The Hives: The Death Of Randy Fitzsimmons – Randy ja pojat vahvasti elossa

The Hives • Vuodet 1993–2023
The Death Of Randy Fitzsimmons | Disques Hives 2023
Musiikkia esille kirjastossa

The Hives: The Death Of Randy Fitzsimmons (Disques Hives 2023).Jos Helsingissä luotu käsite “Scandinavian Action Rock” olisi yleistynyt Suomen ulkopuolella, sen tunnetuin sanansaattaja olisi The Hives. Tämä Fagerstassa vuonna 1993 perustettu ruotsalaisyhtye surfasi pohjoismaisen rockin korkeimmalla aallonharjalla, kun tsunami hyökyi yli vuosituhannen taitteen. 

Ja nyt The Hives on täällä taas. Uuden The Death Of Randy Fitzsimmons -albumin ja sen edeltäjän Lex Hivesin (2012) välillä on kulunut niin monta vuotta, että pelko taian raukeamisesta on todellinen. Mutta turha!

The Hives: Bogus Operandi • albumilta The Death Of Randy Fitzsimmons
2023

Avausbiisi ’Bogus Operandi’ ehtii hädin tuskin ensimmäiseen kertosäekoukkuunsa, kun skandinaavisesta toimintarockista aikoinaan ilahtunut kuulija jo tuntee ilon pisaroivan silmäkulmassaan: Voi juku, hyvät ajat eivät sittenkään ole ohi! Tunteessa on mukana paljon nostalgiaa, mutta myös riemua siitä, mikä The Death Of Randy Fitzsimmonsia kuunnellessa on aivan ilmiselvää: The Hives rokkaa yhä rajusti, hauskasti, salaviisaasti ja hölmösti. Jonnekin korkeuksiin nousee kiitos siitä, ettei bändi palannut levysoittimiin (sillä levyltähän tätä on kuunneltava) yhtään viisaampana ja kypsempänä. Pikemminkin se on pyrkinyt palaamaan alkuaikojensa tunnelmiin.

Kun The Hives solmi levytyssopimuksen Burning Heart Recordsin kanssa vuonna 1995, Detroitista Australian kautta Eurooppaan edennyt garage-epidemia oli vasta puhkeamassa Pohjoismaissa. Pohjolan skenen keskeisistä yhtyeistä ruotsalainen The Nomads oli julkaissut musiikkia jo iäisyyden, mutta esimerkiksi The Flaming Sideburns, Backyard Babies ja The Hellacopters olivat vasta levytysuransa alussa. Muutamassa vuodessa tämä maailmankolkka ja etenkin Ruotsi kuhisivat protopunkista ja vanhasta garagerockista inspiroituneita bändejä. 

The Hives: A.K.A. I-D-I-O-T • albumilta Barely Legal
1997

The Hives: Barely Legal (Burning Heart Records 1997).The Hivesin ensialbumi Barely Legal (joka oli alun perin kitaristi Vigilante Carlstroemin taiteilijanimi) ilmestyi syksyllä 1997 ja esitteli valmiin konseptin: tummiin pukuihin ja solmioihin sonnustautunut bändi soitti raivokasta garage punk rockia ja levytti parhaimmillaan todellisia helmiä, kuten ’A.K.A. I-D-I-O-Tin’. 

The Hives: Veni Vidi Vicious (Burning Heart Records/Epitaph 2000).The Hivesistä tuli 2000-luvun pohjoismaisen rockin suurin menestyjä. Tarkkoja tietoja on vaikea löytää, mutta yhtyeen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti useita satoja tuhansia tai liki miljoona kappaletta. Nielsen SoundScanin mukaan pelkästään kakkosalbumi Veni Vidi Vicious (2000) löysi tiensä 400 000 kotiin Yhdysvalloissa ja 200–300 000 talouteen Euroopassa. Toinen suosittu julkaisu oli vuoden 2001 kokoelma Your New Favourite Band, joka pääsi brittien albumilistalla seitsemänneksi. Aikakauden tunnetuimmat Hives-hitit olivat ’Main Offender’ ja ’Hate To Say I Told You So’.

The Hives: Hate To Say I Told You So • albumilta Veni Vidi Vicious
2000

The Hivesin suurin valtti olivat keikat. Siististi pukeutunut ja raivokkaasti esiintynyt ryhmä ja sen hurmokseen hurahtanutta Jim Carreyta muistuttava laulaja Pelle Almqvist oli ja on yhä valloittava kokemus. Bändi pönkitti menestyslevyjensä myyntiä laajoilla kiertueilla. Nyt suosio oli muuttunut sen verran valtavirtaiseksi, että The Hivesistä puhuttiin samaan hengenvetoon The White Stripesin ja The Strokesin kaltaisten amerikkalaisten menestysbändien kanssa. Samaan aikaan pohjoismainen skene painui takaisin undergroundiin. 

The Hives: Tyrannosaurus Hives (Polydor Records/Interscope Records 2004).Tyrannosaurus Hives (2004) sisälsi myös hittejä. The Hivesin kolmannen albumin tunnetuimmat biisit ’Walk Idiot Walk’ ja ’Two-Timing Touch And Broken Bones’ sijoittuivat sinne tänne eri maiden singlelistoilla, mutta albumi ei kohtuullisesta myynnistään huolimatta ollut maailmanlaajuisesti edeltäjiensä veroinen kauppatavara. Yhdysvalloissa Tyrannosaurus Hives myi parissa vuodessa noin 175 000 kappaletta (nyt elettiin levybisneksen kriisivuosia). Kotimaassaan Ruotsissa The Hives sentään pokkasi viisi Grammis-palkintoa, joita Suomen Emmojen tavoin jaetaan lähinnä kaupallisesti menestyneille. 

The Hives: Walk Idiot Walk • albumilta Tyrannosaurus Hives
2004

The Hives: The Black And White Album (A&M/Octone / Polydor Records 2007).The Black & White Album oli kai The Hivesin mittapuulla eeppinen ja kokeileva albumi. Se on bändin levyistä ainoa yli 32 minuutin mittainen teos, eivätkä tuottajavalinnat olleet aivan ilmeisimpiä. Levyä olivat tekemässä bob hund -yhtyeen laulaja Thomas Öberg, mutta myös Garrett ”Jacknife” Lee (U2, R.E.M.), Neptunes (Snoop Dogg, Beyoncé) sekä Dennis Herring (Elvis Costello, Modest Mouse). Bändiä selvästikin piinasi uudistumisen tarve. Mutta vaikka The Black & White Album ei ole se ikimuistoisin Hives-albumi, ei yhtye metsäänkään mennyt, kuten avausbiisi ja Hives-klassikko ’Tick Tick Boom’ osoittaa. 

The Hives: Tick Tick Boom • albumilta The Black & White Album
2012

The Hives: Lex Hives (Sony Music/Columbia/Universal Music 2012).Tehtyään kaksi albumia suurelle levy-yhtiölle (ja melkein kolmen vuoden kiertueen) The Hives päätti perustaa oman levy-yhtiön Disques Hivesin ja tuottaa viidennen albuminsa itse. Demokraattisessa bändissä sellainen voi olla työlästä ja aikaa vievää, ja levy saatiinkin kauppoihin vasta kesällä 2012. Suhteellisen vähälle huomiolle jääneen albumin tunnetuin kappale on sen ainoa single, Electric Light Orchestran ’Don’t Bring Me Downin’ riffiä kierrättävä (ELO:n Jeff Lynne sai nimensä tekijöiden joukkoon) ’Go Right Ahead’.  

The Hives oli sinnitellyt pinnalla paljon pidempään kuin pohjoismaiset genrekollegansa. Ei bändi vieläkään huonosti suoriutunut, mutta Lex Hivesin kohdalla yksi aikakausi tuntui olevan ohi.

The Hives: Go Right Ahead • albumilta Lex Hives
2012

Lex Hivesin ja The Death Of Randy Fitzsimmonsin väliset yhdeksän vuotta ovat hiljaisuudessaan tärkeitä. Koronaa edeltäneiden viiden vuoden aikana bändi esiintyi vain satunnaisesti, ja tuntui melkeinpä siltä, ettei Hives ollut enää edes oikeasti olemassa. Nyt, kun bändi päättää pitkän levytystaukonsa The Death Of Randy Fitzsimmonsin kaltaisella levyllä, musiikki tekee paljon suuremman vaikutuksen kuin se olisi tehnyt vaikkapa vuonna 2015. Kyllä, kaikkien näiden vuosien jälkeen The Hives on oikeasti ja vahvasti olemassa. Kuudes studioalbumi on todella iloinen yllätys. 

Abban Benny Anderssonin studiolla äänitetty The Death Of Randy Fitzsimmons muistuttaa siitä, miksi The Hives alun perin nousi niin suosituksi: se on täydellinen livebändi, mutta osaa myös kirjoittaa koukukkaita biisejä. ’Rigor Mortis Radio’ lunastaa paikkansa svengillään ja ’Stick Up’ bluesilla keinunnallaan. Eniten linjasta poikkeaa ’Smoke And Mirrors’, joka yllättää olemalla kuin jonkin amerikkalaisen folkpunkbändin kappale. Suurin askel on elektronisia soundeja sisältävästä ’What Did I Ever Do To Yousta’ levyn melkeinpä heviin viimeiseen biisiin. Skaala on meiningin tavoin mieletön.

The Hives: Countdown To Shutdown • albumilta The Death Of Randy Fitzsimmons
2023

The Hives -tarustossa Randy Fitzsimmons on bändin biisit kirjoittava ja sen asioita hoitava svengali, joka aikoinaan kokosi yhtyeen kutsumalla sen jäsenet kirjeitse paikalle. Todellisuudessa Randy Fitzsimmons on kitaristi Nicholaus Arsonille rekisteröity tavaramerkki. Mutta ehkäpä tuota mielikuvitushahmoa voisi ja tulisikin pitää The Hivesin henkenä tai sieluna. Ja jos näin on, yhtye valehtelee Fitzsimmonsin poismenosta.

Kun puolitoistaminuuttinen päätösraita ’Step Out Of The Way’ jytisee ja täryyttää albumin loppuun, tekee mieli pokata ja antaa hymyillen tietä. Onhan aivan selvää, että huhut Randyn kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

The Death Of Randy Fitzsimmons
1 Bogus Operandi
2 Trapdoor Solution
3 Countdown To Shutdown
4 Rigor Mortis Radio
5 Stick Up
6 Smoke & Mirrors
7 Crash Into The Weekend
8 Two Kinds Of Trouble
9 The Way The Story Goes
10 The Bomb
11 What Did I Ever Do To You?
12 Step Out Of The Way

Howlin’ Pelle Almqvist – laulu
Chris Dangerous – rummut
The Johan and Only – bassokitara
Nicholaus Arson – kitara
Vigilante Carlstroem – kitara
+
Jonas Kullhammar – saksofoni
Markus Krunegård – taustalaulu

The Hives | kotisivu
The Hives | Facebook
The Hives | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

AC/DC: Power Up – virta on kytketty
Hollywood Brats – kovan onnen kulttibändi
Iggy Pop: Lust For Life – tanssia muurin harjalla
Jan Stenfors: Vinegar Blood – kahden elämän taitteessa
Joan Jett & The Blackhearts: I Love Rock’n’Roll – kapinallisen läpimurto
Knuclebone Oscarin seikkailu jatkuu Uncle Knucklella [2024]
Mad Juana: Skin Of My Teeth – Sami Yaffa uudella mukavuusalueella
MC5 oli vastakulttuurin vihainen ääni • Kick Out The Jams [1969]
Melrose • Melrosen rockissa on rollia • Melrose [1986]
Metallica: The $5.98 E.P. Garage Days Re-Revisited – elonmerkkejä autotallista
Michael Monroe: One Man Gang – jengi soittaa sydämestä
Misfits: Walk Among Us – kauhupunkin klassikko
Patti Smith: Horses – runon ja rockin liitto
Queens Of The Stone Age: In Times New Roman… – Josh Homme päätyönsä parissa

Richard Hell & The Voidoids: Blank Generation – kaukana kliseisyydestä
Roky Erickson And The Aliens: The Evil One – kulttisankari mielensä armosta
Sami Yaffa: The Innermost Journey To Your Outermost Mind – basisti läpäisee pasianssin
Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators: 4 – rock’n’roll-synergiaa
Smack On You – avain kulttisuosioon
Sweatmaster: Sharp Cut – ei mikään kopteriklooni
Sylvain Sylvain – rockia roll-diggareille
The Clashin genre oli protesti
The Dogs D’Amour: The State We’re In – koiruuksia Suomenmaalla
The Doors: The Doors [1967] – vallankumouksen lähtölaukaus
The Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced [1967] – tanssimusiikkia vapaudenjanoisille
The Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request [1967] – pahojen poikien kosminen joulu
Turbonegro: Scandinavian Leather – denim-demonien riemastuttava paluu

💿
The Hives
Finna.fi

Barely Legal | Burning Heart Records 1997
Veni Vidi Vicious | Burning Heart Records 2000
Tyrannosaurus Hives | Polydor Records/Interscope Records 2004
The Black And White Album | A&M/Octone / Polydor Records 2007
Lex Hives | No Fun/Universal Music 2012
The Death Of Randy Fitzsimmons | Disques Hives 2023

Kokoelmalevy
The Hives
Finna.fi

Your New Favourite Band | Poptones/Burning Heart Records 2001

🗞️🖥️
Lue lisää The Hivesista
Finna.fi

Artikkelihaku The Hives

📱
The Death Of Randy Fitzsimmons
Spotify

The Hives: The Death Of Randy Fitzsimmons • Disques Hives 2023

The Hives: The Death Of Randy Fitzsimmons (Disques Hives 2023).
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *