Måneskin – kun kisat on kisailtu

Rush! | Epic/Sony Music Entertainment Italy 2023

Måneskin • Vuodet 2016–2023
Musiikkia esille kirjastossa

Måneskin: RUSH! (Epic/Sony Music Entertainment Italy 2023).Kun italialainen Måneskin voitti Euroviisut vuonna 2021, muun Euroopan silmissä se näytti tulleen tyhjästä. Kotimaassaan bändi oli kuitenkin jo läpimurtonsa tehnyt ja myynyt miljoona levyä jo ennen kuin alkoi kunnolla satsata kansainvälistymiseen. Euroviisut oli sille looginen askel, sillä tie Italian tähtikartalle oli kulkenut kilpailujen kautta kuin urheilijalla ikään. 

Måneskinin näytön paikka Pulse-kisassa vuonna 2016

Måneskin: Chosen EP (Sony Music/RCA 2018).Måneskin keksi itselleen nimen ja ryhtyi kirjoittamaan omia biisejä päätettyään osallistua uusille bändeille suunnattuun Pulse-kilpailuun vuonna 2016.  Kun yhtye voitti kisan, se ryhtyi treenaamaan entistä määrätietoisemmin. Sitten bändi osallistui suurempaan kilpailuun, The X Factor Italiaan, ja sijoittui komeasti toiseksi. X Factorissa kuultiin Måneskinin ensimmäinen oma, levytetty biisi ’Chosen’, joka ilmestyi samannimisellä EP:llä joulukuussa 2017. 

Måneskin The X Factor Italian koe-esiintymisessä

Måneskin: Il ballo della vita (Sony Music/RCA 2018).Vuonna 2018 Måneskin jatkoi kotimaansa pehmittämistä: Debyyttialbumi Il ballo della vitan kahdestatoista biisistä seitsemän oli laulettu italiaksi. Alku oli lupaava. Lokakuussa 2018 julkaistu levy meni Italiassa listaykköseksi, ja kiertueella, jolla bändi esiintyi Italian lisäksi muutamassa muussakin Euroopan maassa, on sanottu olleen yli 70 loppuunmyytyä keikkaa. 

Ensimmäinen italiankielinen single Morirò da Re

Måneskin: Teatro d'Ira: Vol. I (Sony Music/RCA 2021).Kuten englanninkielisistä biiseistä ja ulkomaankeikoista saattoi päätellä, Måneskin ei halunnut tyytyä pelkkään kotimaanmenestykseen. Kansallisen mestaruuden jälkeen tähtäimeen otettiin popin arvokisat, Euroviisut. Yhtye voitti viisukarsinnan San Remon musiikkifestivaalilla toisen albuminsa biisillä ’Zitti e buoni’. Teatro d’ira: Vol. I -pitkäsoitto julkaistiin fiksusti vielä samassa kuussa. Albumilla oli mittaa vain kahdeksan kappaleen ja puolen tunnin verran, mikä on pari kolme biisiä tavallista vähemmän. Kenties levy haluttiin markkinoille mahdollisimman nopeasti voiton jälkeen. 

Måneskinin Euroviisufinaali 2021

Kilpailujen kautta nouseminen oli edelleen toimiva strategia: toukokuussa 2021 ’Zitti e buonista’ tuli ensimmäinen Euroviisut voittanut rockbiisi sitten Lordin ’Hard Rock Hallelujahin’ (2006). Måneskinille se merkitsi kansainvälistä läpimurtoa. Voittoviisu ja englanninkieliset ’I Wanna Be Your Slave’ ja ’Beggin’ nousivat listoille eri puolilla maailmaa.  

Måneskin: Mammamia

Vaikka Teatro d’ira: Vol. I oli melkoinen menestys monissa maissa, Måneskin on puhunut kolmannesta albumistaan Rush!:ista kansainvälisenä debyyttinään. Se kuuluu ensimmäiseksi laulukielessä. Edellisen albumin kahdeksasta biisistä kuusi oli italiankielisiä, mutta Rush!:in seitsemästätoista kappaleesta neljätoista on laulettu englanniksi. Tupla-albumin mittainen levy on vaikuttava suoritus yhtyeeltä, jolle Euroviisujen jälkeinen aika kiertueineen kaikkiaan on taatusti ollut aikamoista haipakkaa. 

Gossipilla vierailee Tom Morello

Måneskin on kertonut vaikuttuneensa biisejä tehdessään Radioheadista, mutta Rush!:ia kuunnellessaan brittiläisen taiderockyhtyeen läsnäoloa on mahdotonta aistia. Måneskinin selkeimmät vaikutteet tulevat 2000-luvun kitarabändeiltä, kuten Franz Ferdinandilta, The Killersiltä ja The White Stripesiltä. Se soitti Franz Ferdinandin ’Take Me Outia’ ja The Killersin ’Somebody Told Me’:tä jo The X Factorissa. Nuo vuonna 2004 julkaistut pumppaavat rokkisinkut edustanevat vuosituhannen vaihteessa syntyneille italialaisille klassikkorockia.

Måneskin: The Loneliest. Ohjaaja: Tommaso Ottomano

Jos kahdeksan biisin Teatro d’ira: Vol. I tuntui kummallisen lyhyeltä, vaikuttaa Rush! oudon pitkältä. Seitsemäntoista biisin mitassa se on varsin yksi-ilmeinen kokonaisuus, mitä se ei välttämättä kymmenen tai kahdentoista harkiten valitun laulun pakettina olisi. Bändiä ei silti voi syyttää kaiken käsillä olevan kritiikittömästä julkaisemisesta: levylle oli kuulemma tarjolla viitisenkymmentä kappaletta.

Måneskin on tehnyt Rush!:in ruotsalaisten tuottajien kanssa, mikä on toisinaan ollut hyvä ratkaisu kansainvälistä suosiota ajatellen. Biisejä tekemässä ja äänityksiä valvomassa ovat olleet takavuosien platinasormi Max Martin ja hänen johtamansa tuotantotiimi MXM and Wolf Cousins. Vahvoista taustavoimista huolimatta Måneskinin soundia ei ole pantu sen kummemmin uusiksi. Ammattihittinikkareiden puraisun havaitsee lähinnä joissakin tarkoitushakuisissa laulumelodioissa, kuten levyn avaavassa ’Own My Mindissa’. Pääpiirteissään Rush! kuulostaa nelihenkisen rockbändin julkaisulta, eikä yhtyeen englanninkielistäkin musiikkia leimaavaa italialaismaisuutta ole yritetty häivyttää. 

Måneskin: Gasoline

Rush! herättää sekavia tunteita – on kuin se yrittäisi miellyttää yhtä aikaa indierockfaneja ja viisuja vahtaavia taviksia. ’Timezone’ tuo mieleen Aerosmithin ysäriballadit ja ’The Loneliest’ on pompöösinä hardrockina vaikeasti sulavaa musiikkia, joten levyn englanninkielisistä hitureista tyylikkäin on ’If Not For You’. Sekopäinen ’Bla Bla Bla’ saattaa sisältää jäämiä huumorista, ja synkeä ’Gasoline’ on vakuuttava biisi, jonka kohdalla levy tuntuu lähtevän käyntiin. ’Don’t Wanna Sleep’ ja postpunkkaava ’Kool Kids’ pitävät tasoa yllä. Tarttuvassa ’Gossipissa’ kuullaan Rage Against the Machine -sissi Tom Morellon hammasporamainen kitarasoolo. Måneskin on ehdottomasti parhaimmillaan silloin, kun sen biisit eivät kuulosta lainkaan Max Martinin tekemiltä. 

Måneskin: Supermodel. Ohjaajat: Bedroom

Rush! ei ole pettymys, mutta ei mestariteoskaan. Se on riittävän vahva julkaisu viemään bändiä eteenpäin, mutta rocklevyksi turhan kosiskeleva ja tyrkky. Nyt, kun kilpailut on kilpailtu, sopii toivoa, että Måneskinin tulevaisuus on muutakin kuin viisuvoiton muistelua nostalgiahaastatteluissa. Itse asiassa siihen voi jopa uskoa, jos vain bändi uskaltaa jatkossa tehdä biisinsä itse. 

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Måneskin | Facebook
Måneskin | Instagram
Måneskin | Twitter

Måneskin
Damiano David – laulu
Victoria De Angelis – bassokitara
Thomas Raggi – kitara
Ethan Torchio – rummut

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Brett Anderson: Wilderness – hauras rocktähti riisuutuu paljaaksi
David Bowie: hours… – enemmän voimaa rauhallisuudesta
Florence + The Machine: Dance Fever – valintojen hinta
Johnny Marr: Call The Comet – kitarasankari kotoisissa puitteissa
Lordi – kummitusjunalla vuoristoradalle
Manic Street Preachers: Gold Against The Soul – sielukasta indierockia
Marianne Faithfull: Broken English – uuden ajanlaskun alku

Marion: This World And Body – täyteen ladattu debyytti
New Order: Movement – vaiston varassa eteenpäin
Radiohead: A Moon Shaped Pool – takaisin epätodellisuuteen
Simple Minds: Street Fighting Years – voimaa ja suurta tunnetta
Suede: Autofiction – pois menneisyyden varjoista
The 69 Eyesin pimeä tie
The National: High Violet – kaunis ja yksinäinen
The Smiths: The Smiths [1984] – viattomuuden lopun lauluja

Måneskin
Finna.fi

Chosen | RCA/Sony 2017
Il ballo della vita | RCA/Sony 2018
Teatro d’Ira – Vol. 1 | RCA/Sony 2021
RUSH! | Epic/Sony 2023

Nuottialbumit
Måneskin
Finna.fi

This Is Måneskin – 20 testi e accordi, 42 sivua | Hal Leonard Europe 2021
This Is Måneskin – 11 Songs, Melody, Lyrics, Chords, 50 sivua | Hal Leonard Europe BV (Italy) 2022

RUSH!
Spotify

Måneskin: RUSH! (Epic/Sony Music Entertainment Italy 2023).
Måneskin: RUSH! • Epic/Sony Music Entertainment Italy 2023
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *