Sleepy Sleepers sekoili ja satirisoi Alma-tädin illuusiolla

Alma-tädin illuusio | Johanna 1983

Sleepy Sleepers • Vuodet 1975–2015
Sinulle äitiVain elämää Only Rock’n’Roll
Musiikkia esille kirjastossa

Sleepy Sleepers: Alma-tädin illuusio (Johanna 1983).

Protopunkkaava huumorirockbändi Sleepy Sleepers teki ensimmäisen albuminsa, Sinulle äiti, vuonna 1975. Kolmannella albumillaan Takaisin Karjalaan se sai Neuvostoliittoon päin rähmällään olleen Suomen kavahtamaan pienen kohun verran – suhteet itänaapuriin eivät olleet leikin asia, ja Sliipparit tiesivät sen.

Sleepy Sleepers: Takaisin Karjalaan (EMI 1977).

Lahtelaisbändi oli räävittömyydessään ja tavoista piittaamattomuudessaan riemukas ilmestys 1970- ja 1980-lukujen syntymäankeassa Suomessa. Vitsit olivat usein harvinaisen huonoja, mutta oli mahtavaa, että joku kertoi sellaisia.

Sleepy Sleepers: In The Rio • 25th Anniversary Edition (CBS 1982).

Alma-tädin illuusion (1983) kohdalla Sleepy Sleepers oli jo kokenut pitkän linjan bändi, jolla oli kaupoissa kymmenkunta albumia. 1980-luvun alkupuolella yhtye levytti myös englanniksi. Brasiliassa äänitetty albumi Sleepy Sleepers in the Rio (1982) ilmestyi myös englanninkielisenä versiona, ja Lontoossa tehty Alma-tädin illuusio julkaistiin englanniksi nimellä Chinese Nights. Olennainen Sliippareista ei kuitenkaan oikein välittynyt muulla kuin Suomen kielellä. 

Älykääpio No. 1 • albumilta Alma-tädin illuusio
1983

Musiikin osalta Alma-tädin illuusio on napakka rock- tai jopa hardrock-albumi. Charliesista ja Dave Lindholmin bändeistä tuttu basisti Kari Pitkä Lehtinen (1945–2014) ja Hassisen Kone -rumpali Harri Kinnunen muodostivat tiukan rytmisektion, jonka toimitus palveli Popeda-mies CostelloJonesHautamäen jämäkkää kitaransoittoa ja biisintekoa erinomaisesti – Costi sävelsi suurimman osan albumin materiaalista.

Sleepy Sleepers 1980-luvulla Alma-tädin illuusion aikoihin. Costello Hautamäki, Heikki Keskinen, Harri Kinnunen, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Tiina Tiikeri, Pitkä Lehtinen ja Saku Kuosmanen. Kuva: Tuomas Alanko

Sleepy Sleepers 1980-luvulla Alma-tädin illuusion aikoihin. Costello Hautamäki, Heikki Keskinen, Harri Kinnunen, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Tiina Tiikeri, Pitkä Lehtinen ja Saku Kuosmanen. Kuva: Tuomas Alanko

Levyllä esiintyvät myös kitaristi Sakari Fat Bop Kuosmanen ja saksofonisti Heikki George Torvi Keskinen. Soittajien ammattimaisuuden vastapainoksi levylle oli tietenkin loihdittava sliippariuden henki. Siitä huolehtivat itseoikeutetusti MatoPecos BeerValtonen, SakkeTex VodkaJärvenpää ja KristiinaTiina TiikeriHelander. Heidän laulu-, sanoitus- ja sketsisuorituksensa olivat soittoon nähden niin omassa sfäärissään, että albumin kappaleita voisi luonnehtia maailmojen kohtaamiseksi. Jos instrumenteilla soitettu musiikki oli Alma-tädin illuusiolla lihaa, kaikki suusta tullut pantiin läskiksi sen päälle. Hyvä esimerkki tästä on Motörhead-otteella soitettu Hurriganes-parodia ’Zu Hai’. 

Zu Hai • albumilta Alma-tädin illuusio
1983

Resepti ei ollut kaikilta osin Hautamäen mieleen – tiedä sitten, mitä hän Sleepy Sleepersin levyltä odotti.  

”Siinä vaiheessa, kun mä kuulin ne biisit suomeksi laulettuna niin hohhoijaa. Kyllähän niitä biisien pohjia oli hienoa kuunnella, kun oli makee soundi ja bändi soittaa hienosti. Laulujen jälkeen ne ei olleetkaan enää oikeita rokkibiisejä, vaikka olin ne sellaiseksi koittanut tehdä”, Hautamäki on kertonut Popeda Story -nettihaastattelussa.

Hyvä esimerkki soiton ja laulun ristiriidasta on ’Älykääpio No. 1’, 80-lukulainen rockballadi saksofonisooloineen kaikkineen. Tiina Tiikerin ääni on kappaleessa flunssainen tai muuten menetetty, eikä laulumelodiaan ole satsattu likimainkaan niin paljon kuin tausta antaisi olettaa. ”Katsos; minä olin puolukassa, sinä Kakolassa”, tiivistää Tiikeri tuhoon tuomitun parisuhteen kriisin. Levyn hienoin biisinnimi on ’Madam, tuokaa nakki’, joka sisältää jo itsessään tarinan ainekset niin kuin vaikkapa Absoluuttisen Nollapisteen ’Ei, en ole rouva Bell’. ’Madam, tuokaa nakki’ on laulu lähtemisestä; melkein normaali popkappale, siis. ’Mogo Mogo’ taas on urkuharmonilla esitettyä kokeilevaa taidemusiikkia: ”bongo bongo, mongo mogo mogo!”

Sleepy Sleepers oli ajassa kiinni silloin, kun se yhtyettä inspiroi. ’Jalasmökissä juhlitaan’ ottaa kantaa Paavo Väyrysen uran ensimmäiseen todelliseen kohuun, joka syntyi päivärahoista, joita kansanedustaja sai kahdessa kunnassa asumisen perusteella. Helsingissä suuren osan ajastaan viettäneellä Väyrysellä oli kotiseudullaan Keminmaalla kesäasumiseen soveltuva jalasmökki. Politiikassa edelleen aktiivinen Väyrynen seikkailee myös avausraidalla ’Paavo ja Ahti’, jonka toinen päähenkilö, tuolloinen Suomen pankin pääjohtaja ja entinen ministeri Ahti Karjalainen oli Alma-tädin illuusion kirjoittamisen aikaan otsikoissa vaikean alkoholisminsa vuoksi. 

Mogo Mogo • albumilta Alma-tädin illuusio
1983

Sairaus nimeltä AIDS ilmestyi Suomeen samana vuonna kuin Alma-tädin illuusio, ja levyllä on kohahduttavuuden ja ajankohtaisuuden nimessä biisi myös siitä. Tuossa vaiheessa tautia oli todettu vain homomiehillä eikä sen tartuntamekanismeja tunnettu, mikä synnytti epätietoisuutta ja pelkoja. Samalla, kun ihmiset miettivät, tarttuuko AIDS ehtoollismaljasta tai yleisestä käymälästä, tieteeseen perustuvaa valistustyötä ei juurikaan tehty, osin siksi, että AIDSin ei uskottu olevan myös valtaväestön ongelma. Sleepy Sleepersin suunnattoman typerä kappale ’A.I.D.S.’ kuvaakin hyvin tuon ajan tietoutta ja asenteita seksuaalivähemmistöjä kohtaan. HIV-virus tunnistettiin taudin aiheuttajaksi vasta vuotta Alma-tädin illuusion ilmestymisen jälkeen.

Alma-tädin illuusio sisältää paitsi tiukkaa rockia ja löysää vitsailua, myös kantavan teeman. Levy kertoo rahvaanomaisen satiiriseen sävyyn sensaatiolehdistön moraalista ja toiminnasta sekä ihmisten pyrkimisestä julkisuuteen hinnalla millä hyvänsä. Kappaleiden väleissä kuullaan sketsejä, joissa Paskalehti-nimisessä julkaisussa työskentelevät Paavo Pönttö ja Anne Isotissi ottavat vastaan puheluja koskien toinen toistaan irvokkaampia juttuideoita. ”Tulkaa tänne ja syökää minut, siitähän me saamme oikein kivan jutun”, ehdottaa Anne soittajalle, jonka turvonneita elimiä koskeva artikkeli-idea ei oikein lyö kipinää. 

Paavo ja Ahti • albumilta Alma-tädin illuusio
1983

Ennen internet-aikaa lahjattoman pyrkyrin oli todella nähtävä vaivaa päästäkseen turhaksi julkkikseksi. Mitä perverssimpi ehdotus on, sen varmemmin se päätyy Paskalehden sivuille. Lehteen soittaa työtön, joka on valmis lyömään itseään pajavasaralla kiveksille saadakseen juttupalkkion. ”Kiinnostaa siinä vaiheessa, jos seinät ovat kunnolla sutatut” Paavo Pönttö ilmoittaa soittajalle, joka tarjoaa juttua ulosteilla sotketusta asunnostaan. Siinä missä Hymy-lehti kasvatti aikoinaan levikkiään julkisuuden henkilöiden rohkeilla poseerauksilla, Paskalehti pestaa ministeri Niemisen masturboimaan valokuvissa rahallista korvausta vastaan.

Kissojen katoaminen hampurilaisravintolan liepeiltä alkaa kiinnostaa Paavo Pönttöä siinä vaiheessa, kun syntyy idea valokuvista kissan laittamisesta ruoaksi Paskalehden toimituksessa. Aihe, jolle sensaatiotoimittajille ei missään tapauksessa riitä aikaa, on tuolloin(kin) hyytäneen kylmän sodan pahimman uhan toteutuminen, naapurissa räjähtänyt neutronipommi: ”ottakaa rauhanliikkeeseen heti yhteyttä ja menkää marssimaan ja laittakaa semmoiset rauhankyyhkypaidat päälle, mutta älkää tänne soitelko, täällä on kiiru!” Kannanotto se oli sekin, luultavasti roskaviihteen hämärtävää vaikutusta vastaan. 

Kotkan kaupallinen ruusu • albumilta Alma-tädin illuusio
1983

Sleepy Sleepers Sings Matti ja Teppo (AMT/Megamania 1987).

Otsikko Alma-tädin illuusio ei oikein avaudu levyä kuunnellessa. Kuka Alma-täti on? Onko hän roskalehtien tyypillinen lukija, tuolloisen Hymyn ahmijan ja myöhemmin Seiskan kestotilaajan stereotyyppi? Onko illuusio se omituinen kuva, jonka sensaatiolehdistö maailmasta antaa? Miettivätkö Sliipparit koko asiaa? Mene ja tiedä, mutta hölmöimmillään Alma-tädin illuusio naurattaa.

Sleepy Sleepers Sings Elvis (AMT 1989).

Sliipparit olivat aktiivinen bändi 1990-luvun taitteeseen ja Sleepy Sleepers Sings Elvis -albumiin (1989) saakka, kunnes yhtyeen aivot Valtonen ja Järvenpää keskittyivät kansainväliseen Leningrad Cowboys -projektiin. Tällä vuosituhannella bändi on julkaissut pari albumia. Viimeisin niistä, Vain elämää – Only Rock’n’Roll, ilmestyi vuonna 2015. Todennäköisesti se jää Sleepy Sleepersin viimeiseksi albumiksi, tai ainakin on vaikea kuvitella Sliippareita remeltämässä tässä ajassa. 

Toisaalta… Niin oli 1970-luvullakin.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Sleepy Sleepers poseeraa. Yksityiskohta albumin Metsäratio sisäkannesta.

Sleepy Sleepers poseeraa. Yksityiskohta albumin Metsäratio sisäkannesta. Kuva: Tuomas Pelttari

Sleepy Sleepers | Facebook

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

CMX: Veljeskunta – uuden ajan airut
Dave Lindholm: Vanha & uusi romanssi – muun ohessa syntyi mestariteos
Dingo: Kerjäläisten valtakunta – porilaiset manian kourissa
Eppu Normaali: Tie vie – koskettimien syventämiä sanoja ja säveliä
Freud Marx Engels & Jung: Rintaan pistää, sukat haisee enkä pidä Jeesuksesta – hyväsydämiset baarikärpäset
Hassisen Kone: Täältä tullaan Venäjä – estottoman rockin riemuvoitto
Hearthill: Graveyard Party Blues – hurmos ja sykkivä sydän
Hurriganes: Roadrunner – homma ja kuinka se hoidetaan
Irwin Goodmanin 1960-luku – kansantaiteilijan nousukiito
Ismo Alanko yksin Vanhalla – ainutlaatuinen hetkien sarja
Juice Leskinen Grand Slam: Pyromaani palaa rikospaikalle – sanailua ja syvyyttä
Kollaa kestää: Jäähyväiset aseille – klassikko ja joutsenlaulu

Kolmas Nainen [1] 1982–1991 • Lakeuksilta Helsinkiin
Kolmas Nainen [2] 1992–2022 • Laman kourista linjakkaaseen melankoliaan
Leevi And The Leavings: Hopeahääpäivä – tutunkuuloinen joutsenlaulu
Matti Pellonpää lauloi niin kuin näytteli
Mistakes: Pidä huolta – kaksikielinen suuntaviitta
Muska: Muska – rocknainen edellä aikaansa
Ratsia: Ratsia – pirun harvinaista rock’n’rollia
Sakari Kuosmasen ihanan elämäntyön ääripäät • Sakari Kuosmanen [1985] • Arkipäivän Jeesus [2023]
Sielun Veljet: Softwood Music – Under Slow Pillars – unohdettu klassikko
Teddy & The Tigers: Burn It Up – suomibillyn suosion huippu
Tiisu: III – elämää, ei sen vähempää
Ursus Factory: ”Pelastajanhommat eivät kiinnnosta!”
YUP: Outo elämä – harkittua huutoa

Sleepy Sleepers
Finna.fi

1970-luku

Sinulle äiti | EMI 1975
Livet i bordell | EMI 1976
Takaisin Karjalaan | EMI 1977
The Mopott Show | CBS 1978
Holiday In New York ’59 | CBS 1979

1980-luku

Metsäratio | CBS 1980
Levyraati | CBS 1981
Sleepy Sleepers In The Rio | CBS 1982 • In The Rio [englanninkielinen versio] CBS 1983 • 2CD 25th Anniversary Edition CBS/Sony BMG Music Entertainment 2007
Alma-tädin illuusio | Johanna 1983 • Chinese Nights [englanninkielinen versio] | CBS 1983
Tohtori Pöhön aerobix Sakke & Mato | Johanna 1984
Suomen Poliisit Suomen Poliisit | Beta 1984
Voikkaa ja huikkaa | CBS 1984
Born In The S.A.V.O… | Virgin Scandinavia 1985 • AMT/Megamania 1988
Rock’y IV – Pölkyllä päähän | AMT/Megamania 1986
Sleepy Sleepers Sings Matti ja Teppo | AMT/Megamania 1987
Turakaisten paratiisi | AMT/Megamania 1988
Sleepy Sleepers Sings Elvis | AMT 1989

2000–2009 • 2010-luku

Eurowiisut terveisiä perseestä | Leningrad Cowboys Ltd 2007
Kekkonen Helsingissä Roni Aaron & Sleepy Sleepers | Leningrad Cowboys Ltd 2007
Vain elämää – Only Rock’n’Roll | Johanna Kustannus 2015

Kokoelmalevyjä
Sleepy Sleepers
Finna.fi

Pahimmat – The Worst Of The Sleepy Sleepers | EMI 1978
Vanhat killerit • 2LP | CBS 1985
Vanhat killerit 2 • CD | Sony Music 2000
Lainapeitteet • CD | Sony Music 2000
Kekkonen • 2CD | Sony Music 2003

📚
Lue lisää Sleepy Sleepersistä
Finna.fi

Jytinää Eestissä – Sleepy Sleepersien pitkä ja kivinen tie Suunnittelu Sakke Järvenpää & Mato Valtonen & Jukka Lindfors & Markku Salo, kirjaksi koonneet Jukka Lindfors & Markku Salo, 227 sivua + seurapeli | Kustannus Oy Odessa 1987 • Johnny Kniga 2003
Kun suomi-rock puri ja löi – kapina-rockin synty, nousu, vaino ja (t)uho Mato Valtonen & Moog Konttinen & Kjell Starck, 304 sivua | Bazar 2015

📚
Lue lisää Mato Valtosesta ja Sleepy Sleepersistä
Finna.fi

Mato Valtonen – hullunrohkea monitoimielämä Vesa Kontiainen & Kjell Starck & Mato Valtonen, 559 sivua | Docendo 2021
Uutta Matoa koukkuun Kalle Isokallio, 220 sivua | Paasilinna 2014
Rakkaani alkoholi Mato Valtonen, 191 sivua | Tammi 2011

📚
Lue lisää Sakari Kuosmasesta ja Sleepy Sleepersistä
Finna.fi

Sakari Kuosmanen – Ihana elämä Tommi Saarela, 444 sivua | Otava 2023

Livet i bordell • 1976

Sleepy Sleepers: Livet i bordell (EMI 1976).

Takaisin Karjalaan • 1977

Sleepy Sleepers: Takaisin Karjalaan (EMI 1977).

Alma-tädin illuusio • 1983

Sleepy Sleepers: Alma-tädin illuusio (Johanna 1983).

Chinese Nights • 1983

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Yksi vastaus artikkeliin ”Sleepy Sleepers sekoili ja satirisoi Alma-tädin illuusiolla

  1. Viiskyt vuotta

    Sleepy Sleepers juhlistaa 50 vuotta sitten alkanutta taivaltaan juhlakonsertilla. Tiketti.fi:n ennakkotietojen mukaan Helsingin jäähallissa Sliippareista nähdään 6.12.2024 esim. Mato Valtonen, Sakke Järvenpää, Sakari Kuosmanen, Dave Lindholm, Varre Vartiainen, Tume Uusitalo ja Timo Tolonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *