Tanya Stephens: Big Things A Gwaan – reggaelady Stephensin monisyinen timantti loistaa yhä

Tanya Stephens • Vuodet 1994–2023
Big Things A GwaanSome Kinda Madness
Musiikkia esille kirjastossa

Tanya Stephens: Some Kinda Madness (Tad's Record 2022).“Isoi juttui tulos” on sanonta, jota esimerkiksi suomiräpin piirissä käytettiin ilman ironiaa vielä joitain vuosia sitten. Nyttemmin vitsiksi muuttunut uhmakas väite oli Tanya Stephensin [Vivienne Tanya Stephenson, s. 1973] debyyttisinkun- ja albumin nimi. Toki Big Things A Gwaan kääntyy toisinkin, mutta kovasta itseluottamuksesta ja kokemuksesta se jamaikalaisessa muodossaankin viestii.

Tanya Stephens. Kuva: DancehallMag

Tanya Stephens. Kuva: DancehallMag

Tanya Stephens: Big Things A Gwaan (RUNNetherlands 1994).Stephens oli jo kypsässä 21 vuoden iässä, kun kyseinen levy vuonna 1994 julkaistiin, ja isoja juttuja kyllä olikin, massiivisen dancehall-aikakauden myötä, tuloillaan. Ura olisi silti kenties voinut muodostua vieläkin isommaksi, ainakin kansainvälisesti, mikäli muun muassa ajoitukset ja julkaisutekniset asiat olisivat menneet toisin kuin ne 2000-luvun alkupuolella menivät.

Saatiinko sinkkuhiteistä kaikki irti?

Tanya Stephens: Back To Haunt Me (Telegram Records Stockholm 2001).Jamaikalaisesta julkaisukulttuurista, varsinkin dancehall-reggaen kohdalla, kertoo hyvin myös Tanya Stephensin tätä tekstiä kirjoitettaessa jossain määrin virallisena pidetty diskografia. Discogs listaa vuosien 1994 ja 2022 välillä ilmestyneiksi 11 albumia, ja peräti 210 sinkkua. Sekin on kuvaavaa, ettei maailmanlaajuisesti ylläpidettävä ja hyvin käytetty sivusto osaa kertoa läheskään kaikille singlejulkaisuille ilmestymisvuotta.

Hajanaisuus julkaisijoiden suhteen on ilman muuta myös jarruttanut uraa, joka ainakin allekirjoittaneen mielessä olisi itse artistin ominaisuuksia ajatellen voinut muodostua mittakaavaltaan merkittävästi suuremmaksikin.

Vaikka Stephens ei ehkä perinteisten kriteerien mukaan ole ylivertainen laulaja, on hänen ulosannissaan jo nuoresta iästä saakka ollut karismaa, vaaraa, seksuaalista jännitettä ja jotain, joka saa todella kuuntelemaan tekstejä. Sisällöt ovat toki vaihdelleet merkityksellisyytensä osalta melkoisesti. Myös laulajahahmon itsevarmuudessa on kääntöpuolensa, johon palaamme tässä tekstissä myöhemmin.

Tanya Stephens: Yuh Nah Ready Fi Dis Yet (Mad House 1996).Vuosina 1994–1996 markkinoille ilmestyi toistakymmentä Tanya-sinkkua, ennen Dave ja Tony Kellyn (Mad People -aliaksella) tuottamaa ’Yuh Nuh Ready Fi Dis Yet’ -bängeriä.

Et oo poika valmis tähän vielä, bläästäsi Tanya tylysti tavalla, josta tuli yksi hänen tavaramerkeistään.

Tanya Stephens: Yuh Nuh Ready Fi Dis Yet

Stephens kauppasi toki musiikkiaan seksuaalisuudella, mutta löysi sen kanavointiin jo varhain myös hieman toisenlaisia tapoja kuin vaikka aikalaisensa, hetekoiden natisuttamiseen lähes tyystin keskittynyt Lady Saw. Uran isoihin hitteihin osuu joka tapauksessa useampi raita, joilla laulajatar osoittelee kaappien paikkoja miespuolisille lähestyjille – tai toisaalta todistaa omasta mojostaan.

Vuonna 1995 kuultiin myös rootsimpaa tavaraa, kuten maineikkaan Firehouse Crew’n tuottama ’Man Fi Rule’.

Tanya Stephens: Man Fi Rule

Maailmanmatkailu avasi silmiä – kotiinpaluu toi menestyksen

Tanya Stephens: Too Hype (VP Records 1997).Ennen millenniumin taitetta ehti ilmestyä Big Things A Gwaanin lisäksi kolme albumia: Work Out (1997), Too Hype (1997) ja Ruff Rider (1998). Seuraava liike ei osoittautunut oikeaksi, vaikka saattoikin tehdä koko uralle varsin hyvää. Stephens muutti Ruotsiin, ja solmi levytyssopimuksen sikäläisen Warner Musicin kanssa.

– Silloin ymmärsin, että musiikkibisneksessä on enemmän politiikkaa kuin politiikassa itsessään. Tein levyn, joka julkaistiin vain Skandinaviassa. Minä luulin tekeväni musiikkia koko maailmalle.

Stephens kertoo kokemuksistaan I Never Knew TV:lle.

Sintoxicated-albumi (2001) kuulostaa valtaosaltaan artistilta itseltään, mutta pitää sisällään myös aavistuksen vaivaannuttavia, eurooppalaisen yleisön kosiskeluun tuotettuja raitoja.

Tanya Stephens: In The Beginning

Tanya Stephens: Gangsta Blues (VP Records 2004).Ruotsinreissun jälkeen syntyi menestysalbumi Gangsta Blues (2004), jolle viimein osui useampikin sinkkuhitti. VP Recordsin suojista Tanya kertoi imagostaan huumaantuneelle tilapäispartnerille olevansa oikeasti kiinnostunut vain ns. itse asiasta.

Tanya Stephens: Boom Wuk

Albumilta löytyvät myös hieman toisentyyppiset ihmissuhdebiisit ’It’s A Pity’ ja ’Can’t Breathe’. Näistä ensin mainittu vei laulajan siihen kansainväliseen suosioon, jota tovia aiemmin oltiin etsitty ruotsalaisvoimin. SInglenä jo vuonna 2002, saksalaisen voimatalo Germaican Recordsin kautta ilmestynyt voimallinen voivottelulaulu kulki Night Nurse / Doctor’s Darling -rytmillä, jolle samassa sinkkusarjassa levyttivät muiden muassa myös Sizzla, Anthony B, Capleton ja Luciano.

Tanya Stephens: It’s A Pity

’It’s A Pitystä’ tuli hitti toki Stephensin itsensä, mutta myös edellä mainittujen yhteyksien ansiosta. Ajalle tyypillistä oli, että DJ:t ja selektorit soittivat samaan rytmiin tehtyjä versioita perätysten isoissa nipuissa, ja mikäpä olisi ollut parempi mauste rähisevien mikkimiesten möykän joukkoon, kuin vetoava naislauluversio.

Gangsta Blues -albumin kanssa samana vuonna sinkkuna, Security-rytmille tehty ’Can’t Breathe’ toimii omaan korvaan vielä voimakkaampana esityksenä. Tuottaja Altafaanin ja Boris Silveran kynäilemällä biisillä Tanya toivoo kivuliaita hetkiä hänet jättäneelle miehelle.

I hope you can’t live without me, can’t eat cant sleep can’t breathe
Can’t get your mind to stop thinking about me, can’t eat can’t sleep cant breathe
I hope you wind up lonely, can’t eat can’t sleep can’t breathe
Then you woulda wish you coulda still come hold me
Can’t eat can’t sleep can’t breathe
.

Tanya Stephens: Can’t Breathe

Kaikilla menestysalbumin versioilla ei kuulla upeaa, akustista ’What A Day’ -anthemia. On helppo ajatella, ettei maailmaa syleilevä, toiveikas balladi jonkun tuottajatahon mielestä ollut sopiva raita edellä esiteltyjen seuraan. Sävykäs, kenties vanhanaikaiseen tapaan uskoa huomiseen etsivä kappale oli kuitenkin selkeä suuntaviitta myös osalle Stephensin tulevasta materiaalista.

Tanya Stephens: What A Day

Rebelution!

Karibialaisen poliittisen filosofian, kulttuurin ja estetiikan professori Clinton A. Hutton on kutsunut Stephensiä “intuitiivisen älykkääksi ja taitavaksi kannanottajaksi (teksteissään)”. ’What A Day’ kuvaa tätä mainiosti, kuten tekee myös koko 2006 ilmestyneen Rebelution-albumin yleisilme.

If you’re reading the booklet
Or you’re listening to track one
You’re evidence that the rebelution has begun.
You’re not a statistic, no matter how many or few,
In reality all I need to change this shit is you.

(Welcome To The Rebelution)

– It’s time to separate the now from the then the boys from the men
Separate the ways of the righteous from the ways of this wicked world
And definitely time to separate the ladies from the girls.

(Welcome To The Rebelution)

Tanya Stephens: Rebelution (VP Records/Tarantula Records 2006).Laulajatar poseeraa levyn kansikuvassa sotilaalliseen tyyliin, punainen baretti päässä. Ei äänitteen sisältö kuitenkaan pelkkää suoranaista yhteiskunnallista paatosta ole. Keskellä kokonaisuutta kuullaan yksi sen toimivimmista reggaebiiseistä, ’Cherry Brandy’. Kappale ei välttämättä ole alkoholin ylistyslaulu, mutta jonkinlainen selitys siihen turvautumiselle kyllä. Kenelle soitat kello kahdelta aamulla, kun olet yksinäinen…

Cherry Brandy (Hennessey and Red Bull)
Comes in real handy (Johnny Walker Blue baby)
Vodka wine and whiskey (swig another mouthful)
Go down fine (grab another ’Q’ baby)
If I get lucky (if Jack Daniels got you turning)
Maybe I’ll make it to 40 (stagger to the loo baby)
But happy still ain’t no friend of mine (let it out, you’ll be fine)
.

Tanya Stephens: Cherry Brandy

Kirsikkajuomalaulu on eräänlaisen triptyykin keskiosa. Sitä ennen levyllä soi osin humoristinenkin ’Saturday Morning’. Biisin tarinassa Tanya herää tuntemattoman miehen vierestä, ja miettii mennyttä yötä, muistaen ottaneensa lasillisen jos toisenkin.

Theres a strange man in my house
And his boots are on the floor
Mr. Bacardi, we can’t chill any more
From now on, im just rollin with cola…

Seuraavan raidan nimi on ’Sunday Morning’, ja se on albumin intron tapaan vakavamielinen puheosuus, akselilla jumala vs paholainen. Sanoissa etsitään uutta uskontoa.

Tanya Stephens: Sunday Morning

Jonkinasteista hulluutta

Aiemmin tässä artikkelissa mainitsin, miten Stephensin päällisin puolin kovassa itseluottamuksessa on myös kääntöpuolensa, varsin inhimilliseen tapaan. Rebelutionin ’Who Is Tanya?’ -biisissä voisi uskoa olevan kyse juuri tästä, vaan eipä aivan vielä…

Dem wah kno who is Tanya
Mi no haffi strip fi control dem man yah
Mi have di game inna di palm a mi hand yah
A world domination a di plan yah
.

Kuitenkin useammalla levyllä toistuu etenkin hankala suhde alkoholiin, aivan kuten edellä mainitussa kolmiosaisessa tarinassa. Ainakaan vielä vuonna 2022 ilmestyneellä Some Kinda Madness -albumilla ei kuulu merkkejä viinapirun onnistuneesta häätämisestä.

Tanya Stephens: Too Much Party

Vaikkapa rock-maailmasta tuttu raadollinen asetelma, jossa siviilielämän ongelmat tekevät artisteista suuremman yleisön silmissä kiinnostavia, on Stephensin julkikuvassa läsnä. Tässä mielessä Stephensin hahmoon nimenomaan kuuluu heiluminen veitsenterällä vaikkapa mietojen päihteiden tai hengellisten näkemysten suhteen. Soul-näkökulmasta, joka reggaen kohdalla on luonnollisesti läsnä, kärsimys on esitysten peruslähtökohta. Tässäkin tätä nykyä viisikymppinen artisti on omimmillaan.

Tanya Stephens feat. Diana King & Cedella Marley: Diamonds In The Sun

Yllä olevassa näytteessä ovat mukana jo viime vuosituhannelta tutut Diana King ja Cedella Marley. Kenties juuri alleviivatakseen omaa puolivuosisataista taivaltaan planeetalla, Stephens marssittaakin Some Kinda Madnessilla esiin melkoisen legendojen kaartin. Patra (’FIFTY’), Nadine Sunderland (’Weight In Gold’), Big Youth (’Reset’), Singer J (’Some Kinda Madness’), saavat toki seurakseen myös Tanyan tyttären, vasta viime vuonna laulajana debytoineen Kelly Shanen (’So Damaged’).

Viimeisimmällä albumilla on myös isompi sanomansa. Stephens Jamaica Starin haastattelussa:

– Kaikki on minusta hulluutta. Ihmiset ovat monimutkaisimpia, itseään sabotoivia olentoja tällä planeetalla. Teemme kaikkemme kestävyyttä, planeetan hengissä pysymistä vastaan. Kun teemme jotain hyvää, se on lähinnä jonkun menneen, valtavan suuren virheen korjaamista. Kaikki mitä teemme, on jonkinlaista hulluutta.

Vaikka viimeisimmän albumin biisien lukemat streamauspalveluissa ovat pieniä, on kokonaisuus saanut ansaitsemaansa tunnustusta.

Hän on noussut kykyjensä mukaiselle huipulle, niin vokalistina kuin tekstinkirjoittajana. Lyriikat sukeltavat elämään, joka on ollut rikas niin ylä- kuin alamäkien suhteen, haasteineen ja saavutuksineen, jotka ovat tehneet hänestä sen mitä hän tänä päivänä on, kuvailee Reggaeville-sivusto.

Vuonna 2023 Tanya Stephensiä on kuultu Khalian vieraana, kantaaottavalla ’No Answer’ -sinkulla.

Khalia & Tanya Stephens: No Answer

Tanya Stephensillä ei välttämättä ole sen paremmin henkilökohtaisiin, kuin globaaleihinkaan ongelmiin vastauksia, mutta niiden esiin nostamisessa hän on yhä kiistattoman lahjakas, ja siksi merkittävä myös oman genrensä ulkopuolella.

Itse kukin voi päättää, ollako samaa vai eri mieltä vaikkapa hänen aktiivisten, sosiaalisessa mediassa (@iamtanyastephens) jakamiensa ajatusten kanssa.

Niko Toiskallio

Tanya Stephens | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Asa [1] – Roihuvuoresta Roihuvuoreen, Rähinästä rentouteen
Asa [2] – jatkojen jatkoilta perustekemisen pariin
Beastie Boys: Check Your Head – ysärin rajattomuus
Clint Eastwood & General Saint • Jamaikan DJ-rupatus aukeni Turun Musiikkikirjastossa runolegendan kautta – reggae ui mieleen jokirannassa
De La Soul • Long Islandilta Törnävänsaarelle – De La Soulin nousu kolmen jalan korkeudesta täynnä ristiriitoja
Eevil Stöö – kuinka hiisaavasta hiihtopipomiehestä tuli legit

Mariska: Toisin sanoen – raikas uusi kulma
Mariska – arvokkuutta ja epätoivoa
N.W.AStraight Outta Compton – mistä gangstarapin synkkä lippulaiva N.W.A oikein oli kotoisin?
Silvana Imam: Naturkraft – ulkopuolisten ääni
Paleface: Helsinki–Shangri-La – sanomaa suomen kielellä
Paperi T – ulkopuolisesta kolmekymppisten ääneksi
Public Enemy: It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back – muutoksen pitelemätön voima

💿
Tanya Stephens
Finna.fi

Big Things A Gwaan | RUNNetherlands 1994
Work Out | Joe Gibbs 21st Century 1997
Too Hype | VP Records 1997
Ruff Rider | 1998
Sintoxicated | Warner Music Sweden 2001
Gangsta Blues | VP Music Group 2004
Rebelution | VP Music Group 2006
Tanya… Collection Of Hits | VP Records 2009
Infallible | Riddim Magazine/Tarantula Records 2010
Some Kinda Madness | Tad’s Record 2022

💿
Boksit ja kokoelmalevyt
Eri esittäjiä
Finna.fi

Dancehall – The Rise of Jamaican Dancehall Culture | 2CD • Soul Jazz Records 2008 & 2017
Dancehall 2 – The Rise of Jamaican Dancehall Culture | 2CD • Soul Jazz Records 2009
DJ Clash – 3 The Hard Way Little Harry / Billy Boyo / Nicodemus | CD • Greensleeves Records 2008
Greensleeves 12″ Rulers – Midnight Rock 1981–’84 Tuottaja Jah Thomas | CD • Greensleeves Records 2008

📱
Lue lisää reggaesta ja dancehallista

Dancehall Mag | kotisivu
Dancehall Mag | Facebook
Reggaeville | kotisivu
Reggaeville | Facebook

📚
Lue lisää reggaesta ja Jamaikasta
Finna.fi

Reggae! Jamaikan pop 1959–1997 Heikki Hilamaa & Seppo Varjus, 191 sivua | Like 1997
Natty Congo Bongo – juurijuttuja Jamaikalta Kari Kosmos, 252 sivua | Like 2002

📚
Lue lisää reggaesta • Read more about Jamaican music culture and reggae
Finna.fi

Reggae Inna Dance Hall Style Tero Kaski & Pekka Vuorinen, 96 sivua | Black Star 1984
Volcano Revisited – Kingston Dancehall Scene 1983 Tero Kaski & Pekka Vuorinen, 203 sivua | Eronen 2011
Jamaican Warriors – Reggae, Roots & Culture Stephen Foehr, 239 pages | Sanctuary 2000
Rastafari And Reggae – A Dictionary And Sourcebook Rebekah Michele Mulvaney & bibliography by Carlos I. H. Nelson & illustrations by Barbara Boyle | Greenwood Press 1990

📱
Big Things A Gwaan
Spotify

📱
Some Kinda Madness
Spotify

Musiikkikirjastot.fi logo
Levyhyllyt-juliste. Harri Oksanen 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *