The Jethro Tull Christmas Album | 2003 • 2009 • 2024
Akustinen Jethro Tull • 1977–1979
Songs From The Wood • Heavy Horses • Stormwatch
Musiikkia esille kirjastossa
• Jethro Tull päätti huippukautensa folkloren lumoissa • Vuodet 1967–1979
Jethro Tull on vuonna 1967 perustettu brittiläinen yhtye, joka tunnetaan erityisesti menninkäismäisen nokkamiehensä Ian Andersonin virtuoosimaisesta huilunsoitosta, omintakeisista lavaesiintymisistä sekä bluesia, rockia, folkia luovasti fuusioivista albumeista. Hulluimmillaan Anderson on kuin neroudestaan päihtynyt leikari, joka huilu kainalossa ja akustinen kitara selässä vie meluisaan pyörremyrskyyn, jossa jokainen sävel kertoo tarinan. Tylsimmillään koko bändi vaikuttaa toisinaan eksyvän tyhjänpäiväisiin instrumentaalijaksoihin ja tarpeettoman mutkikkaisiin rakenteisiin, jotka tuntuvat enemmän itseään toistavalta pakkonokkeluudelta kuin aidolta progeseikkailulta. Jethro Tullin tuotannosta löytyy myös pehmeä puoli; monien, itseni mukaan lukien, mielestä Jethro Tull on parhaimmillaan mahdollisimman akustisena. Oma suosikkini on heidän joululevynsä, vaikka sekään ei sataprosenttisen akustinen ole.
The Jethro Tull Christmas Album sai vuonna 2024 vihdoin vinyylipainoksen. Uusi Fresh Snow At Christmas 2LP on Bruce Soordin remiksaama. Kuva: Marko Niemelä
Hey Santa! Pass us that bottle, will you?
Bändin 21. studioalbumi The Jethro Tull Christmas Album (2003) tarjoaa virkistävän vaihtoehdon paitsi yhtyeen ystäville, myös perinteiselle joulumusiikille. Kysymyksessä ei ole ainoastaan jouluaiheisten kappaleiden kokoelma, vaan matka brittiyhtyeen 70-luvun lopun folk-rock -vaiheen historiaan, täydentyen muutamalla albumille sävelletyllä kappaleella. Lopputulos ei ole vain joulualbumi, vaan läpileikkaus yhtyeen musiikillisesta kehityksestä. Albumin rento ja hyväntuulinen fiilis tuo hymyn kasvoille. Anderson itse on kertonut olevansa jouluihminen ja suhtautuvansa vuodenaikaan nostalgisesti. Kaikesta päätellen hän arvostaa myös musiikkilahjojen antamista. Esimerkiksi avausraita ’Birthday Card At Christmas’ on omistettu hänen tyttärelleen Gaelille.
Birthday Card At Christmas • joululevyltä The Jethro Tull Christmas Album
2003
The Jethro Tull Christmas Album vie kuulijan takaisin yhtyeen rakastetuimpien albumien tunnelmiin. Levy tarjoaa uusia tulkintoja kappaleista vuosilta 1969–1989, keskittyen erityisesti 1970-luvun folk-vaikutteiseen tuotantoon. Tuolloin Ian Andersonia inspiroi vahvasti englantilaisen mytologian kiehtova maailma, johon hän syventyi luettuaan kirjan Folklore, Myths and Legends of Britain. Tämä teos jätti pysyvän jäljen hänen maailmankuvaansa.
Albumille on valittu yhtyeen tuotannosta teemaan sopivia kappaleita, kuten ’Fire At Midnight’, ’Ring Out’, ’Solstice Bells’ ja ’Weathercock’. Brittiläinen folk, klassinen musiikki ja jazz kietoutuvat toisiinsa vaivattomasti Ian Andersonin taidokkaassa sovitustyössä. Kappaleiden muodot ovat lämpöisän täyteläisiä ja sopivasti alkuperäisiä kunnioittavia. Laulut on miksattu hohtavan kirkkaiksi. Syvyyttä ja värisävyjä löytyy, mutta tuotantoa on myös moitittu myös liian puunatuksi ja hiotuksi. Sanoitukset ovat Andersonille tyypillisesti nokkelia ja paikoin itseironisia: brittiläistä pilkettä ja leikittelyä piisaa, samoin kuin hänen huilusoitossaan.
Weathercock • joululevyltä The Jethro Tull Christmas Album
2003
Riemukkaan hurmaava joululevy on ajan mittaan noussut fanien keskuudessa eräänlaiseksi jouluklassikoksi. Andersonin sanoin levy on ”matka jouluun Jethro Tullin tyyliin”, ja se on ehdottomasti ansainnut kunniapaikan yhtyeen mittavassa diskografiassa. The Jethro Tull Christmas Albumia pidetiin pitkään yhtyeen viimeiseksi jäävänä studioalbumina. Monien yllätykseksi bändi teki paluun vuonna 2022. The Zealot Gene ja heti seuraavana vuonna ilmestynyt RökFlöte eivät kuitenkaan ainakaan minua erityisesti säväyttäneet. Ehkä niillekin löytyy kuuntelijoita, ja hyvä niin. Joululevystä julkaistiin vuonna 2009 kahden CD-levyn versio. Joulukuussa 2024 ilmestyi uusia, laajennettuja versioita sekä vinyylinä että CD-versiona nimellä The Jethro Tull Christmas Album – Fresh Snow At Christmas.
Andersonin hurahtaminen brittimytologiaan ja muutto maaseudulle Buckinghamshireen vaikutti vahvasti Jethro Tullin 1970-luvun loppupuolen akustisuudella maustettuun musiikkiin, joka ammensi lisäksi inspiraatiota brittiläisestä kansanmusiikista ja luonnonläheisistä teemoista. Maestrosta itsesään kuoriutui todellinen pastoraaliaatelinen knallihattuineen ja liiveineen. Songs From The Wood, Heavy Horses ja Stormwatch akustisine elementteineen eivät suinkaan syntyneet tyhjästä.
Songs From The Wood
Rakastettu klassikko
Vuoden 1977 Songs From The Wood on ehkä täydellisin esimerkki tästä tyylistä. Levy sisältää suhteellisen lyhyitä kappaleita, jotka käsittelevät englantilaisia taruja ja luonnon mystiikkaa. Albumin pisin kappale, yhdeksänminuuttinen ”Pibroch (Cap in Hand)”, erottuu progehenkisellä rakenteellaan. Albumilla soivat luutun, harpun ja muiden akustisten soittimien sävyt, jotka luovat lämpimän ja maagisen tunnelman. Akustisuus tuo musiikkiin syvyyttä ja herättää henkiin eräänlaisen näkymättömän, salaperäisen maailman. Songs From The Wood on tasapainoinen ja monipuolinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät folk, progressiivinen rytmiikka ja hienovarainen sähköinen kitara. Tämän albumin erityispiirteet tekevät siitä helposti lähestyttävän jopa sellaisille kuulijoille, jotka eivät tavallisesti välitä Jethro Tullin musiikista. Kriitikoiden ylistämä levy on kiistatta yksi yhtyeen rakastetuimmista.
Songs From The Wood • albumilta Songs From The Wood
1977
Heavy Horses
Mä maalaispoika oon
Vuoden 1978 Heavy Horses on Jethro Tullin nokkela ja kunnianhimoinen albumi, joka keskittyy temaattisesti maalaiselämään, perinteisiin ja arkisiin teemoihin – piristävä kontrasti aikakauden punkin yksinkertaisuuteen ja halvan discomusiikin imelyyteen! Mitäpä muuta saattoi odottaa Andrersonilta, joka oli nyt pikkurahoillaan hankkinut toiseksi kodikseen tuhansien hehtaarien tilan Skyen saarelta Skotlannista. Levyn musiikki ei kuitenkaan varsinaisesti maalaile laiskan pittoreskia maalaismaisemaa, vaan on sävyiltään asiallisen kelttihenkistä ja syvällistä folk rockia. Albumin kappaleet ovat täynnä syksyistä melankoliaa ja niiden rakenteet jopa yllättävän kerroksisia. Vaikka musiikki saattaa aluksi tuntua suoraviivaiselta, pinnan alta paljastuu taitavasti sovitettuja ja yksityiskohtaisia sävellyksiä. Akustiset soittimet ovat jälleen keskeisessä roolissa, mutta mukana on myös rosoisempia elementtejä, jotka tuovat musiikkiin lisää tarttumapintaa ja säröistä kontrastia. Toisin kuin edeltäjällään Songs From The Woodilla, kuullaan Heavy Horsesilla vähemmän lyömäsoittimia. Silti raidoilta hohkaa aikakaudelle tunnusomainen lämmin ja elävä äänimaailma.
Heavy Horses • albumilta Heavy Horses
1978
Stormwatch
Trilogian tumma päätös
Jethro Tullin kahdestoista albumi Stormwatch (1979) päättää yhtyeen niin sanotun ”akustisen” kauden ja folk-henkisen trilogian. Levy käsittelee rannikkojen ankaraa elämää ja nostaa esiin ympäristökysymyksiä. Sen tunnelma on huomattavasti synkempi ja kylmempi kuin edeltäjillään, luoden luonnollisen jatkumon, jossa Songs From The Wood edustaa kesää, Heavy Horses syksyä ja Stormwatch jäätävää talvea. Ilmestyessään Stormwatch herätti ristiriitaisia tunteita, ja monet pitivät sitä pienoisena pettymyksenä.
Nykyään Stormwatch kuitenkin nähdään tärkeänä ja ehdottomasti klassisena Jethro Tull -albumina. Bändin sovitukset ovat monipuolisia ja antavat erityisesti Martin Barren säröiselle, jopa aggressiiviselle sähkökitaroinnille jälleen enemmän tilaa. David Palmerin taidokkaasti sovitetut orkesteriosuudet rikastuttavat albumin musiikillista tekstuuria, kuten myös Ian Andersonin ilmavat ja ilmeikkäät huiluosuudet. Andersonin lauluäänessä voi kuitenkin kuulla lievää karheutumista ja väsymyksen sävyjä. Ehkä hän oli kyllästynyt. Stormwatch on joka tapauksessa looginen ja vaikuttava päätös Jethro Tullin folk-vaikutteiselle kaudelle, jossa yhtyeen instrumentaalinen ja sävellyksellinen taituruus pääsee täyteen kukoistukseensa. Stormwatchilta ei kuitenkaan myöhemmin valikoitunut mukaan yhtään kappaletta joululevylle. Mutta taikaa siltäkin löytyy.
Dun Ringill • albumilta Stormwatch
1979
Jethro Tullin magia syntyy tunnetusti kekseliäistä melodioista, harmonioista ja rytmeistä. Sanoitukset ovat erinomaisen nokkelia. Ehkä bändin salaisuus on genrerajojen harkittu rikkominen ja alkemistinen työstäminen omaksi taiteeksi. Genrerajojen ylittävä rikkaus varmistaa, että jokainen voi löytää oman näköisensä Jethro Tullin.
Marko Niemelä
Jethro Tull | kotisivu
Jethro Tull | Facebook
Jethro Tull | Instagram
Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä
Annie Haslam – brittiprogen satakieli • Annie In Wonderland [1977]
Camel [1] 1971–1978 • Bluesjuurista sinfoniseen progeen
Camel [2] 1979–2019 • Melodisen progen konkari
David Sylvian – sielukas vokalisti soolouran alussa • Brilliant Trees [1984]
Frank Zappa – multi-instrumentalisti
Frank Zappa näyttämömusiikin kimpussa – I Was A Teen-Age Malt Shop • 200 Motels • Hunchentoot • Joe’s Garage • Thing-Fish
Genesis – englantilaisen progen suurteos • Selling England By The Pound [1973]
Gentle Giant – svengaavan progen ytimessä • Octopus [1972]
Horslips – unohdettu helmi Irlannista • Vuodet 1970–2024
Iron Country Sisters – Iron Country Sistersin americana vakuuttaisi Amerikassakin • The Blue Hidden In [2019] • Grace [2024]
Jakszyk, Fripp and Collins – King Crimson geeneissä? • A Scarcity Of Miracles [2011]
Jethro Tull päätti huippukautensa folkloren lumoissa • Vuodet 1967–1979
King Crimson – genreä määritellyt debyytti • In The Court Of The Crimson King [1969]Led Zeppelin IV [1971] sinetöi menestysbändin klassikkoasema
Magma ja menolippu Kobaïalle • Vuodet 1970–1985
Mike Oldfield – taiderockin ainutlaatuinen menestystarina • Tubular Bells [1973 • 2024]
Peter Gabriel [1] 1977–1985 • Progeyhtyeen keulakuvasta omavaraiseksi sooloartistiksi
Peter Gabriel [2] 1986–2023 • Taiderockin vanhempi valtiomies
Pink Floyd – avain maailmanmenestykseen • The Dark Side Of The Moon [1973]
Rush – kuilun reunalta kontrolliin • 2112 [1976]
Rush – viileän relasti proge • A Farewell To Kings [1977]
Steve Hackett – monipuolinen säveltäjä ja Genesiksen progeperinnön vaalija • Vuodet 1971–2023
Talking Heads – tanssi kuin kukaan ei katselisi • Talking Heads: 77 [1977]
The Electric Light Orchestra – timantinkirkas debyytti • I / No Answer [1971]
Traffic – eklektisen rockin pioneeri • Vuodet 1967–2004
Viima – taitoa, herkkyyttä, mielikuvia • Väistyy mielen yö [2024]
Yes – yhtyeen ensimmäinen klassikko • The Yes Album [1971]
Yes – progen herkkää ylivoimaa • Fragile [1971]
💿
Jethro Tullin joululevy
Finna.fi
CD
The Jethro Tull Christmas Album • CD | RandM Records / Roadrunner 2003 • CD+DVD Fuel 2000 / Varèse Sarabande 2003
2CD
The Jethro Tull Christmas Album & Live – Christmas At St. Bride’s 2008 • 2CD | EMI 2009 • Parlophone / WEA 2013
2LP ja boksi
The Jethro Tull Christmas Album – Fresh Snow At Christmas • 2LP • 4CD+Bluray | RandM Records / Roadrunner / Inside Out Music Records 2024
The Jethro Tull Christmas Album – Fresh Snow At Christmas • 2LP
LP1
1 Birthday Card At Christmas
2 Holly Herald
3 A Christmas Song
4 Another Christmas Song
5 God Rest Ye Merry Gentleman
6 Jack Frost And The Hooded Crow
7 Last Man At the Party
8 Weathercock
LP2
1 Pavane
2 First Snow On Brooklyn
3 Greensleeved
4 Fire At Midnight
5 We Five Kings
6 Ring Out Solstice Bells
7 Bouree
8 A Winter Snowscape
📚
Lue lisää brittimyyteistä ja folkloresta
Finna.fi
Folklore, Myths and Legends of Britain, 552 pages | The Reader’s Digest Association Limited 1973
Joululevyn 2LP-painos The Jethro Tull Christmas Album – Fresh Snow At Christmas julkaistiin joulukuussa 2024. Ian Andersonin saatesanat albumin sisäkannessa. Kuva: Marko Niemelä
💿
Jethro Tull
Finna.fi
This Was | Island 1968
Stand Up | Island 1969
1970-luku
Benefit | Chrysalis 1970
Aqualung | Chrysalis 1971
Thick As A Brick | Chrysalis 1972
A Passion Play | Chrysalis 1973
War Child | Chrysalis 1974
Minstrel In The Gallery | Chrysalis 1975
Too Old To Rock ’n’ Roll: Too Young To Die! | Chrysalis 1976
Songs From The Wood | Chrysalis 1977
Heavy Horses | Chrysalis 1978
Stormwatch | Chrysalis 1979
1980-luku
A | Chrysalis 1980
The Broadsword And The Beast | Chrysalis 1982
Under Wraps | Chrysalis 1984
Crest Of A Knave | Chrysalis 1987
Rock Island | Chrysalis 1989
1990-luku
Catfish Rising | Chrysalis 1991
A Little Light Music • live | Chrysalis 1992
Roots To Branches | Chrysalis 1995
J-Tull Dot Com | Ian Anderson / Hit Label / RoadRunner / Papillon Records 1999
The Jethro Tull Christmas Album | Randm Records 2003
The Jethro Tull Christmas Album & Live – Christmas At St. Bride’s 2008 • 2CD | EMI 2009 • Parlophone / WEA 2013
2020-luku
The Zealot Gene | InsideOut 2022
RökFlöte | InsideOut 2023
The Château d’Hérouville Sessions 1972 • 2LP | Chrysalis 2024
The Jethro Tull Christmas Album – Fresh Snow At Christmas • 2LP • 4CD+Bluray | RandM Records / Roadrunner / Inside Out Music Records 2024
💿
Ian Anderson
Finna.fi
Walk Into Light | Chrysalis / EMI 1983
Divinities – Twelve Dances With God | Salamander & Son Music / EMI 1995
The Secret Language Of Birds | Roadrunner Records 2000
Rupi’s Dance | RandM Records 2003
TAAB 2 – Thick As A Brick 2 | Chrysalis / EMI 2012
Homo Erraticus | Kscope 2014
💿
Bokseja ja kokoelmalevyjä
Jethro Tull
Finna.fi
M.U. – The Best Of Jethro Tull | Chrysalis 1976
Repeat – The Best Of Jethro Tull Vol II | Chrysalis 1977
Original Masters | Chrysalis 1985
📚
Lue lisää Jethro Tullista
Finna.fi
Huilua yhdellä jalalla – Jethro Tullin tie Tenho Immonen, 288 sivua | Aviador 2021
📚
Lue lisää Jethro Tullista • Read more about Jethro Tull
Finna.fi
The Ballad Of Jethro Tull Mark Blake, 216 pages | Rocket 88 2019
Minstrels In The Gallery – A History of Jethro Tull David Rees, 218 pages | Firefly 1998
Jethro Tull Chronicles 1967–79 Laura Shenton, 240 pages | Wymer Publishing 2022
Jethro Tull 25th – Complete Lyrics Ian Anderson & edited by Karl Schramm & Gerard J. Burns, 291 pages | International Music Publications 1993
Jethro Tull – 25th Anniversary 1968–1993 Thomas Craig & Roy Aldridge & introduction Ian Anderson, 44 pages | Chrysalis Records 1993
📚
Lue lisää progesta
Finna.fi
📚
Read more about progressive rock
Finna.fi
Heavy Horses • 1978 • Steven Wilson Remix 2018
Spotify
Stormwatch • 1979 • Steven Wilson Remix 2020
Spotify
The Jethro Tull Christmas Album – Fresh Snow At Christmas • Bruce Soord Remix 2024
Spotify
The Jethro Tull Christmas Album • 2003
The Jethro Tull Christmas Album – Fresh Snow At Christmas • 2024
Songs From The Wood • 1977
Heavy Horses • 1978
Stormwatch • 1979 • Kansitaide: David Jackson