Little Simz loistaa moniäänisen brittirytmin kruununjalokivenä – väliteoksellaankin

Drop 7 • EP | Forever Living/AWAL 2024

Little Simz • Vuodet 2014–2024
Musiikkia esille kirjastossa

Little Simz: Drop 7 • EP (Forever Living/AWAL 2024).

Helmikuun 2024 alkajaisiksi – monelle yllättäenkin – ilmestyi tuore Little Simz -EP Drop 7. Se on vuonna 2020 julkaistun Drop 6:n tapaan eräänlainen silta kohti uutta, enkä välttämättä suosittele sitä lähtöpisteeksi lontoolaistähteen tutustumisessa. Huonosta seitsemän raidan paketti on kaukana, mutta ulottuvuuksistaan huolimatta se on jonkinlainen väliteos. On melko selkeää, ettei viimeisimpien Droppien ole tarkoituskaan sisältää tarkkaan hiottuja biisejä sanan perinteisessä muodossa, vaan niiden ajatuksen voisi mieltää lepäävän freestylekulttuurissa.

Little Simz

Little Simz: Drop 6 • EP (Age 101 Music 2020).

Kaikki mitä Little Simz tekee, häikäisee niin suoraan kuin myös heijastuksien kautta. Hänen tuotantonsa peilailee taholtaan sellaisia pieniä toiveikkaita valonsäteitä, joita valtakulttuurissa on välillä vaikea nähdä. Tämän artikkelin oli alun perin tarkoitus esitellä aivan muita tekijöitä, mutta Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo (s. 1994) ajoitti julkaisunsa keskelle prosessia, ja vei kuin veikin päähuomion. Hän on kiistatta aikamme merkittävin naispuolinen brittiräppäri – vähintään.

Osa loisteliasta jatkumoa

Pohjois-Lontoon Islingtonista kotoisin oleva, nigerialaiset juuret omaava taiteilija on julkaissut musiikkia vuodesta 2014 saakka, ja etenkin viime vuodet ovat olleet lähes pystysuoraa nousua, mitä kaupalliseen menestykseen tulee. Haitaksi itse musiikille ei ole ollut myöskään keskeinen rooli Netflixille tuotettujen Top Boy -sarjan viimeisten kausien näyttelijäkaartissa.

Lauryn Hill: The Miseducation Of Lauryn Hill (Ruffhouse/Columbia 1998).

Simz on useaan otteeseen maininnut yhdeksi suurista esikuvistaan Lauryn Hillin, jonka The Miseducation of… -levystä kirjoitin tällä sivustolla aiemmin. Myös Hillin musiikillista nousua avitti osaltaan ura valkokankailla ja TV-ruuduilla. Drop 7 tuo kuitenkin selkeämmin mieleen Erykah Badun tai jopa Kelisin, kuin Fugees-vokalistin.

Heti avausraita ’Mood Swingsin’ alusta juontuu mieleen Badun vuonna 2015 julkaisema, tuolloin kovin minimalistiselta tuntunut But You Caint Use My Phone -mixtape. Minimalismi onkin tässä julkaisutavassa oleellista – isommat maalailut kuultaneen myös Simzin tapauksessa seuraavalla varsinaisella albumilla.

Little Simz: Mood Swings • EP:ltä Drop 7
2024

Erykah Badu: U Don’t Have To Call • mixtapelta But You Faint Use My Phone
2015

Koska poikkeus vahvistaa säännön, on tässä vaiheessa nostettava esiin Drop 7:n viimeinen raita, ’Far Away’. Mikäli se antaa viitteitä tulevasta linjasta, on suunta vahvasti melodinen. Kokonaan Jakwobin (James Edward Jacob, s.1989) tuottaman EP:n paloista viimeinen tuntuu viimeistellyimmältä. 

Little Simz: Far Away • EP:ltä Drop 7
2024

Vaikkei Simz missään vaiheessa ollut yksiääninen, monotoninen räppäri, tuntuu siltä että tällä biisillä mennään kokonaan uusille tasoille. Tasoista puheen ollen; jos Drop 7 ei ole sopivin aloituspiste päätähteemme tutustumiselle, vuonna 2021 maailmaa paremmaksi tekemään saapunut Sometimes I Might Be Introvert -albumi on sellainen.

Satumainen, sinfoninen

Inflo

Jos Simzin julkaisu-uran yhteistyökumppaneista olisi valittava yksi yli muiden, olisi hän ehdottomasti Inflo (Dean Josiah Cover, s.1988).

Inflon pääprojektiksi voidaan kutsua moniulotteista R&B-kollektiivi Saultia. Multi-instrumentalisti -tuottajan lisäksi massiivista ylistystä osakseen saaneeseen ryhmään ovat kuuluneet vokalisteina Inflon puoliso, laulaja Cleo Sol, reggaetähti Chronixx ja tanssimusiikkiyhteyksistä tuttu Kid Sister. Instrumentaatiosta on ollut vastaamassa myös hurjalla genreskaalalla urallaan operoinut Jack Peñate. Joulukuussa 2023 ensi kertaa livenä esiintynyt Sault sai The Guardianin keikka-arviossa täydet viisi tähteä. Little Simz oli, muiden muassa Michael Kiwanukan kanssa, yksi historialliseksi kuvaillun keikan esiintyjävieraista.

Little Simz: Grey Area (Age 101 Music/AWAL 2019).

Simzin ja Inflon yhteistyö käynnistyi täydellä voimalla vuonna 2019 ilmestyneen, kiivaan Grey Area -albumin myötä. Kun huomio oli herätetty maailmanlaajuisesti, oli kahta vuotta myöhemmin aika antaa todellinen isku.

Little Simz: Introvert • albumilta Sometimes I Might Be Introvert
2021

Jo avausraidalla vyöryy korville Lontoo. Se on yhtä aikaa sekä apokalyptinen helvetti, että loputtomassa luovuuden ja kekseliäisyyden virrassa etenevä toiveikas joki.

Introvert:

“And so it begins
The base is an amalgamation of everything
Rules are not to be played by rebels
The story of never ending
Your introversion led you here
Intuition protected you along the way
Feelings allowed you to be well balanced
And perspective gave you foresight
The top of the mountain is nothing without the climb
Only the strong will survive
Only the strong will survive”

Little Simz: Sometimes I Might Be Introvert (Age 101 Music/AWAL 2021).

Palasin pitkähkön tauon jälkeen kuuntelemaan Sometimes I May Be Introvertia ajatuksella tätä artikkelia varten. Se kannatti monin tavoin, mutta myös jarrutti tekstin valmiiksi saamista päiväkausien edestä. Jokainen levyn raidoista ansaitsee useita perättäisiä toistoja edelleen, ja tuntuu pahalta sivuuttaa kokonaisuus vain pienenä osana tätä tekstimassaa. Toisaalta, ohitin muutama kappale sitten myös Grey Arean muutamalla sanalla. Rikollista, kuten iso osa ihmiselämän tekemisistä.

Introvert-albumin teko poikkesi Simzin Zane Lowelle haastattelussa kertoman mukaan edellisen levyn prosessista melko täysin.

En tiennyt työstön alussa ollenkaan, miltä levy tulisi kuulostamaan. Olin niin syventynyt omaan kirjoittamiseeni, ja annoin oikeastaan ensimmäistä kertaa koskaan sen olla kaiken huomioni keskipiste. Aiemmin olin aina miettinyt myös tuotantopuolta, ajatellut miltä kaiken tulee kuulostaa. Nyt päätin todella vain luottaa prosessiin. Siitä tuli kaikkiaan hyvin kaunis kokemus. Toisaalta äänitimme joitain jousia kirkossa, toisaalta kirjoitin autossa, studiossa, kotona… asetin oman rimani todella korkealle, sillä tiesin että Grey Arean jälkeen ihmiset todella tulevat kuuntelemaan tekstejäni.

Jos tekemisen kokemus oli kaunis, niin sitä oli ja on myös lopputulos. Yhdellä levyn tunnetuimmista biiseistä vierailee tätä nykyä hyvin merkittävä, tanssimusiikin rytmeille ajatuksia esittävä ja herättävä Obongjayar (Steve Umoh). Obongayar kasvoi Simzin juurilla, synnyinmaassaan Nigeriassa, josta muutti teini-ikäisenä Lontooseen. ’Point And Kill’ -biisin videon Simz halusi ehdottomasti kuvata Lagosissa.

Little Simz feat. Obongjayar: Point And Kill

Obongjayar: Who Let Him In

Haavoitetut supersankarit

Little Simz: No Thank You (Age 101 Music/AWAL 2022).

Samalla kun siirrytään viimeksi julkaistuun, varsinaiseen Simz-albumiin No Thank You, tehdäänpä aikamatka vähän pidemmällekin. Sellaiseen vaiheeseen maailmassa jona biisiteksteistä, varsinkin räpäten esitetyistä, pohdittiin aina ovatko ne kanttaaottavia.

Koko asetelma oli ja on koominen. Mikä tahansa ääneen lausuttu on kantaaottavaa, puhumattakaan huolella julkaisua varten tehdyistä biiseistä. Kyllä, myös Little Simz on hyvinkin kantaaottava artisti. Kannanotot vain tapahtuvat omassa genressään ylivertaisen taitavan, ja alaan vihkiytyneelle suurta viihdearvoa omaavan musiikin keinoin. Tuima saarnaaminen Hyde Parkissa saippualaatikon päällä seisten, sen arvo tuskin on kadonnut mihinkään, mutta eipä sillä enää toviin ole toivottuja vaikutuksia ollut.

Sotia ei ehkä ole jätetty sotimatta näiden biisien vuoksi, eikä maailma ole muuttunut taianomaisesti oikeudenmukaiseksi. Mutta onko näiden tekstien ja ajatusten myötä tarkennettu esimerkiksi äänestyskäyttäytymisiä? Aivan varmasti on. Itsensä löytäminen tuntemattoman ihmisen teksteistä on – paremman sanan puutteessa – voimaannuttavaa mitä suurimmassa määrin. Jos vaikkapa ’Broken’-biisin tekstiin ei ole samaistunut kymmeniä tai satoja tuhansia kuulijoita, elämme hämmentävän onnellisten tähtien alla.

Little Simz: Broken • live

Ote Little Simzin biisistä Broken:

“Ain’t no happiness in it
Fake smiles just to deal with all the pain you’ve been given
As a child, they don’t tell you that your dreams can come into fruition
You never been to that place you envision
Sky gave you limits you had no choice but to accept
Forced into work to contribute to the profit of Britain
That sneeze’ll be blessed, but the coffin’ll kill ’em”

Koko tuotanto ei suinkaan ole synkistelyä, jota totta puhuen ei ole myöskään edellä lainattu biisi; Simz pyrkii luomaan reikiä valolle mitä synkimpiinkin todellisuuksiin. Valoa rikkinäisyyden ja haavoituneisuuden keskelle ei kuitenkaan voi tuoda ulkopuolelta, ymmärtämättä miltä tilanteiden sisällä tuntuu.

Käsittelen asioita hyvin paljon sisäisesti, menen ikäänkuin omaan luolaani pyörittelemään niitä. Tiedän kuitenkin, että puhuminen asioista auttaa prosessoimaan niitä. Monesti ymmärrän miten ajattelen asioista vasta, kun puhun niistä ääneen,  kirjoitan niistä. Vaikeista asioista puhuminen ei tee minusta heikkoa. Olen itse asiassa saanut paljon voimaa haavoittuvuudestani. Vaikkapa sellaiset nimet kuin NasBiggieTupac, Lauryn Hill… he ovat kirjoittajina hyvin tunteellisia, tunteikkaita. Olen aina pitänyt heitä supersankareinani, ja uskon myös heidän löytäneen voimansa haavoittuvuuksistaan.

Little Simz: Heart On Fire • albumilta No Thank You
2022

Ote Heart On Fire -biisin kertosäkeestä

My life is a blessing
But it comes with the stresses
And I can take it all
Just don’t let me down when I’m in the fire

Maailma droppien välillä

Little Simz: Age 101 – Drop 1 • EP (Age 101 Music 2014). Kansitaide: Gui Soares

Kun Drop 1 (Age 101) ilmestyi vuonna 2014, ei Simz toki ollut kyntämässä peltoaan ainoana naisräppärinä maailmassa, eikä edes omilla kulmillaan. Islington Gazette kirjoitti jo vuonna 2012 siitä, miten tuolloin 18-vuotias kokelas oli ehtinyt esiintyä yhdessä mm. Länsi-Lontoosta lähtöisin olevan Estellen ja Ms. Dynamiten kanssa. 

Minusta teineillä täällä ei ole paljoa tavoitteita. Haluan näyttää heille että unelmien saavuttaminen on mahdollista. Haluan myös muuttaa ja haastaa yleisiä käsityksiä naispuolisista räppäreistä.

Toistakymmentä vuotta ja kuusi Droppia myöhemmin asioita on tapahtunut niin Simbi Ajikawon elämässä, kuin myös musiikki- ja julkisuuskentällä laajemmin. Suorat yhtäläisyysmerkit tekevät asioille harvoin oikeutta, mutta on havainnollistavaa nostaa esiin muutama nimi.

Nia Archives

Nia Archives (Dehaney Nia Lishahn Hunt, s. 1999) kannattelee drum’n’bassin perintöä populaarilla tasolla. Sosiaalista ahdistusta ja minäkuvan etsintää sisältävät tekstit eivät ole kansikuvatytön esittämiä, vaan maistuvat rumpurytmiviidakon keskellä varsin oikealta elämältä. Hänen viestinsä liittyvät monen tasoisiin identiteettikysymyksiin, ja niiden tahtiin voi todella tanssia.

Nia Archives: Crowded Rooms • albumilta Silence Is Loud
2024

Nia Archivesin Boiler Room -DJ -setti vuodelta 2022.

Greentea Peng. Kuva: Stefy Pocket

Etelälontoolainen Greentea Peng (Aria Wells, s. 1994) muistuttaa Simziä ulosanniltaan monin paikoin, vaikkei toimitustaan aivan samaan tapaan tämän kanssa kanavoikaan. “Psykedeeliseksi R’N’B: ksi” musiikkiaan taannoin luonnehtinut vokalisti-biisintekijä julkaisi isomman kokonaisuuden viimeksi vuonna 2022, Greenzone 108 –mixtapen muodossa.

p-Rallel feat. Greentea Peng: Soulboy
2020

Greentea Peng: Hu Man
2020

Kae Tempest. Kuva: Wolfgang Tillmans

Non-binääriseksi itsensä tätä nykyä lukeva Kae Tempest (aiemmin Kate Tempest, s. 1985), on ikävuosiensa ja kokemuksensa puolesta toki Simziin nähden lähinnä edeltäjä. Vuonna 2013 sekä ensimmäisen runokirjansa, että näytelmänsä julki saanut lontoolainen reagoi Grey Area -levyn Ivor Novellos -gaalassa vuonna 2020 saamaan tunnustukseen arvostuksella.

Kuulin juuri että Little Simz voitti parhaan albumin palkinnon… ja haluan sanoa että oleminen ehdolla tämän kaliberin artistien kanssa on ollut suuri kunnia. Todella hieno levy, suuret onnittelut. Olen innoissani oltuani mukana kisassa.

The Book Of Traps And Lessons -albumillaan mainitussa yhteydessä ehdolla ollut Tempest rikkoi laajemmankin valtavirtajulkisuuden pintaa vuonna 2022 ilmestyneellä, upealla The Line Is A Curve -levyllä.

Kae Tempest feat. Kevin Abstract: More Pressure

Levyjensä, esiintymistensä ja haastatteluittensa perustella Little Simz ei anna kuvaa, jossa olisi kiinnostunut nostamaan itsensä kummemmalle jalustalle – olkoonkin niin että toimii genressä, jossa egon merkitys on valtava. Kuulijana hänet on kuitenkin helppo nykyisin nähdä esikuvana, jopa roolimallina.

Räppään siitä mitä on olla 18-vuotias ja elää Lontoossa. En saarnaa, vaan pyrin tuomaan positiviista viestiä, nuori Simz sanoi. Hänen tekemisestään vuonna 2024 on helppo tunnistaa sama henkilö, samat tavoitteet. Nyt niistä kerrotaan vähän laajemmilla levikeillä.

Niko Toiskallio

Little Simz | kotisivu
Little Simz | Bandcamp
Little Simz | Facebook
Little Simz | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Asa [1] – Roihuvuoresta Roihuvuoreen, Rähinästä rentouteen
Asa [2] – jatkojen jatkoilta perustekemisen pariin
Beastie Boys: Check Your Head – ysärin rajattomuus
Billie Holiday: Lady Sings The Blues – esillä koko elämä
De La Soul • Long Islandilta Törnävänsaarelle – De La Soulin nousu kolmen jalan korkeudesta täynnä ristiriitoja
Draama-Helmi on ääni pään sisällä – Draama-Helmi kuistilla
Eevil Stöö – kuinka hiisaavasta hiihtopipomiehestä tuli legit
Jane’s Addiction: Ritual De Lo Habitual – toisinajattelijoiden taidemanifesti
Lauryn Hillin Miseducation [1998] – uraauurtava oppitunti kaikille osapuolille
Lähiöbotox: Rikkinäinen Suomi – arpia ja avohaavoja
Mariska: Toisin sanoen – raikas uusi kulma
Mercedes Bentso: Ei koskaan enää – arpia ja avohaavoja

NasIllmatic-klassikkoa seurannut vuoristorata kääntyi taas • Nas-taikavoimat vahvasti elossa
N.W.AStraight Outta Compton – mistä gangstarapin synkkä lippulaiva N.W.A oikein oli kotoisin?
Paleface: Helsinki–Shangri-La – sanomaa suomen kielellä
Paperi T – ulkopuolisesta kolmekymppisten ääneksi
Public Enemy: It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back – muutoksen pitelemätön voima
Pyhimys: Mikko – reflektointia mielikuvien suojassa
Silvana Imam: Naturkraft – ulkopuolisten ääni
Sleeping Bag Records • 1980-luvun New Yorkissa hitsattiin historiaa oikeilla kohtaamisilla
The Prodigy: The Fat Of The Land – millennium-jännitteen voima
The Streets • Mike Skinner luomus on sekä kaunotar että hirviö – eikä mahdu mihinkään
Tulenkantajat: Tulenkantajat – tiimi timmein toi rapin Rolloon

Little Simz
Finna.fi

Age 101 – Drop 1 • EP | Age 101 Music 2014
Age 101 – Drop 2 • EP | Age 101 Music 2014
Age 101 – Drop 3|000 • EP | Age 101 Music 2014
Age 101 – Drop 4 • EP | Age 101 Music 2015
A Curious Tale Of Trials + Persons | Age 101 Music 2015
Age 101 – Drop X [Drop 5] • EP | Age 101 Music 2015
Stillness In Wonderland | Age 101 Music 2016
Grey Area | Age 101 Music/AWAL 2019
Drop 6 • EP | Age 101 Music 2020
Sometimes I Might Be Introvert | Age 101 Music/AWAL 2021
No Thank You | Age 101 Music/AWAL 2022
Drop 7 • EP | Forever Living/AWAL 2024

Nia Archives
Finna.fi

Silence Is Loud | 2024

Greentea Peng
Finna.fi

Man made | EMI/Universal Music Operations 2021
Greenzone 108 | EMI/Universal Music Operations 2022

Kae Tempest
Finna.fi

Everybody Down | Big Dada 2014
Let The Eat Chaos | Kate Calvert 2016
The Book Of Traps And Lessons | Republic Records 2019
The Line Is A Curve | Republic Records 2022

Drop 7 • 2024
Spotify

Sometimes I Might Be Introvert • 2021
Spotify

Age 101 – Drop 1 • 2014 • Kansitaide: Gui Soares

Little Simz: Age 101 – Drop 1 • EP (Age 101 Music 2014). Kansitaide: Gui Soares

Age 101 – Drop 3|000 • 2014 • Kansitaide: Gui Soares

Little Simz: Age 101 – Drop 3|000 • EP (Age 101 Music 2014).

Stillness In Wonderland • 2016

Grey Area • 2019

Little Simz: Grey Area (Age 101 Music/AWAL 2019).

Sometimes I Might Be Introvert • 2021

Little Simz: Sometimes I Might Be Introvert (Age 101 Music/AWAL 2021).

Drop 7 • 2024

Little Simz: Drop 7 • EP (Forever Living/AWAL 2024).
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *