Juhani Saksikäsi – Verbaalisesta lihavuudesta Erilaiseen avaruuteen

Juhani Saksikäsi • Vuodet 1997–2024
Rajoitettu erä EPErilainen avaruus
Musiikkia esille kirjastossa

Juhani Saksikäsi

Tilasin vuonna 1999 omakustanne-CD:n mystiseltä, Helsingin Mellunmäessä vaikuttaneelta räppäriltä nimeltä Juhani. Pahvikantinen CDr-julkaisu Rajoitettu erä EP sisälsi muiden muassa sittemmin suomiräp-klassikoksi nousseen biisin ’Verbaalinen lihavuus’.

Juhani: Verbaalinen lihavuus
1997

Vaikka omakustannekauppa oli noihin aikoihin alalla vallitseva trendi, olivat diilin molemmat päädyt kokemattomia. Myyjäosapuoli eli artisti itse oli hämmentynyt siitä, miten joku aina Turusta asti ylipäänsä halusi levyn itselleen. Toimitus päätettiin lopulta hoitaa postiennakolla, mikä tarkoitti että maksoin kokonaisuudesta pari kertaa itse äänitteestä pyydetyn hinnan. Hankinta osoittautui myöhemmin varsin hyväksi – jo pelkästään mahdollisuus kertoa tätä tarinaa kuittaa taloudelliset tappiot.

Pian mainittujen vaiheiden jälkeen tapasin Juhanin myös niin kutsutusti livenä, ja olimme tekemisissä lopulta 2000-luvun alkupuolella melko paljon. Läheskään kaikki mystiikka herran suhteen ei kuitenkaan edelleenkään ole kadonnut.

Juhani Saksikäsi stagella Turussa • Bar Ö 2020 • Kuva 📷 Jan Trygg

Juhani Saksikäsi stagella Turussa • Bar Ö 2.12.2020 • Kuva: Jan Trygg

Alusta saakka kokonaisvaltainen taiteilija – ellei jopa itsessään kokonaisvaltainen taideteos – oli vaikuttanut omaan tekemiseeni ensimmäisen Chydeone-levyn (Vaihtelevaa ihmisyyttä, 2003)  ilmestyessä jo selkeästi. Matkustin Itä-Helsingin rajamaille lähestulkoon kartta kädessä, ja etsiydyin Juhanin kämpille. Siellä neliraiturille äänitetystä, Juhanin tuottamasta biisistä ’Kauppakeskustelu (Shoppaa!)’ kuulee tyylivaikutteet helposti. 

Chydeone: Kauppakeskustelu (Shoppaa!)
2003

Perusreitit pannassa

Juhani: Uus tarina (Karelia Records 2002).

Juhani (Pekka Juhani Arola) julkaisi joko itse, tai pienlevymerkkien (jollaisiin mm. Monsp Records vielä tuolloin kuului) kautta useita omintakeisia rap-albumeita, ennen siirtymistään instrumentaalimusiikin maailmaan.

Levykauppiaan poika oli jo uransa alusta saakka erottautunut verrokeistaan. Siinä missä hyvin lyhyttukkaiset räppitähtikokelaat käyttivät hikinauhoja ja urheilumerkkien lippiksiä, antoi armoitettu Bob Dylan -diggari hiustensa kasvaa, ja verhosi ne halutessaan brittihenkiseen työläislätsään. Siinä missä räppipäät “edustivat” esiintymislavoilla, sahaten niitä mikrofonit kädessä sivuttaissuunnassa edestakaisin painavin askelin, istui tarinankertoja tuolilla mikrofoni telineessä, sylissään soitin jolla scratchasi itse räppäämisen ohella. Ja kuitenkin oli kyseessä hahmo, jonka historia tuntee myös Fintelligens-nimisen aktin ensimmäisenä DJ:nä.

Myöskään levy-yhtiökuvioissa Juhani ei ole kulkenut yksiselitteisintä reittiä, lukuunottamatta tietenkään omaa Hyvät Levyt -merkkiä jolla julkaisuita on tullut vuosina 1999–2024. Tietyn aikakauden perusteella moni niputtaisi hänet niin sanotuksi Monsp-räppäriksi. Tuo luonnehdinta ei paljoa pahemmin voisi pieleen mennä; kaikkiaan 22 albumista vain kaksi ilmestyi kyseisen lafkan kautta, eikä niistä rap-levyiksi voi nimetä kuin pienen osan. Asiat eivät välttämättä ole niin kuin ne koetaan.

Uus tarina -albumi ilmestyi vuonna 2002, lyhytikäiseksi jääneen Karelia Recordsin kautta.

Juhani: Kädet ylös!!!
2002

Juhani: Alä totu liikaa
2004

Juhani: Tuut tuut tuut
Hyvät Levyt/omakustanne 2004

Juhani: On kaukana (Monsp Records 2005).

Tietynlainen zeniitti aikakaudella osui vuoteen 2005, jolloin viimeiseksi jäänyt Monsp-albumi On kaukana piti sisällään yhden Juhanin uran kulttiklassikoista johon törmää lentävänä lauseena usein edelleen. Artistin käytännönläheisyyttä parhaimmillaan edustava ’Älkää bommatko aikatauluihin’ kuuluu alansa kaanoniin.

Juhani: Älkää bommatko aikatauluihin
Monsp 2005

Hyvin omakätisesti taiteeseensa aina suhtautuneen Juhanin 2000-luvun alun toiminnasta kertoo jotain myös se, että löysin tätä artikkelia kirjoittaessani levypinojeni syövereistä CDr-tallenteen kyseisen artistin vuonna 2005 Turun Pikku-Torressa tekemästä keikasta. Asiaan kuuluu, että kulttuuriaarre pubin äärimmilleen täyttäneestä tapahtumasta on saanut kuorikseen ruskeat pahvit, joihin päävetonaula on itse kirjaillut tarkan biisilistan.

Juhanin keikkasetti Turun Pikku-Torressa lokakuussa 2005 tallentui cdr-muotoon. Kuva: Niko Toiskallio

Millenniumin taitteesta saakka kiivaalla tahdilla julkaisuja tiputellut artisti katosi levytysrintamalta muutamaksi vuodeksi, ennen vuonna 2008 Timmion Recordsin kautta ilmestynyttä Häkälöylyt-albumia. Se avasi kokonaan uuden uran.

Karstat pois ja klassikkoa pöytään

Häkälöylyt avasi sen polun, jolla Juhani on yhä. Täysin vailla vokaaliosuuksia rullaava kymmenen raidan kokonaisuus todella väistelee genrekehikoita.

Juhani: Vätys herätys • albumilta Häkälöylyt
Timmion 2008

Maanisesti junnaavan avausbiisin perään kuullaan aurinkoinen, alkuun jopa kepeän oloinen pala nimeltä ’Aamulla’. Juhanin biisinnimiä hahmotellessa tämä levy on myös oiva alkupiste; ’Aamulla’ -otsikon lisäksi Häkälöylyiltä löytyvät myös ’Beemulla’ ja ’Ceemulla’. 

On helppo uskoa, että esimerkiksi tämän levyn kuuntelu tekee hienoviritteisimille korville niin kutsutusti kipeää. Juhani ei sampleajeluillaan todella valitse helpoimpia reittejä, mutta ei myöskään kunnioita liikaa musiikin lainalaisuuksia. Biisien osat saattavat poiketa erilaisilta mitoiltaan toisistaan reilusti. Tämäkin korostaa tekijän juuria. Hän on ennen muuta musafani, levyjen ja samplejen metsästäjä, sekä oman aikansa bluesmies. Hän kuulee asiat kuin DJ, mutta ei piittaa turhan paljoa siitä, keitä hänen kuvitteellisella tanssilattiallaan on. On tavattoman laiskaa puhua “Suomen DJ Shadow’sta”, mutta vertailua on kieltämättä myös kovin vaikea väistää.

Juhani: Käytävä vaihtuu • albumilta Häkälöylyt
Timmion 2008

Blueshahmo, moderni trubaduuri tuntui jotain vuosia sitten löytäneen takaisin lähtöpisteeseensä. Hän kierteli niin Suomea kuin muutakin Eurooppaa, esiintyen milloin katusoittajana, milloin pienillä klubeilla, nousten välillä myös festivaalilavoille. Nämä reissut lähimaastojen osalta sujuivat myös polkupyörällä, välineellä josta on Juhanille vuosikymmenten saatossa muodostunut hyvin rakas asia, kiinnostuksen kohde, ja välillä myös täysipäiväinen työ.

Häkälöylyjen jälkeen elämä vei Juhanin vielä edellistä pidemmälle tauolle musiikkijulkaisuista. Myöhemmin tosin streamialustoille ilmestyi kokoelma Nauhoituksia 2007–2015. Toiminta siis ei pitkiä toveja ollut tuolloinkaan täysin tauolla. Kyseistä koostetta kuunnellessa nousee mieleen, miten musiikki on koko uran ajan mitä ilmeisimmin ollut Juhanille yhtä lailla itseilmaisun väline kuin nimenomaan pakopaikka arkitodellisuudesta. Biiseistä voi lukea tunnelmia, mielentiloja. On sitten toinen asia, ovatko ne artistin omia sellaisia.

Juhani Saksikäsi: 3:59 • albumilta Nauhoituksia 2007–2015
2018

Uudelleen kiihtyvä tahti, kohti koherenttiutta

Animaatiohahmo Buzz Lightyearin slogan “Kohti ääretöntä, ja sen yli!” saattaisi sopia Juhani Saksikäsi -muodossa taiteiljanimensä jo pitkään kirjoittaneen tekijän toimintaan. Mikäli vuonna 2024 ilmestyneestä Erilainen avaruus -levystä kuitenkin voi johtopäätöksiä vetää, ei matkan kohde olekaan äärettömän tuolla puolen, vaan jossain aivan tässä lähellä. Levy on kenties koherenteinta Juhania koskaan.

Juhani Saksikäsi: Paitoja & Housuja Ynnä Muuta & Jne. & • albumilta Erilainen avaruus
2024

Avaruudessa todella ollaan, mikä lienee totta meidän kaikkien kohdalla. Biisien nimistä saattaisi päätellä, että kyseinen avaruus on osin Douglas C. Adamsin keksimä – ainakaan tässä suhteessa se tuttu Juhani ei ole kadonnut minnekään. 

Erilainen avaruus joko kertoo tai ei kerro tekijänsä elämänmuutoksista. Kuten jo aiemmin sanottua, mystiikka ei hänestä ole kadonnut.

Vaikka Juhani Saksikäsi -tuotanto on instrumentaalista, joillain asteikoilla ajateltuna monotonistakin, olisi sen luokitteleminen helpoksi taustamusiiksi yhtä rikollinen tuomio kuin vastaavan leiman lyöminen vaikkapa Lee “Scratch” Perryn levytyksille. Viimeisinkin levy haastaa korvat ja mielen jokaisella raidallaan.

Juhani Saksikäsi: Vaikeuttaa töitä eikä kuulu sinne • albumilta Erilainen avaruus
2024

Mankka on edelleen siisti

Kun Karri “Paleface” Miettinen kokosi marraskuussa 2023 avautunutta Jou! – 40 vuotta suomiräppiä –näyttelyä, oli selvää että The Funkiest -levykaupan materiaalin lisäksi alan esineistöstä pitää mukaan saada yksi tietty soitin. 

Näyttelyn esinekokoelmaan kuuluu turkulaisen Janne Erkki Laineen ghettoblaster-kokoelman lisäksi magnetofoni Mellunmäestä. Juhani kirjoitti soittimelleen vuonna 2000 ’Mun Mankka’ -nimisen biisin, jonka voi kuunnella museossa kuulokkeilla.

Juhani Saksikäsi ja mankka

Toivon, etten koskaan joudu nimeämään historian merkittävimpiä suomalaisia rap-biisejä. Jos kuitenkin tällaiseen painajaistehtävään päätyisin, olisi ’Mun Mankka’ hyvin vaikea sivuutettava.

Niko Toiskallio

Juhani: Mun Mankka

Juhani Saksikäsi | Bandcamp
Juhani Saksikäsi | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Absoluuttinen Nollapiste: Olos – popmusiikkia, tavallaan
Asa [1] 2000–2011 • Roihuvuoresta Roihuvuoreen, Rähinästä rentouteen
Asa [2] 2011–2022 • Jatkojen jatkoilta perustekemisen pariin
Beastie Boys: Check Your Head – ysärin rajattomuus
Bob Dylan: Highway 61 Revisited – tie folkin tuolle puolen
Bob Dylan: Self Portrait – täydellisen keskeneräinen omakuva
Draama-Helmi on ääni pään sisällä – Draama-Helmi kuistilla [2022]
Eevil Stöö – kuinka hiisaavasta hiihtopipomiehestä tuli legit • Vuodet 2002–2022
Joose Keskitalo: En lähde surussa – elämän kauneus kuoleman varjossa
Kojo: Time Won’t Wait – revanssi Englannissa
Laupias Tolppanen: Riittävän hyvä [2024] – sisäisiä kaikuja laajalla skaalalla
Lauryn Hillin Miseducation – uraa uurtanut oppitunti kaikille osapuolille

Lähiöbotox: Rikkinäinen Suomi – arpia ja avohaavoja
Mariska: Toisin sanoen – raikas uusi kulma
Mercedes Bentso: Ei koskaan enää – arpia ja avohaavoja
Paleface: Helsinki–Shangri-La – sanomaa suomen kielellä
Paperi T – ulkopuolisesta kolmekymppisten ääneksi
Pesso on yksityisetsivä surullisen pojan hahmossa – sortumatta alakulossaan kyynisyyteen • sadboi [2024]
Pyhimys: Mikko – reflektointia mielikuvien suojassa
Rekami • Rekamin foorumit kasvavat salavihkaa – Pianotunnit [2023] esittelee voimahahmon yhä korkeammalla tasolla
Silvana Imam: Naturkraft – ulkopuolisten ääni
Sleeping Bag Records • 1980-luvun New Yorkissa hitsattiin historiaa oikeilla kohtaamisilla
The Streets • Mike Skinner luomus on sekä kaunotar että hirviö – eikä mahdu mihinkään
Tulenkantajat – tiimi timmein toi rapin Rolloon • Tulenkantajat [2001]

Juhani Juhani Saksikäsi
Finna.fi

Kivijalka •1 • suomiräpin kotipolttoiset vuodet (Svart Records 2020).

Uus tarina | Karelia Records 2002
Älä totu liikaa | Monsp Records 2004
On kaukana | Monsp Records 2005
Häkälöylyt | Timmion Records 2008
Muutokset mahdollisia | Hyvät Levyt 2017
Nauhoituksia 2007–2015 | Hyvät Levyt 2018
Pudasjärven ufot | Hyvät Levyt 2020
Kellosta karannut käki | Hyvät Levyt 2020
Twilight Scenes Of Wilderness | Hyvät Levyt 2022
Aurora Experience Sessions | Hyvät Levyt 2022
Erilainen avaruus | Hyvät Levyt 2024

Kokoelmalevy
Eri esittäjiä
Finna.fi

Kivijalka 1 suomiräpin kotipolttoiset vuodet | Svart Records 2020
Kivijalka 2 suomiräpin kotipolttoiset vuodet | Svart Records 2021

Lue lisää suomiräpistä
Finna.fi

Rappiotaidetta – suomiräpin tekijät Paleface Karri Miettinen, 250 sivua | Like 2011
Kolmetoista kertaa kovempi – räppärin käsikirja  Paleface Karri Miettinen & Esa Salminen, 503 sivua | Like 2019
Hyvä verse – suomiräpin naiset  Heini Strand, 200 sivua | Into 2019
Revi se – ja kokoa maailma uusiks!  Kaisa Happonen & Karri Miettinen & Laura Mendelin & Daniel Špaček, 116 sivua | WSOY 2018
Riimi riimistä – suomalaisen hiphopmusiikin nousu ja uho  Jani Mikkonen, 199 sivua | WSOY 2004 
Sanasta sanaan – suomalaisen räpin historia ja tärkeimmät biisit  Juuso Määttänen & Mikko Aaltonen & Mikko-Pekka Heikkinen & Jussi Lehmusvesi & Arttu Seppänen, 159 sivua | HS-Kirjat 2019

Uus tarina • 2002
Spotify

Erilainen avaruus • 2024
Spotify

Uus tarina • 2002
Spotify

Juhani: Uus tarina (Karelia Records 2002).

On kaukana • 2005

Juhani: On kaukana (Monsp Records 2005).

Häkälöylyt • 2008

Juhani: Häkälöylyt (Timmion Records 2008).

Nauhoituksia 2007–2015 • 2018

Juhani Saksikäsi: Nauhoituksia 2007–2015 (Hyvät Levyt 2018).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *