The HUn folkmetalli on hunnirockia

The HU
The Gereg • Eleven Seven 2019
Rumble Of Thunder • Better Noise Music 2022

Musiikkia esille kirjastossa

The HU: The Gereg (Eleven Seven Music 2019).1990-luvun alussa eurooppalaiset metallimuusikot innostuivat hakemaan vaikutteita kansanmusiikista ja -perinteestä. Syntyi sellaisia teoksia kuin Skycladin The Wayward Sons Of Mother Earth (1991), Cruachanin Tuatha Na Gael (1992) sekä Amorphisin The Karelian Isthmus (1992) ja Tales From The Thousand Lakes (1994). Jopa portugalilainen Moonspell hyödynsi lusitanialaista folkia ja keskiaikaismusiikkia ennen kuin ryhtyi goottimetallin soittoon.

Kun monenlaiset folkvaikutteet risteytyivät erilaisten metallin alalajien kanssa, syntyi varsin omintakeisia yhdistelmiä. Usein ne nousivat oman kansan perinteestä, mutta eivät aina: vähän liiankin monet inspiroituivat skandinaavisesta viikinki- ja pakanahistoriasta, vaikka Saksan tai Pohjois-Afrikan kulttuuriperintö olisi ollut huomattavasti bändin perustamispaikkaa lähempänä. Joka tapauksessa syntyi uusi genre: alettiin puhua folk metalista.

The HU: Bii Biyelgee

2000-luvulle tultaessa folk metalin suosio kasvoi räjähdysmäisesti etenkin Euroopassa. Alan bändejä löytyi kuitenkin kaikista maailmakolkista Libanonista Yhdysvaltoihin ja Taiwaniin. Jopa Mongoliasta on tullut useita sikäläistä kansanperinnettä ja rockia yhdistävää bändiä – esimerkiksi hevimetallinen Nine Treasures, punkrokkaava Hanggai sekä Tengger Cavalry, joka julkaisi kahdeksan folk metal -albumia vuosina 2010–2019.

Kaikkien aikojen nimekkäin mongolimetalliyhtye on The HU, joka perustettiin Ulaanbaatarissa vuonna 2016.

The HU: Yuve Yuve Yu

The HUn ensimmäinen albumi The Gereg (nimi tarkoittaa 1200-luvulla käytössä ollutta eräänlaista mongolialaisten virkamiesten ja ylimysten diplomaattipassia) ilmestyi amerikkalaisen Eleven Seven -yhtiön kautta syksyllä 2019. Bändi nimeksi musiikkinsa ”hunnu rockiksi”, joka viittaa muinaiseen Mongolian valtakuntaan ja sen kansaan. Suomeksi sanottuna The HU soittaa hunnirockia.

Kaukaa menneisyydestä haettu imago on kokonaisvaltainen. The HUn jäsenten asuissa ja hiuksissa on vaikutteita muinaisen Mongolian kulttuurista, ja yhtye hakee folksävyjä perinnesoittimista. Käytössä ovat muun muassa länsimongolialaisten heimojen suosima luuttu tobshuur, tsuur-huilu sekä jousisoitin morin huur, jonka kielet on valmistettu hevosen häntäjouhista ja jonka soitolla on ollut tapana rauhoitella juuri synnyttäneitä kameleita. Maailmalla tunnetuin mongolialainen taidemuoto, kurkkulaulu, on myös saanut sijansa The HU:n soundista.

The HU: The Wold Totem

Mongolialaisia perinneinstrumentteja soittavat The HUn varsinaiset jäsenet Galbadrakh ”Gala” Tsendbaatar, Nyamjantsan ”Jaya” Galsanjamts, Enkhsaikhan ”Enkush” Batjargal ja Temuulen ”Temka” Naranbaatar. Heillä kaikilla on korkeakoulututkinto musiikista. The HUn jäsenet tutustuivatkin toisiinsa ulanbaatarilaisessa konservatoriossa.

Bändin alkuaikoina The HUn rock-osasto esiteltiin ulkojäseninä ja kiertuesoittajina. He ovat perkussionisti Unumunkh ”Unu” Maralkhuu, kitaristi Jambaldorj ”Jamba” Ayush, basisti Nyamdavaa ”Davaa” Byambaa ja rumpali Odbayar ”Odko” Gantumur. Viime aikoina bändi on esiintynyt valokuvissa kahdeksanmiehisenä, joten keikkasoittajat taitavat olla asettumassa osaksi virallista kokoonpanoa.

Heitä kaikkia olennaisempi tekijä on tuottaja Dashka Dashdondog, jonka visioon yhtyeen länttä ja itää yhdistävä soundi perustuu. Hän säveltää, sanoittaa, äänittää ja miksaa The HUn kappaleet.

Metallica-laina Sad But True

The HUn ensimmäiset biisit ’Yuve Yuve Yu’ ja ’Wolf Totem’ julkaistiin vuoden 2018 lopulla. Siinä missä geneerisin folk metal on mielikuvituksetonta, ennalta-arvattavaa ja pastissimaista pakananäytelmää, The HUn soundi oli jotakin aivan uutta ja eksoottista. Se näkyi bändin saamassa huomiossa. ’Yuve Yuve Yu’ -videota on katsottu tähän päivään mennessä yli sata miljoonaa kertaa, eikä ’Wolf Totem’ ole kaukana takana. The Geregin ilmestyessä bändi teki monen kuukauden Yhdysvaltain-kiertueen, ja jo sitä ennen takana oli laaja Euroopan-kiertue.

Asiat eivät silti edenneet vain omalla painollaan, eikä bändin taustavoimien merkitystä sovi vähätellä. The Geregin kappale ’Black Thunder’/’Sugaan Essena’ saatiin soimaan Star Wars Jedi: Fallen Order -peliin. Kappaleista ’Wolf Totem’ ja ’Song Of Women’, julkaistiin versiot, joissa toisessa oli mukana Papa Roachin Jacoby Shaddix ja toisessa Halestormin Lizzy Hale. The HUn versio Metallican ’Through The Neveristä’ on mukana hevijättiläisen itselleen koostamalla Blacklist-tribuuttialbumilla. Näin hyvää promoa pystyy rakentamaan vain syvältä musiikkialan ytimestä. The HU:ta julkaisevaa levy.yhtiötä johtaakin Allen Kovac, tunnettu musiikkialan veteraani.

The HU: This Is Mongol

Syksyllä 2021 The HU palasi lavoille vanhan ja tuoreen materiaalin voimalla. Uudet biisit saatiin kotikuunteluun syksyllä 2022, kun The HUn toinen albumi Rumble Of Thunder ilmestyi. Ensimmäinen single ’Black Thunder’ oli yli kahdeksanminuuttisen teoksen ensimmäinen osa. Toisena sinkkuna julkaistiin ’This Is Mongol’, josta julkaistiin tuttuun tapaan sekä albumiversio että länsimaisen tähtivieraan kanssa tehty tulkinta. Nyt mukaan tuli Alice In Chainsin laulaja William DuVall, jonka ääni muutti kappaleen huomattavasti popimmaksi.

The HUn musiikkia kuunnellessaan ei voi kuin ihmetellä, miten kevyin perustein musiikkia joskus lokeroidaan. Vaikka rokkihunnit soittavat särökitaroita, heidän musiikkinsa ei ole raskasta metallimusiikin tavalla. Kitarariffit tuovat mieleen lähinnä 70-luvun heavy rockin, vaikkapa Judas Priestin varhaiset levyt. Siinä mielessä bändin itsensä lanseeraama hünnü rock kuvaa tyyliä paljon paremmin kuin folk metal. Paikoin tekemisen tapa muistuttaa enemmän pohjoisafrikkalaista tuareg rockia kuin saksalaista folk metalia.

The HU: Black Thunder

Ulosannin välillä huvittavakin mahtailu ja imagon rooliasumaisuus liittävät The HUn hevimetalliin estetiikan tasolla, ja juuri hevifanit ovatkin ottaneet bändin omakseen. Ensi kesänä The HU soittaa Helsingin Tuska-festivaalilla. Yhtä helposti sen voisi uskoa soittavan Maailma kylässä -tapahtumassa, kansanmusiikkijuhlilla tai vaikka jonkin urbaanin indiefestarin kuriositeettina. Rumble Of Thunderin skaala on yllättävänkin laaja. ’Trianglessa’ hilpeä kansanlaulu kohtaa kohottavan indierockin ja ’Teach Me’:ssä aromaisemaa tampataan boogieriffin tahtiin. ’Upright Destined Mongolin’ olisi voinut kirjoittaa Gene Simmons, jos hän olisi kasvanut Ulaanbaatarissa.

Hunnirockilla on sikäli vaikea päästä syvälle suuren yleisön sydämeen, että Mongolian ulkopuolella kasvanut ei ymmärrä siitä kuin pinnan. Sekä sävelkieli että laulukieli ovat vieraita eivätkä oikein mistään kohti kiinni tässä ajassa. Mikäli The HU mielii olla jotakin populaarimpaa kuin modernin kansanmusiikin lähettiläs tai poikkeuksellinen folkhevibändi, sen kannattaa jatkaa yhteistyötä länsimaisten rocklaulajien kanssa. Suomalainen Apocalyptica on noussut samantapaisista läntökohdista samankaltaisin keinoin: sen albumeilla on edelleen klassisia instrumentaalisävellyksiä, mutta keihäänkärkenä toimivat englanniksi lauletut rockbiisit.

The HU feat. William DuVall: This Is Mongol

The HUn levyt jättävät miettimään, millainen kokemus yhtye olisi livenä. Todennäköisesti hunnilarppauksesta löytäisi koomisiakin piirteitä, mutta musiikin hypnoottinen poljento tempaisi mukaansa.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

The HU | kotisivu
The HU | Facebook
The HU | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

AC/DC: Power Up – virta on kytketty
Alice In Chains: Rainier Fog – sumusta selviytyneet
Auf der Maur: Auf der Maur – Melissan ensimmäinen sooloalbumi
Amorphis: Queen Of Time – metallin muodonmuuttaja
Dinosaur Jr.Sweep It Into Space – taika on tallella
Dio: Holy Diver – suuri ääni itsenäistyy
Havana Black: Indian Warrior – huonon onnen soturit
Hole: Celebrity Skin – kun irvistys kietoutuu hymyyn
Iron Maiden: Powerslave – epiikkaa ja elinvoimaa egyptiläisittäin

Jane’s Addiction: Ritual De Lo Habitual – toisinajattelijoiden taidemanifesti
Mad Season: Above – suuri sisäinen kamppailu
Metallica: Metallica [Black Album] – kun uusi musta oli uusi musta
Pearl Jam: Ten – grungen elävä klassikko
Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators: 4 – rock’n’roll-synergiaa
Smack On You – avain kulttisuosioon
Soundgarden: Badmotorfinger – visio kirkastuu
Swallow The Sun: Moonflowers – elämänlankaa kehräämässä
Waltari: Torcha! – aistit ja rajat auki

The HU
Finna.fi

The Gereg | Eleven Seven Music 2019
Rumble Of Thunder | Better Noise Music 2022

Lue lisää folk metalista Suomessa
Finna.fi

Folk metal big 5 – suomalaiset folk metal -jättiläiset – Ensiferum, Moonsorrow, Finntroll, Turisas, Korpiklaani Markus Laakso, 345 sivua | Like 2020

The Gereg
Spotify

The HU: The Gereg (Eleven Seven Music 2019).
The HU: The Gereg • Eleven Seven Music 2019
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *