistia tahtonut erottaa joukosta. 

Taylor Swift: Speak Now (Big Machine Records 2010).Lokakuussa 2010 julkaistu kolmas albumi Speak Now vei Swiftiä pidemmälle popin suuntaan. Sydänsuruista tehty väljästi temaattinen albumi myi miljoonan heti julkaisuviikollaan. Vuoden mittainen maailmankiertue toi 123 miljoonan dollarin bruttotulot, mutta Swift ei lepäillyt laakereilla: neljännen albumin Redin pilottisingle ’We Are Never Ever Getting Back Together’ julkaistiin vain puoli vuotta kiertueen päättymisen jälkeen, ja se meni Guinnessin ennätysten kirjaan maailman nopeimmin myyneenä digisinglenä.

We Are Never Ever Getting Back Together

Redillä Swift laajensi palettiaan entisestään. Levyllä oli vaikutteita paitsi countrysta ja juurevasta rockista Springsteenin ja Pettyn tapaan, myös yllättäviä viitteitä elektroniseen poppiin ja dub-stepiin. Niin omituiselta kuin tuo yhdistelmä kuulostaakin, ei se kaupantekoa haitannut. Pelkkä ensimmäisen viikon albumimyynti oli reilusti yli miljoonan, ja kiertueesta tuli 150 miljoonan bruttotuloilla kaikkien aikojen tuottoisin countrykiertue. 

Taylor Swift: 1989 Deluxe (Big Machine Records 2014).Menestyskäyrä nousi edelleen: Viides albumi 1989 myi julkaisuviikollaan vielä hiukan paremmin, ja singlelistoilla Taylor Swift jäi toiseksi lähinnä vain omille hittibiiseilleen. Sillä kierroksella kiertueesta kuitattiin huimat 250 miljoonan dollarin bruttotulot. Swift antoi levylle nimen oman syntymävuotensa mukaan ja laajensi musiikillista spektriään 1980-luvun syntikkapopin suuntaan. Hittipitoisuudesta huolehti suosittujen laulujen kirjoittajana tunnettu tuottaja Max Martin.

End Game ft. Ed Sheeran

Taylor Swift: reputation (Big Machine Records 2017).Kuudennella albumillaan Reputation (2017) Swift jatkoi urheaa crossover-akrobatiaansa entistä rohkeammin. Countryteininä tunnetuksi tullut artisti julkaisi vahvasti elektropopvaikutteisen levyn, jolle oli sovitettu monenlaista Swiftille uutta trap-biiteistä dubstep- ja R&B-tunnelmiin. Sekään ei laskenut hänen suosiotaan: Reputation oli Swiftin neljäs julkaisuviikollaan yli miljoonan myynyt albumi. Seuraava stadionkiertue oli kaikkien aikojen tuottoisin Pohjois-Amerikassa. Reputation jäi Swiftin viimeiseksi levyksi Big Machine -yhtiölle. Hän solmi Universal Music Groupin kanssa sopimuksen, jossa tulevien levyjen master-nauhat jäivät hänen omistukseensa.

The Man. Ohjaaja: Taylor Swift

Taylor Swift: Lover (Republic 2019).Seuraavaa albumia Lover (2019, suuri menestys sekin) leimasivat yhtä lailla elektro- poprock- ja synthpopvaikutteet kuin akustiset instrumentitkin. Eklektinen tuotanto sopi yhteen vaihtelevien sanoitusaiheiden kanssa. Levyn kahdeksantoista biisiä kertoivat rakkaudesta, mutta tavalla jos toisellakin, sekä ilon että surun kautta. Loverilla on ensimmäistä kertaa myös kantaaottavia kappaleita poliittisesta ilmapiiristä Amerikassa ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Tähän aikaan Swift oli julkisuudessa paitsi kaupallisten saavutustensa ja uuden musiikkinsa vuoksi myös siksi, että joutui riitoihin Big Machinen kanssa varhaisten albumiensa omistusoikeudesta. Entinen levy-yhtiö ei ymmärrettävästi ollut suostuvainen myymään kultamuniaan takaisin niiden tekijälle, ja tästä suivaantunut Swift alkoi äänittää vanhoista levyistään uusia versioita. Huolimatta siitä, että alkuperäisen taikaa on aina vaikea tavoittaa, uusioalbumit Fearless (Taylor’s Version) ja Red (Taylor’s Version) julkaistiin vuonna 2021.

evermore feat. Bon Iver

Taylor Swift: folklore (Republic 2020).Jo ennen uusiolevyjen ilmestymistä hämmentävän tuottelias laulaja lauluntekijä oli julkaissut kaksi uutta materiaalia sisältävää albumia: Folklore ja Evermore ilmestyivät vuonna 2020. Heinäkuussa julkaistu Folklore ja joulukuussa ilmestynyt Evermore eivät olleet pelkkää keikkailemasta kielletyn muusikon pandemiapuuhastelua: Taylor Swift uudisti niillä soundiaan. Reippaan popin sijaan hän haki vaikutteita vaihtoehtorockista ja indiefolkista. Taiteelliset siirrot eivät kuitenkaan olisivat olleet niin jyrkkiä, että olisivat uhanneet Swiftin asemaa valtavirran kuningattarena: näidenkin julkaisujen kohdalla puhutaan miljoonamyynneistä.

Midnight Rain

Lokakuussa 2022 julkaistu Midnights on Taylor Swiftin kymmenes albumi. Se on teemalevy kolmestatoista unettomasta yöstä, ahdistuksen, itsekritiikin ja epävarmuuden kaltaisista tunteista ja niiden synnyttämistä ajatuksista. Artistin itsensä mukaan laulujen keskeiset aiheet ovat itseinho, kostofantasiat, rakastuminen, hajoaminen ja sen miettiminen, mitä olisi voinut olla ja tapahtua. Tunnustukselliset mutta samalla vaikeasti tulkittavat tekstit kehystävät hyvin sisäänpäinkääntynyttä materiaalia. Yömiljööseen sopivasti Midnights on tuotettu hillitysti. Sen melodiset poplaulut ammentavat electronican, dream popin ja hip-hopin vähäeleisiltä laidoilta.

Snow On The Beach ft. Lana Del Rey

Taylor Swiftin pitkällä ja menestyksekkäällä uralla countrynuori on kasvanut kauaksi alkuperäisiltä juuriltaan, ja Midnights on hänen toistaiseksi kokeellisin albuminsa. Swiftillä ei tunnu olevan minkäänlaista tarvetta roikkua kiinni musiikissa, joka nosti hänet tähtiin – hän on upporikas artisti, jonka ei tarvitse miettiä raha-asioita uutta musiikkia tehdessään. Swift tuntuu olevan enemmän huolissaan siitä, että pysyisi liikkeellä ja relevanttina. Yhteyttä alkuperäiseen ei silti ole katkaistu kokonaan. Vanhasta americanasta jalostettua soundia on yhä jäljellä hänen äänenkäytössään, se vain ei enää määritä häntä millään tavoin.

On hätkähdyttävää huomata, että Taylor Swift täyttää tämän vuoden joulukuussa vasta 33 vuotta. Kuka tietää, mihin hän levytysurallaan vielä päätyy, mikäli sitä edelleen jatkaa – aikaa on jäljellä mihin tahansa. Valtavirtaa tuo suurten lavojen stara tuskin sentään koskaan jättää… vai jättääkö?

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Taylor Swift | kotisivu
Taylor Swift | Facebook
Taylor Swift | Instagram
Taylor Swift | Twitter

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Auf der Maur: Auf der Maur – Melissan ensimmäinen sooloalbumi
Bob Dylan: Highway 61 Revisited – tie folkin tuolle puolen
Bob Dylan: Self Portrait – täydellisen keskeneräinen omakuva
Bruce Springsteen: The Rising – ihmisen uskosta huomiseen
Dire Straits: s/t – menestystarinan alkusanat
Florence + The Machine: Dance Fever – valintojen hinta
Hole: Celebrity Skin – kun irvistys kietoutuu hymyyn
Mark Lanegan: Whiskey For The Holy Ghost – Seattlen surujuhlan soundtrack
Neil Young: After The Gold Rush – elokuvaton soundtrack
R.E.M.Automatic For The People – huipulla on hiljaista
Robert Plant: Carry Fire – näin luodaan vanhasta uutta
Ruusut: Kevätuhri – inhimillisyyttä ajankuvan alla
Scandinavian Music Group: Onnelliset kohtaa – loistelias ja paineeton popdebyytti

Scandinavian Music Group – surinakitaroista banjoihin, Talvipuutarhasta Las Vegasin raunioille
St. Vincent: Daddy’s Home – kohtauksia selviytymisestä
Suad: Waves – aaltojen voima ja hauraus
Suzanne Vega [1] – metropolin uusi tähti
Suzanne Vega [2] – lauluja ja tarinoita New Yorkista ja elämästä
The National: High Violet – kaunis ja yksinäinen
The Replacements: Let It Be – bändi lunastaa taivaspaikkansa
Tori Amos: Little Earthquakes – rehellistä lauluntekijyyttä
Tracy Chapman – altavastaajien ääni
U2: Achtung Baby – aitoa parempi levy
Veronica Maggio: Och som vanligt händer det något hemskt • Kapitel 1 – kyynelkaasua ja glitteriä
Veronica MaggioOch som vanligt händer det något hemskt • Kapitel 1 – tårgas och glitter [översättning på svenska]
WilcoYankee Hotel Foxtrot on minimalistinen ja sydämellinen mestariteos

💿
Taylor Swift
Finna.fi

2000–2009

Taylor Swift | Big Machine 2006
Fearless | Big Machine 2008

2010-luku

Speak Now | Big Machine 2010
Red | Big Machine 2012
1989 | Big Machine 2014
reputation | Big Machine 2017
Lover | Republic 2019

2020-luku

folklore | Republic 2020
evermore | Republic 2020
Fearless (Taylor’s Version) | Republic 2021
Red (Taylor’s Version) | Republic 2021
Midnights | Republic 2022
Speak Now (Taylor’s Version) | Republic 2023
1989 (Taylor’s Version) | 2023

Coveralbumi
Ryan Adams
Finna.fi

1989 | Pax Americana Recording Company/Columbia 2015

🎶
Nuottialbumit
Taylor Swift
Finna.fi

Taylor Swift
Fearless & Fearless (Taylor’s Version)
Speak Now
Speak Now (Taylor’s Version)
Red & Red (Taylor’s Version)
1989
reputation
Lover
folklore
evermore
Midnights

📚
Lue lisää Taylor Swiftistä • Read more about Taylor Swift
Finna.fi

Taylor Swift – The Rise Of The Nashville Teen Chloe Govan, 223 pages | Omnibus Press 2012
Taylor Swift – From The Heart  Alice Hudson & Foreword Kate Lucey | Flame Tree 2014
Taylor Swift –This Is Our Song Tyler Conroy, 287 pages | Simon & Schuster 2016
Taylor Swift Hannah Dolan, 64 pages | Penguin Books 2020
The Little Guide To Taylor Swift – Words To Shake It Off Compiled by Lisa Dyer, 192 pages | OH! 2022

📱
Midnights
Spotify

Taylor Swift: Midnights (Taylor Swift/Republic Records 2022).
Taylor Swift: Midnights • Taylor Swift/Republic Records 2022
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *