Petter on ohittanut rap-ansoja yli neljännesvuosisadan

Petter
Vuodet 1998–2023
Mitt sjätte sinneVart trött sen 98
Musiikkia esille kirjastossa

Petter: Mitt sjätte sinne (BMG Sweden/RCA/Ricochet 1998).Jos haluaa nimetä yhden henkilön, jonka ansiota (tai syytä, jos niin ajattelee) on valta-äidinkielellä esitetyn räpin rantautuminen muiden muassa Suomeen, on hyvä käydä ainakin pientä merenlahtea edempänä kalassa. Ruotsalainen Petter Alexis Askergren (s. 1974) on oiva ehdokas tähän asemaan.

Petterin debyyttialbumi Mitt sjätte sinne ilmestyi vuonna 1998, ja iski vähintään pohjoismaisittain ajatellen paikoilleen maamerkin, jonka mukaan suunnistetaan edelleen. Aika oli otollinen räpin paikallismuotojen kaupalliselle esiinmarssille, ja on toki selvää, että ellei Petter olisi läpilyöntiä tällä saralla tehnyt, olisi niin sanotulle valtikalle varmasti löytynyt toinenkin ottaja.

The Latin Kings: Välkommen till förorten (EastWest 1994).Pidän melko todennäköisenä, että kuulin läpimurtosinglen ’Vinden har vänt’ Turun Seurahuoneen nurkassa 1990-luvun lopussa toimineen, sinänsä kokonaisen artikkelin itselleen ansaitsevan, aikaansa valtavasti edellä olleen Funky Kitchen -klubin puitteissa. Valtaosana viikonlopuista vain hiphopille ja rnb:lle omistautuneella klubilla soitettiin luonnollisesti lähinnä amerikkalaisia alan hittejä ja klassikoita. Itse yhtenä paikan vakiosoittajista olin tietysti jo muun muassa The Latin Kingsin myötä ollut kiinnostunut siitä, mitä Suomenlahden toisella puolen kokkaillaan.

Salazarin veljekset, jotka yhä edelleen toimivat Redline-yhtiönsä kautta hyvin merkittävänä osana ruotsalaista rapkenttää, olivat yhdessä muiden muassa Doggen (Douglas León) kanssa ehtineet ennen Petterin debyyttiä julkaista legendaariset TLK-albumit Välkommen till förorten (1994) ja I skuggan av betongen (1997).

On olemassa moninaisia syitä siihen, miksi Petter löi valtavirrassa läpi isommin kuin edeltäjänsä, joihin The Latin Kingsin kanssa laskettakoon myös ainakin Ken Ring (joka muuten nähdään heti ’Vinden har vänt’ -biisin videon avauskohtauksessa). Vaikka tukholmalaisen on helppo ainakin nykyvinkkelistä sanoa olleen kollegoitaan sovinnaisempi, maistui isossa levityksessä ollut ensilevy todella tiukasti kadulta.

Hey, bevittna Petter, min historia
Från demokassetter, snart rockar jag Nobelprisbanketter med Victoria

Eyo, jag brinner för det här permanent
Aldrig för stunden, naturligt bunden, med kärlek som cement
Vi bygger från grunden på all skit som har hänt
Det är min tur nu, vinden har vänt

Petter: Vinden har vänt • albumilta Mitt sjätte sinne
1998

Luottotuottajat Collen & Webb olivat luoneet Vinden har väntin musiikillisen puolen Luther Vandrossin biisin sampleista niin tiukaksi, ettei biisiä ollut lainkaan hankala livauttaa vaikkapa Funky Kitchenin miksausvirtaan. Moni havahtui tekstin kieleen vasta ensimmäisen säkeistön ollessa jo pitkällä.

Vaikka rap perustuu suurelta osin sanojen sisältöön, olen aina kuunnellut sitä sujuvasti myös sellaisilla kielillä esitettynä, joita en itse ymmärrä (suomalaisen peruskoulun läpikäyneenä toki ymmärrän ruotsia). Asenne ja tyyli välittyvät aina myös muin keinoin. Petter oli vakuuttava välittömästi – mitä sinänsä olivat olleet jo myös muutamat hänen edeltäjistään. Nyt paketti oli kuitenkin niin kokonaisvaltaisesti kasassa, ettei paluuta näillä leveysasteilla enää ollut – sen ymmärsivät myös isot levy-yhtiöt ja rynnivät Suomessakin kiinnittämään tekijöitä eriasteisin kriteerein.

Kyynelten merkitys ja toimiva tutka

Petter näytti tietä, ja latoi suorastaan valmiin käsikirjoituksen omia kieliään käyttäneille rapkokelaille pohjoismaissa. Ei hän tiimeineen scriptiä toki itse luonut, vaan pitkälti kopioi rehdisti amerikkalaisilta esikuvilta. Kuten monet auennutta latua seuranneista tulivat kuitenkin pian huomaamaan, ei pelkällä rumpuraitojen päälle ladellulla uhotekstillä voiteta isompia kisoja, ainakaan kovin pitkään. Jo debyyttialbumin avausraita huokuu itseluottamuksen vastakohdaksi ellei suorastaan itsesääliä, niin syvää melankoliaa.

Allting kommer och går men ingenting består
Hela skiten ger sår jag fäller en tår
Jag fäller en tår efter alla dessa år
Som tiden går ni vet alla hur jag mår

Fäller en tår • albumilta Mitt sjätte sinne
1998

Kun Petterin nyt yli 25-vuotista uraa miettii kokonaisuutena, näkee ja kuulee selkeästi miten melankolian merkitys on huomioitu. Vaikka matkan varrelle on sattunut kovempaa brassailua vaatineita trendejä, ovat ensi vuonna viisikymppisiään juhlivan tekijän merkittävimmät biisit kaikki sävyltään tummia. Sävyt irtoavat yhtä lailla koko maailman tilan tutkailusta, kuin myös henkilökohtaisista ulottuvuuksista.

Vem kan förstå när man känner sig djupblå?
Vart man ska gå, vart man ska stå, ingen är på ens nivå
Man vill slå, hålla känslor på distans, få stimulans
Glömma tårar som faller på grund av kvaddad romans.

Du vet att jag gråter • albumilta Mitt sjätte sinne
1998

Petter: Ronin (BMG Sweden/RCA 2004).Vuoden 2004 Ronin-albumilla Petter päivittää trubaduurilegenda Cornelis Wreeswijkin ’Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind’ -tarinan. Vuosituhannen alkupään Stureplanilla seikkailevat Fredrik Snortare & Cecilia Synd. Tarinan kulkua ei ole vaikea arvailla, ja miksipä olisi; se on varsin uskottava, ellei paikoitellen kirjaimellisenkin tosi.

Det här är en Stockholmssaga om ett par jag minns

Fredrik Snortare & Cecilia Synd • albumilta Ronin
2004

Petterin ura on varmasti – kaikkien nykypäivän isojen menestyjien vastaavien tapaan – rakennettu osin tiukalla laskelmoinnilla. Milloin kannattaa julkaista minkäkinlaista sisältöä, minkäkinlaisilla sävyillä? Kenen kanssa kannattaa milloinkin tehdä yhteistyötä, jne. Laskelmat ovat valtaosaltaan onnistuneet läpi vuosien, vuosikymmenten, vaikka näin pitkällä jaksolla suvantovaiheitakin polulle väkisin osuu.

Vuoden 2010 vaiheilla oma kiinnostukseni Petterin tekemisiin lopahti tilapäisesti, luultavasti johtuen siitä miten iso valtavirtajulkkis hänestä omilla metsästysmaillaan oli tullut. Artisti itse tiedostaa muutokset varsin hyvin, ja kertoi niistä Aftonbladetin haastattelussa vuonna 2020.

– Minulle on tärkeää, etten jää stereotyypiksi. Ei se että räppään, määritä minua kokonaisuutena tai pakota olemaan vain yhdessä roolissa. 25-vuotiaan Petterin kohdalla tilanne olisi ollut toinen. Kun minua 25-vuotiaana kysyttiin mukaan Allsång på Skansen -ohjelmaan, pidin sitä loukkauksena. Mutta ajat muuttuvat, ihmiset kasvavat ja kypsyvät.

Yhteistyön – ja kierrätyksen – voimaa

Rap on perusluonteeltaan todella kilpailullista, eikä kisassa pitkään mukana pysyminen ole todellakaan tavallista. Vaikka kokemusta arvostetaan, on jo muutamankin vuoden pelissä mukana olleen tekijän pysyä siinä edelleen. Sykli on alati kiihtyvä. Olisi hölmöä väittää, että Petter on yhä ruotsalaisen räpin merkittävimpiä tekijöitä, mutta yhtä hölmöä olisi väittää, etteikö myös nykynuoriso häntä tunnistaisi. Vuonna 2022 ilmestyneellä ’Södermalm’ -remixillä hän esiintyy ADAAM:in vieraana. Vajaata vuotta myöhemmin kaksikko julkaisi puolestaan ’Tar det tillbaka igen’ -nimisen bängerin. ADAAM on Petteriä lähes 30 vuotta nuorempi, ja hänellä on tätä tekstiä kirjoitettaessa pelkästään Spotifyssä yli miljoona kuukausittaista kuuntelijaa. Yli miljoona pyöräytystä palvelussa on parissa kuukaudessa kerännyt myös sukupolvet viimeksi yhdistänyt raita.

Det här är vad du gör det till
Jag bygger imperium
Kan inte kartlägga mig, PLX är mysterium
Hållt min fokus, alltid jobbat metodiskt
Det krävs skills to do this och jag skriver historiskt
Sprider kärlek och love
Det är inte samma valör
Säljer allt som jag rör
Jag är entreprenörernas nörd
Vi sätter radarn på tronen
Det är nya generationen
25 år i gamet så ba’ chilla med tonen
För det få jag respekterar, få som är bra
Och få som levererar riktigt bomb shit som jag
Jag gör moves i det tysta, bara fuckar med vissa
PLX kan aldrig vissna

Petter, ADAAM, Pablo Paz, takenoelz: Tar det tillbaka igen

Viime vuodet eivät todellakaan ole ensimmäisiä, joina Petter on tehnyt yhteistyötä yli usemmankinlaisten rajojen. Uran varrella vierailuita hänen levyillään ovat tehneet niin Veronica Maggio, Robyn, Moneybrother kuin Daniel Adams-Ray ja Håkan Hellström. Laaja-alainen haltuunotto on ollut omiaan pitämään jo veteraaniksi luokiteltavan mikrofonistin kansan mielissä.

Syyskuussa 2023 ilmestynyt Vart trött sen 98 kokoaa b-puolia, vaihtoehtoisia versioita ja demoja uran varrelta. Viimeistään tämän albumin kuuleminen palautti oman mielenkiintoni Petterin tekemisiin. Vuonna 2012 julkaisematta jäänyt En kall vinternatt tuntuu luissa ja ytimissä.

När trafiken har tagit slut
Bara snön som ligger kvar
För när ingenting är sig likt
Och allting är borta
Du bruk va i en annan värld
Så långt bort härifrån
Du var en kall vinternatt

Petter: En kall vinternatt [2012]• kokoelma-albumilta Vart trött sen 98
2023

Maggio on mukana alkuperäisversiolla kappaleesta ’Längesen’. Biisi nousi 11 vuotta julkaisunsa jälkeen jälleen listoille, TikTok-suosion myötä. Vart trött -levyn avausraitana kuullaan kuitenkin Längesen – epilog. Sen tekstin kohde ei ole enää kauas karannut tyttöystävä.

Ibland jag önskade att tiden bara stod still
Hade mer att säga dig, bara några ord till
När liemannen kom, det var inte snack om några schackspel
Det gick så snabbt, mamma, önskar att jag sagt mer

Petter & Simon Superti: Längesen – epilog • kokoelma-albumilta Vart trött sen 98
2023

Kokoelman jokainen raita ei välttämättä olisi ansainnut julkaisua enää vuonna 2023, mutta isossa kuvassa levy muistuttaa sekä ruotsiräpin kummisedän kynän terävyydestä, että sen oikeanlaatuisesta pehmeydestä. Useamman pyörityksen jälkeen kuuntelin myös Mitt sjätte sinnenin vuosien jälkeen alusta loppuun.

Niko Toiskallio

Petter | Facebook
Petter | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä Du kanske också gillar dessa Skivhyllor

Anna Järvisen muotokieli lumoaa – Lila/Liila
bob hund: Dödliga klassiker – klassens clown och primus [översättning på svenska]
bob hund: Dödliga klassiker – luokan pelle ja priimus
Eva Dahlgren: En blekt blondins hjärta – suosion lakipiste
Finländskt rock på svenska [översättning på svenska]
Hurula: Jehova – blodet flyter klart [översättning på svenska]
Hurula: Jehova – veri virtaa kirkkaana
Håkan Hellström: Du gamla du fria – konst och stadionpop [översättning på svenska]
Kent: Hagnesta Hill – aikansa ajaton kuva
Kent: Då som nu för alltid – allting har sitt slut [översättning på svenska]
Kent: Då som nu för alltid – kaikki loppuu aikanaan
Magnus Carlson: Den långa vägen hem – tavallisen miehen soullevy

Markus Krunegårdin suomalainen puoli • MämmilärockNokia & Ericsson
NasIllmatic-klassikkoa seurannut vuoristorata kääntyi taas • Nas-taikavoimat vahvasti elossa
Paleface: Helsinki–Shangri-La – sanomaa suomen kielellä
Paperi T – ulkopuolisesta kolmekymppisten ääneksi
Public Enemy: It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back – muutoksen pitelemätön voima
Silvana Imam: Naturkraft – ulkopuolisten ääni
The Ark: We Are The Ark – syvyys on pinnan alla
The Cardigans: Long Gone Before Daylight – popyhtye ajan yläpuolella
Veronica MaggioOch som vanligt händer det något hemskt • Kapitel 1 – tårgas och glitter [översättning på svenska]
Veronica Maggio: Och som vanligt händer det något hemskt • Kapitel 1 – kyynelkaasua ja glitteriä

Petter
Finna.fi

Mitt sjätte sinne | BMG Sweden/RCA/Ricochet 1998
Bananrepubliken • 2LP • CD | BMG Sweden/RCA/Ricochet/Bananrepubliken 1999
Petter | BMG Sweden/Bananrepubliken 2001
Ronin • CD | BMG Sweden/RCA 2004 • 2LP Sony Music Entertainment Sweden AB 2015
P • CD | Universal 2006
X [Greatest Hits] | UVR/Universal Music 2008
Skeppsholmen – ett akustiskt album av Petter • 2LP • CD | BABA Recordings/Sony Music 2016
9818 • LP | BABA Recordings/Sony Music 2018
Varholmsgatan • LP • CD | BABA Recordings/Sony Music 2020
Vart trött sen 98 | BABA Recordings/Sony Music 2023

The Latin Kings
Finna.fi

Välkommen till förorten | Warner Music Sweden 1994
I skuggan av betongen | Mega Records/Redline Records 1997
Mitt kvarter • 2LP • CD | Redline Records/Virgin 2000
Omerta • 2LP • CD | Redline Records/Virgin 2003
Familia Royal – TLK samlade singlar • CD | Redline Records/Virgin /EMI Music Sweden 2005

Lue lisää Petter Alexis Askergrenista ja hänen sanoituksistaan
Finna.fi

Remix – tolkningar av mina texter, 272 sidor | Brombergs 2016

Lue ruotsalaisesta gangstarapista Läs om svensk gangsterrap
Finna.fi

Svensk gangstetrrap – ett reportage Emil Arvidson, 195 sidor | Forum 2023

Mitt sjätte sinne
Spotify

Vart trött sen 98
Spotify

Petter: Mitt sjätte sinne • 1998

Petter: Mitt sjätte sinne (BMG Sweden/RCA/Ricochet 1998).

Petter: Petter • 2001

Petter: Petter (BMG Sweden/BMG Sweden/Bananrepubliken 2001).
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *