Tarot pitää riman korkealla

Suomalaisen heavy metalin klassikkobändi Tarot on pitkästä aikaa kiertueella. Sen kunniaksi Levyhyllyt-blogi katsastaa yhtyeen historian ja tuotannon.

Tarot • Purgatory
Vuodet 1982–2024
The Spell Of IronFollow Me Into MadnessTo Live ForeverStigmataFor The Glory Of NothingSuffer Our PleasuresCrows Fly BlackGravity Of LightThe Spell Of Iron MMXI
Musiikkia esille kirjastossa

Tarot: The Spell Of Iron (Flamingo 1986). Kansitaide: J.K.J.

Hietalan veljekset Marko ja Sakari (levynkansissa Marco ja Zachary) perustivat Savon Tervossa heavy metal -bändin yhdessä kitaristi Mako H:n ja rumpali Pekka Kinnusen eli Pecu Cinnarin kanssa. Levytyssopimuksen saatuaan yhtye vaihtoi nimensä hankalahkosta Purgatorysta selkeämmäksi Tarotiksi. Hankaluus tosin on suhteellista; kukaan suomalainen ei ole koskaan ääntänyt Tarotin nimeä niin kuin englanninkieliset sen tekisivät.

Tarotin debyytti The Spell Of Iron (1986) oli hämmästyttävä levy. Puskista ilmaantunut yhtye soitti ja lauloi niin, että sen olisi voinut lähettää maailmalle saman tien. Bändin jäsenillä ei ollut maantienväristä mullettia, toppatakkia ja pöllölaseja kuten useimmilla muilla, vaan se oli laittautunut genrensä kansainvälisen mallin mukaisesti. Tämä ilmenee esimerkiksi klassikkokappale ’Wings Of Darknessin’ videolta, joka oli monille ensikosketus suomihevin uuteen messiaaseen.

Wings Of Darkness • albumilta The Spell Of Iron
1986

Kun kakkosalbumi Follow Me Into Madness (1988) ilmestyi, klassista heviä soittavat bändit olivat raskaan rockin trendibarometreillä mitattuna jäämässä väliinputoajiksi. Tarot ei soittanut thrash metalia, johon metallin kapina ja taiteellinen tinkimättömyys tuossa vaiheessa kulminoituivat. Se ei soittanut myöskään kimaltavaa popheviä, joka teki kauppansa hyvin vielä parin vuoden ajan. Epämuodikkuus ei kuitenkaan estänyt Tarotia tekemästä Follow Me Into Madnessista kelpo albumia. Singlenä julkaistiin ’Rose On The Grave’.

Rose On The Grave • albumilta Follow Me Into Madness
1988

Kolmannen albumin oli määrä ilmestyä pian Follow Me Into Madnessin jälkeen, mutta sitten yhtyeellä ja levy-yhtiöllä tuli erimielisyyksiä musiikillisesta linjasta (jota Tarot ei halunnut muuttaa). Bändi päätti hankkiutua eroon levytyssopimuksestaan, mutta erinäisten pykälien vuoksi siihen meni vuosia.

Tarot: To Live Forever (Bluelight 1993 / Plastic Heaven 2020).

Kun To Live Forever (1993) sitten julkaistiin, kaikki oli muuttunut. Vuoden suuria rockalbumeja olivat Nirvanan In Utero ja Pearl Jamin Vs., eli oltiin todella kaukana perinteisen heavy metalin kultakaudesta. Tarot ei muuttunut ajanmukaiseksi vaan entistä jylhemmäksi ja eeppisemmäksi vanhan tyylinsä puitteissa. Soundin kehittyi kokoonpanomuutoksen kautta: Bändi vaihtoi Mako H:n kosketinsoittaja Janne Tolsaan, joka soittaa Tarotissa edelleen. Kasarille saivat jäädä myös hiuslakka ja spandex. Niiden tilalle tuli modernimpi metallimiehen univormu: suoraa tukkaa, nahkaa ja denimiä. 

The Chosen • albumilta To Live Forever
1993

Tarot: Stigmata (Bluelight Records 1995).

Stigmatalla (1995) Tarot jatkoi kulkuaan raskaampaan mutta ei metallisempaan suuntaan. Stigmata on Tarotin levyistä eniten ”grower” – koko jyhkeän paketin sisäistämiseen tarvitaan aikaa ja nykyisin niin uhanalaista keskittymiskykyä. Albumin suurteos oli massiivinen ’State Of Grace, mutta singlenä julkaistiin helpommin haltuun otettava ’Angels Of Pain’.

Angels Of Pain • albumilta Stigmata
1995

Tarot: For The Glory Of Nothing (Blastic Heaven 1998 • 2006).

Savolaiset heittivät heville hedelmättömään ysärimaaperään vielä kolmannenkin studioalbumin: ateistisesti nimetty For The Glory Of Nothing ilmestyi vuonna 1998. Tarot tuntui kulkeneen yhden tien loppuun – se kirjoitti For The Glory Of Nothingille konstailemattomampia kappaleita kuin kahdelle edelliselle. Imperiumin haastattelussa Marko Hietala luonnehti levyä paluuksi ”poikamaiseen intoon ja suoraviivaisempaan mätkeeseen”. 

The Punishment • albumilta For The Glory Of Nothing
1998

Tarot: Suffer Our Pleasures (Spinefarm Records 2003).

Tarot ohitti jälleen vuosikymmenen vaihteen viiden vuoden levytystauolla. Suffer Our Pleasures ilmestyi vuonna 2003, kun metallimuusikoille masentava vuosikymmen oli jäänyt taakse. Kuudennen albumin ja miksipä ei koko Tarotin tuotannon selkeimmät hengenheimolaiset voisivat olla Black Sabbathin 80-luvun alun levyt Heaven & Hell ja Mob Rules, joilla lauloi Ronnie James Dio.

Marko Hietala oli liittynyt Nightwishiin vuonna 2001. Jäsenyys kansainvälisessä menestysyhtyeessä sai jättämään Tarotin taka-alalle, mutta toisaalta se myös herätti kansainvälistä kiinnostusta basisti-laulajan toista bändiä kohtaan. Suffer Our Pleasures ilmestyi Nightwishin Century Childin (2002) ja Oncen (2004) välissä. Nyt julkaisijana oli Spinefarm Records, joka oli erittäin olennaisessa roolissa suomalaisen raskaan rockin kansainvälistämisessä 2000-luvulla. Myös Tarot on tehnyt keikkaa Etelä-Amerikassa saakka.

Pyre Of Gods • albumilta Suffer Our Pleasures
2003

Tarot: Crows Fly Back (King Foo Entertainment 2007).

Crows Fly Black (2006) sisälsi nimensä mukaisesti mustanpuhuvaa musiikkia. Tarot väritti perinnehevinsä entistä synkemmäksi. Soundia kehitettiin myös laajentamalla kokoonpanoa: jo jonkin aikaa mukana ollut toinen laulaja Tommi ”Tuple” Salmela oli nyt Tarotin virallinen jäsen. Hänen ja Marko Hietalan hivenen erilaiset ja riittävän samanlaiset äänet täydensivät toisiaan, ja aavistuksen simppelimmät sovitukset jättivät niille tilaa soida. Draiviltaan hurja Crows Fly Black saattaa olla Tarotin paras levy.  

Ashes To The Stars • albumilta Crows Fly Black
2006

Tarot: Gravity Of Light (King Foo Entertainment 2010).

Gravity Of Light (2010) on Tarotin viimeisin uutta materiaalia sisältävä studioalbumi. Se ei ole yhtyeen vahvin julkaisu, mutta ei myöskään merkittävästi muita huonompi, mikä kertoo Tarotista jotain olennaista. Bändi asetti rimansa korkealle jo alkuaikoinaan eikä ole alittanut sitä kertaakaan – joskus se vain ylittää sen korkeammalta kuin toiste. Siinä auttaa lestissä pysyminen. Tarot on pysynyt valitsemassaan tyylissä ja pyrkinyt kehittymään klassisen heavy metalin tekijänä yhä paremmaksi. Se ei tuo genreen uusia elementtejä eikä se sortunut epäonnistuneisiin kokeiluihin silloinkaan, kun koko popkulttuuri tuntui olevan heavy metalia vastaan. Tarot ei koskaan yllätä, mutta vastaa aina odotuksia ja jopa ylittää ne. 

I Walk Forever • albumilta Gravity Of Light
2010

Diskograafinen ympyrä sulkeutui vuonna 2011, kun Tarot julkaisi uuden version debyyttialbumistaan. Ideana oli selvittää, millaisen levyn se tekisi varhaisaikojensa ideoista vuosikymmenten kokemuksella ja muuttuneella kokoonpanolla. Kierrätysmateriaalista koottu The Spell of Iron MMXI (2011) oli perusteellista työtä. Sovituksiin ja tuotantoon oli paneuduttu huolella.    

Vuoden 2011 versio ’Wings of Darknessista’.

Kun rumpali Pekka ”Pecu Cinnari” Kinnunen sairastui vakavasti ja menehtyi syksyllä 2016, Tarotin tarina näytti päättyvän. Seitsemän vuotta suuren menetyksen jälkeen, heinäkuussa 2023, yhtye kuitenkin aktivoitui soittamaan kaksi keikkaa kotikaupungissaan Kuopiossa. Rumpalina toimi Antero Seppänen, Janne Tolsan bändikaveri Turmion kätilöistä.

Tarot keikalla vuonna 2023.

Tarot: Undead Indeed – Live (King Foo Entertainment 2008).

Kesällä 2024 Tarot soittaa jälleen muutaman festivaalikeikan. Niiden lisäksi bändin ammoisen livekunnon voi katsastaa levyiltä To Live Again (1994) ja Undead Indeed (2008). Ei ole tiedossa, aikooko yhtye enää intoutua uuden materiaalin levyttämiseen. Mutta ehkäpä 2020-luvun konserteista ilmestyy virallinen taltiointi.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Tarot | kotisivu
Tarot | Facebook
Tarot | Instagram

Tarot keikalla 2024

29.6. Helsinki • Tuska
6.7. Tampere • Tuhdimmat Tahdit
19.7. Laukaa • John Smith
27.7. Kuopio • Kuopiorock
9.8. Villena, Espanja • Leyendas Del Rock

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Alice In Chains: Rainier Fog [2018] – sumusta selviytyneet
Amorphis: Queen Of Time [2018] – metallin muodonmuuttaja
Amorphis-kitaristien pandemialevyt • Silver Lake by Esa Holopainen [2021]Bjørkø: Heartrot [2023]
Belzebubs: Pantheon Of The Nightside Gods [2019] – vapauden ja vastuun kiirastulessa
Black Sabbath: Black Sabbath & 13 [1970 • 2013] – alun loppu ja lopun alku
Children Of Bodom: Hexed [2019] – ajan karkaisema tappoterä
Def Leppardin Pyromania [1983] muutti hevirockin aseman
Def Leppard: Hysteria [1987] – hard rockin valovoimaa
Dio: Holy Diver [1983] – suuri ääni itsenäistyy
In Flames • Aika on In Flamesin puolella – Foregone [2023]
Iron Maiden: Powerslave [1984] – epiikkaa ja elinvoimaa egyptiläisittäin
King Diamond: ”Them” [1988] – rytinää riivatussa talossa
Lou Reed & Metallica: Lulu [2011] – nainen miesten maailmassa
Marko Hietala: Pyre Of The Black Heart / Mustan sydämen rovio [2019 2020] – rocktähti menee henkilökohtaisuuksiin
Metallica: The $5.98 E.P. • Garage Days Re-Revisited [1987] – elonmerkkejä autotallista
Metallica: Metallica • Black Album [1991] – kun uusi musta oli uusi musta

Metallica: 72 Seasons [2023] – jättiläinen jahtaa varjoaan
Metsatöll: Äio [2010] – balttimetalli nousee maailmankartalle
Misfits: Walk Among Us [1982] – kauhupunkin klassikko
Mokoma: Kuoleman laulukunnaat [2006] – suomimetallin voimannäyttö
Motörhead: Clean Your Clock [2016] – lopunajan dokumentti
Nightwish: Human. :||: Nature. [2020] – maailmojen välissä
Ozzy Osbourne: The Ultimate Sin [1986] – omituinen ajankuva
Pearl Jam: Ten [1991] – grungen elävä klassikko
Santa Lucia: Arktista hysteriaa [1990] – uranuurtaja aikaansa edellä
Sentenced: Down [1996] – suunta kohti viimeistä rajaa
Smack: On You [1984] – avain kulttisuosioon
Stam1na: Viimeinen Atlantis [2010 2020] – maailma valomerkin jälkeen
Stone: Free [1992] – hyvästit vallankumoukselle
Suomihevin juurilla • 1982 – Kimmo Kuusniemi Band • Riff Raff • Hard Rock Sallinen • Zero Nine • Ironcross • Oz
Temple Balls: Pyromide [2021] – hard rockin pelastaja
Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus: Lopunajan merkit [1999] – suomihevin lähtölaukaus
Waltari: Torcha! [1992] – aistit ja rajat auki
Zero Nine: Intrigue [1986] – suomihevin huipulla

💿
Tarot
[Marco Hietala • Zachary Hietala • Janne Tolsa • Tommi Salmela • Mako H. • Pecu Cinnari]
Finna.fi

1980-luku

The Spell Of Iron | Flamingo 1986
Follow Me Into Madness | Flamingo 1988

1990-luku

To Live Forever | Bluelight Records 1993 • 2LP Plastic Heaven Records 2020
Stigmata | Bluelight Records 1995
For The Glory Of Nothing | Blastic Heaven 1998

2000–2009

Suffer Our Pleasures | Spinefarm 2003
Crows Fly Black | King Foo Entertainment 2007
Undead Indeed – Live • 2CD | King Foo Entertainment 2008
Gravity Of Light | King Foo Entertainment 2010

2010-luku

The Spell Of Iron MMXI | King Foo Entertainment 2011

🎥🎶

DVDBluray
Tarot
Finna.fi

Undead Indeed – Live • CD+DVD • 2DVD | King Foo Entertainment/Nuclear Blast 2008

💿
Marko Hietala
Finna.fi

Mustan sydämen rovio | Savonian Rooster 2019
Pyre Of The Black Heart | Nuclear Blast 2020

💿
Nightwish
Marko Hietala*
Finna.fi

Angels Fall First | Spinefarm 1997
Oceanborn | Spinefarm 1998
Wishmaster | Spinefarm/Drakkar 2000
Century Child* • CD • kasetti • LP | Spinefarm/Universal/Drakkar 2002
Once* | Spinefarm/Nuclear Blast 2004
Dark Passion Play* • CD • 2LP | Spinefarm/Universal/Nuclear Blast 2007
Imaginaerum* | Scene Nation Oy/SonyvMusic/Nuclear Blast 2011
Endless Forms Most Beautiful* | Nuclear Blast 2015
Decades – Live In Buenos Aires* • 2CD • 3LP • live | Nuclear Blast 2019
Human. :||: Nature.* | Nuclear Blast GmbH 2020

💿
Northern Kings
[Marko Hietala • Jarkko Ahola • Tony Kakko • Juha-Pekka Leppäluoto]
Finna.fi

Reborn | Warner Music Finland 2007
Rethroned | WEA 2008

📚
Lue lisää Nightwishistä ja Marko HietalastaRead more about Nightwish and Marko Hietala
Finna.fi

Nightwish  Mape Ollila, 370 sivua | Like 2006
Once Upon A Nightwish – The Official Biography 1996–2006  Mape Ollila & kääntäjä Olga Pohjola, 370 sivua | Deggael Communications 2007

📚
Lue lisää suomimetallista
Finna.fi

Rauta-aika – suomimetallin historia 1988–2002  Jone Nikula, 288 sivua | Johnny Kniga 2002

The Spell Of Iron • 1986
Spotify

Gravity Of Light • 2010
Spotify

The Spell Of Iron • 1986 • Kansitaide: J.K.J.

Tarot: The Spell Of Iron (Flamingo 1986). Kansitaide: J.K.J.

To Live Forever • 1993

Tarot: To Live Forever (Bluelight 1993 / Plastic Heaven 2020).

Stigmata • 1995

Tarot: Stigmata (Bluelight Records 1995).

Suffer Our Pleasures • 2003

Tarot: Suffer Our Pleasures (Spinefarm Records 2003).

Undead Indeed – Live • 2008

Tarot: Undead Indeed – Live (King Foo Entertainment 2008).

Gravity Of Light • 2010

Tarot: Gravity Of Light (King Foo Entertainment 2010).

The Spell Of Iron MMXI • 2011

Tarot: The Spell Of Iron MMXI (King Foo Entertainment 2011).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *