The Streets • Mike Skinnerin luomus on sekä kaunotar että hirviö – eikä mahdu mihinkään

The Streets • Mike Skinner
Vuodet 2001–2023
Original Pirate MaterialThe Darker The Shadow The Brighter The Light
Musiikkia esille kirjastossa

The Streets: Original Pirate Material (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2002).Turun Kupittaalta Helsingin Kaapelitehtaalle aikoinaan emigroituneen Koneisto-festivaalin pääesiintyjänä nähtiin vuonna 2004 brittiakti The Streets. Tuolloin vastikään toisen albuminsa A Grand Don’t Come For Free julkaissut Mike Skinnerin (s. 27.11.1978) projekti lensi edelleen hyvin vahvasti kulttiklassikoksi muodostuneen debyyttilevy Original Pirate Materialin (2002) hurjassa nosteessa.

Perus-lädinä itseään edelleen varsin uskottavasti markkinoiva Skinner oli Koneisto-keikkansa aikaan jo iso tähti, mutta ei halunnut käyttäytyä sellaisen tavoin.

Mike Skinner, The Streets. Kuva: Dave Hogan/Hogan Media/Shutterstock

Mike Skinner, The Streets. Kuva: Dave Hogan/Hogan Media/Shutterstock

Pakoa karsinoista

The Streets: A Grand Don't Come For Free (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2004).Olen nähnyt lukemattomia kertoja miten festivaalialueelle, tai sen anniskelu-sellaiselle kiivetään aitojen yli. Olen saattanut olla moisessa toiminnassa itsekin joskus mukana (rikos on tällaisessa tapauksessa toki jo vanhentunut). Jotakin Kaapelitehtaan takapihalavan alkuillan keikkaa seuratessani päädyin kuitenkin todistamaan, miten koko tapahtuman päävetonaula kiipesi etuoikeutettujen karsinasta pois. Tämä läheisin tosielämän kokemus elämäni ääniraitaan vahvasti vaikuttaneen artistin kanssa sisälsi muistaakseni Skinnerin kommentin “kunnon safkan” hakemisesta ihan tavallisten kansalaisten seasta. Mieleni käskee muistaa hänen käyttäneen sanaa proper.

Mike Skinner, The Streets. Kuva: The Streets Facebook

The Streets, Mike Skinner. Kuva: The Streets Facebook.

Karsinoihin The Streets ei ole halunnut tässä vaiheessa seitsemän virallisen albumin mittaisella urallaan mahtua juuri millään tavoin. UK garage on ensimmäisiä genrenimikkeitä, joita Skinnerin tekemisiin yleensä päälle liimataan, vaan eipä tuokaan jo useita kertoja valtavirtasuosioon kotisaarillaan noussut lajike oikein kokonaisuutta kuvaa. Debyyttialbumin jättihitillä ’Let’s Push Things Forward’, tehdään eroa tuon ajan listakärkiaktiin, sittemmin varsin tutuksi tulleella, samaan aikaan tylyllä ja lempeällä tyylillä.

I make bangers not anthems, leave that to the Artful Dodger

The Streets: Let’s Push Things Forward • albumilta Original Pirate Material
2002

Skinner on jatkuvasti osoittanut olevansa kykenevä pikahitteihin, mutta haluton sellaisten tekemiseen. Kiireessä digivalikoimia pläräävälle DJ:lle tämä saattaa näyttäytyä raivostuttavana: biisit, joiden ensitahdit lupaavat tanssilattiajyrää, saattavat kääntyä rytmiikaltaan parketeilla lähinnä kompastelua aiheuttaviksi, tai sisällöltään muuten täysin toisiin olosuhteisiin sopiviksi teoksiksi. 

The Streets: Has It Come To This? • 12" (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2001).Birgminhamissa vietettyjen, elämän alkupään vuosien jälkeen Etelä-Lontooseen päätynyt tuottaja-artisti sai ensimmäisen sinkkujulkaisunsa ulos vuonna 2001, Original Pirate Materialin kantaviin voimiin kuuluneen ’Has It Come To This?’ -biisin muodossa. Kun koko artistin olemus perustuu brittiläisen englannin kielen katumuotoihin, ja tekstit vilisevät hetkissä muuttuvia päihteiden nimiä ja tuotemerkkiviittauksia, on selvää etteivät kaikki saa paketista selvää. On myös yhtä selvää, että niin on tarkoituskin olla.

Come rain or snow the boodah flows
You don’t know?
Stand on the corner watch the show
’Cause life moves slow
Sort yer shit out then roll
Sex, drugs ’n’ on the dole
Some men rise, some men fall
I hear ya call, stand tall now
Has it come to this?

The Streets: Has It Come To This?
2001

Moni tuskin mieltää The Streetsin ensisingleä uran, tai edes sen ensimmäisen kokopitkän sisällöltään syvällisimmäksi, vaikkei asia tietenkään ole täysin yksiselitteinen. Pitääkö riimien esittää kaava maailman pelastamiseksi, vai riittääkö niille ajankohtaisen ympäristön kuvaileminen niin, että tuoksutkin sisältyvät pakettiin? Valtaosa maailmassa julkaistuista biiseistä ei yllä lähelle kumpaakaan näistä.

Mike Skinner, The Streets. Kuva: Mr Tom Craig/Mr Porter

Mike Skinner, The Streets. Kuva: Mr Tom Craig/Mr Porter

Likaista, epävarmaa – oikean elämän makuista

My spitting’s dirty my beats are clean
So smoke weed and be lean
I step out my yard through the streets
In the dead heat all I got’s my spirit and my beats
I play fair don’t cheat

Skinnerin tekstit ovat alusta saakka olleet sisällöiltään katutasoisia. Siinä missä monet ulkoisesti samantyyppistä musiikkia julkaisseet kertoivat (usein kuvitellusta) luksuselämästä, tykitti The Streets erikoisilla rakenteilla kulkevia riimejään aiheista, jotka tavoittivat ainakin nuoret brittimiehet laajemmalla skaalalla. Ensimmäisestä levystä viimeisimpään on kuultu miehisestä hauraudesta, jota päihteet syventävät entisestään: ’Don’t Mug Yourself’, ’Dry Your Eyes’, ’Shake Hands With Shadows’ jne.

Confetti celebrating and showering haters
She don’t look your way in case you say something to her
Chasing redemption plays on the system
Sponsored by low-hanging fruit-flavoured vodka
I shake hands with shadows an hour before dawn

The Streets: Shake Hands With Shadows • albumilta The Darker The Shadow The Brighter The Light
2023

The Streets: Dry Your Eyes • albumilta A Grand Don’t Come For Free
2004

Vaikkei akteja muuten haluaisi vertailla, on melko helppoa asettaa The Streets samalle (aika)janalla esimerkiksi Sleaford Modsin kanssa, niin tekstisisältöjen kuin näennäisen simppelin kokoonpanon puolesta. Kaikki ylimääräinen vaikuttaa olevan poiskarsittua, ja kaikessa tekemisessä on aito, rehellinen maku.

Sleaford Mods feat. Amy Taylor: Nudge It • albumilta Spare Ribs
2021

Vuonna 2011 Skinner ilmoitti The Streetsin tarun päättyneen, muun muassa kroonisen väsymyksen ja muiden terveysongelmien vuoksi, sekä etenkin siksi, että hän koki ideoitten kaivon kuivuneen menestyksen myötä.

– Sitä tekee elämästä aste asteelta itselleen helpompaa, ja lopulta huomaa ettei olekaan mitään sanottavaa, hän kertoi The Guardianin mukaan.

The D.O.T: Diary (Cooking Vinyl 2013).Seuraavaa Streets-albumia saatiinkin todella odottaa aina vuoteen 2020 saakka. Musiikinteko ei kuitenkaan mennyt tauolle, vaan esimerkiksi indiebändi The Musicin laulajana toimineen Rob Harveyn kanssa muodostettu The D.O.T julkaisi kaksi albumia: And That (2012) ja Diary (2013).

– Minun on tehtävä jotain luovaa, tai muutun itsetuhoiseksi, Skinner sanoi Mr. Porterin haastattelussa vuonna 2018, uuden Streets-tulemisen alla.

On pakko myöntää, että nyt kolmannelle vuosikymmenelleen ehtineen uran tuotantoa kuunnellessa tulee välillä huolestuneeksi lyyrikon omasta henkisestä jaksamisesta – niin tummaa sanoitus on, silloinkin kun asiat ovat huumorin keinoin esitettyjä.

Toiset syvyydet

The Streets: Everything Is Borrowed (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2008).Vuoden 2008 Everything Is Borrowed -levyllä voi kuulla kaikuja siitä, mitä Skinner tarkoitti puheillaan aiheiden ehtymisestä elämän helpottuessa. Oikeiksi hän ei ainakaan albumin nimiraidalla lausuntojaan kuitenkaan osoita, vaan päinvastoin näyttää pärjäävänsä helposti myös silloin, kun puhe ei tule pubin kulmalta. Levyn voi ajatella olevan ympäristötietoinen.

I came to this world with nothing
And I leave with nothing but love
Everything else is just borrowed
As time will say, nothing but
I told you so
Memories are times we borrow
For spending tomorrow

The Streets: Everything Is Borrowed • albumilta Everything Is Borrowed
2008

It’s not earth that’s in trouble
It’s the people that live on it, no no
Earth’ll be here long after we’ve all gone the way of the dodo

The Streets: The Way Of The Dodo • albumilta Everything Is Borrowed
2008

Täsmälleen levyn keskelle piilotetulla raidalla kuullaan periaatteessa kolmea eri kertojaääntä, jyrkänteen reunalla. Biisin päähahmo on tekemässä hyppyä tyhjyyteen, mutta kokonaisuuden voi tulkita toiveikkaaksi.

For billions of years since the outset of time
Every single one of your ancestors survived
Every single person on your Mum and Dad’s side
Successfully looked after and passed onto new life
What are the chances of that like?
It comes to me once in a while
And everywhere I tell folk it gets the best smile

The Streets: On The Edge Of A Cliff • albumilta Everything Is Borrowed
2008

Alkuperäisen piraattimateriaalin paluu?

The Streets: None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive (Island Records 2020).Ensimmäinen The Streets -albumi yhdeksään vuoteen, None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive, ilmestyi heinäkuussa 2020. Sitä kutsutaan toki myös mixtapeksi, mutta kyse on semantiikasta – paluu oli tapahtunut, ja se oli tapahtunut lähelle lähtöpistettä.

Vaikka levyn debyyttisinglellä ’Call My Phone Thinking I’m Doing Nothing Better’ oli mukana pop-lemmikki Tame Impalaoli kokonaisuudessa vahva tuntu vanhasta. Levy on yksi tanssittavimmista Streets-julkaisuista, ja tekstisisällöt tutun dystooppisia ja huuruisia, tummaa huumoria unohtamatta.

The Streets & Tame Impala: Call My Phone Thinking I’m Doing Nothing Better • albumilta None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive
2020

Levyn pitkältä vieraslistalta löysin Hak Bakerin, jonka esittelemisestä olen Skinnerille hyvin kiitollinen. Vuonna 2023 kolmannen pitkäsoittonsa World’s End FM julkaissut lontoolainen luokitellaan laulaja/räppäriksi, mikä ei toki riitä kuvailemaan moniulotteista ajattelijaa, jumittelijaa ja ex-linnakundia.

The Streets feat. Hak Baker: Falling Down • albumilta None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive
2020

Suhteet niin partnereihin kuin omaan itseen, yhdistettynä maailman tarjoilemiin pakokeinoihin, ovat nekin tutusti mukana, ’The Poison I Take Hoping You Will Suffer’ -biisillä jopa alleviivatusti. Vierailija Oscar Worldpeace summaa paketin kertosäkeessä.

Pick your poison
Is it money or the moment?
Are we running out of choices?
When you’re down who you phoning?
Still stay fully focused
Still in love with your progress
Pick your poison
If it’s you then I’m all in

The Streets feat. Oscar Worldpeace: The Poison I Take Hoping You Will Suffer • albumilta None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive
2020

Nimibiisin ensimmäisellä linjalla päähenkilömme tiivistää koko uralta tutut aihepiirit, ja niputtaa mukaan myös avoimen poliittisen huomion. 

I don’t like my country, it’s more of an addiction
The way girls fixate and pour over lip gloss
I’m hard to love, I make idiot jokes
But those the hardest to love are those that need it the most

Varjoillakin on valonsa? Pitkäaikainen haave elokuvasta todeksi

The Streets: The Darker The Shadow The Brigher The Light (679/Warner Music 2023).Vuonna 2023 The Streets kuulostaa edelleen hyvin, hyvin tuoreelta. The Darker The Shadow The Brighter The Light -otsikko huiputtaa hetkeksi epäilemään opitimismiin sortumista. Ei hätää. Avausraidalla todetaan, että kokaiinia on tullut vedettyä liiaksi, vaikkakin niin sanotusti syystä.

Living in the present is like
Trying to sit on the very, very head of a pin
Which is why we try to lose our heads whatever the thing

The Streets: Too Much Yayo • albumilta The Darker The Shadow The Brighter The Light
2023

Levyn ensimmäisen singlen videolla liikutaan samoissa tunnelmissa, ja pudotetaan katufilosofiaa saarelaishenkisine viittauksineen. 

It’s part of human nature to hate the man you’ve hurt
You don’t have to face up to how you ran him dirty
Definitely, maybe this is based on truth
Salt and vinegar’s the best flavour of rude
You say unseasoned chicken really ain’t for you
Do you hate it or you need a page of reviews
Either get to know friends and let them change you
But before you put the salt on, you taste the food

The Streets: Troubled Waters • albumilta The Darker The Shadow The Brighter The Light
2023

Time to do the right thing, our hearts going spare
Outside of the nightclub, I don’t know what to do
Inside of the nightclub, it’s too dark to care

Skinner toteutti levyn myötä myös pitkäaikaisen unelmansa omasta elokuvasta. Hän kertoo filmistä Sky Newsin haastattelussa.

Olen kuunnellut viimeisintä pitkäsoittoa viikkotolkulla uudelleen ja uudelleen, mutta en edelleenkään osaa poimia siltä yhtä suosikkibiisiä. En myöskään osaa nostaa yhtä The Streets -albumia selkeästi muiden yläpuolelle. Tämä kai kertoo siitä, mistä albumeissa ja urissa on kyse.

Niko Toiskallio

The Streets | kotisivu
The Streets | Facebook
The Streets | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Asa [1] 2000–2011 • Roihuvuoresta Rouhuvuoreen, Rähinästä rentouteen
Asa [2] 2011–2022 • Jatkojen jatkoilta perustekemisen pariin
Beastie Boys: Check Your Head – ysärin rajattomuus
De La Soul • Long Islandilta Törnävänsaarelle – De La Soulin nousu kolmen jalan korkeudesta täynnä ristiriitoja
Draama-Helmi on ääni pään sisällä – Draama-Helmi kuistilla
Eevil Stöö – kuinka hiisaavasta hiihtopipomiehestä tuli legit
Jane’s Addiction: Ritual De Lo Habitual – toisinajattelijoiden taidemanifesti
Juhani Saksikäsi – Verbaalisesta lihavuudesta Erilaiseen avaruuteen • Vuodet 1997–2024
Kojo: Time Won’t Wait – revanssi Englannissa
Lauryn Hillin Miseducation – uraa uurtanut oppitunti kaikille osapuolille
Lähiöbotox: Rikkinäinen Suomi – arpia ja avohaavoja
Mariska: Toisin sanoen – raikas uusi kulma
Mercedes Bentso: Ei koskaan enää – arpia ja avohaavoja

NasIllmatic-klassikkoa seurannut vuoristorata kääntyi taas • Nas-taikavoimat vahvasti elossa
N.W.AStraight Outta Compton – mistä gangstarapin synkkä lippulaiva N.W.A oikein oli kotoisin?
Paleface: Helsinki–Shangri-La – sanomaa suomen kielellä
Paperi T – ulkopuolisesta kolmekymppisten ääneksi
Pesso on yksityisetsivä surullisen pojan hahmossa – sortumatta alakulossaan kyynisyyteen • sadboi [2024]
Public Enemy: It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back – muutoksen pitelemätön voima
Pyhimys: Mikko – reflektointia mielikuvien suojassa
Scarfacen asema rap-historiassa on vankkumaton
Silvana Imam: Naturkraft – ulkopuolisten ääni
Sleeping Bag Records • 1980-luvun New Yorkissa hitsattiin historiaa oikeilla kohtaamisilla
The Prodigy: The Fat Of The Land – millennium-jännitteen voima
Tulenkantajat: Tulenkantajat – tiimi timmein toi rapin Rolloon

The Streets
Finna.fi

Original Pirate Material | Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2002
A Grand Don’t Come For Free | Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2004
The Hardest Way To Make An Easy Living | Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2006
Everything Is Borrowed | Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2008
Computers And Blues | Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2011
None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive | Island Records 2020
The Darker The Shadow The Brighter The Light | 679/Warner Music 2023

The D.O.T
[Mike Skinner • Bob Harvey]
Finna.fi

And That | The Beats Recordings 2012
Diary | Cooking Vinyl 2013

The Inbetweeners
Original Music By Mike Skinner
CD • DVD
Finna.fi

The Inbetweeners Ohjaaja Ben Palmer, 93 min. | Nordisk Film 2012
The Inbetweeners Movie – Original Motion Picture Soundtrack | Sony Music Entertainment 2011

Lue lisää DJ-kulttuuristaRead more about DJing and DJ Culture
Finna.fi

Adventures On The Wheels Of Steel – The Rise Of The Superstar DJs Dave Haslam, 257 pages | Fourth Estate 2001
How To DJ – Insider’s Guide To Success On The Decks Tom Frederikse & Phil Benedictus, 179 pages | Judy Piatkus 2002
How To DJ (Properly) – The Art And Science Of Playing Records Frank Broughton & Bill Brewster, 287 pages | Bantam Press 2002
The World Of DJs And The Turntable Culture Todd Souvignier, 333 pages | Hal Leonard 2003
DJing For Beginners – Mastering, Mixing, Sequencing, Beatmatching, And Equalising Matt Anniss, 114 pages | Amber Books 2016

Original Pirate Material
Spotify

The Darker The Shadow The Brighter The Light
Spotify

The Streets: Original Pirate Material • 2002

The Streets: Original Pirate Material (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2002).

The Streets: A Grand Don’t Come For Free • 2004

The Streets: A Grand Don't Come For Free (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2004).

The Streets: The Hardest Way To Make An Easy Living • 2006

The Streets: The Hardest Way To Make An Easy Living (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2006).

The Streets: Everything Is Borrowed • 2008

The Streets: Everything Is Borrowed (Pure Groove/Locked On/679/Warner Music 2008).

The Streets: None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive • 2020

The Streets: None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive (Island Records 2020).

The Streets: The Darker The Shadow The Brighter The Light • 2023

The Streets: The Darker The Shadow The Brighter The Light (679/Warner Music 2023).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Yksi vastaus artikkeliin ”The Streets • Mike Skinnerin luomus on sekä kaunotar että hirviö – eikä mahdu mihinkään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *