Billy Idol: Kings & Queens Of The Underground – rocktähden laadukas paluu

Kings & Queens Of The Underground (BFI Records, 2014)

Billy Idol: Kings & Queens Of The Underground (2014).Brittiläinen rocklaulaja Billy Idol (s. 1955) tunnetaan hyvin 80-luvun loisteliaista biiseistä White Wedding, Rebel Yell, Flesh For Fantasy ja Eyes Without A Face. Vuosina 1983–1990 julkaistut albumit Rebel Yell, Vital Idol, Whiplash Smile ja Charmed Life olivat suosittuja Suomessakin. Laadukkaan musiikin lisäksi Idol toi kitaristi Steve Stevensin kanssa 80-luvun rockiin tervetullutta shokkiarvoa ja säpinää.

Epäonninen Cyberpunk (1993) kuitenkin käänsi Billy Idolin menestyksekkään uran laskuun. Peräti 12 vuoden tauon jälkeen artisti palasi melko vähälle huomiolle jääneellä levyllä Devil’s Playground. Vajaan vuosikymmenen päästä oli vuorossa jälleen uusi alku: lokakuussa 2014 julkaistu Kings & Queens Of The Underground on Billy Idolin kahdeksas studioalbumi.

* * *

Tällä kertaa uusi alku on komea. Kings & Queens Of The Underground on täynnä tarttuvia biisejä ja – ehkä hieman yllättäen – malttia. Vuonna 2014 Idolin (oik. William Broad) musiikin voima kumpuaa rauhallisesta otteesta, ei itsetarkoituksellisen rajusta rokkaamisesta. Tuottaja Trevor Horn yhdistää Idolin persoonallisen äänen, yhä aistittavissa olevan vaaran elementin ja uskottavan rokkarin tyylikkyyden hyviin rockbiiseihin ja kiinnostavaan soundiin.

Aloitusraita ’Bitter Pill’ istuu Idolille erinomaisesti, tyylikäs rock keinuu eteenpäin kuin kehtolaulu. Paikoin viitataan lujaa menneisiin takavuosiin. ’Postcards From The Past’ tuntuu pastissilta Sigue Sigue Sputnik-hitistä ’Love Missile F1-11’, mutta onkin kopio Idolin omasta biisistä ’Rebel Yell’. Hälytyskellojen pitäisi soida, mutta eipä hätää – ’Postcards From The Past’ toimii täysillä. Myös albumin nimikappale kulkee kitschin reunalla. Muutkin hitaat biisit toimivat hienosti. Esimerkiksi ’Eyes Wide Shutista’ olisi moni rokkari ylpeä.

Maneereistaan huolimatta Billy Idol on ilmeikäs vokalisti. Hänen äänensä sävyt tuntuvat esimerkiksi raidalla ’Save Me Now’. Säkeistöjen lakoniset rivit toteavat tosiasiat, mutta ennen kertosäettä laulumoodi on mietteliäämpi. Hetken päästä voimaa ja kaipuuta lisätään, mutta kertosäe ei etene sitä ilmeisintä tietä. Loppuun vielä jännitettä lyhyellä arpeggiolla. Tällaisista elementeistä saadaan hyvän tuottajan kanssa aikaan hyvää jälkeä. Ja miten elähdyttävää nähdä lauluntekijät Idol ja Steve Stevens hedelmällisessä yhteistyössä. Heillä on yhä hauskaa yhdessä.

Kings & Queens Of The Underground
Billy Idol – laulu
Steve Stevens – kitara, akustinen kitara
Greg Kurstin – bassokitara, rummut, kitara, kosketinsoittimet
Trevor Horn – bassokitara,kosketinsoittimet
Ash Soan – rummut, lyömäsoittimet
Geoff Downes – urut, syntetisaattorit
Tuottajat: Trevor Horn sekä Greg Kurstin (Can’t Break Me Down, Save Me Now)

Tuomas Pelttari

Hae Kings & Queens… kirjastosta!

Hae Kings & Queens… kirjastosta!
maakuntakirjastoihin, ja

Billy Idol (1982)
Rebel Yell (1983)
Vital Idol (kokoelma, 1985 | laajennettu US-painos 1987)
Whiplash Smile (1986)
11 Of The Best – Idol Songs (kokoelma, 1988)
Charmed Life (1990)
Cyberpunk (1993)
Greatest Hits (kokoelma, 2001)
Devil’s Playground (2005)
Happy Holidays (2006)
The Very Best Of Billy Idol – Idolize Yourself (kokoelma, 2008)
Kings & Queens Of The Underground (2014)

Idol, Billy (Sirje Niitepõld, kääntäjä): Dancing With Myself – Elämäni. (Like, 2015).
Idol, Billy: Dancing With Myself (Simon & Schuster, 2014).

Billy Idolin kotisivu.

Billy Idol: Kings & Queens Of The Underground (2014).