AC/DC: Power Up – virta on kytketty

Power Up | Columbia 2020

AC/DC: Power Up (2020).Klassikkorock ei ole tyylisuunnista yllättävimmän maineessa, mutta joskus tuossa karkailevien hiusrajojen genressäkin koetaan pysäyttäviä ”nyt helvetti jäätyy” -hetkiä. Maantiellä Manalaan näkyi mustaa jäätä esimerkiksi silloin, kun AC/DC ilmoitti tehneensä uuden albumin.

Ei sen pitänyt olla mahdollista. Basisti Cliff Williams oli eläkkeellä. Laulaja Brian Johnson oli saanut kuulovaurion. Rumpali Phil Rudd oli sekaisin. Komppikitaristi Malcolm Young oli kuollut. (No, sitä hän on toki edelleen, mutta AC/DC oli kiinnittänyt riveihinsä veljenpoika Stevien jo ajat sitten.) Ja soolokitaristi-ikoni Angus Young oli kaiketi vetämässä duckwalkia koulupuvussa pitkin poikin kartanonsa käytäviä.

Mutta kyllä vain – AC/DC on palannut niin lähelle suurmenestynyttä Back In Black -kokoonpanoaan kuin mahdollista ja julkaissut Power Upin. Seitsemännessätoista studioalbumissa ei havaitse mitään niistä ongelmista, joita vuonna 1973 perustetulla bändillä pitäisi vuonna 2020 olla. Sen sijaan kipakan potkun, tuttuuden tunnun ja rennon draivin havaitsee välittömästi. Eivät ole ikäihmisetkään enää yhtä vanhoja kuin ennen.

Vaikka rakastettu ja arvostettu Malcolm Young ei ole enää keskuudessamme näyttämässä kitarakomppauksen mallia, loistaa ”AC/DC:n sielu” Power Upilla muutenkin kuin poissaolollaan. Luottotuottajaksi nousseen Brendan O’Brienin kanssa tehdyn Power Upin kaikki biisit on kirjattu veljespari Angus ja Malcolm Youngin tekemiksi. Levy on myös omistettu vuonna 2017 kuolleelle perustajajäsenelle. Todellista AC/DC-asiantuntemusta voi osoittaa väittämällä, että erottaa kuuntelemalla, onko levyllä mukana Malcolmin soittoa vai ei. (Ei ole.)

AC/DC oli värikkäimmillään ja oivaltavimmillaan laulaja Bon Scottin valtakaudella 1970-luvulla, mutta niin kauas menneisyyteen ei ole syytä haikailla. Sen sijaan voi riemuita siitä, että Power Up yllättää positiivisesti paitsi rokkaavuudellaan, myös AC/DC:n yhteydessä huomattavalla monipuolisuudellaan ja sävykkyydellään. Se on paras Brian Johnsonin aikakauden AC/DC-albumi ties miten pitkään aikaan. Sillä on paljon tutun kuuloista Young-jytää (’Realize’, ’Shot In The Dark’), mutta myös häijyä bluesrockia (’Demon Fire’, ’Kick You When You’re Down’) ja melkeinpä kauniita melodisia vetoja (’Through The Mists Of Time’, ’Witch’s Spell’). Suoraviivaista tasavirtaa ja mutkittelevaa vaihtovirtaa riittää niin, että meininki tuntuu sähköiseltä.

Power Upin ilmestyttyä AC/DC:n tulevaisuus näyttää kaikin puolin kunnialliselta. Jos tämä jää bändin viimeiseksi studiolevyksi, loppu koittaa loistavissa tunnelmissa. Toisaalta juuri nyt ei ole mitään syytä uskoa, etteikö temppu onnistuisi vanhalta koiralta vielä kerran.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

AC/DC | kotisivu
AC/DC | Facebook
AC/DC | Instagram
AC/DC | Twitter

Varaa Appetite For Destruction kirjastosta.
Varaa AC/DC-albumi PWRUP kirjastosta.

Esitäytetty Monihaku aluekirjastoihin. Kohdekirjaston voi vaihtaa.

Kysy musiikista kirjastonhoitajalta.

AC/DC | Finna.fi

1970-luku

High Voltage | Albert Productions 1975