Simple Minds: Street Fighting Years – voimaa ja suurta tunnetta

Simple Minds: Street Fighting Years (Virgin, 1989)

Simple Minds julkaisi albumin Street Fighting Years vuonna 1989. Lisää blogista Levyhyllyt.Rockmusiikissa suurten maisemien maalailu on riskialtista. Tuotantotyö voi osaltaan tuoda bändisoundiin ratkaisevaa syvyyttä, toisaalta biisien henki voi kadota matkalla. Levynteon yhteistyötä voidaan luottaa myös näkemyksellisten tuottajen käsiin kuten Trevor Horn ja Stephen Lipson. Vuonna 1988 näin teki skottiyhtye Simple Minds.

Simple Mindsin vaihtoehtorockmainen soundi vaihteli huomattavasti 80-luvun alkupuoliskolla. Samalla uraauurtavaa tuotantotyötä tehneet Steve Hillage, Peter Walsh ja Steve Lillywhite nostivat Simple Mindsin profiilia. Elokuvaan The Breakfast Club tehty single Don’t You (Forget About Me) oli yhtyeen siihen astisen uran suurimpia hittejä. Syksyllä -85 julkaistu studioalbumi Once Upon A Time esitteli entistä pyöreämmän bändisoinnin. Laulaja Jim Kerr ja kumppanit nousivat stadionsarjaan, mutta varhaisilta levyiltä tuttu rosoisempi mantrarock sai väistyä.

* * *

Street Fighting Years elää isosti. Omaehtoisuudesta luopumatta Simple Minds tekee häpeilemättömän suurta kuvaa, laajempaa kuin koskaan aiemmin. Ensikosketus albumiin saatiin helmikuussa -89 julkaistulla singlellä Belfast Child. Perinnesävelmään pohjautuva melodia sai Pohjois-Irlannin pommi-iskujen lohduttomuutta peilaavan tekstin. Sen vilpittömyys koskettaa yhä.

Vaikka Street Fighting Years tuntuu edelliseen levyyn verrattuna vielä mahtipontisemmalta, niin pitkähköjen biisien rakennelmissa on yhtäläisyyttä myös 80-luvun alun tunnelmiin. Mukana on albumilta New Gold Dream tuttua ilmavuutta. Musiikissa tuntuu akustisuutta selkeämmin korostava, aiempaa erottelevampi ilme. Ikuisesti elähdyttävänä esimerkkinä herkkyydestä toimii avausraita Street Fighting Years. llmeikkyys välittyy äänikuvasta vaivatta. Toinen singleraita This Is Your Land nousee raukeudesta, joka kiteytyy Lou Reedin nerokkaaseen cameo-rooliin. ”Duetto” on yksi Simple Mindsin huippuhetkistä.

Ylimaallisen komeat maisemat vaihtuvat tunteesta toiseen ilmavasti. Sävellyksellisesti melko kepeistäkin aineksista punottiin toimivaa rockjuhlaa. Esimerkiksi Wall Of Love on pohjimmiltaan yhden soinnun biisi, mutta seurattavaa riittää loputtomiin. Basso möyrii muhevasti, eikä Burchillin kitarariffistä saa koskaan tarpeekseen. Hankalan oloiset rytmityksetkin istuvat äänimaailmaan täysin vaivatta.

Street Fightin Years voidaan nähdä 80-lukulaisen Simple Minds -paisuttelun huipentumana. Lopputuloksen suuren tunteen avain piilee epäilemättä tuottajissa, mutta toimiva stadionrock vaatii toki muutakin kuin soundin. Street Fighting Years on esimerkki siitä, miten Horn ja Lipson saavat suureen laajakulmaan mukaan tietynlaisen henkilökohtaisen – ja elämää suuremman – ulottuvuuden.

Charles Burchill – kitara, akustinen kitara
Michael MacNeil – piano, harmonikka, kosketinsoittimet
Jim Kerr – laulu

Mel Gaynor & Manu Katché – rummut
John Giblin & Stephen Lipson – bassokitara
Lisa Germano – viulu
Tuottajat: Trevor Horn ja Stephen Lipson

SFY julkaistiin vuonna 1989 LP- ja CD-painoksena. Remasteroitu laitos ilmestyi kahteen otteeseen 2002–2003. Yhtyeen levytysura jatkui riisutummalla kokonaisuudella Real Life (1991), mutta jotain aiemmasta tatsista oli kadonnut kosketinsoittaja Michael MacNeilin eroamisen myötä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Simple Minds on levyttänyt tasaisesti. Kipinä on säilynyt sateelta albumeilla Black & White 050505 ja Big Music. Odotettu Walk Between Worlds julkaistaan helmikuussa 2018.

Hae Street Fighting Years kirjastosta!

Hae SFY kirjastosta!
maakuntakirjastoihin, ja

Life In A Day (1979)
Real To Real Cacophony (1979)
Empires And Dance (1980)
Sons And Fascination (1981)
Sister Feelings Call (1981)
New Gold Dream (81-82-83-84) (1984)
Sparkle In The Rain (1983)
Once Upon A Time (1985)
Live – In The City Of Light (1987)
Street Fighting Years (1989)
Real Life (1991)
Good News From The Next World (1995)
Néapolis (1998)
Cry (2002)
Black & White 050505 (2005)
Graffiti Soul (2009)
Big Music (2014)
Acoustic (2016)
Walk Between Worlds (2018)

Simple
Minds: Glittering Prize 81/92 (Virgin, 1992), CD + Brian Hoggin kirjoittama essee.
Simple Minds: Silver Box (Virgin, 2004), 5CD-levyä ja 73-sivuinen kirja.
Liitteenä oleva kirja sisältää Alfred Bosin kirjoittaman bändihistoriikin Poets & Princes – A History. Boksissa mukana myös aiemmin julkaisematon albumi Our Secrets Are The Same vuodelta 2000.

Katso DVD:
Simple Minds: Seen The Lights – A Visual History (Virgin, 2003). Kahden DVD-levyn paketti sisältää Andy Morahanin ohjaaman konserttitaltioinnin Live In Verona syyskuulta -89 (stereo ja 5.1), jolla on useita kappaleita albumilta SFY. Sama konsertti löytyy myös kokoelma-albumin The Best Of Simple Minds laajennetusta painoksesta (2CD + DVD) vuodelta 2004.

Simple Minds kotisivu

Simple Minds: Street Fighting Years (1989).

Yksi vastaus artikkeliin ”Simple Minds: Street Fighting Years – voimaa ja suurta tunnetta

1. Hieno bändi jota digannut New Gold Dreamistä asti ja Sprkle In The Rain on se mun lemppari. Olispa tullut nähtyä silloin mutta näin vihdoin muutama vuosi sitten Circuksessa. Big Music oli mielestäni hyvä lätty mutta uusin ei meinaa oikein kolahtaa.