Neneh Cherry: A Thousand Threads – tähtien asennot ja halu saattaa

📚 A Thousand Threads | Fern Press 2024

Neneh Cherry • Vuodet 1988–2025
Raw Like SushiHomebrewManThe Cherry ThingBlank ProjectBroken Politics

Musiikkia esille kirjastossa

“Teet aina lähtöä, olet aina jättämässä jäähyväisiä”. 

Näin Neneh Cherry kertoo kuulleensa niin tyttäriltään kuin ystäväpiiriltään. A Thousand Threads -kirjan perusteella hän on myös ollut aina saattamassa; saattamassa maailmaan, saattamassa mahdolliseksi, saattamassa määränpäähän.

Cherry (Neneh Mariann Karlsson) syntyi Ruotsissa vuonna 1964, ja vietti 60-vuotispäiviään puolisen vuotta ennen elämäkertakirjansa ilmestymistä lokakuussa 2024. Se, että hänen biologinen isänsä on kotoisin Sierra Leonesta, ja että hän kasvoi ruotsalaisen taiteilijaäitinsä ja amerikkalaisen jazzlegenda-isänsä kanssa eri puolilla maailmaa, on vasta kaiken alkupiste.

Yhden elämäntarinan ihme

Neneh Cherry. Kuva: Wolfgang Tillmans

Neneh Cherry. Kuva: Wolfgang Tillmans

Tätä artikkelia valmistellessa mieleen nousi kaksi kovin erilaista, vuosikymmenestä toiseen ihailemani Neneh Cherryn musiikilliseen uraan liittyvää seikkaa. 

Toisaalta tajusin että maailmassa (vaikkei ehkä tämän tekstin lukijoissa) saattaa olla ihmisiä, joille kyseessä on “yhden hitin ihme”. Tuo nimike toki aina kertoo enemmän käyttäjästään kuin sen ilmauksen kohteesta.

On kuitenkin hyvin luultavaa, että joillekin Neneh’stä tulee mieleen vain ja ainoastaan vuoden 1988 hitti ’Buffalo Stance’. Toiset saattavat muistaa pelkästään Youssou N’Dourin kanssa tehdyn ’Seven Seconds’ -sinkun.

Toisaalta taas huomasin kirjaa lukiessani, ja samalla diskografiaa läpi kuunnellessani, etten ole lainkaan tutustunut osaan artistin tuotannosta, toisin kuin olin kuvitellut. Syystä tai toisesta seurannassa on ollut 2010-luvulla katkos – asiaan piti puuttua välittömästi.

Naked • albumilta Blank Project
2014

Mikään ei ole yksiulotteista, ja se on ehdottoman hyvä asia. Neneh Cherryn tapauksessa perspektiivejä maailmaan oli ehtinyt kertyä jo ennen varsinaisen artistiuran alkua rutkasti. Aloitetaan siis kauempaa.

Maailma(n) sylissä

Tukholmassa maailmaan ensi kertaa tutustuneen, tulevan moniottelijan elämäkertateos on kirja perheestä, lapsuudesta, vanhemmuudesta, naiseudesta, rodusta, ja siitä miten sekä kiivaat ja kiihkeät, että toisaalta totaalisen rauhalliset ympäristöt ruokkivat inspiraatiota. Se on tarina kasvamisesta ja kasvatuksesta luovan vapauden keskellä, hyvine ja huonoine puolineen. Ohessa tulee musiikki. 

Lapsuutensa Neneh vietti tekstiili- ja kuvataiteilijaäitinsä Mokin, sekä tämän puolison, jazzmuusikko Don Cherryn kanssa. Biologiseen isäänsä Ahmadu Jah:iin, ja tämän taustaan hän tutustui vasta myöhemmällä iällä. Ympärillä tuntuu olleen aina luovuutta stimuloivia tekijöitä. Sekä niiden siunauksellisuutta, että kaiken hintaa kirjassaan pohtiva artisti syntyi varmasti tähtien ollessa oikeissa asennoissa. Se ei kuitenkaan tarkoita minkään tulleen ilmaiseksi.

On hyvä huomioida, että jo alle kymmenvuotiaana elämänpiirinsä aina muutaman sadan asukkaan Tågarpista skånelaisella maaseudulla New York Cityn sykkeeseen ulottamaan tottunut Neneh ei kansalaisuudestaan huolimatta ole maineikkaan ruotsalaisen popkoneiston tuote – oikeastaan kaikkea muuta.

Sytykkeiden määrä

Ruotsalaisen yhteiskunnan suhteellinen avoimuus mahdollisti tilanteen jossa Don Cherryn, tai vaikkapa Quincy Jonesin kaltaiset taiteilijat saattoivat vaikuttaa maassa pidempiäkin jaksoja.

Neneh Cherry esiintyy 12-vuotiaana äitinsä, Don Cherryn ja pikkuveljensä Eagle-Eyen kanssa Don Cherry Organic Music Family nimikkeen alla vuonna 1976.

Tuhkolmaakin isompia sulatusuuneja löytyi kuitenkin edelleen lähinnä isompien vetten toisilta puolin, ja Neneh osui varhaiskasvatuksensa jälkeen kahteen isoon polttopisteeseen juuri oikeaan aikaan. Kun hänen kotonaan 1970- ja 1980-lukujen taitteessa vierailivat esimerkiksi sellaiset nimet kuin Ornette Coleman ja Allen Ginsberg, ja samassa talossa treenasi settiään muuan Talking Heads -niminen orkesteri, kulki teini-ikäänsä elänyt tuleva tähti alaikäisenä New Yorkin klubeilla. Kovinkaan kaukana eivät olleet asiat ja tilanteet, joista kerrottiin tammikuussa 2024 julkaistussa Levyhyllyt-artikkelissa.

Neneh tuli New Yorkissa kuin ohimennen tutustuneeksi hiphop-kultturin vielä varhaisiin vaiheisiin, ja oli toisaalta rytmimusiikin, muodin ja katukulttuurin taitekohdissa myös Lontoossa. Kaupungista tuli hänen kotinsa ensi kertaa 1980-luvulla, aikakautena joka käynnisti myös hänen oman musiikillisen uransa. 

Lontoon tähtien oikeat asennot

Jätettyään koulunkäynnin Neneh muutti Lontooseen, jossa päätyi asumaan yhdessä The Slits -yhtyeen Ari Upin (Ariane Forster, 1962–2010) kanssa vallatussa kämpässä Batterseassa. Ei ole aivan väärin sanoa, että tässä vaiheessa palaset alkoivat loksahdella kohdilleen. Nimilista, joka näiden(kin) vuosien aikana tarinaa kerratessa tulee vastaan on niin mittava, että se ansaitsisi oman artikkelinsa. Jotain kuvaa muun muassa se, että Neneh päätyi laulamaan taustoja The Slitsin vuonna 1979 ilmestynelle debyyttialbumille, jonka tuotti reggaelegenda Dennis Bovell. The Slits oli paria vuotta aiemmin kiertänyt saarivaltakuntaa The Clash -yhtyeen White Riot -rundilla, jonka muihin akteihin kuuluivat muiden muassa Buzzcocks ja The Jam.

The Slits: Man Next Door’ • live at Alexandra Palace, London, 1980

Slits-yhteys toi mukanaan myös tutustumisen nykyisin Public Image Ltd:n riveissä vaikuttavaan rumpali Bruce Smithiin (s. 1960). Tämän kanssa Neneh toimi Rip Rig + Panic -yhtyeessä, meni naimisiin, ja sai ensimmäisen lapsensa, Naiman.

Rip Rig + Panic: Storm The Reality Asylum
1982

Kun 1980-luvun alkupuoliskolla elettiin (post-) punkin kuumia vuosia, oltiin sen loppupuolella jälleen uuden äärellä. Neneh Cherry oli sitä taas monin tavoin, ja oli nyt tuleva tunnetuksi eturivin toimijana, koko maailmassa. 

Uudet yhteydet, äitiys, tähteys

Olisi hölmöä väittää, että olisin tiennyt juuri mitään edellä kirjottamastani, kun näin muutaman miljoonan muun ihmisen kanssa ensi kertaa musiikkivideon biisistä ’Buffalo Stance’, joko vuonna 1988 tai 1989. 

Videolla esiintyi pitkällä toisen lapsen odotuksessaan ollut, valtaosalle planeettaa vielä omana tähtenään tuntematon reilu parikymppinen poptähti. Biisi oli usean oikeaan paikkaan osuneen asian summa, mutta eivät asiat itsestään olleet tähän pisteeseen saakka ajautuneet.

Buffalo Stance • albumilta Raw Like Sushi
1989

Neneh oli löytänyt uuden elämänkumppanin, Cameron McVeyn (s. 1957), jonka kanssa on yhä edelleen yhdessä. Booga Bear -aliaksella toiminut pohjoislontoolainen on meritoitunut yhteistyöstä Cherryn lisäksi muun muassa sellaisten nimien kuin Massive Attack ja Portishead kanssa. Aiemmin hän oli tullut olleeksi vastuussa Madness-yhtyeen One Step Beyond -albumiklassikon kansitaiteesta. Nimilistaa ei tässä artikkelissa edelleenkään juuri voi väistää.

’Buffalo Stancen’ esiaste oli ollut olemassa jo jonkin aikaa Cherryn ja McVeyn kotistudiossa, jossa pariskunta yhteistyökumppaneineen oli ajan hengessä leikellyt ja liimaillut yhteen soundeja, ja muun muassa Neneh:n muotikuvausmatkoilta mukaan tarttuneita sloganeita. Yksi sen versoista jopa ilmestyi kaupallisesti, McVeyn ja Jamie Morganin muodostaman Morgan/McVey-duon lievästi juustoisen ’Looking Good Diving’ -biisin muodossa. Niin McVeyn myöhemmin “noloksi” kuvailemasta, Stock, Aitken, Waterman -tiimin tuottamaksi merkitystä biisistä, kuin sen videoltakin totta tosiaan löytyy tuttuja asioita.

Morgan / McVey: Looking Good Diving
1987

Avain, joka muutti hahmotelmat superhitiksi, löytyi omaa nousuaan tekemässä olleen Tim Simenonin muodossa. DJ/tuottaja, joka oli tuleva tunnetuksi nimen Bomb The Bass takaa, kokosi oivallisten ja akuuttien ideoitten keosta itse biisin. Vuosi 1988 näki sekä Neneh Cherryn Raw Like Sushi -albumin, että Bomb The Bassin Into The Dragon -levyn julkaisut.

Bomb The Bass: Beat Dis
1988

Tyyli määrittyy toisella singlellä

Jos ’Buffalo Stance’ olikin monelta suunnalta yhteenliimailtu paketti, kertoi jo toinen single Neneh Cherrystä kirjoittajana aivan erilaista tarinaa. ’Manchild’ on oikeastaan koko hänen uraansa ja tarinaansa kuvaava biisi.

– Uskon että sillä biisillä löysin tyylini. Sen henki ja tunnelma ovat sittemmin toistuneet muissa kappaleissani. Siinä mielessä sen on merkittävin biisi jonka olen tehnyt, Neneh sanoi haastattelussa vuonna 2017 (The J Files)

Luin tämän haastattelulainauksen ja kommentin vasta näitä rivejä kirjoittaessani, enkä yllättynyt; olen aina ajatellut samoin. 

’Manchildin’ teksti yhdessä sen esittämistavan kanssa ovat yhä edelleen hyvä ensimmäinen lähestymiskohta Neneh Cherryn koko uraan tutustuessa.

Biisi kertoo päällisin puolin “aikuisvauvasta”, mutta ei pelkästään negatiivisessa sävyssä. 

– Mietin (myös) miehuuden haavoittuvampaa puolta, naisen näkökulmasta. Sitä, miten jotkut miehet ovat sinut tunteittensa kanssa siinä missä toiset hautaavat ne kaiken muun alle.

Musiikillista soundia hallitsevan rumpuloopin tyyliä ei kuultu ensimmäistä kertaa historiassa tässä biisissä, eikä myöskään viimeistä. ’Manchildin’ tuotannossa olivat mukana Cherryn ja McVeyn lisäksi Nellee Hooper ja Robert “3D” Del Naja, joka McVeyn mukaan kirjoitti biisin rap-osuudet.

Biisin musikkivideolla nähdään Neneh:n tyttäret; edellisestä liitosta maailmaan saapunut Naima, sekä vielä ’Buffalo Stancen’ videolla syntymäänsä odottanut Tyson McVey. Mukana on myös McVeyn poika, myöhemmällä iällä muun muassa Mattafix-duon toisena osapuolena tunnettu Marlon Roudette.

Manchild • albumilta Raw Like Sushi
1989

Mattafix: Big City Life
2005

Kotipolttoisuus kohtaa supersankarit

Neneh Cherry: Homebrew (Virgin / Circa 1992).

Vaikka levyn biiseistä jokainen tuntuu tärkeältä palalta tietyn aikakauden soundtrackia, on Raw Like Sushi lopulta omassa tärkeysjärjestyksessäni juuri ja juuri kolmen kärjessä, mitä Neneh Cherryn albumeihin tulee. Ykköspaikkaa pitää vuonna 1992 ilmestynyt Homebrew.

Vaikka levyyn kiinnitetään A Thousand Threads -kirjassa huomiota vasta melko myöhäisessä vaiheessa, tuli sen kuvasto mieleen jo heti varhaisista Tågarp-vuosista kerrottaessa. Niinpä yllätys ei ollut kummoinenkaan, kun opus teki selkoa siitä, miten kansikuvasto sai sisältönsä ja muotonsa nimenomaan kyseisellä maaseutukeitaalla Skånessa.

Cherryn, McVeyn ja alusta saakka mukana olleen Jonny Dollarin (Jonathan Peter Sharp, 1964–2009) muodostaman ytimen lisäksi levyllä kuullaan muitakin tekijöitä, joiden jälki popkartastossa on painava.

Koska kaikki kulkee henkilökohtaisten kokemusten kautta, löysin tästäkin levystä kirjaa lukiessani sellaisen. Neneh kertoo, kuinka Homebrew’n biiseillä ’Sassy’ ja ’I Ain’t Gone Under Yet’ mukana oleva hiphop-duo Gang Starr sattui olemaan Lontoossa, ja saatiin tällä reissulla mukaan studiolle viimeistelemään kyseiset biisit.

Ainoa kotini seinällä oleva levy, jonka pintaa on tuhrittu tussijäljillä, on mainitun kaksikon kakkosalbumi Step In The Arena, jota promottiin Tower Recordsin myymälässä nimmarikeikalla. Olen aina pitänyt käsittämättömänä yhteensattumana, että osuin kaupunkiin samaan aikaan suuren hiphop-suosikkini kanssa. Cherryn kirjaa lukiessani tajusin, että tuo sattuma liittyy tavallaan myös toisen kaikkien aikojen suosikkilevyjeni joukkoon kuuluvan äänitteen syntytarinaan.

Hyvin Gang Starr -maisten Homebrew-biisien ohi omassa rankingissani menee kuitenkin vuosi ja vuosikymmen toisensa perään mieleen palaava, vahvatunnelmainen ’Move With Me’.

Move With Me • albumilta Homebrew
1992

Jännitteensä alusta loppuun pitävällä Homebrewlla vierailee myös R.E.M.-vokalisti Michael Stipe (’Trout’), sekä ’Somedays’ -raidan kirjoittajaksi ja tuottajaksi kreditoitu Portishead-legenda Geoff Barrow. Neneh:n kerrotaan kirjoittaneen sinänsä kipakan ’Buddy X’ -biisin niin sanotuksi dissiksi Lenny Kravitzille. Biisin myöhemmin julkaistulla remixillä kuullaan mielettömän svengaava rap-vierailu sittemmin edesmenneelta The Notorious B.I.G.:ltä.

Mikäli tässä vaiheessa sallitaan pitkähkö kronologinen loikka, väitän kuulevani Homebrew’ssa paljon samaa kuin 26 vuotta myöhemmin ilmestyneessä Broken Politics -albumissa.

Menetykset ja menestykset

Neneh Cherry: Man (Virgin / Circa 1996).

Samalla kun oma mielenkiintoni hairahtui 1990-luvun puolivälin paikkeilla toisaalle, otti Neneh Cherry valtavirtasuosiota isommin haltuunsa. Vuonna 1996 ilmestyneen Man-albumin biisi ’Woman’ näyttää olevan yksi artistin kuunnelluimmista, mitä stream-alustoihin tulee. Teksti kiepauttaa James Brownin ’It’s A Man’s Man’s Man’s World’ -klassikon päälaelleen – ja pitää samaan aikaan asetelman lähtöasennossaan.

This is a woman’s world, this is my world (woman)
This is a woman’s world for this man’s girl (woman)
There ain’t a woman in this world, not a woman or a little girl (woman)
That can’t deliver love to a man’s world

Woman • albumilta Man
1996

Neneh avautuu biisillä päälle kolmekymppisenä entistä syvemmin roolistaan ja näkökulmastaan maailmassa – elämästään tyttärenä, äitinä, maailmankansalaisena, ihmisenä. 

You gotta be fortunate, you gotta be lucky now
I was just sitting here thinkin’ good and bad
But I’m the kind of woman that was built to last
They tried erasing me, they couldn’t wipe out my past
To save my child, I’d rather go hungry
I’ve got all of Ethiopia inside of me
And my blood flows through every man
In this godless land that delivered me
I’ve cried so many tears even the blind can see

Tässä tiivistyvät samat kulmat kuin elämäkertakirjassa. Kyse on sekä saadun ylistyksestä, että kaiken hinnasta.

Eri esittäjiä • Red Hot + Blue • A Tribute To Cole Porter To Benefit AIDS Research And Relief (Chrysalis 1990).

Jo paljon aiemmin, kahden ensimmäisen oman albuminsa välissä, Neneh oli kohdannut osaltaan menetyksistä koituneen menestyksen. AIDS oli vienyt ihmisiä hyvinkin läheltä, ja kun artistia pyydettiin mukaan Red Hot + Blue -tribuuttilevylle, ei miettimistä ollut muussa kuin biisin valinnassa.

Cole Porterin vuoden 1936 teos ’I’ve Got You Under My Skin’ oli matkan varrella ehtinyt muodostua muun muassa Frank Sinatran tavaramerkiksi, ja nyt sen oli vuoro tarttua uuden aikakauden haasteisiin. Luottotekijä Jean-Baptiste Mondinon ohjaaman, ikonisen videon myötä Neneh:n versio biisistä muodostui uudeksi klassikoksi.

I’ve Got You Under My Skin • tribuuttialbumilta Red Hot + Blue
1990

7 Seconds Youssou N’Dour feat. Neneh Cherry • Youssou N’Dourin albumilta The Guide (Wommat) ja Neneh Cherryn albumilta Man.

Senegalilaisen supertähti Youssou N’Dour:n kanssa tehty biisi ilmestyi singlenä vuonna 1994, ja oli mukana samana vuonna julkaistulla, N’Dour:n seitsemännellä albumilla The Guide (Wommat). Paria vuotta myöhemmin se oli upotettuna siis Cherryn pitkäsoitolle.

Biisi, jonka teossa mukana oli McVeyn ja Dollarin lisäksi myös ruotsalainen tuottajalegenda Christian “Falcon” Falk (1962–2014), sai vuonna ’94 MTV Europe Music Awards -gaalassa vuoden parhaan kappaleen palkinnon.

– Teimme biisin ikäänkuin kokeiluna. Se lähti kasvamaan itsekseen, lopulta täysin ulos mittasuhteistaan. Tällainen on toki unelmana aina biisiä kirjoittaessa, Cherry kertoi The Independentin haastattelussa.

Pitkä tauko ja paluu

Man-levyn ilmestymisestä oli kulunut 13 vuotta, eikä uutta Neneh-levyä ollut kuulunut.

Itseään kirjassa – kuten myös biiseissään – hyvin perhekeskeiseksi ihmiseksi luonnehtiva tähti oli saatellut kasvatti-isänsä Donin toiseen ulottuvuuteen Málagassa vuonna 1995. Nyt oli lähtövuorossa äiti; Moki Cherry jätti maallisen olomuotonsa Tågarpissa 66-vuotiaana. Neneh kertoi käsitelleensä asiaa henkisesti vuosikausia. Yksi käsittelyn tavoista oli luonteva; levyn tekeminen. Blank Project (2014) -levyä sivutaan kirjassa vain hyvin vähän. Tuottaja Kieran Hebdenin (tunnetaan myös mm. nimellä Four Tet) tuottama levy on soundillisesti riisuttu, todella väkevä teos.

Ennen Blank Projectia ehti ilmoille The Cherry Thing -niminen julkaisu. Se tehtiin yhdessä ruotsalais-norjalaisen free jazz -yhtye The Thingin kanssa, arvatenkin Don Cherryn henkeä kunnioittaen. Levyllä on mukana yksi hänen biisinsä, ’Golden Heart’, ja yksi Ornette Colemanin teos, ’What Reason Could I Give’. Hiphop-entusiastien aisteja härnättiin raidalla ’Accordion’, joka on cover Madlibin ja MF Doomin Madvillain -projektin biisistä.

Accordion • Neneh Cherry & The Thing -albumilta The Cherry Thing
2012

Neneh Cherry: Broken Politics (Smalltown Supersound x The Cherry Bear Organization Ltd 2018).

Vuoden 2018 albumi Broken Politics merkitsi kahta isoa asiaa maailmankaikkeuden eri reunoilta. Toisaalta se oli Neneh Cherryn iso paluu levytyksiin, jotka eivät tuntuneet konseptialbumeilta tai muuten erillisiltä teoksilta. Tälläkin kertaa Hebdenin tuotannossa valmistunut kokonaisuus kuulostaa toisaalta siltä vastikään teinivuotensa jättäneeltä tekijältä, jonka kynästä ja kurkusta irtosi ’Manchild’. Sillä on selkeitä kaikuja myös Homebrew-albumilta, ja se tiivistää Neneh:n tekemisissä läpi uran eri asteisena kuullun, samaan aikaan sekä henkilökohtaisen että yhteiskunnallisen kulman.

Ennen kaikkea Broken Politics kuitenkin esitteli artistin, joka nauttii isoäitiydestään, ja tuntuu olevan oma itsensä. Tämä vaikutelma vahvistui mielessäni, kun vuosikymmenten jälkeen pääsin näkemään Neneh Cherryn soolokeikan, levyn promokiertueen päättyessä yhteen kotikaupungeista, Tukholman Södermalmin Debaser -klubilla. Paikalla oli varmasti artistin pitkäaikaisia ystäviä, kenties sukulaisiakin. Tunnelma oli siinä määrin lämmin, että A Thousand Threads -kirjan luettuaan sen voi kuvitella heijastelleen isoja kokoontumisia Neneh:n lapsuuden vanhassa koulutalossa.

Shot Gun Shack • live, Debaser Stockholm 2019

Yhteistyöntekijä

Jälleen pikakelaus, kuuden vuoden päähän edellä mainitusta keikasta.

Neneh Cherry on ollut viime aikoina julkisuudessa paljon, etenkin kirjansa vuoksi. Hänen vanhoja muotilehtikuviaan on rakenneltu uudelleen, hän on esiintynyt useissa yhteyksissä myös nuorimman tyttärensä, Mabelin (Mabel Alabama-Pearl McVey, s.1996) kanssa. Mabelin voi sanoa jatkavan äitinsä perintöä useallakin tapaa. Neneh:n tavoin myös hän syntyi perheeseen, jonka piiristä ei taiteellista inspiraatiota puuttunut. Ei siis liene kovin yllättävää, että Mabel on jo kauan sitten ohittanut vanhempansa niissä luvuissa, joilla pophittien menestystä nykyisin mitataan.

Paria kuukautta ennen edellisessä tämän tekstin osassa mainittua keikkaa julkaistun Mabel-albumin Ivy To Roses (mixtape) ykkössingleä ’Don’t Call Me Up’ oltiin tätä kirjoitettaessa kuunneltu Spotifyssä selkeästi yli miljardi kertaa. Viimeisimmälle julkaisulle voi myös povata melkoisia pyöritysmääriä.

Mabel & King Promise: All Over You • Mabel-albumilta Ivy To Roses (Mixtape)
2025

Kyynisempi voi äidin ja tyttären yhteisistä julkisuudessa esiintymisistä puhuttaessa käyttää termiä synergia. Tottahan tämän yhteyden esiin nostamisessa on kaupallisetkin etunsa. Humaanimmasta kulmasta ajatteleva taas näkee perhekeskeisyyttä, tai ainakin sukupolvien välistä yhteenkuuluvuutta. Neneh korostaa kirjassa yhteistyön merkitystä. 

– Rakastan musiikkia, ja elän sille. Sen elementit tekevät elämästä suurempaa, syvempää ja rikkaampaa. Tiedän kuitenkin, etten voi tehdä kaikkea itse, yksin. Olen aina ollut yhteistyön tekijä. Luottaminen ja rakastaminen ovat hengissäpysymisvaiston tärkeimpiä osia.
(Ote A Thousand Threads -kirjasta, suom. N. Toiskallio)

Kun tämä teksti oli jo suhteellisen pitkällä (ja pitkä siitä tulikin, jopa tiivistelmänä!), kuultiin uutisia uudesta Neneh Cherry -osuudesta julkaistulla äänitteellä. Tammikuun lopussa, vuonna 2025 artisti palasi tavallaan lapsuuteensa. Don Cherryn laajat musiikilliset seikkailut sivusivat hyvinkin luontevasti Sun Ra Arkestran polkuja. Legendaarisen yhtyeen johtajanakin toiminut, viime toukokuussa kunnioitettavan 100 vuoden iän saavuttanut Marshall Allen julkaisi kappaleen ’New Dawn’. Siihen, ja sen Neneh Cherryn esittämiin vokaaliosuuksiin on hyvä päättää tämä koosto / pohdinta, ja suositella Tuhansien Lankojen kirjan lukemista itse kullekin.

Niko Toiskallio

Marshall Allen feat. Neneh Cherry: New Dawn

Neneh Cherry | Bandcamp
Neneh Cherry | Facebook

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Beth Gibbonsin muusana on menetys • Lives Outgrown [2024]
Björk – oudosti välkkyvä tähti • Debut [1993]
Cyndi Lauper – epätavallinen ura • She’s So Unusual [1983]
Dead Can Dance – lokeroimisen sietämätön raskaus • Vuodet 1981–2022
De La Soul • Long Islandilta Törnävänsaarelle – De La Soulin nousu kolmen jalan korkeudesta täynnä ristiriitoja • 3 Feet High And Rising [1989]
Eevil Stöö – kuinka hiisaavasta hiihtopipomiehestä tuli legit • Vuodet 2002–2022
Florence + The Machine – valintojen hinta • Dance Fever [2022]
Kate Bush – kun mestariteos on myös kaupallinen menestys • Hounds Of Love [1985]
Laupias Tolppanen – sisäisiä kaikuja laajalla skaalalla • Riittävän hyvä [2024]
Lauryn Hill – uraa uurtanut oppitunti kaikille osapuolille • Miseducation [1998]
Madonna – electronican ja elämän äärellä • Ray Of Light [1998]
Marianne Faithfull – uuden ajanlaskun alku • Broken English [1979]

Mary J. Blige • Riutunut sielu jatkaa pakoaan – Mary J. Bligen tarina soulin ja hiphopin tienristeyksestä • Vuodet 1992–2023
Pet Shop Boys – pop osuu sydämeen • Behaviour [1990]
Public Enemy – muutoksen pitelemätön voima • It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back [1988]
Silvana Imam – ulkopuolisten ääni • Naturkraft [2016]
St. Vincent – kohtauksia selviytymisestä • Daddy’s Home [2021]
Suzanne Vega [1] 1985–1992 • metropolin uusi tähti
Suzanne Vega [2] 1996–2022 • lauluja ja tarinoita New Yorkista ja elämästä
The Clash – The Clashin genre oli protesti • Combat Rock [1982]
The Prodigy – millennium-jännitteen voima • The Fat Of The Land [1997]
The Streets • Mike Skinner luomus on sekä kaunotar että hirviö – eikä mahdu mihinkään • Vuodet 2001–2023
Tina Turner 1939–2023 • Uudistumisen ihme • Private Dancer [1984]
Tori Amos – rehellistä lauluntekijyyttä • Little Earthquakes [1992]
TrickyMaxinquaye [1995] syntyi vaiston varassa

💿
Neneh Cherry
Finna.fi

Raw Like Sushi | Virgin / Circa 1989
Homebrew | Virgin / Circa 1992
Man | Virgin / Circa 1996
The Cherry Thing | Smalltown Supersound 2012
The Cherry Thing Remixes | Smalltown Supersound 2012
Blank Project | Warner Music Norway 2014 • 2CD Deluxe Edition | Smalltown Supersound 2014
Broken Politics | Smalltown Supersound x The Cherry Bear Organization Ltd 2018

📚
Läs mera om Neneh CherryLue lisää Neneh CherrystäRead more about Neneh Cherry
Finna.fi

Tusen trådar Neneh Cherry & översättare Åsa Brolin, 300 sidor | Bokförlaget Forum 2024
A Thousand Threads Neneh Cherry, 318 pages | Fern Press 2024

📚
Lue lisää Neneh Cherrystä ja muista rocknaisistaRead more about Neneh Cherry and women in rock
Finna.fi

The Rolling Stone Book Of Women In Rock – Trouble Girls Barbara O’Dair, 575 pages | Random House 1997
Hymn To Her: Women Musicians Talk Karen O’Brien, 243 pages | Virago Press 1995

Raw Like Sushi • 1989
Spotify

Homebrew • 1992
Spotify

Broken Politics • 2018
Spotify

Raw Like Sushi • 1989

Neneh Cherry: Raw Like Sushi (Virgin / Circa 1989).

Homebrew • 1992

Neneh Cherry: Homebrew (Virgin / Circa 1992).

Man • 1996

Neneh Cherry: Man (Virgin / Circa 1996).

Blank Project • 2014

Neneh Cherry: Blank Project (Warner Music Norway / Smalltown Supersound 2014).

Broken Politics • 2018

Neneh Cherry: Broken Politics (Smalltown Supersound x The Cherry Bear Organization Ltd 2018).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2025. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *