Elton John – pianistin tie ihmemaahan 

Goodbye Yellow Brick Road | DJM Records 1973

Elton John • Vuodet 1969–1973
Empty SkyElton JohnTumbleweed ConnectionFriendsMadman Across The WaterHonky ChâteauDon’t Shoot Me I’m Only The Piano PlayerGoodbye Yellow Brick Road
Musiikkia esille kirjastossa

Elton John: Goodbye Yellow Brick Road (DJM Records 1973).Vuoden 2018 alussa Elton John (s. 1947) ilmoitti loppusuoran häämöttävän. Se olisi todella pitkä, kolmen vuoden mittainen maailmankiertue, mutta sen jälkeen hän vetäytyisi keikkailusta ja alkaisi viettää laatuaikaa perheensä kanssa. 

Vuonna 2023, kun viimeiset konsertit on soitettu, Elton John on keikkaillut pianistina yli kuusikymmentä vuotta. Yli 300 miljoonaa myytyä albumia kattava levytysura on yli puolen vuosisadan mittainen. Se riittää yhdelle Sir Elton Hercules Johnille, joka jättää esiintymislavat 76-vuotiaana. 

Candle In The Wind • albumilta Goodbye Yellow Brick Road
1973

Elton John: Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player (DJM Records 1973).Jos Elton Johnin uralta etsii huippuja, katse kääntyy ensimmäisenä vuoteen 1973. Sen alussa hän julkaisi loistavasti menestyneen kuudennen albuminsa Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player, ja heti lokakuussa ilmestyi hänen tunnetuin levynsä Goodbye Yellow Brick Road. Kumpikin meni listaykköseksi sekä Isossa-Britanniassa että Yhdysvalloissa. 

Vuosi 1973 ei ollut mikään tähdenlennon kirkkain hetki: jo aiemmin oli tapahtunut paljon. Elton John oli tehnyt kolmessa vuodessa viisi albumia, jotka olivat tehneet hänestä tunnetun valtameren kummallakin puolella. Hieman eri tahtiin, mutta kirkkaimpia parrasvaloja tavoitellen. 

Your Song • albumilta Elton John
1970

Vuonna 1962 Elton Johnia ei vielä ollut. Silloin Reginald Dwight oli vielä Reggie, viisitoistavuotias poika, joka soitteli ensimmäisiä keikkojaan pubissa kotinsa lähellä. Ray Charlesin ja muiden nimiartistien biisien lomaan sujahti aina välillä oma sävellys. Kavereiden kesken perustetusta Bluesology-yhtyeestä tuli vuosikymmenen puolivälin jälkeen blueslaulaja Long John Baldryn taustabändi. 

Elton John: Empty Sky (DJM Records 1969).Vuonna 1967 Liberty Recordsin A&R-mies Ray Williams esitteli toisilleen parikymppisen Reggie Dwightin ja sanoittajaksi pyrkivän Bernie Taupinin. Syntyi laulunkirjoittajatiimi, jonka yhteistyö jatkuu edelleen. Ensin he tekivät biisejä muille artisteille, sitten Elton Johnille – Reggie rakensi itselleen taiteilijanimen Long John Baldryn ja Bluesologyn saksofonistin Elton Deanin nimistä. Myöhemmin Elton Johnista tuli hänen virallinen nimensä. Uuden sooloartistin ensialbumi Empty Sky ilmestyi Isossa-Britanniassa kesäkuussa 1969. 

Elton John: Elton John (DJM Records 1970 • DJM/Mercury/UMC 2020).Huhtikuussa 1970 julkaistu toinen levy, debyyttiä suurieleisempi ja tuotetumpi Elton John sisälsi hitin. ’Your Song’ -kappale oli kotimaassaan singlelistan seitsemäntenä, ja Yhdysvalloissa albumi myi kultaa. Tähti oli nousussa.

Tiny Dancer • albumilta Madman Across The Water
1971

Elton John: Tumbleweed Connection (DJM Records 1970).Seuraava albumi Tumbleweed Connection (1970) lähti myymään ripeästi etenkin Yhdysvalloissa. Tähän vaikutti kappaleiden americana-henkisyys, jonka Elton John ja Bernie Taupin olivat omaksuneet ihailemaltaan The Band -yhtyeeltä. Tumbleweed Connection meni Briteissä listakakkoseksi ja Amerikassa viidenneksi. Laakereilla loikoilun sijaan kaksikko teki vuonna 1971 soundtrack-albumin elokuvaan Friends ja neljännen varsinaisen Elton John -albumin Madman Across The Waterin, joka alkaa yhdellä suurimmista Elton John -klassikoista, ’Tiny Dancerilla’. 

Elton John: Madman Across The Water (DJM Records 1971).Toukokuussa 1972 kauppoihin tullut Honky Château oli Elton Johnin ensimmäinen listaykkönen Yhdysvalloissa – niitä tuli perätysten kaikkiaan seitsemän. Läheltä liippasi myös kotimaassa, kun Honky Château piikkasi toisena. Vinyylin A-puolen päättävän ’Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time):n’ nimi tarttui artistiin niin tiukasti, että se annettiin vuosikymmeniä myöhemmin myös hänestä kertovan elokuvan nimeksi.  

Crocodile Rock • albumilta Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player
1973

Elton John: Honky Château (DJM Records 1972).Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player äänitettiin siellä missä edeltäjänsäkin, Pariisin lähellä Château d’Hérouvillen kartanossa. Elton John lauloi sillä rohkeammin ja kokeilevammin kuin koskaan, ja Paul Buckmaster kehitti hienot jousisovitukset kappaleisiin ’Blues For Baby And Me’ ja ’Have Mercy On The Criminal’. 

Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Playerin tunnetuin biisi on Bobby Veen lumoissa kirjoitettu ’Crocodile Rock’. Popkulttuurivaikutteet olivat muutenkin pinnassa: ’High Flying Bird’ sävellettiin Van Morrisonin hengessä, ’Midnight Creeper’ kumpusi The Rolling Stones -mytologiasta, ja ’I’m Gonna Be A Teenage Idolin’ inspiraationa oli Marc Bolanin glamoröösi urakehitys. Levyn avaavan ’Danielin’ – joka oli iso hitti – Taupin sanoitti vakavammasta aiheesta luettuaan lehtijutun kotiin palanneesta Vietnamin veteraanista. 

Funeral For A Friend / Love Lies Bleeding • albumilta Goodbye Yellow Brick Road
1973

Goodbye Yellow Brick Roadin ei välttämättä pitänyt olla tupla-albumi. Siitä tuli sellainen, koska biisejä oli tarpeeksi – niin vähän supertähdet laskelmoivat 1970-luvun alkupuolella. Elton Johnin myös sanotaan säveltäneen kaikkien uusien kappaleiden melodiat kolmessa päivässä. Mikäli tämä kaikki on totta, mitä toki sopii epäillä, on Elton Johnin magnum opus ja suurin kaupallinen menestys spontaanisti tehty.

Goodbye Yellow Brick Road alkaa kahdesta biisistä rakennetulla ’Funeral For A Friend’/’Love Lies Bleeding’-teoksella, joka kasvaa yhdentoista minuutin mittaiseksi niin hitaasti, että sunnuntaikuulijat kaikkoavat. Massiivinen avausraita käynnistää elokuvamaisen kokonaisuuden, jota värittää nostalgian lämpöinen murheellisuus. Siihen viittaa myös Ihmemaa Ozista johdettu nimi ’Goodbye Yellow Brick Road’: nimikappale kertoo Taupinin kaipuusta johonkin menetettyyn. Kenties ristiriitaisia tunteita synnyttänyt ihmemaa oli menestys, joka muutti elämän. 

Albumin nimikappale Goodbye Yellow Brick Road
1973

’Saturday Night’s Alright For Fighting’ on ajanmukaisesti glamrokkaava single, jonka Taupin sanoitti teinivuosiaan muistellen. Ajan henkeä on myös live-esitykseksi naamioidussa ’Bennie & The Jetsissä´, joka satirisoi rockin maailmaa kuvitteellisen bändin kautta perin tutun oloisesti – David Bowie oli haudannut Ziggy Stardust And The Spiders From Marsin vain pari kuukautta ennen Goodbye Yellow Brick Roadin ilmestymistä. Surullinen ’Candle In The Wind’ muistetaan nyt parhaiten uusioversiostaan, joka tehtiin tribuutiksi prinsessa Dianalle tämän kuoltua vuonna 1997. Alun perin se on kirjoitettu Marilyn Monroesta, mutta laulu kertoo yleisesti nuorena kuolleista idoleista, joista on tullut ikonisia.

Johnin ja Taupinin lauluntekolahjat jättävät liian usein varjoonsa muut tekijät. Goodbye Yellow Brick Roadilla basisti Dee Murrayn ja rumpali Nigel Olssonin yhteistyössä on vakuuttavaa draivia, joka käy komeasti yksiin Elton Johnin menevän pianonsoittotyylin kanssa. Davey Johnstonen vahvasti efektoidut mutta juurevasti soitetut sähkökitarat tuovat mukaan bluesia, jonka vastapainoksi David Hentschelin ARP-syntetisaattori luo harrasta ja futuristista tunnelmaa. Yhdistelmä pakenee lokerointia ja toimii vahvojen sävellysten varassa.

Your Sister Can’t Twist (But She Can Rock’n’Roll) • albumilta Goodbye Yellow Brick Road
1973

Goodbye Yellow Brick Road on makeasti soitettu ja kirjoitettu albumi. Se kuulostaa viitisenkymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen kaukana tästä ajasta syntyneeltä, mitä se tietysti onkin. Musiikki ei enää soi tällä tavalla, ei hyvässä eikä pahassa. On silti vaikea sanoa, miksi juuri siitä tuli Elton Johnin suurin albumi – Goodbye Yellow Brick Road ei ole helppo hittikimara, linjakas kokonaisuus eikä edes virheetön, onhan esimerkiksi ’Jamaica Jerk-Off’ typerä reggaepastissi. Ehkäpä se oli suurmenestys osittain samasta syystä kuin Guns N’ Rosesin Use Your Illusion -levyt. Ilmestymisen aikaan suosion kasvu ei ollut enää hallittavissa ja tietyt julkaisut vain sattuivat olemaan se viimeinen askel huipulle. 

’Daniel’ livenä vuonna 2020

Elton John on luonut vaiheikasta uraa sittemminkin, mutta 1970-luku teki hänestä tähden. Siihen aikakauteen painottuu myös hänen tarinaansa perustuva elokuva Rocketman, joka sai ensi-iltansa toukokuussa 2019. Saman vuoden lokakuussa ilmestyi omaelämäkerta Me, jonka Johnny Kniga -kustantamo on julkaissut suomeksi nimellä Minä

Käynnissä olevaan Farewell Yellow Brick Road -kiertueeseen kuuluu yli kolmesataa suurten puitteiden konserttia, joissa kuullaan yli neljäkymmentä biisiä. Elton Johnin uran päätös on yhtä näyttävä kuin sen kulku. 

Ari Väntänen | www.arivantanen.com 

Elton John | kotisivu
Elton John | Facebook
Elton John | Instagram
Elton John | Twitter

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Al Stewart: Year Of The Cat – tarinankerrontaa huipputuotannolla
Anki 1945–2007 • Monipuolinen luonnonlapsi
Billy Joel – pianomiehen pitkä tie tähdeksi • The Stranger [1977]
Brian Wilson: That Lucky Old Sun – popneron paluu elämään
Bruce Springsteen: The Rising – ihmisen uskosta huomiseen
David Gilmour: Luck And Strange [2024] – veteraanin uusi luomisvire
Eagles: Hotel California [1976] – unelman ja painajaisen rajalla
Genesis: Selling England By The Pound – englantilaisen progen suurteos
Genesis: The Lamb Lies Down On Broadway – Gabriel ja Rael progen huipulla
Hector: Nostalgia – romantiikkaa tekniikan sukupolvelle
Jane Siberry: The Walking – artistista vapautta parhaimmillaan
Jim Pembroke teki historiaa Suomessa – If The Rain Comes [2014]
John Lennon: Imagine – tunnustuksia ja idealismia
Joni Mitchell: A Song To A Seagull – kun aitous välittyy
Karmakanic: In A Perfect World – modernin progen täysosuma
Led Zeppelin IV [1971] sinetöi menestysbändin klassikkoaseman
Leonard Cohen: You Want It Darker – liekki palaa pimeässä
Leonard Cohen: Thanks For The Dance – lempeä epilogi
Lloyd Cole And The Commotions: Rattlesnakes – debyyttialbumin herkkyys teki vaikutuksen

Marillion: FEAR (Fuck Everyone And Run)  – pelosta pelon voittamiseen
Miljoonasade [1] 1986–1992 • Innovaation ja populismin rajapinnalla
Miljoonasade [2] 1993–2023 • Suomirockin huipulta faniyhteisön suosikiksi
Neil Young: After The Gold Rush – elokuvaton soundtrack
Nick Drake – lauluja suljettujen ovien takaa • Five Leaves Left [1969]Bryter Layter [1970]Pink Moon [1972]
Paul McCartney: Tug Of War – popmusiikin käsityön mestaruutta
Pink Floyd: A Momentary Lapse Of Reason – rentoa jatkoaikaa huipulla
Queen oli seikkailu – A Night At The Opera [1975]
R.E.M.Automatic For The People – huipulla on hiljaista
Sparks: Kimono My House [1974] – glam rockin outo valo
The Electric Light Orchestra: I / No Answer – timantinkirkas debyytti
The Rolling Stones ei palaa vaan päivittyy • Hackney Diamonds [2023]
Tom Petty And The Heartbreakers: Damn The Torpedoes – suuren lauluntekijän muistolle
U2: Achtung Baby – aitoa parempi levy
WilcoYankee Hotel Foxtrot on minimalistinen ja sydämellinen mestariteos
Wings: Venus And Mars – popmusiikkia rakkaudesta

Elton John
Finna.fi

1960-luku

Empty Sky | DJM Records 1969

1970-luku

Elton John | DJM Records 1970
Tumbleweed Connection | DJM Records 1970
Friendssoundtrack | Paramount Records 1971
Madman Across The Water | DJM Records 1971
Honky Château | DJM Records 1972
Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player | DJM Records 1973
Goodbye Yellow Brick Road | DJM Records 1973
Caribou | DJM Records 1974
Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy | DJM Records 1975
Rock Of The Westies | DJM Records 1975
Blue Moves | The Rocket Record Company 1976
A Single Man | The Rocket Record Company 1978
Victim Of Love | The Rocket Record Company 1979

1980-luku

21 At 33 | The Rocket Record Company 1980
The Fox | The Rocket Record Company 1981
Jump Up! | The Rocket Record Company 1982
Too Low For Zero | The Rocket Record Company 1983
Breaking Hearts | The Rocket Record Company 1984
Ice On Fire | The Rocket Record Company 1985
Leather Jackets | The Rocket Record Company 1986
Live In Australia With The Melbourne Symphony Orchestra • live • 2LP • CD | The Rocket Record Company 1987
Reg Strikes Back | The Rocket Record Company 1988
Sleeping With The Past | The Rocket Record Company 1989

1990-luku

The One | The Rocket Record Company/Phonogram 1992
Duets | The Rocket Record Company/Phonogram 1993
The Lion King – Original Motion Picture Soundtracksoundtrack Elton JohnTim RiceHans Zimmer | Walt Disney 1994
Made In England | The Rocket Record Company/Mercury 1995
The Big Picture | The Rocket Record Company/Mercury 1997
Elton John And Tim Rice’s Aidasoundtrack | The Rocket Record Company 1999
The Muse – Original Motion Picture Soundtracksoundtrack | The Rocket Record Company/Island Records 1999

2000–2009

The Road To El Dorado | DreamWorks Records 2000
Songs From The West Coast | The Rocket Record Company/Mercury 2001
Peachtree Road | The Rocket Record Company/Mercury 2004
The Captain & The Kid | Mercury/Interscope Records 2006

2010-luku

The Union Elton John & Leon Russell | Mercury/Decca 2010
Good Morning To The Night Elton John vs. Pnauremix album | Mercury/Casablanca 2011
The Diving Board | Mercury/Capitol Records 2013
Wonderful Crazy Night | Mercury/Virgin EMI Records/Island Records 2016

2020-luku

Regimental Sgt. Zippo | LP Rocket Entertainment/EMI/UCM/DMJ Records 2021 • CD & LP 2022
The Lockdown Sessions | EMI/Interscope 2021

Elämäkertaelokuva
Rocketman
Finna.fi

Rocketman 2019 – Taron Egerton. Kuva: IMDbDVD • Bluray

Rocketman Ohjaaja Dexter Fletcher, 121 min. Pääosissa Taron Egerton [Elton John] & Richard Madden [John Reid] & Bryce Dallas Howard [Sheila Eileen] & Jamie Bell [Bernie Taupin] | Paramount Pictures/New Republic Pictures/Marv Studios/Marv Films 2019

Rocketman
CD
Taron Egerton

Rocketman – Music From The Motion Picture | Paramount Pictures/Virgin EMI 2019

Rocketman
Nuottikirja

Rocketman – Music From The Motion Picture Soundtrack

DVD
The WhoTommy
Finna.fi

Tommy – The Movie Ohjaaja Ken Russell, 106 min. Pääosissa Roger Daltrey, Elton John [Pinball Wizard], Ann-Margret, Oliver Reed, Eric Clapton, Keith Moon, Tina Turner | Columbia Pictures 1975 • DVD Future Film 2008

DVD
Goodbye Yellow Brick RoadRockin klassikkolevyt
Finna.fi

Elton John – Goodbye Yellow Brick Road [Classic Albums] Ohjaaja Bob Smeaton | Eagle Vision 2001

Boksit ja kokoelmalevyt
Elton John

Finna.fi

To Be Continued… • 4CD | MCA 1990 • The Rocket Record Company 1991
The Very Best Of Elton John • 2LP • 2CD | The Rocket Record Company/Phonogram 1990
Love Songs | The Rocket Record Company 1995
Greatest Hits 1970–2002 • 2CD • 3CD | Mercury Records/The Rocket Record Company 2002
Rocket Man – The Definitive Hits • CD • CD+DVD | Mercury Records 2007
Diamonds • 2LP • 2CD • 3CD | Virgin EMI Records 2017
Jewel Box • 8CD | Universal Music Operations Limited 2020

Nuottialbumeita
Elton JohnBernie Taupin
Finna.fi

Madman Across The Water
Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player
Goodbye Yellow Brick Road
The Songs of Elton John And Bernie Taupin Featured On The Album Caribou
Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy
Rock Of The Westies
21 At 33
The Fox
Jump Up!
Too Low For Zero
Leather Jackets
Live In Australia
Reg Strikes Back
Sleeping With The Past
Duets
The Lion Kingsoundtrack
Made In England
The Big Picture
Aidasoundtrack
Songs From The West Coast
Peachtree Road
The Captain & The Kid
The Diving Board
Rocketman – Music From The Motion Picture Soundtracksoundtrack

Lue lisää Elton Johnista • Read more about Elton John
Finna.fi

Minä Elton John Elton John & kääntäjä Jorma-Veikko Sappinen | Johnny Kniga 2019 [368 sivua] & 2020 [457 sivua]
Elton John – mestari Tenho Immonen, 323 sivua | Into 2018
Elton John – musiikillinen elämäkerta [POP-kirja 3] Tenho Immonen, 103 sivua | POP-lehti 2002
Sir Elton – Elton Johnin elämäkerta Philip Norman & kääntäjä Anu Kamunen, 527 sivua | Jalava 2002

Läs mera om Elton John
Finna.fi

Jag Elton John & översättare Marianne Matsson, 383 sidor | Albert Bonniers 2019

Sir Elton Johnin elämäkerta ilmestyi suomeksi vuonna 2019, kääntäjänä Jorma-Veikko Sappinen. Laajennettu toinen painos tuli ulos 2020. Kuva: Johnny Kniga
Sir Elton Johnin elämäkerta ilmestyi suomeksi vuonna 2019, kääntäjänä Jorma-Veikko Sappinen. Laajennettu toinen painos tuli ulos 2020. Kuva: Johnny Kniga

Lue lisää Elton Johnista • Read more about Elton John
Finna.fi

Rocket Man – The Life Of Elton John Mark Bego, 400 pages | Pegasus Books 2020
Elton John – The Definitive Portrait, With Unseen Images Terry O’Neill, 256 pages | Cassell Illustrated 2019
Elton John – Rocket Man  Chris Roberts & picture credits Adam Scull … , 240 pages | Palazzo 2019
Elton John – The Biography David Buckley, 432 pages | Andre Deutsch 2019
Elton John – The Biography David Buckley, 342 pages | Andre Deutsch 2010
Captain Fantastic – Elton John’s Stellar Trip Through The ’70s  Tom Doyle, 302 pages | Polygon 2017
Tin Pan Alley – The Rise Of Elton John Keith Hayward, 214 pages | Soundcheck Books 2013
Elton Norman Philip, 520 pages | Hutchinson 1991 • Arrow Books 1992
Sir Elton – The Definitive Biography Of Elton John Norman Philip, 581 pages | Sidgwick & Jackson 2000 • Pan Books 2001
A Conversation With Elton John And Bernie Taupin Paul Gambacchini, 112 pages | Flash Books 1975
Me Elton John

Goodbye Yellow Brick Road
Spotify

Elton John: Goodbye Yellow Brick Road (DJM Records 1973). Kansitaide: Ian Beck
Elton John: Goodbye Yellow Brick Road • DJM Records 1973. Kansitaide: Ian Beck
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *