Clannad – häilyvä kelttiläisyys ja modernin läsnäolo • 1970–1982

Clannad
Osa 1 • Vuodet 1970–1982
ClannadClannad 2DúlamánClannad In ConcertCrann ÚllFuaim
Osa 2 • Vuodet 1983–2024
Musiikkia esille kirjastossa

Clannad: Clannad 2 (Gael-Linn 1974).

Donegalia kutsutaan usein Irlannin unohdetuksi kreivikunnaksi. Se sijaitsee pohjoisessa Pohjois-Irlannin länsinaapurina, jonka kanssa sillä on pitkä yhteinen raja. Muualle on ainoastaan kapea maayhteys. Donegalissa, Gweedoren (iiriksi Gaoth Dobhair) maalaispitäjässä sai alkunsa musisoiva perheyhtye nimeltä Clannad.

Clannadin kokosivat kolme sisarusta ja heidän kaksosenonsa, joita yhdisti intohimo laulamiseen ja kiinnostus Irlannin rikkaaseen kansanperinteeseen. Kokoonpanon nimi merkitseekin nimenomaan perhettä. Pól, Ciarán ja Máire (Moya) Brennan sekä enot Noel ja Pádraig Duggan puhuivat kaikki kelttiläiseen kieliryhmään lukeutuvaa iirin kieltä. Siksi oli luontevaa, että he myös lauloivat kauniisti sointuvalla äidinkielellään, joka vielä tuolloin oli hyvin yleinen ja paljon puhuttu. Donegal on vielä nykyäänkin Irlannin suurin iirinkielinen paikkakunta.

Clannadin tuotantoa eri vuosikymmeniltä. Kollaasi: Marko Niemelä

Clannadin tuotantoa eri vuosikymmeniltä. Kollaasi: Marko Niemelä 14.2.2024

Myös ympäristöllä, Clannadin tapauksessa luoteisella maaseudulla, oli heidän musiikkiinsa erittäin voimakas vaikutus. Yhtyeen kotisivuilla laulaja Máire kuvailee Donegalin merkitystä Clannadille: ”Siellä se kaikki alkoi. Donegalin eteerisyys ja mystisyys sekä maanläheisyys ovat jotain sellaista, mikä vahvasti muovasi musiikkiamme.” Hänen mukaansa Clannadin salaisuus oli avoimuudessa ja rakkaudessa omaan tekemiseen. Suurin vaikutus oli kuitenkin umpimusikaalisella perheellä, kannustavalla yhteisöllä ja koko irlantilaisella kulttuurilla, erityisesti musiikkiperinteellä. Kaikkea kehysti saarivaltion kelttiläisiä myyttejä ja taruja pursuava värikäs kulttuurihistoria sekä erityisesti tavattoman inspiroiva, taianomainen luonto. Ei siis ihme, miksi Irlanti – todellinen musiikin ihmemaa – on tuottanut niin valtavasti mahtavia bändejä ja artisteja, kirjallisuudesta ja tanssista puhumattakaan.

Clannad on julkaisut pitkällä urallaan kuusitoista studioalbumia sekä muutamia konserttilevyjä ja kokoelmia, jotka ovat myyneet maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa kappaletta. Eponyymi debyyttialbumi ilmestyi vuonna 1973 ja tuorein, Nádúr, joulukuussa 2013. Yhtye on läpi vuosikymmenten ajan pyrkinyt yhdistämään vanhan ja uuden, perinteen ja modernisuuden. Keskiössä on leimallisen omintakeinen bändisoundi, joka lumoaa ja kiehtoo yhtyeen uskollisia kuulijoita. Paljon on myös niitä, joiden korvissa stereotyyppinen Clannad-soundi kuulostaa lähinnä aineettomalta new age -hönkäilyltä ja synteettiseltä hölynpölyltä.

Clannadin musiikki voidaan jakaa neljään tyylikauteen: 1970-luvun alussa bändi aloittaa ympäristöstä kerätyllä ja taiten sovitetulla kansanmusiikilla, mutta käynnistäen saman tien ennakkoluulottomat fuusioitumisprosessit. Seuraavalla vuosikymmenellä Clannad on löytänyt oman soundinsa ja musiikillisen identiteettinsä. Kokeilut jatkuvat, ja bändi yrittää hivuttautua jopa puhtaan popin maailmaan. 1990-luku muodostaa kolmannen kauden, jolloin bändin ilmaisu on jo kypsynyt aikuismaiseksi maailmanmusiikiksi. Edelleen jatkuvalla neljännellä kaudella Clannad ei katso enää tulevaisuuteen tai edes ympärilleen. On nostalgian ja hyvästelyjen aika.

Clannad: Clannad [1] (Philips 1973).

Ennen debyyttialbumin julkaisemista Clannad oli ehtinyt jo toimia muutaman vuoden irlantilaisessa kansanmusiikkiskenessä. Vuonna 1973 he voittivat Letterkennyn folk-festivaaleilla järjestetyn bändikilpailun. Voiton ansiosta Clannad allekirjoitti levytyssopimuksen Philips Irelandsin kansa, ja viimein studion ovet aukenivat ja unelma omasta levystä toteutui. Clannad (1973) äänitettiin Dublinissa Eamonn Andrews -studiolla. Levylle valittiin kaksitoista kappaletta, joista kolme laulettiin englanniksi ja loput iiriksi. Lähes kaikki olivat ns. tradeja, Donegalin alueelta kerättyjä kansansävelmiä. Levyn sisältö vastaa suhteellisen kokemattoman kokoonpanon pelottoman avaramielistä tulkintaa irlantilaiskelttiläisestä perinnemusiikista. Merkille pantavaa debyytille on viulujen puuttuminen. Sen sijaan tilaa on annettu Pólin pehmeälle huilulle ja Máiren heleälle harpulle. Modernia väriä musiikkiin tuovat sähkösoittimet, psykedeeliset häivähdykset ja häilyvä pakanallisuus. Tästä hyvä esimerkki on kaunis, kolmijakoinen laulu ’Siobhan Ni Dhuibhir’.

Siobhan Ni Dhuibhir • albumilta Clannad
1973

Clannad 2 (1974) jatkaa siitä mihin debyytti jäi. Nyt tuotannon jälki on kauttaaltaan huolellisempaa ja soitto ammattimaisempaa. Saksalaiselle Intercordille äänitetty lähes kokonaan akustinen kakkosalbumi sisältää edeltäjänsä tavoin lähinnä iiriksi laulettuja perinnesävelmiä, mukana ainoastaan yksi englanninkielinen laulu, ’By Chance It Was’. Sovitukset eivät ole yhtä rohkeita (kenties uuden levy-yhtiön vaatimuksesta): juurista pidetään kuitenkin tiukasti kiinni, mutta ilman ryppyotsaista puristelua. Progressiivisen rockin vaikutustakin kuullaan. Harpulla käynnistyvällä ’Dhéanainn Súgradh’ -kappaleella kuullaan rumpusettiä, sähköbassoa ja jopa särökitaraa.

Dhéanainn Súgradh • albumilta Clannad 2
1974

Clannad: Dúlamán (Intercord/Gael-Linn 1976).

Vuonna 1976 ilmestynyt Dúlamán on todiste alkemistisen prosessin kypsymisestä. Albumilla yhdistyvät kahden ensimmäisen levyn parhaat puolet, ja sitä voidaan pitää alkuvuosien parhaana julkaisuna. Mieleenpainuvimpia hetkiä ovat merilevää merkitsevän nimikappaleen ohella toismaailmallisen kaunis ’Cumha Eoghain Rua Uí Néill’ ja riehakas nimikappale ’Dúlamán’ sekä uhmakas ’Mo Mháire’. Levyltä kannattaa kuitenkin nostaa esille sen todellinen kultakimpale, puolittain englanniksi ja iiriksi laulettu traditionaalinen rakkauslaulu ’Siúil a Rún’. Laulun alkuperä on kansanmusiikin tapaan hämärän peitossa. Skotlantilainen kirjailija Robert Louis Stevenson mainitsee kappaleen kahdesti vuonna 1889 ilmestyneessä romaanissaan The Master of Ballantrae, ja irlantilainen James Joyce Nobel-klassikossaan Ulysses (1922). ’Siúil a Rúnin’ on levyttänyt useampikin artisti.

Siúil a Rún • albumilta Dúlamán
1976

Clannad: Crann Úll (Tara 1980). Kansitaide: Eleisa Röhner

Clannadin viides albumi, Kölnissä äänitetty ja Nicky Ryanin tuottama Crann Úll (1980) julkaistiin neljä vuotta myöhemmin. Levytystauon aikana bändi ei pyörinyt toimettomana, vaan oli jatkuvasti pitkillä kiertueilla ympäri Eurooppaa. Vuosikymmenen lähestyessä loppuaan Clannad julkaisikin ensimmäisen livealbumin. Clannad in Concert (1978) äänitettiin Sveitsin-kiertueella, jonka aikana jäsenet päättivät siirtyä bänditoimintaan kokopäivätoimisesti.

Clannad In Concert (Intercord/Ogham Music 1978). Kansitaide: Roy McCullough

Hieman yksitoikkoinen Crann Úll (suomeksi omenapuu) on aiempia levyjä sliipatumpi. Albumilta on jo selvästi, ainakin näin jälkikäteen, kuultavissa pieniä yksityiskohtia kokonaisilmaisun modernisoitumisesta. Tästä huolimatta levy voidaan selkeästi kategorisoida bändin ensimmäiseen levytysperiodiin kuuluvaksi, kenties jopa kaikkein perinteikkäimmäksi. Mukaan saatiin vahvistusta laulustemmoihin ja koskettimiin, kun perheen kolmas sisar Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin osallistui sessioihin. Hänen oikea nimensä ei välttämättä sano mitään edes monelle irlantilaiselle, mutta taiteilijanimi Enya sitäkin enemmän. Levyn kirkkain timantti on sen viides raita. Upeasti miksattu instrumentaalisävellys ’Lá Coimhthíoch fán dTuath’ onnistuu selvästi tavoittamaan bändin itselleen asettaman vision päivitetystä kelttiläisyydestä.

Lá Coimhthíoch fán dTuath • albumilta Crann Úll
1980

Clannad: Fuaim (Tara Records 1982).

Fuaim (1982) on aliarvostettu Clannad-levy, joka selkeästi asettuu vanhan ja uuden Clannadin väliin. Se soi hivenen tasapaksua edeltäjäänsä huomattavasti eloisampana ja on sävellyksiltään kekseliäämpi. Bändin vakituiseksi jäseneksi pestattu Enya kasvatti albumilla musiikillista rooliaan. Hän laulaa päämelodian kappaleilla ’An tÚll’ ja ’Buaireadh an Phóst’. Hän ja pitkään yhtyeen kanssa työskennellyt Nicky Ryan jättivätkin Clannadin heti albumin julkaisun jälkeen mennäkseen rakentamaan Enyalle supertähteyttä. Ratkaisu oli selvästi oikea, sillä nykyisin Enya on yksi Irlannin rikkaimmista ihmistä linnoineen ja kissoineen.

Tuottaja Ryanin panos kuuluu Fuaimilla kirkkaan selkeissä soundeissa ja jazzilla maustetuissa sovituksissa. Upea suoritus on esimeriksi yhtyeen kuuluisaa vokaalistruktuuria havainnollistava ’Mhórag ’s na Horo Gheallaidh’. Muutamissa progefolk-henkisissä kappaleissa nyökkäillään jo varsin uskaliaasti ambientin suuntaan. Selkeimmin tämä kuuluu Robin of Sherwoodin äänimaisemia enteilevässä mahtavasti sovitetussa tradissa ’Ní Lá na Gaoithe Lá na Scoilb’. Kappaletta makeuttavat klarinetti- ja huilusoolot sekä murakasti peuhaava ja lopuksi tuulen nostattava syntetisaattori. Tästä taitekohdasta on luontevaa jatkaa Clannadin tarinan jälkimmäiseen osaan.

Marko Niemelä

Ní Lá na Gaoithe Lá na Scoilb • albumilta Fuaim
1982

Clannad | kotisivu
Clannad | Facebook
Clannad | Instagram
Moya Brennan | kotisivu
Moya Brennan | Instagram

Kirjoittaja Marko Niemelä on Musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtaja. Hän työskentelee Rovaniemen kaupunginkirjastossa asiakaspalvelupäällikkönä vastuualueinaan tapahtumat ja osallisuus sekä musiikkipalvelut.

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Annie Haslam: Annie In Wonderland – brittiprogen satakieli
Björk – oudosti välkkyvä tähti
Clannad [2] 1983–2024 • Aineettomasta new age -folkista takaisin juurille
David Sylvian: Brilliant Trees – sielukas vokalisti soolouran alussa
Dead Can Dance – lokeroimisen sietämätön raskaus
Gentle Giant: Octopus – svengaavan progen ytimessä
Horslips – unohdettu helmi Irlannista • Vuodet 1970–2024
Jane Siberry: The Walking – artistista vapautta parhaimmillaan
Kate Bush: Hounds Of Love – kun mestariteos on myös kaupallinen menestys
Maria Ylipää & Emma Salokoski: Kauniita piikkejä [2024] – raja-aitoja rikkovaa laulelmaa
Led Zeppelin IV [1971] sinetöi menestysbändin klassikkoaseman
Lunatic Soul: Lunatic Soul [1] – kun vähemmän on enemmän
Manuel Göttsching – kosmisen kitaramusiikin legenda
Maria Ylipää & Emma Salokoski: Kauniita piikkejä [2024] – raja-aitoja rikkovaa laulelmaa

Mike Oldfield: Tubular Bells – taiderockin ainutlaatuinen menestystarina
Nick Drake – lauluja suljettujen ovien takaa
No-Man: Together We’re Stranger – eteerisen popin lähteellä
Paul Simon: Graceland – silta yli synkän virran
Pekka Streng – kohti unen maata • Magneettimiehen kuolema [1970]Kesämaa [1972]Unen maa [2009]
Peter Gabriel [1] 1977–1985 • Progeyhtyeen keulakuvasta omavaraiseksi sooloartistiksi
Peter Gabriel [2] 1986–2023 • Taiderockin vanhempi valtiomies
Robert Plant: Carry Fire – näin luodaan vanhasta uutta
Sandy Denny – folk rockin unohtumaton ääni
Simple Minds: Street Fighting Years – voimaa ja suurta tunnetta
Thin Lizzy: Thunder And Lightning – joutsenlaulu vailla vertaa
Tracy Chapman – altavastaajien ääni
U2: Achtung Baby – aitoa parempi levy
Vangelis – mestarillinen atmosfäärien luoja
Viitasen Piian Ihmisen aika [2024] onnistuu monella tasolla
WilcoYankee Hotel Foxtrot on minimalistinen ja sydämellinen mestariteos

Clannad
Finna.fi

1970-luku

Clannad | Philips 1973 • CD Spectrum Music 2002
Clannad 2 | Gael-Linn 1974
Dúlamán | Gael-Linn 1976
Clannad In Concertlive | Intercord/Ogham Music 1978

1980-luku

Crann Úll | Tara Records 1980 • Intercord/Mercury/Philips 1981 • CD Intercord 1992
Fuaim | Tara Records 1982 • CD Tara/Cooking Vinyl 1990 • CD Tara 2021
Magical Ring | RCA/Tara Records 1983 • RCA/BMG UK & Ireland 2003
Legend – Music From The TV Series Robin Of Sherwoodsoundtrack | RCA/Tara Records 1984 • RCA/BMG UK & Ireland 2003
Macalla | RCA/Tara Records 1985 • RCA/BMG UK & Ireland 2003
Sirius | RCA/Tara Records 1987 • RCA/BMG UK & Ireland 2003
Atlantic Realm – Music From The BBC TV Seriessoundtrack | BBC Records And Tapes/BMG Music/Edelton 1989
The Angel And The Soldier Boysoundtrack | RCA/BMG 1989

1990-luku

Anam | BMG Records UK 1990 • RCA/BMG UK & Ireland 2004
Banba | BMG Records UK 1993 • RCA/BMG UK & Ireland 2004
Lore | Atlantic 1996 • RCA/BMG UK & Ireland 2004
Landmarks | BMG Entertainment International UK & Ireland 1998 • RCA/BMG UK & Ireland 2004

2000–2009

Live In Concertlive | KOCH Entertainment 2005

2010-luku

Christ Church Cathedrallive | ARC Music 2013
Nádúr | ARC Music 2013

Bokseja ja kokoelmalevyjä
Clannad
Finna.fi

The Collection | K-Tel 1986
Pastpresent • LP • CD • VHS | RCA/BMG Records 1989
The Ultimate Collection • CD | BMG/RCA 1997
Celtic Collection • CD | Camden/BMG Entertainment 1999
The Best of Clannad – In A Lifetime • 2CD | BMG 2003
Magic Elements – The Best Of Clannad • CD | RCA/BMG Ariola 2008
Beginnings – The Best Of The Early Years • 2CD | Music Club Deluxe/Demon Music Group 2008
Celtic Themes – The Very Best of Clannad • CD | Sony Music Entertainment UK 2008
The Real… Clannad – The Ultimate Collection • 3CD | Legacy/Sony Music Entertainment 2018
In A Lifetime • 2CD | BMG 2020
In A Lifetime • 3LP+4CD | BMG 2020

Kokoelmalevyjä
Eri esittäjiä
Finna.fi

Musicworld – Ireland | BMG 1995
The Best of Irish – 16 Great Songs | Sony Music Entertainment 1998 & 1999

🎼🎶
Nuottialbumi
Clannad
Finna.fi

Pastpresent

🎬
DVD
ClannadEri esittäjiä
Finna.fi

Christ Church Cathedral Clannad, 93 min. • live | ARC Music 2012
Out of Ireland – From A Whisper To A Scream The Hit Songs & Artists of Irish Music Eri esittäjiä, 2h 38 min. | Eagle Rock Entertainment 2003

🎬
DVD
Robin of Sherwood
Finna.fi

Robin of Sherwood – Kausi 11984
Robin of Sherwood – Kausi 21985

Máire Brennan
Finna.fi

Máire | BMG Records UK 1992
Misty Eyed Adventures | RCA/BMG Records UK 1994
Perfect Time | Word Records/Universal 1998
Whisper To The Wild Water | Word Entertainment/Universal 1999
Two Horizons Moya Brennan | Universal 2003
An Irish Christmas Moya Brennan | BEO Records 2005
Signature Moya Brennan | BEO Records/Universal 2006
My Match Is A Makin’ Moya Brennan & Cormac de Barra | BEO Records 2010
Voices & Harps Moya Brennan & Cormac de Barra | BEO Records 2011
Affinity [Voices & Harps] Moya Brennan & Cormac de Barra | BEO Records 2013
Canvas Moya Brennan | BEO Records 2011
Timeless [Voices & Harps] Moya Brennan & Cormac de Barra | BEO Records 2019

📚
Lue lisää Máire Brennanista ja ClannadistaRead more about Máire Brennan and Clannad
Finna.fi

The Other Side of The Rainbow – The Autobiography of The Voice of Clannad Máire Brennan with Angela Little, 268 pages | Hodder & Stoughton 2000

📚
Lue lisää Clannadista ja Máire BrennanistaRead more about Clannad and Máire Brennan
WorldCat.org

Moments In A Lifetime Barbara Bennett, 96 pages | Appletree Press/Clannad Music 2008
Ireland – Landscapes of God’s Peace Máire Brennan | Tyndale House Publishers 2000

📚
Lue lisää irlantilaisesta perinnemusiikistaRead more about Irish Traditional Music
Finna.fi

A Pocket History of Irish Traditional Music Gearóid Ó hAllmhuráin, 160 pages | O’Brien 1998
The Rough Guide to Irish Music Geoff Wallis & Sue Wilson, 599 pages | Rough Guides/Penguin Books 2001

Clannad • 1973
Spotify

Clannad 2 • 1974
Spotify

Fuaim • 1982
Spotify

Clannad [1] • 1973

Clannad: Clannad [1] (Philips 1973).

Clannad 2 • 1974

Clannad: Clannad 2 (Gael-Linn 1974).

Dúlamán • 1976

Clannad: Dúlamán (Intercord/Gael-Linn 1976).

Crann Úll • 1980 • Kansitaide: Eleisa Röhner

Clannad: Crann Úll (Tara 1980). Kansitaide: Eleisa Röhner

Fuaim • 1982

Clannad: Fuaim (Tara Records 1982).

Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *