Luukas Oja: Lähdinkö liian varhain – rockia ilman ironiakilpeä

Lähdinkö liian varhain | Playground Music 2022

Musiikkia esille kirjastossa

Luukas Oja: Lähdinkö liian varhain (Playground Music • 2022)Joensuussa perustettu ja Helsingissä vuonna 2018 muotonsa löytänyt Luukas Oja julkaisi ensialbuminsa karmeaan aikaan. Väritetty todellisuus ilmestyi syksyllä 2020, jolloin pandemia piti bändit poissa tien päältä. Olosuhteisiin nähden debyytti sai mukavasti huomiota – kriitikot pitivät siitä, radiosoittoakin saatiin, Soundi-lehti ojensi yhtyeelle vuoden tulokkaan palkinnon, ja Indie Awards -gaala asetti sen ehdolle samassa kategoriassa. Siitä, kuten tavataan sanoa, oli hyvä jatkaa.

Supersankari

Monelle uudelle rockbändille on tärkeää osoittaa parodioinnin kautta, että genren hassut kliseet tiedostetaan. Vaikka sellainen alleviivaus lienee ainoa tie päästä rokkaamaan niille kaikkein cooleimmille indiefestareille, laulaja Jessica Kräkinin, kitaristi Iivari Nenosen, basisti Ilkka Nanouchen, laulaja Iita Ylösen ja rumpali Olavi Tantun kokoonpano toimii toisin. Luukas Oja luottaa perusasioihin: mukaansatempaavan energiseen soittoon, tarttuviin melodioihin ja samaistumispinnoitettuihin sanoituksiin. Sillä ei ole suojanaan ironiakilpeä, ja siinä mielessä se on hyvin perinteinen rockbändi.

Kräkin ja Ylönen perustivat Luukas Ojan alun perin akustiseksi duoksi, ja se kuuluu. Viiden jäsenen yhtyeenäkin Luukas Oja kaahaa biisi edellä. Bändi ei tuo suomirockia tähän päivään vaan liittyy sen lähihistorian kaanoniin. Välillä se tuo mieleen rokimman laidan PMMP:n, välillä nu-metalin unohtaneen Apulannan. Toistaiseksi Luukas Oja on sovittanut biisinsä selkeästi itselleen, rokkibändille, toisin kuin vaikkapa Haloo Helsinki!, jonka sovituspankista ei enää taida puuttua freejazzin ja äärimetallin lisäksi enää montakaan tyyliä. Kuten eivät edellä mainitutkaan, Luukas Oja ei ole suunnannut rockiaan marginaaliyleisölle. Toisaalta sen kaltaisella bändillä on tällä hetkellä pitkä matka valtavirtaan.

Poissa

Jos Lähdinkö liian varhain on klassinen ”vaikea toinen levy”, ei se ainakaan kuulosta siltä. Luukas Oja tuuppaa reilun puolen tunnin mittaiselle albumille kymmenen parin kolmen minuutin biisiä, joista ei puutu menoa eikä meininkiä. Bändin rivakka suomirock ei ole sitä perinteistä krapulaista katumusjollotusta, vaan bändi on valjastanut käyttöönsä punkin parhaan puolen eli energian. Kun yhtye on moderneimmillaan (’Pysytään’), rytmiryhmä pumppaa kuin Franz Ferdinand ja kollegat nollavuosikymmenellä.

Sanoituksiin on löytynyt mukavasti tuoreita aiheita ja näkökulmia. Tuskinpa kukaan on tätä ennen tehnyt ’Haaveminän’ kaltaista kappaletta, vaikka se kertoo niin monille niin tutusta todellisuuden ja tavoitteiden ristiriidasta. ’Supersankari’ saattaa olla ajalle tyypillinen voimautusbiisi, mutta tematiikaltaan tarpeellinen ja kiinni positiivisessa muutoksessa. Nimibiisin parisuhdeaiheeseen onnistutaan kytkemään niin kiinnostavia ajatuksia normatiivisista odotuksista, että vältytään geneerisimmältä sydänsärkyhaikailulta. Vastaavaa luovuutta ei popin kentällä liian usein tapaa. 

Pitkään rockia seuranneelle Lähdinkö liian varhain ei tarjoa musiikillisesti mitään uutta. Tässä ajassa Luukas Ojan onnistunut toinen levy kuitenkin kuulostaa yllättävän erilaiselta ja tuoreelta.

Ari Väntänen | www.arivantanen.com

Lähdinkö liian varhain
Tänään ja vuoden kuluttua
Haaveminä
Samaa paskaa
Lähdinkö liian varhain
Supersankari
Näytöksesi on loppu
Pysytään
Ketä kiinnostaa
Poissa
Viimeinen kohtaus

Iita Ylönen
Jessica Kräkin
Iivari Nenonen
Olavi Tanttu
Ilkka Nanouche

Luukas Oja | Facebook
Luukas Oja | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Chisu: Momentum 123 – suuren muutoksen maisemissa
Don Huonot – taidelukiosta Tokyomaniin
Ellips: Yhden naisen hautajaiset – hippihenkeä ja sovitustyötä
Irina: Haluun olla yksin – tiistaiaamun draamaa
Ismo Alanko: Jäätyneitä lauluja – ajan hermolla
Kingston Wall: II – tanssi pieni transsi
Lasten Hautausmaa: IV – lohtua ja jatkuvuutta
Litku Klemetin puoli vuosikymmentä

Lyyti: Toiveet ja helyt – sanat soivat kuin sävelet
Maija Vilkkumaa: Aja! – kun kaava rikotaan
Maustetytöt: Kaikki tiet vievät Peltolaan – kurjuuden kuningattaret
Maustetytöt: Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä – olemisen särkyvä hauraus
Pariisin Kevät: Kaikki on satua – läpimurto todellisuudesta toiseen
Samuli Putro: Pienet rukoukset – ihana raastava elämä

Levyhyllyt
Luukas Oja
Finna.fi

Väritetty todellisuus • LP • kasetti | Playground Music 2020
Lähdinkö liian varhain • CD • kasetti | Playground Music 2022
Mitä mä pelkään | Playground Music 2024

Lue lisää Luukas Ojasta
Soundi

Aidosti oudompi, vakavasti rennompi Aki Nuopponen | Soundi 5/2022 • sivut 40–43

Lähdinkö liian varhain
Spotify

Luukas Oja: Lähdinkö liian varhain • 2022

Luukas Oja: Lähdinkö liian varhain (Playground Music • 2022)
Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *