Pelle Miljoona • Savonlinnasta Berliiniin – raivosta romantiikkaan • 1978–1982

Pelle Miljoona & N.U.S.Pelle Miljoona 19781980Pelle Miljoona Oy
Vuodet 1978–1982

Musiikkia esille kirjastossa
Brooklyn–Dakar Pelle Miljoona & Rockers | Johanna / Pyramid 1999

Pelle Miljoona & N.U.S. (Love Records 1978). Kansi: Matti Sääski

Haminassa 1955 syntynyt Petri Tiili, koko uransa ajan Pelle Miljoonana tunnettu, on suomenkielisen rockin merkittävimpiä ja tuotteliaimpia hahmoja: kymmeniä albumeja, lähes yhtä paljon kokoonpanoja, tuntematon mutta valtava määrä keikkoja. Ohessa on syntynyt myös laaja romaanituotanto – ja ehkä kaikkein tärkeimpänä Pelle Miljoona on kokonaistaideteos: rastahippiyden, rauhanaatteen ja globaalin tietoisuuden väsymätön välittäjä, kaikille tuttu ikuiselta vaikuttava hahmo.

Mutta kuten rockissa usein käy, musiikillisesti ja tekstillisesti Pelle jätti silti syvimmän jäljen musiikkikenttäämme varhaisilla levyillään. Ensimmäisen Pelle Miljoona & N.U.S. -yhtyeensä kanssa hän oli etujoukoissa tuomassa punkia Suomeen, mutta uursi jo piankin uraa melodisen ja romanttisen uuden aallon parissa, otti vaikutteita maailmanmusiikeista ja loi omakätisesti sen suomalaisen punkin suuntauksen, jota leimaa nihilismin sijaan idealismi.

Nämä vaiheet voidaan rajata aika tarkkaan Pellen varhaisiin levytysvuosiin 1978–1982. Tässä artikkelissa tarkasteltavana onkin tuon ajan tuotanto: kuusi älppäriä, erinäisiä muita julkaisuja, useita yhtyeitä. Siinäkin olisi jo yhden muusikon elämäntyöksi.

Pelle Miljoonan bändien tuotantoa vuosilta 1978–1982.
Kollaasi: Tuomas Pelttari

Pelle Miljoonan bändien tuotantoa 1978–1982. Kollaasi: Tuomas Pelttari 9.4.2025

Petri Tiili opiskeli peruskouluopettajaksi Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksesta vuonna 1977, kun hän teki kesäisen interrail-reissun Lontooseen, jossa eletiin punkin kuuminta nousukautta. Musiikin ja miljöön kapinallinen energia tekivät vaikutuksen nuoreen idealistiin, ja Savonlinnaan palattuaan Tiili koki välttämättömäksi perustaa bändin. Ensimmäiseksi soittokumppaniksi löytyi kitaristi Pasi “Bastard” Huopalanen; tässä vaiheessa myös Tiilistä tuli Pelle Miljoona.

Pelle itse soitti laulamisen ohella rumpuja – siitä tuli tavaramerkki vähän Remu Aaltosen tapaan – ja N.U.S. -kokoonpanon basistit vaihtelivat bändin lyhyen elinkaarenkin puitteissa. Puolihärskin nimen innoitti 60-luvun amerikkalainen anarkistihippiryhmä The Fugs, mikä osaltaan todistaa, että Pellen vallankumouksen juuret olivat edeltävässä sukupolvessa. Mutta N.U.S.-biisit olivat aiheiltaan ja toteutukseltaan tiukasti aikaansa: nopeaa, konstailematonta punkrockia nuorison mieltä painavista aiheista.

Levytyssopimuksen yhtye sai juuri niin vaivatta kuin noina suomalaisen rockin suuren murroksen aikoina oli mahdollista. Se teki demonauhan, ja kun edellisen sukupolven johtava eksentrikko Dave Lindholm sattui Savonlinnaan keikalle, kiikutti Huopalainen kasetin tälle. Lindholm taas antoi sen Helsingissä Love Recordsin Atte Blomille, jolla oli kova tahto saada kulttiyhtiö mukaan punk-aaltoon. Blom ilmaantui N.U.S.-bändin debyyttikeikalle, ja sopimus solmittiin saman tien.

Blom ja Lindholm asettuivat puikkoihin myös bänditulokkaan tuottajina. Pekka Nurmiokallion pikkuisella Microvox-studiolla Lahdessa äänitettiin, Love katsoi sen sopivaksi punkbändien tarpeisiin. Vuoden 1978 alussa ilmestyi ensin single Olen työtön // Mä vaan pogoon.

Ehtoja suomipunk-klassikoita tuli molemmista raivokkaista rykäisyistä. ’Mä vaan pogoon’ juhlistaa punkin yhteisöllisyyttä ja alakulttuurin koodikieltä, mutta ’Olen työtön’ puuttuu suoralla suomella lamakauden keskeiseen yhteiskunnalliseen ongelmaan. Lienee tosin totta, ettei kaikkia nuoria punkkareita olisi työnteko niin hirveästi kiinnostanutkaan, mutta opettajaopiskelijan identiteetti se taitaa kuulua biisin vihaisen valistuksellisessa otteessa.

Olen työtön • albumilta Pelle Miljoona & N.U.S.
1978

Seuraavaksi tehtiin debyyttialbumi Pelle Miljoona & N.U.S. Materiaalia oli kertynyt nopeasti, joten mukaan saatiin jopa 18 tiivistä kappaletta. Suurta musiikillista vaihteluväliähän niistä ei löydy, mutta sitä ei vielä osattu kaivatakaan. Energia ja iskulauselyriikka olivat kautta linjan kunnossa, tuloksena yksi ensimmäisen punk-aallom klassikkoälppäreistä. Kantaa otettiin armeijaa ja eriarvoisuutta vastaan, ja lopussa Pelle kyseli vähän enteellisesti: Mitä on punk? Pohdinta liikkeen merkityksestä oli ainakin hänen mielessään jo alkanut.

Pellen ehkä keskeisin agenda oli herätellä nuoria passiivisuudesta, osallistumaan ja ottamaan oma paikkansa. Vallitsevan tilanteen hän näki synkkänä: teinit olivat markkinavoimien armoilla. Tätä asiaintilaa vastaan saarnaa suosikiksi noussut Nuoriso sairastaa syöpää (“sen nimi on apatia”), jonka teksti saattaa nykyään tuntua hellyttävältä, mutta yhteislaulettavuus ei ole haalistunut mihinkään.

Nuoriso sairastaa syöpää • albumilta Pelle Miljoona & N.U.S.
1978

Pohjalla (Love Records 1978 • Svart Records 2017). Kansitaide: Timo Aarniala

Love rakensi punk-ilmiötä laittamalla neljä varsin erilaista talliinsa päätynyttä nuoriso-orkesteria yhteiselle Pohjalla-kiertueelle, N.U.S.:in yhtenä näistä. Keikkojen tueksi julkaistiin samanniminen LP, jolle tuli kultakin bändiltä neljä biisiä. Pohjalla on sittemmin julkaistu sellaisenaan uudestaan, mutta N.U.S. -biisit löytyvät myös debyyttialbumin CD-painokselta Ja yksi niistä onkin muuan Pellen koko uran tunnetuimmista kappaleista.

’Väkivalta ja päihdeongelma’ on nimestään lähtien yritys kokonaisselitykseksi tuolloin puhuttaneelle nuorisoväkivallalle. Inhorealististen tapausesimerkkien kautta Pelle toteaa, että perhehelvetissä kasvaneista lapsista tulee rikkinäisiä nuoria, jotka itse purkavat pahaa oloaan itseensä ja muihin. Maailmankuva on varsin deterministinen ja muistuttaa oikeastaan eniten 1800-luvun lopun naturalistisia romaaneja, sillä synkälle sukupolvien ketjulle ei tunnuta voivan mitään.

Mutta kun Pelle karjuu: “Älkää kysykö, mistä johtuu väkivalta / Älkää kysykö, mistä johtuu päihdeongelma”, niin tunnetasolla hänen paatoksensa vetosi silloin ja vetoaa edelleen. Viimeistään nyt Pellestä tuli myös huolestuneiden aikuisten kirjoissa “hyvä punkkari”: meteli oli ehkä kova, mutta asia oikea.

Väkivalta ja päihdeongelma • alun perin kokoelma-albumilta Pohjalla
1978

Pohjalla-touhujen aikaan Pelle Miljoonan bänditoiminta oli joka tapauksessa jo murrostilassa. Opettajaksi valmistuttuaan hän muutti pääkaupunkiseudulle suorittamaan siviilipalvelusta, ja erinäisten vaiheiden jälkeen tästä seurasi uusi kokoonpano, joka tunnettiin ensin nimellä Pelle Miljoona 1978, sitten 1980 (vuotta etuajassa).

Tähän uuteen bändiin Pelle haali rinnalleen joukon hyvin keskeisiä muusikoita, jotka muodostivat itse asiassa biisintekomielessä demokraattisen yksikön. Tämän havaitsee heti keväällä 1979 ilmestyneen Pelko ja viha -albumin krediiteistä. Pelle, basisti Ari Taskinen ja kitaristi Rubberduck Jones jakavat sävellykset aika lailla tasan. Useat tekstitkin ovat bänditovereiden kynästä.

Lisäksi yhtyeeseen liittyi toiseksi laulaja-rumpaliksi ja keulakuvaksi Pellen rinnalle Tumppi Varonen, joka oli jo saanut uraa käyntiin oman Problems?-yhtyeensä kanssa. Kaiketi tästä syystä hänen biisintekopanoksensa Pelolla ja vihalla on vähäisempi, mutta Tumpista tuli Pellelle aisapari, jonka kanssa yhteistyö on jatkunyt on/off -pohjalta vuosikymmeniä.

Tumppi Varonen ja Pelle Miljoona ovat soittaneet yhdessä 70-luvun lopulta lähtien. Pelle ja Tumppi esiintyivät Kirkkopäivillä bändinsä Pelle Miljoona United kanssa Turun Vähätorilla toukokuussa 2017. Kuva: Tuomas Pelttari

Tumppi Varonen ja Pelle Miljoona ovat soittaneet yhdessä 70-luvun lopulta lähtien. Pelle ja Tumppi esiintyivät Kirkkopäivillä bändinsä Pelle Miljoona United kanssa Turun Vähätorilla toukokuussa 2017. Kuva: Tuomas Pelttari

Tilanne oli sikäli mielenkiintoinen, että Pellestä oli hahmona tullut suomipunkin tunnetuin, laajalle fanijoukolle arvostelun yläpuolella oleva idoli, joten julkaistu musiikki henkilöityi väistämättä häneen. Toki useimmat tunnetuimmiksi nousseista biiseistä olivat hänen laulamiaan, mutta ilman 1980-ryhmään päätynyttä monipuolista musiikillista osaamista lopputulos olisi kuulostanut hyvin erilaiselta. Esimerkiksi Taskisella oli progemenneisyys, joka alkoi kuulua jo Pelolla ja vihalla myös lisääntyvinä kosketinosuuksina. Progemiesten ohella varhaiset punkkarit olivat halveksineet myös hippejä, mutta nyt yhtäkkiä sitäkään taustaa ei tarvinnut hävetä. Levyltä löytyvä ’Enää itkeä voit’ on aika suoraviivainen tulkinta Dylan-ikivihreästä ’Like A Rolling Stone’, mutta statement jo olemassaolollaan. Samoihin aikoihin 1980 versioi Tumpin laulamana niinkin syvän päädyn hippianthemin kuin Hair-musikaalisävelmästä käännetyn ’Lanka palaa’.

Pelolla ja vihalla on edelleen myös suoraviivaista punkrockia, vaikka siltäkin osin tempot ovat maltillistuneet. Mutta kyllä levy on kiinnostavimmillaan kokeilevana. Usean biisintekijän rintama tekee siitä ilahduttavan monipuolisen. Pellen sanoittama, Rubberduckin ja Taskisen säveltämä ’Pelkistettyä todellisuutta’ kiihtyy sentään dramaattisesta puheintrosta keskitempoiseksi uuden aallon rockiksi, mutta todellisuus-käsitteen havainnointia katutasolta filosofisempaan ulottuvuuteen vievä teksti on jo aika erilainen kuin N.U.S.:illa.

Pelkistettyä todellisuutta • albumilta Pelko ja viha
1979

Taskisen säveltämä, Pellen sanoittama nimikappale maalailee urbaania dystopiaa reggaemaisella kompilla, vaikka Rubberduckin kitaranvongutukset juontavatkin enemmän funkiin. Roots reggaessa 70-luvun loppu oli maailmanlopun näkyjen aikaa, Suomessa puheenaiheeksi noussut katuväkivalta ja taustalla väijyvä kylmän sodan uhka riittivät pontimiksi.

Pelko ja viha • albumilta Pelko ja viha
1979

Mutta ei kaikki ollut niin synkkää. Nuoruuden ja uuden musiikin energia purkautuu pidäkkeettä hurmioituneeksi punkrockiksi saman ajan singlebiisillä ’Mulla menee lujaa’.

Mulla menee lujaa • kokoelma-albumilta Meillä menee lujaa
1979

Vuonna 1979 tapahtumat etenivät huimaa vauhtia, sillä vuoden aikana 1980 ehti julkaista vielä toisen studioalbumin Viimeinen syksy ja äänittää Näyttämökuvia-liven. Bändiin värvättiin toiseksi kitaristiksi Stefan Piesnack, jonka pesti jäi lyhytaikaiseksi. Love Records oli mennyt konkurssiin, mutta Atte Blom perusti välittömästi Johanna-yhtiön, jonka suojiin Pelle bändeineen päätyi.

Pelle Miljoona 1980 lavalla Lepakossa. Kuva: Arvo Vatanen / Museovirasto / Finna

Pelle Miljoona 1980 lavalla Lepakossa. Kuva: Arvo Vatanen / Museovirasto / Finna
Pelle Miljoona 1980: Viimeinen syksy (Johanna 1979). Kannen valokuva: Riipinen

Viimeisellä syksyllä Pellen oma rooli on kutistunut entuudestaan. Sävellyksiä häneltä on vain yksi, sanoituksia noin puolet kappaleista ja lauluosuuksia hieman yli. Rubberduck, Tumppi ja Taskinen häärivät kaikki aktiivisina. Levyn ensipainoksessa bändin nimenä olikin vain 1980, mutta Pellen nimi lisättiin kansiin sittemmin, myyntivaltti oli edelleen siinä.

Tumpin ja Rubberduckin panos kuulunee taas vähän suoraviivaisemmassa katurock-soundissa, vaikkei se yksinomaan levyä hallitsekaan. Viimeisen syksyn huomatuimman kappaleen tuntevat kaikki, mutta edelleen saa usein muistuttaa, että ’Tahdon rakastella sinua’ on Tumpin laulama Taskisen biisi. Pellen rooli siinä on soittaa rumpuja. Yhtä kaikki ujeltavan kitarariffin siivittämä korvamato on näitä valmiiksi ikivihreiksi syntyneitä, eikä sen suosiota suinkaan vähentänyt romanttinen, mutta suorasukainen teksti: täydellistä kutumusiikkia uuden aallon nuorille.

Tahdon rakastella sinua • albumilta Viimeinen syksy
1980

Levyn klassikoihin lukeutuu Pellen ainoa oma sävellys, jälleen reggaen musiikkimaisemista ammentava ’Gabriel’, traaginen nuoruuskohtalo, jossa nimihenkilön erilaisuutta ja ulkopuolisuutta alleviivataan ja mystifioidaan tappiin asti. Pelleltä tällainen syntyi vilpittömän oloisesti, ja tietysti hyvin monet nuoret fanit ovat halunneet nähdä Gabrielissa itsensä.

Gabriel • albumilta Viimeinen syksy
1980

1980-bändin tarina päättyi Näyttämökuvia-liveen. Syntyi eri kokoonpanoissa vuosien mittaan katto-otsikkona käytetty Pelle Miljoona Oy, jonka ensimmäisessä, klassisessa inkarnaatiossa Pelle, Tumppi ja Taskinen saivat rinnalleen teini-ikäiset kitaristin ja basistin Andy McCoyn ja Sam Yaffan. Tämä mahdollisti Taskiselle siirtymisen koskettimiin, ja samalla Oy:n soundi hivuttautui vielä askelen kauemmas punkrockista.

Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma (Johanna 1980). Kannen valokuva: Riipinen

Kesällä 1980 äänitetty ja syyskuussa julkaistu Moottoritie on kuuma onkin sävellyksiltään pitkälti Taskisen levy. Pelle taas otti jälleen enemmän sanoitusvastuuta. Uudet nuorisolaiset tyytyivät lahjakkaiden muusikoiden rooliin, mutta eivät kauaa: heti äänitysten jälkeen he tekivät legendaariset oharit ja muuttivat Tukholmaan perustamaan Hanoi Rocksia. Oy:n se jätti kiertuevelvollisuuksien osalta pulaan, joka sentään osoittautui varsin väliaikaiseksi.

Joka tapauksessa Moottoritie on Pellen levyistä useimpien mielestä se kaikkein klassisin ja ainakin menestynein: uuden aallon kuumimmassa nosteessa ja timanttisen biisimateriaalinsa avittamana se myi platinaa. Albumi alkaa nimibiisillä, joka on suomirockin kärkikaartin ikivihreä jopa vielä ilmeisemmin kuin ’Tahdon rakastella sinua’. Aikanaan se julkaistiin singlenä vain jukebokseihin, mutta juuri tuotakin kautta lienee tunkeutunut aatepunkkareita moninkertaisesti laajemman yleisön tietoisuuteen.

Ja rockhistorian kerrostumat ovat jälleen läsnä. Aina on kiistelty siitä, kuinka tarkoituksella Taskinen lainasi biisin synariffiin hyvin epämuodikasta proge-aikakauden Genesistä eli biisiä ’Dancing With The Moonlit Knight’ (1973). Semiobskuuri sitaatti nyt ei kuitenkaan ollut ’Moottoritien’ menestyksen syy, vaan tummaa draamaa huokuva, intensiiviseen kertosäkeeseen rakentuva sävellys ja Pellen reissuromanttinen, suloisenkatkera teksti. “Sisko tahtoisin jäädä” -retoriikkaan on sittemmin ollut feministiseltä kannalta huomauttamistakin, muutakin vitsailua tekstin ja Pellen pellemäisen fraseerauksen suhteen on kuultu, mutta näistä huolimatta klassikko on asemansa säilyttänyt.

Mootoritie on kuuma • albumilta Mootoritie on kuuma
1980

Myös Moottoritieltä löytyy edelleen suoraa rokkiakin, ihan sen tunnetuimmistakin biiseistä. Nuoriin kuuntelijoihin jälleen kerran itsetuntoa valava, levyn varsinaisena singlenä julkaistu ’Olet kaunis’, on ilmeisin esimerkki. Mutta laitetaanpa tähän aavistuksen vähemmän kuultu palavan nuoruuden kiivastempoinen julistus ’Koska sydän sanoi niin’ -biisin retoriikkaan tiivistyy punkia ja uutta aaltoa Suomessa usein leimannut kylmä järki vs. aito tunne -vastakkainasettelu.

Koska sydän sanoi niin • albumilta Mootoritie on kuuma
1980

Levyn superklassikoihin lukeutuu vielä ’Juokse villi lapsi’, joka tavoittelee taas teosmaisempaa, isoa ja syntikkavetoista maisemaa kuvatessaan jyrkkien kontrastien avulla vapauteen tarkoitetua nuorta ristiriidassa sotaan ja tuhoon matkaavan yhteiskunnan kanssa. Moneen resonoinut tärkeä biisi. Silti tässä Moottoritien viimeisenä näytteenä sen niin ikään rakastettu päätösraita, herkkä balladi ’Hyvää yötä maailma’. Lähes tuutulaulumaisella kappaleella Pelle ja kumppanit venyttivät jo aika pitkälle niitä rajoja, joiden puitteissa punkista lähteneet muusikot voivat toimia.

Hyvää yötä maailma • albumilta Mootoritie on kuuma
1980

McCoyn ja Yaffan lähdön Oy pystyi lopulta paikkaamaan aluksi basisti TB Widow’lla ja kitaristi Stefan Piesnackilla, jonka huumeongelmat olivat hankkineet hänelle lähtöpassit jo 1980-yhtyeestä. Moottoritien menestystä turbulenssi yhtyeessä ei estänyt, mutta tämän jälkeiset Oy-kokoonpanot eivät samalle tasolle yltäneet, ja miehistönvaihdokset jatkuivat.

Samalla kantaaottava, valistuksellisen rokkarin piirteet Pellen imagossa vain vahvistuivat. Hän oli mukana useissa aikakaudelle tyypillisissä hankkeissa esim. rauhantyön edistämiseksi. Näkyvin ja albumillisen uutta musiikkia poikinut oli Pelle Miljoona & Avoimet ovet -yhtyeen koulukiertue vuoden 1980 lopussa. Kiertueella ja levyllä soitti vanhemman polven muusikoita, kuten Rekku Rechardt, Vando Suvanto ja Pedro Hietanen.

Pelle Miljoona & Avoimet ovet keikalla vuodenvaihteessa 1980–81.

Pelle Miljoona & Avoimet ovet: Rakkaudesta elämään (Johanna 1981). Kangaskollaasi: Liisu • Kannen valokuva: Riipinen

Rakkaudesta elämään -LP ilmestyi vuoden 1981 puolella, ja biisit ovat tässä kokonaan Pellen käsialaa. Konsepti sanelee niiden aika totisen otteen, eivätkä muusikotkaan asetu kontekstiin yhtä luontevasti kuin Pellen tutut yhteistyökumppanit. Levy menestyi silti melko hyvin, niin vahva Pellen asema jo oli. Ohessa näytteenä sen paremmasta materiaalista hyvinkin uusromanttisesti otsikoitu ’Euroopan valot’.

Euroopan valot • albumilta Rakkaudesta elämään
1980

Hinku Eurooppaan, mannermaisiin tunnelmiin, leimasi yleensäkin 80-luvun alun suomalaista uutta aaltoa. Pelle Miljoona Oy pääsi sinne ihan konkreettisesti, sillä kesällä 1981 bändi esiintyi Tanskassa Roskilden maineikkailla festareilla ja syksymmällä se matkusti aikakauden myyttisimpään kaupunkiin, Berliiniin, äänittämään seuraavaa levyään.

Nuorisomellakoiden leimaamassa ilmapiirissä viikossa taltioitu Matkalla tuntemattomaan on varsin selväpiirteisesti sävellysten osalta Taskisen ja tekstien puolesta Pellen levy. Koskettimet hallitsevat äänikuvaa entistä enemmän, elämänsä yleisestä epävakaudesta kärsinyt Piesnack jää kitaristina taustoittavaan rooliin. Myöskään teksteissä ei nyt ole juuri suoraa aikalaispuhetta tai nuorisovalistusta: enemmän niissä kuuluu aikakauden murroksen tuntu, pseudofilosofinen pohdiskelu ja yleinen romantiikka. Ripaus kylmän sodan tunnelmia toki yhä mausteeksi.

Levyn menevintä antia edustaa singlenä julkaistu nimibiisi, jossa sentään on koukuttava kitarariffi tukemassa optimistista kertosäettä.

Matkalla tuntemattomaan • albumilta Matkalla tuntemattomaan
1981

Vaikuttavimmasta päästä materiaalia on ’Berliini’, joka pyrkii tiivistämään jaetun ja levottoman kaupungin ristiriitaiset, usein synkät tunnelmat, kuitenkin lähes tulenkantajatyyliin romantisoiden. Taskisen ja tuolloisen Oy:n musiikillisesta avarakatseisuudesta kertoo biisin dub-diskomainen toteutus, joka tuo mieleen esim. The Clashin samanaikaiset tekemiset.

Berliini • albumilta Matkalla tuntemattomaan
1981

Matkalla tuntemattomaan meni aiemman suosion siivellä listaykköseksi, mutta Pellen bändien todellinen valtakausi alkoi olla lopussa. Kokoonpanovaihdokset vaikuttivat ja vaikeuttivat, mutta koko musiikkimaailma oli murroksessa, ja samaan aikaan, kun 80-luku eteni melodisen, yleisöystävällisen suomirockin suuntaan, muuttui Pellen ja Taskisen yhdessä tekemä musiikki sisäänpäin kääntyneemmäksi, kokeellisemmaksikin. Oy:n nimeä käytettiin vielä vuoden 1982 Radio Kebab -levyllä, joka ei enää juuri ymmärtäjiä löytynyt. Sitä on mahdoton lukea kuuluvaksi tässä artikkelissa käsiteltävään kultakauteen.

Paremman pisteen sille kaudelle löi aiemmin samana vuonna ilmestynyt singlekokoelma Nämä päivät, nämä yöt, joka koostuu lähinnä albumien ulkopuolisista raidoista. Liitetään tähän helmikuussa 1982 erillissinglenä julkaistu ’Sodoman poika’ yhtenä esimerkkinä siitä, mihin suuntaan Pelle olisi voinut tässä vaiheessa jatkaa.

Sodoman poika
1982

Mutta parhaan kompaktin yleisesityksen periodista saa 1995 julkaistulta CD-kokoelmalta Stoori 1978–82. Näitä samoja biisejä on toki sitten paketoitu uudelleen vaikka millaisiksi koosteiksi komeita bokseja myöten. Ja on tullut kaikkien Pellen varhaisten klassikkobändien comebackeja ja tietysti kymmeniä albumeja uutta, vaihtelevan tasoista musiikkia.

Mutta tässä esitellyn tuotannon viehätys – niin aikaansa kuin niin suuri osa siitä onkin – on kiistatta kantanut uusillekin sukupolville tavalla, joka tekee siitä Pelle Miljoonan tuotannon peruskiven.

Niko Peltonen

Pelle Miljoona | kotisivu
Pelle Miljoona Band | Instagram
Pelle Miljoona Band | Stupido Records

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Bluesounds riisui rockin juurevaksi mutta moderniksi • Black [1980]
Classix Nouveaux – futuristisen uusi aalto • Night People [1981]
Dave Lindholm – muun ohessa syntyi mestariteos • Vanha & uusi romanssi [1979]
Hassisen Kone – estottoman rockin riemuvoitto • Täältä tullaan Venäjä [1980]
Hurriganes – homma ja kuinka se hoidetaan • Roadrunner [1974]
J.M.K.E. – vapaata ajattelua vallankumouksen aikaan • Külmale maale [1989]
Kollaa kestää – klassikko ja joutsenlaulu • Jäähyväiset aseille [1979]
Kolmas Nainen [1] 1982–1991 • Lakeuksilta Helsinkiin
Kolmas Nainen [2] 1992–2022 • Laman kourista linjakkaaseen melankoliaan
Liisa Akimof palaa vahvempana • Kaikenlaista uutta tulossa [2024]
Little Steven – ihmistenvälisestä ystävyydestä • Voice Of America [1984]
Mad Juana – Sami Yaffa uudella mukavuusalueella • Skin Of My Teeth [1997]
Melrose • Melrosen rockissa on rollia • Melrose [1986]
Miljoonasade [1] 1986–1992 • Innovaation ja populismin rajapinnalla
Miljoonasade [2] 1993–2023 • Suomirockin huipulta faniyhteisön suosikiksi

Mistakes – Pave Maijasen kaksikielinen suuntaviitta • Pidä huolta [1981]
Pelle Miljoona & Rockers – ihmisyys yhdistää • Brooklyn–Dakar [1999]
Pete Malmi – antisankarin tähtihetki • Malmi [1981]
Ratsia – pirun harvinaista rock’n’rollia • Ratsia [1979]
Richard Hell & The Voidoids – kaukana kliseisyydestä • Blank Generation [1977]
Riipinen – kollaasimainen kuulokuvataideteos • Itäistä pituutta [1984]
Roky Erickson And The Aliens – kulttisankari mielensä armosta • The Evil One [1981]
Sami Yaffa – basisti läpäisee pasianssin • The Innermost Journey To Your Outermost Mind [2021]
Sir Elwoodin hiljaiset värit [1] 1988–1998 • Keskiolutjazzista keski-ikäiseen kiukkuun
Sir Elwoodin hiljaiset värit [2] 1999–2023 • Rujoa runoutta Linjoilta Lohjalle
Sylvain Sylvain – rockia roll-diggareille • Sylvain Sylvain [1979]
Talking Heads – tanssi kuin kukaan ei katselisi • Talking Heads: 77 [1977]
Tuomari Nurmio – koruton mestariteos • Luuta ja nahkaa [1997]
Woude • Wouden laulut jäivät pystyyn • Singles 1979–1985 [2024]

💿
Pelle Miljoona
Finna.fi

1970-luku

Pelle Miljoona & N.U.S.  Pelle Miljoona & N.U.S. | Love Records 1978
Pelko ja viha  Pelle Miljoona & 1980 | Love Records 1979
Viimeinen syksy
  1980 | Johanna 1979

1980-luku

Näyttämökuvia • livealbumi   Pelle Miljoona 1980 | Johanna 1980
Moottoritie on kuuma
  Pelle Miljoona Oy | Johanna 1980
Matkalla tuntemattomaan  Pelle Miljoona Oy | Johanna 1981
Rakkaudesta elämään
  Pelle Miljoona & Avoimet Ovet | Johanna 1981
Radio Kebab  Pelle Miljoona Oy | Johanna 1982
Laulava idiootti
  Pelle Miljoona | Johanna 1983
Jos…  Pelle Miljoona | Beta 1984
Enkeltenkaupungissa…
Miljoonaliiga | Pyramid 1985
Tule kotiin Johnny
  Pelle Miljoona & Linnunlaulu | Pyramid 1987
Sadepäivän ihmisiä  Pelle Miljoona & Linnunlaulu | Pyramid 1989

1990-luku

Rauhan aika  Pelle Miljoona | Pyramid 1990
Kaikki muuttuu  Pelle Miljoona | Pyramid 1992
Si Si Live • livealbumi Pelle Miljoona Rockers | Pyramid 1992
ABC
  Pelle Miljoona & Rockers | Pyramid 1993
OK!  Pelle Miljoona & Rockers | Pyramid 1994
Landella  Pelle Miljoona & Rockers | Pyramid 1995
Juuret  Pelle Miljoona & Rockers | Pyramid 1996
Kolmen tuulen pesä  Pelle Miljoona & Rockers | Pyramid 1998
Brooklyn–Dakar  Pelle Miljoona & Rockers | Pyramid 1999

2000–2009

Tee itselles elämä  Pelle Miljoona & Rockers | Pyramid 2001
Todistaja  Pelle Miljoona & Ylivoima | Wolfram Records 2002
Tähtivaeltaja
  Pelle Miljoona & Rockers | Poptori 2003
Setä Samulin sirkus  Pelle Miljoona & Rockers | Stupido Records 2004
Arambol  Pelle Miljoona & Rockers | Stupido Records 2006
Unabomber!  Pelle Miljoona Unabomber! | Stupido Records 2007
Goa Baba
  Pelle Miljoona | Omakustanne 2008
Dharmapummi  Pelle Miljoona Unabomber! | Stupido Records 2009

2010-luku

Halki ajan ja rakkauden  Pelle Miljoona & JJU Jousiensemble | Sound Of Finland 2011
Avara maa  Pelle Miljoona United | Stupido Records 2011
Elävänä Vastavirrassa  Pelle Miljoona United | Vastavirta-Julkaisut 2013
Diaspora  Pelle Miljoona United | Suomen Musiikki 2013
Kino Riviera  Pelle Miljoona United | Suomen Musiikki 2015
Olla joku  Pelle Miljoona United | Stupido Records 2017
Kosminen keiju  Pelle Miljoona United | Stupido Records 2018
Anna soihtusi palaa  Pelle Miljoona Oy • 12″ EP & CD EP | Stupido Records 2018

2020-luku

Tanssiva tuli  Pelle Miljoona & Rockers | Stupido Records 2020
Manifesti 21 • 7″ Pelle Miljoona Band | Stupido Records 2021
Kaakon toteemi Pelle Miljoona Band | Stupido Records 2022
Liwe • livealbumi Pelle Miljoona & Pispala Punks | Stupido Records 2025

💿
Boksit ja kokoelmalevyt
Pelle Miljoona
Finna.fi

Pohjalla 1978Pelle Miljoona & N.U.S.Problems?SeSehr Schnell | Love Records 1978
Meillä menee lujaa  Pelle Miljoona & Problems? & Hymy Taskinen Co | Love Records 1980
Nämä päivät, nämä yöt – singlet | Johanna 1982
Lauluja rakastamisen vaikeudesta | AMT / Megamania 1989
Stoori – vuodet 1978–82 | Love Kustannus 1995
Kaikki hitin ainekset 1992–96  Pelle Miljoona & Rockers • 2CD | Pyramid 1997
Vallankumous kulttuuriin  Pelle Miljoona & 1980 • CD  | Love Records 2004
Tää on kapinaa!  Pelle Miljoona & N.U.S. & Jasmine • CD | LampLiteLtd 2005
Olen kaunis – kaikki laulut 1978–1980 • 4CD | Johanna Kustannus 2008
Oo niinku oot – Pellen parhaat 1981–2009 • 2CD | Stupido Records 2009
Nuoret sankarit 1978–1982 • 2CD | Johanna Kustannus 2011
Laulu kiertää maailman | Stupido Records 2020

📚
Lue lisää Pelleä
Pelle Miljoonan romaaneja

Buddha blues – romaani, 246 sivua | WSOY 1985
Unimies – romaani, 156 sivua | WSOY 1992
Bändi hukassa, 148 sivua | WSOY 1994
Missä rastamies nukkuu, 178 sivua | WSOY 1995
Bonneville – romaani, 192 sivua | 1997
X – hän palaa, 193 sivua | WSOY 1999
Hamaca, 139 sivua| WSOY 2000
Alla tähden onnellisen, 161 sivua | WSOY 2002
Pyhiinvaeltajat, 168 sivua | WSOY 2006
Villarica, 154 sivua | WSOY 2008
Kreuzberg, 138 sivua | WSOY 2010
Puerto Galera, 207 sivua | Like 2012
Roudari, 190 sivua| Like 2014
Jumala kuoli Al Rezassa, 238 sivua | Like 2016
Aquariuksen poika, 282 sivua | Like 2019
Shiva-kuu | Like 2021
Veriveljet | Like 2023
Edel | Stupido Productions 2025

📚
Lue lisää Pelle Miljoonan sanoituksista
Finna.fi

Pelkistettyä todellisuutta  Pelle Miljoona & valokuvaaja Auli Järvelä, 93 sivua | Johanna Kustannus 1978 • Toinen painos: 1980
Kulkurin kyynel  Pelle Miljoona, 120 sivua | Johanna Kustannus 1981
Eetos Goes Paatos – Pelle Miljoonan valitut lyriikat  Pelle Miljoona & toimittaja Teija Varis, 137 sivua | Reuna Kustantamo ja kirjakauppa, 2015

📚
Lue lisää Pelle Miljoonasta
Finna.fi

Elossa ja potkii! – The elämäkerta  Pelle Miljoona, 288 sivua | WSOY 2004
Matkalla tuntemattomaan – Pelle Miljoona muiden mukaan  Lamppu Laamanen, 139 sivuaWSOY 2005
Rakkaudesta musiikkiin –  matka sävelten salaisuuteen  Vesa Linna, 299 sivua | Basam Books 2019
Suomalaisen rockin tietosanakirja Osa 2M – Ö [Soundi-kirja 24] Esko Lehtonen, 341 sivua | Fanzine 1983

📚
Lue lisää Pellestä ja suomipunkista
Finna.fi

Suomi-punk 1977–1981 Kimmo Miettinen, 384 sivua | Like 2021
Hilse – Suomipunkin alku ja juuri  Kimmo Miettinen, 339 sivua | Like 2008
Suomipunk 1977–1998  Jarkko Kuivanen, 339 sivua | Kuivanen 1999
Parasta lapsille – Suomipunk 1977–1984  Mika Saastamoinen, 429 sivua | Johnny Kniga 2007
Valtio vihaa sua – suomalainen punk ja hardcore 1985–2015  Ville Similä & Mervi Vuorela, 604 sivua | Like 2015
Me noustiin kellareista – 17 lukua suomipunkin/uuden aallon historiaa Pertti Pulkkanen, 127 sivua | Viestintätoimisto Kirjokansi 2018

Pelle Miljoona & N.U.S. • 1978
Spotify

Pelko ja viha • 1979
Spotify

Moottoritie on kuuma • 1980
Spotify

Rakkaudesta elämään • 1981
Spotify

Viimeinen syksy • 1979 • Kannen valokuva: Riipinen

Pelle Miljoona 1980: Viimeinen syksy (Johanna 1979). Kannen valokuva: Riipinen

Moottoritie on kuuma • 1980 • Kannen valokuva: Riipinen

Pelle Miljoona Oy: Moottoritie on kuuma (Johanna 1980). Kannen valokuva: Riipinen

Rakkaudesta elämään • 1981 • Kangaskollaasi: Liisu • Kannen valokuva: Riipinen

Pelle Miljoona & Avoimet ovet: Rakkaudesta elämään (Johanna 1981). Kangaskollaasi: Liisu • Kannen valokuva: Riipinen

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2025. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *