Nas • Illmatic-klassikkoa seurannut vuoristorata kääntyi taas • Nas-taikavoimat vahvasti elossa

Nas • Vuodet 1991–2023
IllmaticMagic 2
Musiikkia esille kirjastossa

Nas: Illmatic (Columbia 1994).Ei ole täysin epätavallista, että rap-artistien urat kulkevat vuoristoratamaisesti. Useimmiten niitä jyrkimpiä syöksyjä ei onnistuta korjaamaan koskaan, vaan menetyspuolelle saatetaan kirjata isompiakin asioita kuin vaikkapa materiaalinen omaisuus.

Kuten muillakin elämänalueilla, nopeimpia romahtajia ovat usein ne, joiden nousukin on tapahtunut ikään kuin sattumalta, tai muuten kertarysäyksellä. Queensbridgen suuri poika Nas (Nasir Jones, s. 1973) toki nousi Illmatic -debyyttialbumillaan suoraan kulttisuosikin asemaan, mutta sattumasta tuskin voi puhua.

Teini-ikäinen Nasty Nas oli jo ennen omia julkaisuitaan herättänyt rapkorvat ympäri maailmaa vierailuosuuksillaan muiden biiseillä. Esikoisalbumin tuottajakaarti oli osin juuri tästä johtuen mieletön. 

Main Source feat. Nas, Joe Fatal & Akinyele: Live At The Barbecue • albumilta Breaking Atoms
1991

MC Serch feat. Nas, Chubb Rock & Red Hot Lover Tone: Back To The Grill • albumilta Return Of The Product
1992

’Halftime’ -sinkun jykevästä rullauksesta vastasi Large Professor, ja Illmaticin ensimmäinen varsinainen biisi, ’N.Y. State Of Mind’ oli DJ Premierin käsialaa. Kun kymmenen raidan kokonaisuuden loppuosasta vastasivat L.E.S.Q-Tip ja Pete Rock, ei vuonna 1994 hiphop-kulttuurin vaikutuspiirissä eläville annettu juuri mahdollisuuksia: levy oli klassikko jo syntyessään. 

DJ Premier kertoo ’N.Y. State Of Mindin’ synnystä

Illmaticin arvo ei juuri ole laskenut. Sen osasista suuri valtaosa kestää yhä vertailun, sikäli kuin sellaiseen edes on koskaan ollut tarvetta. Se, mitä Nasin uralla sittemmin oli tapahtuva, tuntuu debyytin tasoa miettiessä epätodelliselta.

Vuosituhannen taitteen syöksy alas

It Was Written (Sony Music Entertainment/Columbia 1996).Kun kakkosalbumi It Was Written (1996) piti vielä liekkiä kuumana, olivat vuonna 1999 ilmestyneet I Am… (’Nas Is Like’ -bängeristä huolimatta), sekä Nastradamus jo eri maailmasta. Siinä, missä viittä vuotta aiemmin biiseissä oli Philly blunttien tuoksu, metroraiteiden kirskunta ja Timberlandien töminä, käytiin viimeistään vuonna 2001 julkaistulla Stillmaticilla puolilleen tyhjennettyjen kalliimpien konjakkipullojen kauloista nousevilla höyryillä.

On selvää, että Nasin maailma todella mullistui, ja kadulta kattoterassille noustessa tekemisen ydinasioista on vaikea pitää kiinni. Kuitenkin siinä missä piirit niin sanotusti paranivat, riimit tekivät päinvastoin. Ainakin niiden teho vaimeni rajulla tavalla.

2000-luvun puolelle siirryttäessä autenttisen riimitaiteen puolijumalana aiemmin pidetyn artistin huhuttiin jopa käyttäneen haamukirjoittajia. Tämä huhu on toki kumottu monelta taholta, mutta jo sellaisen ilmaantuminen kertoo valtaistuimen jalkojen pettämisestä pahemman kerran. Suurimpana ongelmakohtana olivat mitä luultavimmin keskinkertaiset yhteistyökumppanit.

Nas: God's Son (Sony Music Entertainment/Columbia 2002).Itse olen löytänyt muutamaa lukuunottamatta lähes jokaiselta Nas-albumilta (niitä on tähän mennessä laskutavasta riippuen 19–21) hyviä, valtaosalta niistä jopa loistavia hetkiä. Moni muu kuitenkin hylkäsi hänet artistina matkan varrella kokonaan. Monen saattaisi vuonna 2023 harkita tätä päätöstä vielä kertaalleen.

Vuoden 2002 God’s Son antoi viitteitä jonkin alkuperäisen paluusta, mutta sitä pari vuotta myöhemmin seurannut Street’s Disciple -järkäle oli iso oikestaan vain raitojensa määrän (25) puolesta.

Nas: Made You Look • albumilta God’s Son
2002

Vaikka kokopitkiäkin levyjä on ilmestynyt Nasin muun elämän turbulenssin (mm. avioliitto r&b-tähti Kelisin kanssa 2005–2009) ohessa tasaisesti, saatiin odotella lähes 2020-luvulle saakka, ennen kuin toimitus tuntui todella taas löytävän urilleen.

Osumapoika ja sarja-albumit – paluu johon harva uskoi

Nas: King's Disease (Mass Appeal 2020).Tällä vuosikymmenellä on kuultu kaksi useampiosaista albumikokonaisuutta: King’s Disease (2020), King’s Disease II (2021) ja King’s Disease III (2022) sekä Magic (2022), ja viimeisimpänä Magic 2 (2023). Viimeksi mainitun ilmaantuminen allekirjoittaneen korviin sinetöi tämän artikkelin kohteen. Kyllä, tahti on ollut melkoinen, eikä se teksteistä päätellen ole edelleenkään hiipumassa.

– 2020 when we did the first one / five album -run / now the cursed one is a blessed one / by the time y’all here this we be halfway to the next one

Nas: Abracadabra • albumilta Magic 2
2023

Yksi syy uuteen nousuun löytyy Chauncey Alexander Hollis -nimisestä herrasta. HIT-BOY -aliaksella tuottajana tunnetuksi tullut kalifornialainen oli seitsemänvuotias Illmaticin ilmestyessä. Nasin taitoa valita tuottajia on usein arvosteltu, ja hänen biittikorvaansa pidetty varsin heikkona. Nyt luottotekijä on todella tuntunut löytyneen. 

Nas: Magic 2 (Mass Appeal 2023).Ihmettelin hiljattain toisaalla, mihin suosikkituottajiini kuuluva Black Milk on kadottanut tuoreelta albumiltaan (Everybody Good?) tavaramerkkinsä, ilkeästi rämisevät rummut. Yksi osoite tuntuisi olevan Magic 250 Cent -featilla silattu ’Office Hours’ tarjoilee juuri tätä soundia parhaalla mahdollisella tavalla. Seuraavalla raidalla ’Black Magic’ kuljetaan taas aivan toiseen tapaan. Kokonaisuutta hallitsevat synteettiset, eteläisempää sukua olevat rumpukoneiskut, sekä hienovarainen mutta oleellinen sample. Nas osuu tälläkin biisillä flow’nsa puolesta täsmälleen sellaisille reiteille, jotka tuntuivat uran heikommassa vaiheessa olevan täysin hänen ulottumattomissaan. Kun tuotanto on kohdallaan, löytää paljon heikompikin räppäri tekstinsä tiet, näin kokeneesta tekijästä puhumattakaan.

Magic 2 -biisejä on vaikea laittaa minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen. Niiden tunnelmat ja tyylit vaihetelevat rajusti, ja HIT-BOY:n tekeminen jo vaikkapa ’Pistols On Your Album Cover’ -raidan sisällä on varsin monipuolista. Rummut ovat peräisin KRS-ONE:n ’Sound Of Da Police’ -anthemilta, jolle ne puolestaan lainasi lähteistään oman saransa tuottajalegenda, Showbiz. Samalla biisillä samplena käytetty, ärsyttävän tutun oloinen melodia (vai onko se interpolaatio?) on aggressiivisille rummuille täysi vastakohta. 

’What This All Really Means”in tunnelma on jopa positiivinen, ja Nas pääsee laskettelemaan todella, todella sulavasti. Kirjoitettu asu ei tee tälle soljuvuudelle lainkaan oikeutta.

– Product of the ’80s, Prada Milan store for the lady / I’m a carnivore, constantly come with concepts to pay me / I’m responsible for they most cockiest behavior / My DNA in they G’d up ways, and they surveyin’ us

Nas: What This All Really Means • albumilta Magic 2
2023

Uskottava se on

Vaikka Magic 2 on kerännyt ylistystä laajalti, suhtautuu monien palvoma Pitchfork arviossaan julkaisuun suhteellisen nuivasti. Ruodinnan alussa kuitenkin mainitaan sivumennen, ettei tämäkään väline suinkaan usko Nasin uran olevan vielä lopussa. Nas and Hit-Boy cook up another collaboration, a low-stakes mid-career rap album to show that one of the genre’s icons is still in decent fighting shape.

Mikäli Pitchforkin ajatus Nasin uran pituudesta pitää paikkansa, räppää hän yhä vuonna 2052. Nyt tapahtunut paluu todellisille tasoille on joka tapauksssa on sitä luokkaa, että päättymässä olevan kesän raskaimpinakin hetkinä saattaa hetkittäin uskoa ’What This All Really Meansin’ lopussa toistettavaan mantraan.

– Tough people last, tough times don’t.

Niko Toiskallio

Nas | Facebook
Nas | Instagram
Nas | Twitter

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Asa [1] – Roihuvuoresta Roihuvuoreen, Rähinästä rentouteen
Asa [2] – jatkojen jatkoilta perustekemisen pariin
Beastie Boys: Check Your Head – ysärin rajattomuus
De La Soul • Long Islandilta Törnävänsaarelle – De La Soulin nousu kolmen jalan korkeudesta täynnä ristiriitoja
Draama-Helmi on ääni pään sisällä – Draama-Helmi kuistilla
Eevil Stöö – kuinka hiisaavasta hiihtopipomiehestä tuli legit
Jane’s Addiction: Ritual De Lo Habitual – toisinajattelijoiden taidemanifesti
Kojo: Time Won’t Wait – revanssi Englannissa
Lauryn Hillin Miseducation – uraa uurtanut oppitunti kaikille osapuolille
Lähiöbotox: Rikkinäinen Suomi – arpia ja avohaavoja

Mariska: Toisin sanoen – raikas uusi kulma
N.W.AStraight Outta Compton – mistä gangstarapin synkkä lippulaiva N.W.A oikein oli kotoisin?
Paleface: Helsinki–Shangri-La – sanomaa suomen kielellä
Paperi T – ulkopuolisesta kolmekymppisten ääneksi
Public Enemy: It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back – muutoksen pitelemätön voima
Pyhimys: Mikko – reflektointia mielikuvien suojassa
Scarfacen asema rap-historiassa on vankkumaton
Sleeping Bag Records • 1980-luvun New Yorkissa hitsattiin historiaa oikeilla kohtaamisilla
The Prodigy: The Fat Of The Land – millennium-jännitteen voima
The Streets • Mike Skinner luomus on sekä kaunotar että hirviö – eikä mahdu mihinkään
Tulenkantajat: Tulenkantajat – tiimi timmein toi rapin Rolloon

Nas
Finna.fi

1990-luku

Illmatic | Columbia 1994 • Illmatic XX • 2CD | Columbia/Legacy 2014
It Was Written | Sony Music Entertainment/Columbia 1996
I Am… | Columbia 1999
Nastradamus | Columbia 1999

2000–2009

Stillmatic | Sony Music Entertainment/Columbia 2001
God’s Son | Sony Music Entertainment/Columbia 2002
Street’s Disciple | Sony BMG Music Entertainment/Sony Urban Music/Columbia 2004
Hip Hop Is Dead | Island Def Jam Music Group/Columbia 2006
[Untitled] | The Def Jam Music Group/Columbia 2008

2010-luku

Distant Relatives Nas & Damian Marley | Ghetto Youths United/Def Jam Recordings 2010
Life Is Good | Def Jam Recordings/The Jones Experience 2012
Nasir | Def Jam Recordings/Mass Appeal 2018

2020-luku

King’s Disease | Mass Appeal 2020
King’s Disease II | Mass Appeal 2021
Magic | Mass Appeal 2021
King’s Disease III | Mass Appeal 2022
Magic 2 | Mass Appeal 2023

Boksit, kokoelmalevyt ja mixtapet
Nas
Finna.fi

The Lost Tapes | Sony Music Entertainment/Columbia 2002
Q.B.2 Compton Nas & The Game | Get Low Recordz 2003
Greatest Hits | Sony BMG Music Entertainment/Columbia 2007
Original Album Classics [It Was Written • I Am… • Stillmatic] • 3CD | Sony Music Entertainment/Columbia 2014
The Lost Tapes 2 | Def Jam Recordings/Mass Appeal 2019

Lue lisää Nasista ja Illmaticista Read more about Nas and Illmatic
Finna.fi

Illmatic [33 ⅓] Matthew Gasteier, 114 pages | Continuum 2009 • Bloomsbury Academic Reprint 2013 & 2014
”My Poetry’s Deep, I Never Fell” – Metalyyrisyys Nasin rap-lyriikassa [Pro gradu] Nina Tikkanen, 71 sivua | Jyväskylän yliopisto 2010

Lue lisää hiphopsukupolvesta • Läs mera om hiphop-generationen • Read more about the hip-hop generation
Finna.fi

Can’t Stop, Won’t Stop – hiphopsukupolven historia Jeff Chang & kääntäjä Laura Haavisto, 527 • Like 2008
Can’t Stop, Won’t Stop – hiphop-generationens historia Jeff Chang & översättare Carina Ernst & Tony Ernst, 589 sidor • Reverb 2006
Can’t Stop, Won’t Stop – A History Of The Hip-Hop Generation Jeff Chang & introduction by DJ Kool Herc, 546 pages • Picador 2005 • Ebury Press 2007

Lue lisää hip-hopista • Read more about hip-hop
Finna.fi

Bring The Noise – 20 Years Of Writing About Hip Rock And Hip-Hop Simon Reynolds, 428 pages | Faber And Faber 2007

Fight The Power – Rap, Race And Reality Chuck D with Yusuf Jah, 273 pages | Payback Press 1997 & 1999

Lue lisää hip-hopista • Read more about hip-hop
Brian Coleman
Finna.fi

Rakim Told Me – Hip-Hop Wax Facts, Straight From The Original Artists – The ’80s Brian Coleman &  Introduction by Dave Tompkins, 238 pages • Wax Facts 2005

Check The Technique – Liner Notes For Hip-Hop Junkies – Stories Behind 36 Immortal Rap Albums, Straight From The Original Artists – Updated And Hugely Expanded Edition Of The Underground Classic Rakim Told Me Brian Coleman & Introduction by Ahmir ”?uestlove” Thompson, 509 pages • Villard 2007

Check The Technique • Volume 2 – More Liner Notes For Hip-Hop Junkies – In-Depth Stories Behind 25 Classic Hip-Hop Albums From The 1980s And ’90s, Straight From The Original Artists  Brian Coleman & Foreword by Adam Mansbach & Photographs by Romanowski • Wax Facts Press 2014

Illmatic
Spotify

Magic 2
Spotify

Nas: Illmatic • Columbia 1994

Nas: Illmatic (Columbia 1994).

Nas: King’s Disease • Mass Appeal 2020

Nas: King's Disease (Mass Appeal 2020).

Nas: Magic 2 • Mass Appeal 2023

Nas: Magic 2 (Mass Appeal 2023).
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *