John Luther Adams – äärettömän maiseman säveltäjä

John Luther Adams
The Become Trilogy • 3CD | Cantaloupe Music 2020
Seattle Symphony, joht. Ludovic Morlot

Canticles of the Holy Wind | Cantaloupe Music 2017
The Crossing, joht. Donald Nally

Musiikkia esille kirjastossa

John Luther Adams: The Become Trilogy • 3CD (Cantaloupe Music 2020).

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen ovat monille tämän päivän säveltäjille tärkeä taiteellisen työn lähtökohta. Heitä ajaa usko siihen, että säveltämällä voi ja kannattaa ottaa kantaa, sillä musiikki vaikuttaa ihmisiin toisin kuin tavallinen yhteiskunnallinen keskustelu. Keinot, joilla huoli maapallon tilasta voi nousta sävellyksen aiheeksi, ovat yhtä moninaisia kuin nykymusiikin tyylitkin: jotkut yhdistävät musiikkiin tekstiä, toiset antavat konkreettisille ilmiöille äänellisen asun ja tuovat sen näin kuulijan iholle.

Amerikkalaissäveltäjä John Luther Adams edustaa lähestymistapaa, jossa musiikki kokonaisvaltaisesti imee kuulijan osaksi luonnonelementtejä ja näin kertoo, että olemme erottamattomasti kytköksissä planeettaan. John Luther Adamsia (s. 1953) ei pidä sekoittaa maanmieheensä, säveltäjä John Adamsiin.

John Luther Adams. Kuva 📷 Pete Woodhead

John Luther Adams. Kuva 📷 Pete Woodhead / WAMC

Suoritettuaan sävellysopinnot Kaliforniassa John Luther Adams lähti ympäristöaktivistiksi Alaskaan, mutta ryhtyi täysipäiväiseksi säveltäjäksi kokiessaan, että pystyi sittenkin vaikuttamaan enemmän taiteella kuin politiikassa. Melkein 40 vuoden ajan hän asui Alaskassa ja näki pohjoisen luonnossa kouriintuntuvasti ilmastonmuutoksen vaikutukset. 2010-luvulla hän vaihtoi jäätikön aavikkoon: lähdettyään Alaskasta Adams on asunut aavikolla Meksikossa ja Chilessä. Nämä kaksi äärimmäistä elinympäristöä ovat suuresti vaikuttaneet hänen sävelkieleensä.

John Luther Adams: Lines Made By Walking: Up The Mountain. JACK-kvartetti, ote konserttiesityksestä 2019.

Väkevä luontosuhde on aina kuulunut John Luther Adamsin tuotannossa, johon sisältyy muun muassa ulkoilmassa esitettäviä ja arktisten alkuperäiskansojen kulttuurista ammentavia sävellyksiä. 2010-luvulle tultaessa Adams alkoi säveltää entistä pelkistetympää musiikkia suurelle orkesterille.

John Luther Adamsin orkesteriteokset Become River, Become Ocean ja Become Desert julkaistiin kokonaislevytyksenä vuonna 2020 nimellä The Become Trilogy.

John Luther Adams ja The Become Trilogy. 3CD julkaistiin vuonna 2020.

Adams on kuvaillut, että vuosien saatossa hän rohkeni riisua sävellyksiään yhä yksinkertaisemmiksi, kunnes päätti kokeilla, voisiko yksi ainoa soinnillinen idea kannatella laajaa teosta. Tuloksena oli Seattlen sinfoniaorkesterin tilaama 40-minuuttinen Become Ocean (2013), joka voitti Pulitzer-palkinnon. Kun sille syntyi eräänlainen johdantoteos Become River (2010), ja kun sitten joukko orkestereita tilasi Become Desertin (2017) jatko-osaksi Become Oceanille, oli yllättäen syntynyt orkesteritrilogia. Se on syväkuunteluun upottava, eleetön ja valtava luonnonnäytelmä.

Vuonna 2020 Become-trilogia ilmestyi levyllä, kun Seattlen sinfoniaorkesterin äänitykset koottiin yhteen. Muita kahta selvästi lyhyempi Become River syntyi sattumalta, kun Become Oceanin sävellysprosessin aikana Adamsia pyydettiin säveltämään kamariorkesteriteos ajatuksella, että se olisi sinfoniseen valtamereen johdattava jokisuisto. Adamsin äänimaisemat ovat yhteydessä toisiinsa, niistä muodostuu ”äänimaantiedettä”. Teokset eivät ole itseensäsulkeutuneita rakennelmia, vaan nousevat maasta, vedestä, jäästä ja taivaasta. Niille on tyypillistä staattisuus, joka saa ihmisen huomaamaan oman pienuutensa luonnon rinnalla. Samalla Become Ocean ja Become Desert kertovat ilmastonmuutoksen vaikutuksista, merenpinnan noususta ja aavikoitumisesta. Become Oceania on kuvailtu ”musiikinhistorian ihanimmaksi maailmanlopuksi”: visioksi siitä, miten meri, josta elämä nousi, lopulta peittää ihmiskunnan. 

Become-teokset edustavat minimalismia, onhan niissä kyse toistosta, tapahtumien vähyydestä ja tyhjästä tilasta. John Luther Adamsin minimalismi eroaa kuitenkin ratkaisevasti tyypillisestä amerikkalaisesta minimalismista, johon liittyy mekaaninen, jopa sähköiseltä kuulostava pulssi. Hänen tekstuurinsa ovat virtaavia ja orgaanisia, hitaassa, vääjäämättömässä liikkeessä. Become River ja Become Ocean muodostuvat vedestä, Become Desert taas säveltäjän mukaan valosta. Viime vuosina Adams on jatkanut orgaanista minimalismiaan ammentaen etenkin maasta ja ilmasta, kuten teoksessa Arctic Dreams (2020).

John Luther Adams: Earth and the Great Weather, A Sonic Geography of the Arctic (1993). 21th Century Consort, joht. Christopher Kendall, konserttiesitys 2022.

John Luther Adams: Canticles Of The Holy Wind (Cantaloupe Music 2017).

John Luther Adamsin musiikissa maapallo kohoaa eteemme kaikessa pyhyydessään. Tämän aistii yli tunnin pituisessa, vuonna 2013 sävelletyssä teoksessa Canticles of the Holy Wind (Pyhän tuulen laulut) neljälle kuorolle ja lyömäsoittimille. Se on kuin jättikokoinen lasimaalaus, joka muodostuu kolmen tyyppisistä ikkunoista: siinä on neljä äänimaalausta taivaankannesta, neljä melodista muotokuvaa erilaisista tuulista sekä kuusi osaa linnunlaulusta.

Yhteys lintuihin, luonnon omiin muusikoihin, tekee John Luther Adamsista ranskalaissäveltäjä Olivier Messiaenin sukulaissielun. Messiaenin musiikissa kohtaavat katolinen mystiikka, ornitologisella tarkkuudella kirjoitetut lintujen laulut ja huikaisevat värimaisemat. Canticles of the Holy Wind on tundralle ja autiomaahan sijoitettu jättikokoinen liturgia, sarja hengellisiä rituaaleja karussa maisemassa. Ihmisen sijaan sitä asuttavat linnut, kuten erakkorastas ja kanjonipeukaloinen, joita laulajat matkivat.

Taivaankannen ilmiöitä kuvaavat osat Adams irrotti erikseen teokseksi Canticles of the Sky, josta on olemassa versiot sekä jousikvartetille että maagisesti ihmismäiseltä kuulostavalle selloyhtyeelle. Tuulia, taivasta ja ilmaa Adams on kuvannut useissa teoksissa, hiljattain muun muassa elektroakustisessa teoksessa Houses of the Wind (2021). Kaikki Adamsin maisemat jatkuvat kaukaisuuteen ja kiinnittyvät toisiinsa saman ilmakehän alla. 

John Luther Adams: Three High Places (versio kontrabassolle): The Wind at Maclaren Summit. Robert Black, kontrabasso. Ote levytyksestä 2023.

Ihmisäänten ja soittimien yhdistäminen tasaveroiseksi ensembleksi on ollut John Luther Adamsille tyypillistä kautta uran. Become Desert, jossa orkesterikokoonpanoon kuuluu myös kuoro, on tästä äärimmäinen synteesi. Kuoro hiipii sisään yllättäen, ja jos kuulija ei osaa odottaa sitä, ihmisäänet kuulostavat ensin kangastuksilta aavikolla. Ylipäätään aistit muuttuvat häikäisevässä valossa. Eläytyminen ympäristöön, jossa ihmiselimistön on mahdoton selviytyä ilman apukeinoja, virittää kehon ja mielen poikkeukselliseen tilaan.

Become Riverissä ääninorot kiemurtelevat lietteessä ja kerääntyvät yhteen etsiytyen kohti merta. Become Oceanissa nämä linjat kasaantuvat mainingeiksi, jotka välillä vaipuvat kohotakseen sitten taas uuteen voimanpurkaukseen. Become Desertissä veden liike on korvautunut sokaisevalla valolla, joka väreilee ja tanssii kuulijan ympärillä.

Tämä koreografia ei kuitenkaan noudata ihmiskeskeistä draaman rakennetta. Adams luo vaikutelman ihmisen tuolla puolen toimivasta luonnosta jännittävällä keinolla, joka toistuu kaikissa Become-teoksissa: orkesteri on jaettu osiin, jotka soittavat eri tempoissa. Näin syntyy sattumanvaraisen mutta tarkoituksenmukaisen, omaa elämäänsä elävän liikkeen tuntu.

John Luther Adams: Become Desert, Seattlen sinfoniaorkesterin traileri.

Become Riverissä soittajat muodostavat kolmeen osaan jaettuja puroja, jotka etenevät korkeimmista soittimista mataliin. Become Oceanissa ryhmiä on niin ikään kolme, mutta ne ovat paljon suurempia, ja kullakin on oma sointiluonteensa. Trilogian viimeisessä osassa ryhmiä on peräti viisi, ja niiden vuorottelu luo värjyviä efektejä ja valtavia etäisyyksiä.

Ryhmien sijoittuminen tilassa on yhtä tärkeää kuin niiden sointi. Become Riverissä orkesteri istuu lavalla käänteisessä järjestyksessä kuin yleensä: viulut ovat taaimpana ja vasket ja lyömäsoittimet edessä. Become Oceanissa ryhmät on sijoitettu ympäri konserttisalia niin kauas toisistaan kuin mahdollista. Become Desertissä säveltäjä on harkinnut soittimien paikat vieläkin tarkemmin. Ei ainoastaan ääni, vaan myös sen suunta, tilavuus ja matka ilmatilassa muodostuvat oleelliseksi osaksi partituuria.

Näin Adamsin musiikki kytkeytyy varhaisbarokin niin kutsuttuun monikuoromusiikkiin. Siinä laulu- ja soitinryhmät oli sijoitettu ympäri suurta kirkkotilaa, ja pitkän jälkikaiun ansiosta äänet sekoittuivat hypnoottisesti kuulijoiden ympärillä. Adamsin musiikissa katedraalina toimivat kalliot ja vaahtoreunaiset aallot, ja hiljaiset ylistyslaulut ja kiitosrukoukset on suunnattu maapallolle. Vuonna 2021 Adams sävelsikin Vespers of the Blessed Earth -teoksen esikuvanaan Monteverdin Maria-vesper (1610).

John Luther Adamsin musiikilla on voima tuoda kuulija välittömään yhteyteen meille yhä etäisemmiksi käyneiden luonnonvoimien kanssa. Musiikki voi muuttaa kuulijan suhdetta itseen, olemassaoloon ja maailmaan, mutta vain jos sen meditatiiviselle tilalle antautuu.

Auli Särkiö-Pitkänen | aesarkio.wordpress.com

John Luther Adams | kotisivu
John Luther Adams | Bandcamp

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Anna Clynen mielikuvitusmusiikki pohtii muistia • Mythologies [2020]
Arvo Pärt – rauhan säveltäjä • Arvo Pärt: Live [2017]
Cecilia Damström antaa soivan muodon aikamme kysymyksille • Unrecorded [2023]
Clara Iannotta – hälyn kuvanveistäjä • Moult [2021]
Eriikka Maalismaa & Emil Holmström – periodisoitinduo ruotii mättöromantiikkaa • Violin Sonatas, Beach, Strauss [2021]
George Benjamin ja Martin Crimp ovat nykyoopperan täydellinen työpari • Into The Little Hill [2008]Written On Skin [2013]Lessons In Love And Violence [2019]
Helvi Leiviskä – ohittamaton suomalaissinfonikko • Orchestral Works Vol. 1 [BIS 2023]Piano Concerto Op. 7 & Symphony No. 1 [Hänssler Classic 2023]
J. S. BachJohannes-Passio – räiskyvän dramaattinen kärsimyskertomus
John Eliot Gardiner laittaa klassikot tanssimaan • Monteverdi: Vespro della beata vergine [Archiv / DG 1990]

Kaija Saariaho 70 vuotta – oma kieli pysyy mutta ei jähmety • Works For Cello [2022]
Kajsa Dahlbäck löysi barokin luostareista naisen äänen • Earthly Angels [2018]La rêveuse [2021]
Kalevi Ahon musiikki on kuin luontoon astumista • Sinfonia 8 & Pergamon [1994]Concertos For Recorder And Tenor Saxophone & Sonata Concertante For Accordion And Strings [2023]
Lotta Wennäkoski – orkesteritaituri kansainvälisessä nosteessa • Flounce, Sigla, Sedecim [2023]
Minna Leinonen lähestyy vaikeita aiheita älyllä ja aisteilla • 12 Premieres [2023]Finnish Accordion Concertos [2024]
Outi Tarkiainen – luonnon- ja elämänvoimien säveltäjä • The Earth, Spring’s Daughter | Saivo [2020]
Patricia Kopatchinskaja – viulisti, joka ei ole viulisti
Profeti della Quinta madrigaalien salaisuuksia kaivamassa • Amor, fortuna et morte [2019]
Sebastian Fagerlund saa orkesterin myllertämään myyttisesti • Stonework, Drifts, Transit [2018]Water Atlas, Nomade [2021]
Sebastian Hilli sekä harhauttaa että tanssittaa • Confluence / Divergence [2020]

💿
John Luther Adams
Finna.fi

Songbirdsongs • LP | Opus One 1982 • CD Songbirdsongs | Mode 2012
A Northern Suite / Night Peace | Opus One 1983
Forest Without Leaves | Owl Recording 1987
The Far Country | New Albion 1993
Earth And The Great Weather – A Sonic Geography Of The Arctic | New World Records 1997
Clouds Of Forgetting Clouds Of Unknowing | New World Records 1997
The Light That Fills The World | Cold Blue Music 2002
In The White Silence | New World Records 2003
Strange And Sacred Noise | Mode 2005
The Mathematics Of Resonant Bodies | Cantaloupe Music 2006
Red Arc / Blue Veil | Cold Blue Music 2007
For Lou Harrison | New World Records 2007
The Place We Began | Cold Blue Music 2009
Four Thousand Holes | Cold Blue Music 2011
Songbirdsongs | Mode 2012
Inuksuit | Cantaloupe Music 2013
Become Ocean | Cantaloupe Music 2014
Ilimaq | Cantaloupe Music 2015
The Wind In High Places | Cold Blue Music 2015
Canticles of the Holy Wind | Cantaloupe Music 2017
Everything That Rises | Cold Blue Music 2018
Become Desert | Cantaloupe Music 2019
Become River | Cantaloupe Music 2020
The Become Trilogy • 3CD | Cantaloupe Music 2020
Lines Made By Walking | Cold Blue Music 2020
Arctic Dreams | Cold Blue Music 2021
Sila – The Breath of the World | Cantaloupe Music 2022
Darkness And Scattered Light | Cold Blue Music 2023
Waves and Particles | Cold Blue Music 2024
An Atlas of Deep Time | Cantaloupe 2024

📚
Lue lisää John Luther AdamsistaRead more about John Luther Adams
Finna.fi

Silences So Deep – Music, Solitude, Alaska John Luther Adams, 194 pages | Farrar, Straus and Giroux 2020

The Become Trilogy • 2020
Spotify

Canticles Of The Holy Wind • 2017
Spotify

Waves and Particles • 2024
Spotify

Canticles Of The Holy Wind • 2017

John Luther Adams: Canticles Of The Holy Wind (Cantaloupe Music 2017).

The Become Trilogy • 2020

John Luther Adams: The Become Trilogy • 3CD (Cantaloupe Music 2020).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *