Temple Balls: Pyromide – hard rockin pelastaja

Pyromide | Frontiers 2021

Musiikkia esille kirjastossa

Temple Balls: Pyromide (2021).Hard rock ei ole kuollut, mutta sen hiukset ovat harmaat. Lähes kaikki 1980-luvulla kukkoilleet hevibändit toimivat yhä, osa hyvinkin vakuuttavasti, mutta genre alkaa olla lähempänä grandparockia kuin dadrockia. Niin käy väistämättä kaikelle. 

Tässä vaiheessa historiaa jokainen uusi hard rock -bändi nostaa ilonkyyneleen vanhan ihmisen silmään. Nuoret tukkajumalat kertovat pelkällä olemassaolollaan, ettei tuo muistojen soundi olekaan vain taakse jäänyttä elämää. Suomessa genren pelastajia ovat Shiraz Lane, Santa Cruz ja Temple Balls, joista viimeksi mainittu on julkaissut tänä vuonna kolmannen albuminsa Pyromide. Julkaisija, italialainen Frontiers, tunnetaan Whitesnaken ja Def Leppardin kaltaisten pitkän linjan hevirokkareiden levy-yhtiönä.

Temple Ballsista on helppo pitää. Niin kuin managerinsa Elmo Harjun bändi Zero Nine kultakaudellaan, Temple Balls on tyylitajuinen hard rock -ryhmä, joka keskittyy haitallisen oheistoiminnan ja myötähävettävän pätemisen sijaan musiikkiin. Tämän Oulussa vuonna 2009 perustetun yhtyeen jäseniä tuskin tarvitsee pelätä bongaavansa 7 päivää -lehdestä tai tositeeveeohjelmista. 

Temple Balls on julkaissut kolme albumia neljässä vuodessa ja pysynyt lähes samassa kokoonpanossa, ainoastaan toinen kitaristi on vaihtunut. Vaikka bändi oli jo debyytillään pätevä ryhmä, Traded Dreamsia (2017), Untamedia (2019) ja Pyromidea (2021) vertaillessa kehitystä ei voi olla huomaamatta. Soitto on muuttunut levy levyltä iskevämmäksi, biisit ytimekkäämmiksi, soundi räjähtävämmäksi. Arde Teronen on loistava vokalisti ja erittäin päteviä työssään ovat myös kitaristipari Niko Vuorela / Jiri Paavonaho sekä Antti Hissan ja Jimi Välikankaan rytmiryhmä.

Biisien tasolla Pyromide briljeeraa sillä, että vaikka kirjoittamisen lähtökohtana on ollut isojen ja tarttuvien kertosäkeiden keksiminen, musiikki on vilpittömän ja bändilähtöisen kuuloista. Näin on miltei kautta linjan. Ainoastaan ’Bad Bad Bad’ vaikuttaa tekemällä tehdyltä sillä tavalla kuin vaikkapa hittinikkari Desmond Childin laulut usein tekevät. Se ei kuulosta Temple Ballsilta, ja ulkopuolisten tekijöiden käsialaahan se onkin. 

Temple Balls ei tuo lajityyppiinsä mitään uutta, mutta se herättää sen henkiin. Vaikka perinnetietoiselta Pyromidelta on vaikea löytää mitään 1980-luvun jälkeiseen aikaan liittyvää, on selvää, ettei Temple Balls jää pelkäksi alansa Strypesiksi, edellisen sukupolven mukavaksi maskottibändiksi. Temple Ballsin käsissä soihtu palaa kirkkaalla, kuumalla liekillä. On asia erikseen, löytyykö hardrockille enää uutta yleisöä, mutta tässä genressä ei ole bändiä, joka ajaisi nämä jätkät lavalta. 

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Temple Ballskotisivu
Temple BallsFacebook
Temple BallsInstagram
Temple BallsTwitter

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

AC/DC: Power Up – virta on kytketty
Def Leppardin Pyromania muutti hevirockin aseman
Def Leppard: Hysteria – hard rockin valovoimaa
Guns N’ Roses: Appetite For Destruction – hard rockin kunnianpalautus
Iron Maiden: Powerslave – epiikkaa ja elinvoimaa egyptiläisittäin
King Diamond: ”Them” – rytinää riivatussa talossa
Kiss: Lick It Up – kadonneen kitaristin kunniajuoksu

Marko Hietala: Pyre Of The Black Heart / Mustan sydämen rovio – rocktähti menee henkilökohtaisuuksiin
Metallica: The $5.98 E.P. • Garage Days Re-Revisitedelonmerkkejä autotallista
Michael Monroe: One Man Gang – jengi soittaa sydämestä
Motörhead: Clean Your Clock – lopunajan dokumentti
Ozzy Osbourne: The Ultimate Sin – omituinen ajankuva
Thin Lizzy: Thunder And Lightning – joutsenlaulu vailla vertaa
Zero Nine: Intrigue – suomihevin huipulla
Zodiac Mindwarp and The Love Reaction – rockia ja rockparodiaa

Temple Balls
Finna.fi

Traded Dreams | Ranka Kustannus 2017
Untamed | 2019
Pyromide | Frontiers 2021

Kokoelmalevy
Temple Balls
Finna.fi

Double | Ranka Kustannus 2020

Lue lisää Temple Ballsista
Finna.fi

Artikkelihaku Temple Balls

Temple Balls: Pyromide (2021).
Temple Balls: Pyromide • Frontiers 2021
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *