Cyndi Lauperin epätavallinen ura • She’s So Unusual

She’s So Unusual | Epic / Portrait 1983

Cyndi Lauper • Blue Angel
Vuodet 1980–2025
Musiikkia esille kirjastossa

Cyndi Lauper: She’s So Unusual (Epic / Portrait 1983).

Mitä mahtoi manageri David Wolff ajatella, kun ensi kerran kuuli Cyndi Lauperin laulavan baarissa New Yorkissa? Luultavasti mieheen teki vaikutuksen vielä tuntemattoman artistin villi, persoonallinen ja kuriton mutta taitava äänenkäyttö ja erikoinen karisma. Lauper oli hyvin epätavallinen.

Cyndi Lauper 📷 Jo Ann Toy

Cyndi Lauper. Photographed May 8, 2012 in New York City by Jo Ann Toy / Cyndi Lauper homepage

Blue Angel: Blue Angel (Polydor 1980).

Kun manageri sitten ehdotti yhteistyötä, laulaja saattoi ajatella, että mitään menetettävää ei ollut. Lauperin (s. 1953) bändi Blue Angel oli tehnyt albumin, joka floppasi, ja yhtyeen manageri oli nostanut oikeusjutun, joka tuli yhtyeelle todella kalliiksi. Silloin, kun Wolff bongasi Lauperin, tämä makseli velkojaan sekalaisilla palvelualan hommilla.

Blue Angel: I’m Gonna Be Strong • albumilta Blue Angel
1980

Uuden managerin kätteleminen selvästikin kannatti, sillä Wolff hankki Lauperille tuossa tuokiossa levytyssopimuksen Epic Recordsin Portrait-merkiltä. Laulajaa oli jo Blue Angelin aikaan maaniteltu alkamaan sooloartistiksi, ja vuosien vastustelun jälkeen hän päätti kokeilla uran luomista ilman bändiä.

Sekin kannatti. Vaikka eksentrisessä mutta musikaalisessa Lauperissa epäilemättä nähtiin karismaa ja potentiaalia, tuskin edes optimistisimmat a&r-henkilöt osasivat kuvitella, millaiseen suosioon heti ensimmäinen soololevy, lokakuussa 1983 julkaistu She’s So Unusual nousisi.

Girls Just Want to Have Fun • albumilta She’s So Unusual
1983

Cyndi Lauperin soundissa yhdistyi muutama 1980-luvun alkupuolelle leimallinen elementti. She’s So Unusualin biiseissä oli nousukauden poprockin optimistista reippautta ja sähäköitä sähkökitaroita, mutta myös syntikkapopin vinkeitä soundeja ja futuristista otetta sekä uuden aallon energiaa ja post-punkin monotonista draivia. Tuotannoltaan soolodebyytti oli silkkaa kasaria ilmakiväärin laukauksilta kuulostavine virvelirumpuineen ja rajuine kaikuineen.

She’s So Unusualilla soitti joukko taitavia sessiomuusikoita, joista tunnetuimmat ovat sessiorumpali Anton Fig (mm. Kiss, Michael Monroe, Mick Jagger, The Rolling Stones), multi-instrumentalisti Eric Bazilian ja kosketinsoittaja Rob Hyman (molemmat The Hootersista). Ehdottomasti tärkein instrumentti oli Lauperin ääni – heti, kun hän avasi suunsa, kuulija huomasi olevansa tekemisissä suuren persoonallisuuden ja taitavan laulajan kanssa.

She Bop • albumilta She’s So Unusual
1983

She’s So Unusual starttasi ’Money Changes Everythingillä’, amerikkalaisen The Brains -yhtyeen biisillä vuodelta 1978. Sen definitiivisen version voi hyvin mainita Cyndi Lauperin tekemäksi, mutta hänen tulkintansa Princen Dirty Mind -albumin (1980) kappaleesta ’When You Were Mine’ jäi She’s So Unusualilla hyväksi täytebiisiksi.

Sen sijaan levyn ensimmäinen single ’Girls Just Want To Have Fun’ on Lauper-klassikko. Laulaja käänsi Robert Hazardin kirjoittaman kappaleen lyriikan naisen näkökulmaan ja synnytti megahitin, feministisen kannanoton ja totaalisen kasari-anthemin. Toinen single, Lauperin ja Hymanin kirjoittama ’Time After Time’ on myös suuri kasarihitti ja yksi artistin keskeisistä kappaleista.

When You Were Mine • albumilta She’s So Unusual
1983

Lauper oli mukana kirjoittamassa myös ’She Bopia’, albumin kolmatta singleä ja kolmatta isoa hittiä, jonka lyriikka kertoi masturboinnista niin elämänmakuisesti, että biisi pääsi mukaan ”Filthy Fifteeniin” eli moraalista ja nuorisosta huolestuneiden konservatiivivanhempien PMRC-järjestön likaisten laulujen top 15 -listalle.

Kaunis ja kosketinvetoinen puoliballadi ’All Through The Night’ on cover Jules Shearin Watch Dog -levylleen kirjoittamasta kappaleesta. Shear, joka kirjoitti Lauperin kanssa kiivaan popkappaleen nimeltä ’I’ll Kiss You’, on maininnut ostaneensa Lauper-rojalteillaan asunnon New Yorkista.

Reggaehenkinen ’Witness’ syntyi Lauperin ja Blue Angelin John Turin yhteistyönä. ’He’s So Unusual’ on alle minuutin mittainen versio Helen Kanen 1920-luvulla levyttämästä biisistä ja ’Yeah Yeah’ on juuri sellainen albumin päätöskappale, joka kaivetaan pöytälaatikosta, kun biiseistä on pulaa.

Time After Time • albumilta She’s So Unusual
1983

Täytebiiseineenkin She’s So Unusualista tuli kuudentoista miljoonan levyn maailmanlaajuisella myynnillä Lauperin suosituin levy ja yksi 1980-luvun suurista hittialbumeista. Myös Cyndi Lauperin toinen albumi True Colors (1986) oli hyvin suosittu. Sitä on myyty maailmalla yli seitsemän miljoonaa kappaletta.

Mitä menestykseen tulee, Lauperin levytysura on hyvin alkupainotteinen. Sen vuoksi hänen monipuolisuutensa ja turnauskestävyytensä on jäänyt monilta huomaamatta.

Cyndi Lauperin tuotantoa 80-luvulla. Kuva: Tuomas Pelttari

Kolmas albumi, keväällä 1989 julkaistu A Night To Remember sisälsi yhden hitin, Lauperin version Roy Orbisonin ’I Drove All Nightista’. Itse albumi ei kuitenkaan ollut kaksinen myyntiartikkeli varsinkaan edellisiin nähden. Ei ollut myöskään Hat Full Of Stars (1993), jonka kappaleissa käsiteltiin tärkeitä aiheita rasismista perheväkivaltaan. Lauperin seuraavia levytyksiä kiiteltiin kritiikeissä, mutta ne myivät toinen toistaan vähemmän. Sisters Of Avalon (1997) piipahti vain yhden viikon Billboardin listan hännillä. Ysärin päätti joululevy Merry Christmas… Have A Nice Life (1998).

Makin’ Whoopee feat. Tony Bennett • albumilta At Last
2003

Laulajatar starttasi 2000-lukunsa jazzilla – At Last (2003) sisälsi covereita genren klassikoista sekä dueton Tony Bennettin kanssa. Albumi nousi positiivisesti yllättäen top-40:iin Yhdysvalloissa.

Levyn nimeltä Shine (2004) oli määrä olla kaupoissa jo ennen At Lastia, mutta ongelmat luhistuneen levy-yhtiön ja nettiin vuotaneiden biisien kanssa viivästyttivät tuon niin electronicaa kuin sitarinsoittoa sisältävän julkaisun tuloa. Shinesta on olemassa sekä viiden biisin ep-versio että kolmentoista kappaleen albumi.

High And Mighty • albumilta Bring Ya To The Brink
2008

Kenties varhaisten levyjen valtava myynti sai Cyndi Lauperin ajattelemaan, että hän sai vapaasti tehdä sellaista musiikkia kuin tahtoi, missä hän olikin aivan oikeassa. Tyylisuunta vaihtui kuin tuulen mukana: The Body Acoustic (2005) sisälsi akustisia versioita Lauperin vanhoista kappaleista, kun taas vuoden 2008 Bring Ya To The Brink oli ajanmukainen dance/electronica-albumi, ja sitten mentiin taas toiseen äärilaitaan, jonnekin At Lastin tuntumaan: Memphis Bluesilla (2010) Lauper tulkitsi bluesklassikoita. Listasijoituksia katsellen blueskiekko oli hänen menestynein levynsä sitten kahden ensimmäisen.

Kuusikymppisenä koitti aika pysähtyä katselemaan taakse – Lauperin ja kirjoittaja Jancee Dunnin yhteistyönä valmistunut elämäkerta Cyndi Lauper – A Memoir ilmestyi syksyllä 2012. Sävellettyään ja tuotettuaan Kinky Boots -musikaalin äänilevyineen Cyndi Lauper teki sen, minkä jokaisen jazz- ja blueslevyn lainabiiseistä tehneen artistin on tehtävä: country & western -coveralbumin. Detour julkaistiin vuonna 2016.

Detour feat. Emmylou Harris albumilta Detour
2016

Tätä kirjoitettaessa Cyndi Lauper on viimeisellä kiertueellaan. Girls Just Wanna Have Fun Farewell Tour -areenarundin on määrä päättyä Pariisiin helmikuun 2025 lopussa. Laulaja on korostanut, ettei ”viimeinen kiertue” tarkoita sitä, ettei hän enää ikinä esiinnyt missään. Päälle seitsemänkymppisenä ei vain voi tietää, missä kunnossa on muutaman vuoden kuluttua.

Cyndi Lauper muistetaan paitsi musiikistaan myös filantrooppina ja aktivistina, joka on tehnyt paljon työtä vähemmistöjen ja naisten oikeuksien eteen. Hänestä kertova dokumentti, Alison Elwoodin ohjaama Let the Canary Sing sai ensi-iltansa vuonna 2023.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Cyndi Lauper | kotisivu
Cyndi Lauper | Facebook
Cyndi Lauper | Instagram

She’s So Unusual
A-puoli
1 Money Changes Everything
2 Girls Just Want To Have Fun
3 When You Were Mine
4 Time After Time
B-puoli
1 She Bop
2 All Through The Night
3 Witness
4 I’ll Kiss You
5 He’s So Unusual
6 Yeah Yeah

Cyndi Lauper – laulu, taustalaulu
Eric Bazilian – kitara, bassokitara, saksofoni, taustalaulu
Rob Hyman – kosketinsoittimet, taustalaulu

Anton Fig – rummut, lyömäsoittimet
Neil Jason – bassokitara, kitara
Richard Termini – syntetisaattorit
Rick DiFonzo – kitara
Peter Wood – syntetisaattorit
Rick Chertoff – lyömäsoittimet
William Witttman – kitara
Taustalaulu – Ellie Greenwich, Maeretha Stewart, Dianne Wilson, Krystal Davis, Jules Shear
Tuottajat: Rick Chertoff ja William Wittman
Vastaava tuottaja: Lennie Petze

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Auf der Maur – Melissan ensimmäinen sooloalbumi • Auf der Maur [2004]
Billy Joel – pianomiehen pitkä tie tähdeksi • The Stranger [1977]
BlondieParallel Lines [1978] oli Blondien läpimurto
David Bowie – enemmän voimaa rauhallisuudesta • hours… [1999]
Desmond Child – hittinikkari elämän armosta • Vuodet 1975–2023
Duran Duran – iso juttu, unohdettu klassikko • Big Thing [1988]
Hole – kun irvistys kietoutuu hymyyn • Celebrity Skin [1998]
Jane Siberry – artistista vapautta parhaimmillaan • The Walking [1987]
Joan Jett & The Blackhearts – kapinallisen läpimurto • I Love Rock’n’Roll [1981]
L7 kävi 1990-luvun edellä • Vuodet 1985–2024
Madonna – electronican ja elämän äärellä • Ray Of Light [1998]
Patti Smith – runon ja rockin liitto • Horses [1975]

Phil Collins – vapaa ja omillaan • No Jacket Required [1985]
Pretenders tunteiden vuoristoradassa • Relentless [2023]
Santa Lucia – uranuurtaja aikaansa edellä • Arktista hysteriaa [1990]
Sparks – glam rockin outo valo • Kimono My House [1974]
St. Vincent – kohtauksia selviytymisestä • Daddy’s Home [2021]
Suzi Quatron tie glamtähdestä klassikkorokkariksi • Vuodet 1964–2024
Talking Heads – tanssi kuin kukaan ei katselisi • Talking Heads: 77 [1977]
The Bangles – pophelmiä ja radiotapettia • Different Light [1986]
The Clash – The Clashin genre oli protesti • Combat Rock [1983]
The Replacements – bändi lunastaa taivaspaikkansa • Let It Be [1984]
The Runaways löi lasikaton rikki kitaralla • The Runaways [1976]
Tina Turner 1939–2023 • Uudistumisen ihme • Private Dancer [1984]
Tom Petty And The Heartbreakers – suuren lauluntekijän muistolle • Damn The Torpedoes [1979]

💿
Cyndi Lauper
Finna.fi

Blue Angel Blue Angel | Polydor 1980 • Music On CD / Universal Music / Polydor 2023
She’s So Unusual | Epic / Portrait 1983 • She’s So Unusual – A 30th Anniversary Celebration • CD • 2CD Epic Records / Portrait / Legacy 2014
True Colors | CBS / Portrait 1986
A Night To Remember | CBS / Epic 1989
Hat Full Of Stars | Epic / Sony Music Entertainment 1993
Sisters Of Avalon | Epic / Sony Music Entertainment 1996 & 1997
Merry Christmas… Have A Nice Life! | Epic / Sony Music Entertainment 1998
At Last | Epic / Daylight / Sony Music Entertainment 2003
The Body Acoustic | Epic / Daylight / Sony BMG Music Entertainment 2005
Bring Ya To The Brink | Epic / Sony Music Entertainment 2008
Memphis Blues | Mercer Street Records / Naïve 2010
To Memphis With Love CD+DVD • live | Mercer Street Records / Naïve 2011
Kinky Boots – Original Broadway Cast Recording | Masterworks Broadway / Sony Music Entertainment 2013
Detour | Sire / Mutzarella 2016

💿
KokoelmalevytSoundtrackit
Cyndi Lauper
Finna.fi

The Goonies – Original Motion Picture Soundtrack Cyndi Lauper ja muita | Epic / CBS 1985
Twelve Deadly Cyns … And Then Some • CD • VHS | Epic / Sony Music Entertainment 1994
Time After Time – The Best Of Cyndi Lauper • CD | Epic / Sony Music Entertainment 2000
Original Album Classics [She’s So Unusual True Colors A Night To Remember Hat Full Of Stars Sisters Of Avalon] • 5CD | Epic / Sony BMG Music Entertainment 2008
True Colors – The Best Of Cyndi Lauper • 2CD | Epic / Sony Music Entertainment 2009
Let The Canary Sing | Epic / Sony Music Entertainment 2024

📚
Lue lisää Cyndi LauperistaRead more about Cyndi Lauper
Finna.fi

Cyndi Lauper – A Memoir Cyndi Lauper with Jancee Dunn, 338 pages | Simon & Schuster 2012 & 2013

📚
Lue lisää Cyndi Lauperista ja muista naisrokkareistaRead more about Cyndi Lauper and other female rockers
Finna.fi

Rock-And-Roll Woman – The 50 Fiercest Female Rockers Meredith Ochs, 216 pages | Sterling Publishing 2018

She’s So Unusual • 1983
Spotify

True Colors • 1986
Spotify

She’s So Unusual • 1983 • Kannen valokuva: Annie Leibovitz

Cyndi Lauper: She’s So Unusual (Epic / Portrait 1983). Kannen valokuva: Annie Leibovitz

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2015. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *