Little Steven: Voice Of America – ihmistenvälisestä yhteydestä

Voice Of America | EMI America/Capitol 1984

Musiikkia esille kirjastossa

Little Steven: Voice Of America (1984).Little Steven Van Zandtin (s. 1950) toinen sooloalbumi julkaistiin Bruce Springsteenin ison levyn varjossa. Voice Of America ilmestyi kesäkuussa 1984 vain kaksi viikkoa Born In The U.S.A.-albumin jälkeen. Van Zandt oli eronnut Springsteenin The E Street Bandista aiemmin samana vuonna.

Little Stevenin viisi ensimmäistä soololevyä olivat poliittisia teemalevyjä, jotka tarkastelivat yhteiskuntaa eri näkökulmista. Men Without Womenilla (1982) keskiössä oli yksilö, Voice Of Americalla suku ja perhe, Freedom – No Compromisella (1987) valtio, Revolutionilla (1989) talous ja Born Again Savagella (1999) uskonto.

Out Of The Darkness.

Little Stevenin levyillä ei ollut Springsteenin ’Dancing In The Darkin’ kaltaisia sykähdyttäviä lemmenlauluja vaan poliittisia biisejä. Hän ei tarjonnut kuulijoille pakopaikkaa vaan kriittisiä näkökulmia karuun todellisuuteen.

Siinä missä Men Without Womenilla soi torvisovituksilla koristeltu rhythm & blues, Voice Of America oli rocklevy, jonka nimikappale herätteli kansalaisia huomaamaan, millaista vahinkoa reaganilainen ulkopolitiikka teki amerikkalaisille perheille sen sijaan, että hallinto olisi korjannut maan sisäisiä ongelmia.

Somebody’s country, somebody’s war,
nobody knows just what they’re fighting for
Somebody’s baby dressed in black,
there’s a war at home but he ain’t never coming back
,

Van Zandt lauloi ’Justicessa’.

”Jotkin kantani eivät ole muuttuneet, kuten vaatimus siitä, että hoitaisimme maansisäiset sotamme ensin ja alkaisimme kohdella mustia sekä latino- ja alkuperäisväestöön kuuluvia vähemmistöjä oikeudenmukaisesti”, hän sanoo elämäkerrassaan.

Checkpoint Charlie.

Toisin kuin monet muut amerikkalaiset, Van Zandt oli nähnyt maailmaa. Voice Of American temaattisessa ytimessä oli lempeä ’Checkpoint Charlie’, joka lainasi nimensä Berliinin muuriin puhkaistulta rajanylityspaikalta. Idän ja lännen väliin oli poliittisella päätöksellä pystytetty seinä jakamaan maailma kahtia.

’Los Desaparecidos (The Disappeared Ones)’ kertoi siitä, miten Latinalaisen Amerikan diktatuureissa ihminen saattoi kadota, mikäli ilmaisi väärän mielipiteen esimerkiksi omista työoloistaan. Amerikkaan tämä liittyi siten, että Yhdysvallat tuki noiden maiden tyranneja.

”’Los Desaparecidos’ on paitsi yksi lempibiiseistäni myös yksi suosikkiäänityksistäni. [Bob] Clearmountain teki todella hyvää työtä miksauksessa”, Van Zandt kertoo kirjassaan.

Los Desaparecidos (The Disappeared Ones).

Van Zandtin musiikki ei ollut pelkästään kriittistä. Hän itse pitää tuotantonsa kantavana ajatuksena sitä, että kaikkien ihmisten välillä on yhteys. Voice Of Americalla tämä nousee esiin varsinkin Puolan solidaarisuusliikkeestä inspiroituneessa reggaebiisissä ’Solidarity’ sekä kohottavassa ’Out Of The Darknessissa’. Sooloartistina hän ei nostanut epäkohtia esiin voidakseen valittaa niistä vaan sysätäkseen käyntiin positiivista kehitystä.

Vaikeiden asioiden käsittely oli joskus hankalaa. Kirjassaan Van Zandt kertoo tuijottaneensa reggaekappaleen ’I Am A Patriot (And The River Opens For The Righteous)’ nimeä kokonaisen vuoden ennen kuin teki biisin: ”Tiesin, että aikoisin tulevilla töilläni kritisoida valtiovaltaa melko ankarasti, mutta halusin tehdä selväksi, että ajatukseni kumpuaisivat lojaaliudesta maan perustajien ihanteisiin ja uskomukseen siitä, että Yhdysvaltojen kehitys on edelleen kesken.”

I Am A Patriot – Live 1984

Voice Of America menestyi Little Stevenin soololevyistä parhaiten. Se kävi Yhdysvalloissa Billboardin listalla sijalla 55 ja esimerkiksi Norjassa albumilistan kuudentena. Suurensuurten hittien sijasta hän sai osakseen arvostusta. Muun muassa Jackson Browne ja Eddie Vedder ovat versioineet ’I Am A Patriot (And The River Opens For The Righteous)’ -biisin.

1990-luvulla Little Steven liittyi takaisin The E Street Bandiin ja tuli tunnetuksi myös näyttelijänä. Loistavassa The Sopranos-sarjassa Van Zandtilla oli iso rooli Silvio Dantena, New Jerseyn mafian yrmeänä consiglierena. Lilyhammer-sarjassa hän näytteli samoin ottein pohjoismaihin paennutta mafiosoa Frank ”The Fixer” Taglianoa. Van Zandt on myös tehnyt pitkään radio-ohjelmaa nimeltä Little Steven’s Underground Garage.

Little Stevenin kiinnostava omaelämäkerta Unrequited Infatuations ilmestyi vuonna 2021. Minerva julkaisi sen suomeksi nimellä Soulfire! – Minun tarinani. Käännöksenkin teksti kuulostaa päähenkilöltään, mutta alkuteoksen hassuja virheitä olisi saanut korjata. Kaikkihan me tiedämme, ettei Sami Yaffan nimi ole Sammy Jaffa ja ettei Not Fakin’ It ollut Michael Monroen ensimmäinen sooloalbumi.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Stevie Van Zandt | Facebook
Stevie Van Zandt | Instagram
Stevie Van Zandt | Twitter

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Bruce Springsteen: The Rising – ihmisen uskosta huomiseen
Guns N’ Roses: Appetite For Destruction – hard rockin kunnianpalautus
Hollywood Brats – kovan onnen kulttibändi
Iggy Pop: Lust For Life – tanssia muurin harjalla
Jan Stenfors: Vinegar Blood – kahden elämän taitteessa
Joan Jett & The Blackhearts: I Love Rock’n’Roll – kapinallisen läpimurto
Mad Juana: Skin Of My Teeth – Sami Yaffa uudella mukavuusalueella
Marianne Faithfull: Broken English – uuden ajanlaskun alku
Michael Monroe: One Man Gang – jengi soittaa sydämestä
Pearl Jam: Ten – grungen elävä klassikko
PJ Harvey: To Bring You My Love – himosta ja kaipauksesta

Richard Hell & The Voidoids: Blank Generation – kaukana kliseisyydestä
Roky Erickson And The Aliens: The Evil One – kulttisankari mielensä armosta
Sami Yaffa: The Innermost Journey To Your Outermost Mind – basisti läpäisee pasianssin
Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators: 4 – rock’n’roll-synergiaa
Smack On You – avain kulttisuosioon
Sylvain Sylvain – rockia roll-diggareille
The Dogs D’Amour: The State We’re In – koiruuksia Suomenmaalla
The Doors: The Doors – vallankumouksen lähtölaukaus
The Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced – tanssimusiikkia vapaudenjanoisille
The Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request – pahojen poikien kosminen joulu
Tom Waits: Bone Machine – läpimurto tuntemattomaan
Willie Nelson: Teatro – kuiskauksia vuosien takaa

Levyhyllyt
Little Steven
Finna.fi

1980-luku

Men Without Women  Little Steven & The Disciples Of Soul | EMI America/Capitol 1982  
Voice Of America | EMI America 1984
Sun City Artists United Against Apartheid [Little Steven & Arthur Baker ja vierailijoita] | Manhattan Records 1985
Freedom – No Compromise | EMI 1987
Revolution | RCA/BMG Music 1989

1990-luku

Born Again Savage | Renegade Nation 1999
Greatest Hits | EMI Svenska 1999

2010-luku

Soulfire | Wicked Cool Records 2017
Soulfire Live! Little Steven & The Disciples Of Soul | 2018
Summer Of Sorcery Little Steven & The Disciples Of Soul | Wicked Cool Records/UMe 2019

2020-luku

Summer Of Sorcery Live At The Beacon Theatre Little Steven & The Disciples Of Soul • 3CD | Wicked Cool Records/UMe 2021
Macca To Mecca! Live At The Cavern Club, Liverpool Little Steven & The Disciples Of Soul • CD+DVD | Wicked Cool Records/UMe 2021

Soundtrack
Little Steven And The Interstellar Jazz Renegades
Finna.fi

Lilyhammer The Score Volume 1 – Jazz Little Steven And The Interstellar Jazz Renegades | Wicked Cool Records 2019
Lilyhammer The Score Volume 2 – Folk, Rock, Rio, Bits And Pieces Little Steven And The Interstellar Jazz Renegades | Wicked Cool Records 2019

Van Zandtin elämäkertakirja Soulfire! on varattavissa kirjastoista. Teoksen ovat kääntäneet suomen kielelle Juuso Arvassalo ja Jere Saarainen. Kuva: Minerva Kustannus
Van Zandtin elämäkertakirja Soulfire! on varattavissa kirjastoista. Teoksen ovat kääntäneet suomen kielelle Juuso Arvassalo ja Jere Saarainen. Kuva: Minerva Kustannus

Lue lisää Little Stevenistä
Finna.fi

Soulfire! Minun tarinani | Stevie Van Zandt & toimittaja Ben Greenman & kääntäjät Juuso Arvassalo & Jere Saarainen, 543 sivua | Minerva Kustannus Oy 2021

Read more about Little Steven
Finna.fi

Unrequited Infatuations – Odyssey Of A Rock And Roll Consigliere (A Cautionary Tale)  Stevie Van Zandt & edited by Ben Greenman, 403 pages | White Rabbit 2021

Little Steven: Voice Of America (1984).
Little Steven: Voice Of America (1984)
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *