J. S. Bach: Johannes-passio – räiskyvän dramaattinen kärsimyskertomus

Johannes-passio • J. S. Bach

Musiikkia esille kirjastossa

J.S. Bach: Johannes-passio. Gardiner (1986).Barokinajan säveltäjä Johann Sebastian Bachin (1685–1750) Johannes-passio (BWV 245) on nykyään pääsiäisen perusteoksia. Se johdattaa hiljaisen viikon tunnelmaan ja vie keskelle Jeesuksen kärsimyskertomuksen dramaattisia tapahtumia. Teos on kuitenkin pitkään ollut monumentaalisen Matteus-passion varjossa. Matteus-passion musikaalinen runsaus ja valtava tunnevoima ovat omaa luokkaansa, mutta lyhyempi ja räiskyvämpi Johannes-passio on toisella tapaa vavahduttava.

Johannes-passio noudattelee Johanneksen evankeliumin henkeä siinä, että se korostaa pääsiäisen tapahtumien hengellistä ulottuvuutta. Jeesus esitetään siinä tulevan kohtalonsa jo etukäteen tietävänä Kristus-hahmona, joka kulkee määrätietoisesti ristiä kohti. Teos keskittyy toimintaan ja tapahtumiin, ja se onkin luonteeltaan väkevän dramaattinen. Kansanjoukkojen dynamiikka ja roomalaisten politikointi on osa teoksen voimaa ja avaa teokseen jopa yhteiskunnallisia tasoja.

Ensiesitys 1724

Johannes-passion ensiesitys oli vuoden 1724 pitkänäperjantaina, jolloin Bach toimi ensimmäistä vuottaan Leipzigin Tuomaskoulun kanttorina ja musiikinjohtajana. Hänen vastuullaan oli säveltää jokaista kirkkopyhää varten kirkkokantaatti ja pitkäksiperjantaiksi laajempi Jeesuksen kärsimyskertomukseen pohjautuva passio. Hän sävelsi ensimmäisen virkavuotensa aikana passion lisäksi huikeat 60 kirkkokantaattia.

Johannes-passio oli Bachin ensimmäinen suurimuotoinen vokaaliteos, jonka oopperamaiset piirteet aiheuttivat oman aikansa kirkkokansassa vastustusta ja hämmennystä. Teos oli jaettu kahteen osaan, sillä teoksen osien välissä oli tarkoitus järjestää pitkäperjantain jumalanpalvelus. Teoksen tapahtumat oli jaettu karkeasti neljään kohtaukseen: Kristuksen vangitsemiseen, oikeudenkäyntiin, ristiinnaulitsemiseen ja kuolemaan.

Lopullista säveltäjän hyväksymää versiota Johannes-passiosta ei ole olemassa, sillä Bach muokkasi ja korjaili sitä vuosien saatossa useaan otteeseen. Tämä kertoo teoksen olleen hänelle erityisen rakas, mutta se kertoo myös siitä kuinka hän pyrki miellyttämään työnantajaansa. Kirkonmiesten mielestä vuoden 1724 version lopetus oli liian valoisa ja positiivinen, eikä se sopinut pitkäperjantain synkkään tunnelmaan.

Elämänsä loppupuolella Bach laati sävellyksestä uuden tulkinnan, jossa hän palasi pitkälti teoksen ensimmäiseen versioon. Hän johti sen tiettävästi viimeisessä esiintymisessään kapellimestarina huhtikuussa 1749. Teoksen eri ilmentymien runsaus antaa nykypäivän kapellimestareille hedelmällisen lähtökodan rakentaa oman tulkintansa passiosta.

John Eliot Gardiner

Englantilainen kapellimestari John Eliot Gardiner (s. 1943) tunnetaan erityisesti barokin aikakauden ja vanhan musiikin asiantuntijana. Johann Sebastian Bach on hänelle aivan erityinen säveltäjä. Tästä on hyvänä osoituksena Bachin kuoleman 250-juhlavuoteen (1999–2000) osunut Bach-kantaattien pyhiinvaellus, jonka aikana Gardiner ja hänen johtamansa Monteverdi-kuoro tekivät 93 konsertin kiertueen ympäri Eurooppaan.

Konserteissa esitettiin kaikki Bachin säilyneet 198 kantaattia, ja vieläpä niin että kantaatit esitettiin oikeaoppisesti niille tarkoitettuina pyhäpäivinä. Myöhemmin vuonna 2003 Gardiner, Monteverdi-kuoro ja Englannin barokkisolistit esittivät ja tallensivat levylle Johannes-passion Saksan Königslutterissa. Mukana oli nimekkäitä laulajia kuten tenori Mark Padmore ja altto Bernarda Fink. Levytykseen saatiin tallennettua aidon livetallenteen rouhea ja elämänmakuinen tunnelma, ja se on linjassa sitä edeltävälle kantaatti-sarjalle. Gardiner on kirjoittanut, että hänelle Johannes-passio aukeaa parhaiten kirkkovuoden kantaattien kokonaisen sarjan osana ja huipentumana.

Kokonaislevytys ja Musiikkia taivaan holveissa

Gardiner on jatkanut Bach-projektiaan tiiviisti pitkin 2000-lukua. Kapellimestarin oma levymerkki Soli Deo Gloria julkaisi Bach-kantaattien pyhiinvaelluksen kaikki esitykset CD-muodossa. Julkaisusarjasta tuli lopulta 56 CD-levyn laajuinen kokonaisuus, ja se on saatavilla myös yhtenäisenä boksina.

Vuonna 2013 hän julkaisi loisteliaan kirjan Bachista ja Bachin musiikista: Musiikkia taivaan holveissa, Johann Sebastian Bach, muotokuva (Fuga 2015). Vuosikymmenien kokemus käytännön orkesterinjohtamisesta on antanut kirjoittajalle ainutlaatuisia näkökulmia Bachin teosten tulkintaan ja sisältöön. Hän kirjoittaa teoksessaan pitkään myös Johannes-passiosta.

John Eliot Gardiner & kääntäjä Sampsa Laurinen: Musiikkia taivaan holveissa. Johann Sebastian Bach – muotokuva (Fuga 2015).
John Eliot Gardiner & kääntäjä Sampsa Laurinen: Musiikkia taivaan holveissa. Johann Sebastian Bach – muotokuva (Fuga 2015).

Johannes-passion painostavan intensiivinen avaus on Gardinerille avain koko teokseen ja sen tulkintaan. Hän kirjoittaa: ”Kuoron sisääntulossa koettiin jotakin aivan ennenkuulumatonta ja shokeeraavaa: valitussanojan sijaan kuullaan ylistyslaulu kaikkivaltiaalle, Herra, meidän Jumalamme, kuinka suuri onkaan sinun nimesi maan päällä. Tällainen ratkaisu oli ainutkertainen ajan passiosovituksissa. Lauluäänet tulevat sisään kuin kolmena vasaraniskuna: Herr!…Herr!…Herr! Kristus kuvataan majesteetillisena ikään kuin valtavassa bysanttilaisessa mosaiikissa, mutta hänen katseensa suuntautuu alas paatuneeseen ja levottomasti vellovan ihmiskunnan puoleen. Bach on löytänyt ilmaisun Johanneksen evankeliumissa toistuville dualistisille ideoille: valon ja pimeyden, hyvän ja pahan, hengen ja ruumiin, oikean ja väärän jyrkälle vastakkainasettelulle.”

Gardiner on levyttänyt Johannes-passion ensimmäisen kerran vuonna 1986 Monteverdi-kuoron ja Englannin barokkisolistien kanssa. Tasapainoinen levytys muistetaan edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista teoksen levytyksistä. Gardiner esittää teoksen seuraavan kerran pitkänäperjantaina 2.4.2021 Oxfordin Sheldonian Theatressa. Deutsche Grammophon lähettää esityksen suorana maksullisena stream-lähetyksenä. Gardiner näkee, että Johannes-passio puhuttelee nykypäivän ihmisiä erityisesti nyt pandemian aikana.

Masaaki Suzuki

Japanilainen Masaaki Suzuki (s. 1954) on toinen kapellimestari, joka on jo 30 vuoden ajan syventynyt hartaan intensiivisesti Bachin musiikilliseen maailmaan. Suzuki ja Japanin Bach-kollegiumi ovat levyttäneet ruotsalaiselle BIS-levymerkille Bachin kantaattien kokonaislevytysten sarjaa jo vuosikymmeniä. Sarja tuli jokunen vuosi sitten valmiiksi, ja sen jälkeen Suzuki on keskittynyt erityisesti Bachin urkuteoksiin. Johannes-passion he levyttivät ensimmäisen kerran jo vuonna 1999, mutta keväällä 2020 oli uuden levytyksen aika Saksan Kölnissä.

J.S. Bach: Matteus-passio. Bach Collegium Japan, Masaaki Suzuki (BIS 2020).
J.S. Bach: Johannes-passio. Bach Collegium Japan, Masaaki Suzuki (BIS 2020).

Bach-kollegiumi vietti viime vuonna 30-vuotisjuhlaa, jonka kunniaksi orkesteri lähti laajalle Euroopan kiertueelle. 11 konsertin kiertue jouduttiin kuitenkin keskeyttämään alkuunsa koronapandemian vuoksi. Saksan Kölniin päätynyt neuvoton kapellimestari ja orkesteri saivat kuitenkin houkuttelevan tarjouksen paikalliselta konserttijärjestäjältä. He voisivat esittää Bachin Johannes-passion suorana striiminä ilman yleisöä.

Suzuki tarttui tarjoukseen ja he päättivät spontaanisti aloittaa myös sävellyksen levytykset samaisessa Kölner Philharmonie -salissa. Poliisi tuli kuitenkin sulkemaan konserttisalia levytyksen ollessa vielä kesken. Yksi poliiseista oli kuitenkin nähnyt Johannes-passion striimilähetyksen ja antoi Suzukin porukalle tunnin armonaikaa. Vaikuttava korona-ajan tulkinta ilmestyi BIS:in julkaisemana syyskuussa 2020.

Johannes-passion esitys tyhjälle konserttisalille löytyy Japanin Bach-kollegiumin YouTube-kanavalta kokonaisuudessaan.

Jukka Uotila

Soli Deo Gloria | SDG History

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Anna Clynen mielikuvitusmusiikki pohtii muistia • Mythologies [2020]
Clara Iannotta – hälyn kuvanveistäjä
Eriikka Maalismaa & Emil Holmström: Violin Sonatas • Beach • Strauss – periodisoitinduo ruotii mättöromantiikkaa
John Eliot Gardiner laittaa klassikot tanssimaan
Kaija Saariaho 70 vuotta – oma kieli pysyy mutta ei jähmety

Kajsa Dahlbäck löysi barokin luostareista naisen äänen
Lotta Wennäkoski – orkesteritaituri kansainvälisessä nosteessa
Minna Leinonen lähestyy vaikeita aiheita älyllä ja aisteilla
Outi Tarkiainen – luonnon- ja elämänvoimien säveltäjä
Patricia Kopatchinskaja – viulisti, joka ei ole viulisti
Sebastian Fagerlund saa orkesterin myllertämään myyttisesti
Sebastian Hilli sekä harhauttaa että tanssittaa

J.S. Bach: Johannes-passion kokonaislevytyksiä
Finna.fi

John Eliot Gardiner, The Monteverdi Choir, The English Baroque Soloists
St. John Passion, BWV245 • 2CD • 2LP | Archiv/Polydor 1986

Masaaki Suzuki, Bach Collegium Japan
St. John Passion, BWV245 • 2CD | BIS 2020

Jos Van Veldhoven, The Netherlands Bach Society
St. John Passion, BWV245 • 2CD | Channel Classics Records 2004

Kuuntele Johannes-passio 2.4. | Yle Radio 1
Yle Areena Audio

Masaaki Suzukin ja Bach Collegium Japanin taltiointi Johannes-passiosta kuullaan perjantaina 2. huhtikuuta. Lähetys alkaa klo 19. Konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo. Ohjelma on kuunneltavissa 30 päivän ajan.

Johannes-passio 6.3.2020 Katowice
Bach Collegium Japan
Masaaki Suzuki – kapellimestari
Hana Blaziková – sopraano
Damien Guillon – kontratenori
James Gilchrist – tenori (Evankelista)
Zachary Wilder – tenori
Christian Immler – basso (Jeesus)

Kuuntele Johannes-passio
Naxos Music Library

Johannes-passio on kuunneltavissa myös maksuttoman striimipalvelun Naxos Music Libraryn kautta. Pääset taidemusiikkipalveluun sisään kirjastokortilla. Vinkiksi: kokeile hakuruutuun sävellyksen teosnumeroa BWV 245.

Naxos Music Libraryn näkymä J.S. Bachin Johannes-passion (Gardiner) striimiin.
Naxos Music Libraryn näkymä J.S. Bachin Johannes-passion (Gardiner) striimiin.

Lue lisää J.S. Bachista
Finna.fi

Musiikkia taivaan holveissa • Johann Sebastian Bach – muotokuva John Eliot Gardiner & kääntäjä Sampsa Laurinen, 647 sivua | Fuga 2015

Read more about J.S. Bach
Finna.fi

Bach • Music In The Castle Of Heaven John Eliot Gardiner, 628 pages | Penguin Books/Alfred A. Knopf/Allen Lane 2013

Bachia radio-ohjelmassa Narrin aamulaulu
Yle Areena

J.S. Bach ja Gardinerin ansiokas kirja Musiikkia taivaan holveissa ovat aiheena Ylen radio-ohjelmassa Narrin aamulaulu. Neliosaisessa sarjassa Bachista keskustelevat sellisti Jukka Rautasalo ja toimittaja Outi Paananen. Lähetysten jälkeen ohjelmat ovat kuunneltavissa vuoden ajan.

Bachin musiikkia taivaan holveissa
Kuuntele jaksot Yle Areenassa

1/4 • kuunneltavissa 26.3.2022 asti
2/4 • kuunneltavissa 2.4.2022 asti
3/4 • kuunneltavissa 9.4.2022 asti
4/4
• kuunneltavissa 16.4.2022 asti

J.S. Bach: St. John Passion
John Eliot Gardiner • The Monteverdi Choir • English Baroque Soloists
Spotify

J.S. Bach: Johannes-passio. John Eliot Gardiner (Archiv Polydor 1986).
J.S. Bach: Johannes-passio John Eliot Gardiner • Archiv Polydor 1986
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *