Frank Zappa ja länsimainen taidemusiikki

Varèse • Stravinsky • Ravel • Bartók • Verdi • Mozart • Zappa

Musiikkia esille kirjastossa
Frank Zappa – multi-instrumentalisti • [1/2024]
Frank Zappa ja Synclavier 1984–1993 • [2/2024]
Frank Zappa näyttämömusiikin kimpussa • [3/2024]

Frank Zappa: London Symphony Orchestra Vol. 2 • Conducted by Kent Nagano (Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1987).

Monet musiikin harrastajat, jotka kuulevat nimen ”Frank Zappa”, yhdistävät hänet rockin ja sähkökitaran maailmaan. Kuten – valistuneemmat – lukijani tietävät, ei näin arveleva voisi olla pahemmin väärässä. Zappa oli loputtoman utelias ja omien kokeiluiden lisäksi hän tutustui elämänsä aikana myös jo manan majoille musisoivien kollegoiden töihin, vaikka muistuttikin mielellään, ettei hänen tehtävänsä ole kuunnella muiden musiikkia vaan tehdä omaa.

Zappan suhde ns. länsimaiseen taidemusiikkiin oli pysyvästi ristiriitainen. Hän suhtautui perinteiseen ja modernimpaan tarjontaan uteliaasti, mutta myös vailla halua miellyttää musiikkimaailman ahdasmielisiä piirejä. Puhuessaan toimittaja Martin Perlichin kanssa joskus vuoden 1972 tienoilla Zappa totesi ”My favorite composers to listen to are: Stravinsky, Webern, Varese, and Penderecki. If there was anybody who has ever written music and been involved in the composing business that got close to writing some saintly stuff – it was Anton Webern because he – you talk about a purist, you got it.

Jälkiviisaasti voi tiivistää, että Zappaa kiinnosti pääosin 1900-luvulla sävelletty musiikki. Hän arvosti monien klassikoiden taitoa, mutta ei sitä, miltä näiden musiikki kuulosti: ”I have an appreciation for the skill of putting it together, but the sound of Beethoven is not something that I enjoy. Bach is more interesting. Mahler? No. I actually like Wagner. I like Messiaen. Took me a while but I like that music. I’m not thinking about who wrote it or why he wrote it. I’m only listening to the results.”  Samasta syystä hän saattoi kommentoida vakio-ohjelmistoa pyörittävää konserttimaailmaa hyvin tylysti: ”How many times do you want to hear Beethoven’s Fifth? How many times do you want to hear any Mozart? To me it all sounds the same, I don’t like that music – it’s all tweedlydeedlydee.

Zappa lainasi lyhyitä teemoja kymmeniltä taidemusiikkisäveltäjiltä (mm. Arne, Bach, Balakirev, Bartók, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Bizet, Borodin, Brahms, Cage, Chopin, Copland, Debussy, Denza, Elgar, Fučík, Grieg, Holst, Landini, Leoncavallo, Mendelssohn-Bartholdy, Rahmaninov, Rimski-Korsakov, Rossini, Rózsa, Schubert, Slonimsky, Tšaikovski ja Wagner), mutta ei kuitenkaan tiettävästi mitään Sibeliuksen säveltämää. Seuraavat poiminnat keskittyvät säveltäjiin, joiden tuotantoa Zappa myös tulkitsi omilla levyillään ja konserttiesityksissä – siksi mukana ei ole edellä kehutun Anton Webernin musiikkia. Kyse oli yleensä lyhyistä musiikillisista sitaateista, mutta jonkin verran Zappa myös sovitti muiden säveltäjien teoksia omiin tarkoituksiinsa. Kaikki viittaukset eivät olleet aina yksiselitteisen arvostavia, mutta käyttöarvon havaitsemisesta ne silti aina kertovat.

Edgard Varèse

Frank Zappan ensimmäinen musiikillisen ihailun kohde ei tietenkään ollut tavanomaisimmasta päästä. Vuonna 1953, kun Zappa oli jo vuoden verran soittanut rumpuja, hän luki ihailevan lehtijutun levykauppiaasta, joka oli onnistunut myymään jopa albumin nimeltä Ionisation, vaikka siinä oli ollut vain jotain ”rumaa, lyömäsoittimilla soitettua musiikkia”. Zappa innostui kuulemastaan ja onnistui lopulta ostamaan itselleen tämän ranskalaisen säveltäjän Edgard Varèsen musiikkia sisältävän levyn. ”So I went looking for the album and I finally found it after a couple of months’ search, and I took it home, put it on, and I loved it as soon as I heard it.” Koko hupaisa ja opettavainen tarina julkaistiin Downbeat-lehdessä 1981.

Frank Zappa & The Mothers Of Invention: Freak Out! (Verve Records 1966).

Zappa suhtautui Varèsen musiikkiin vakavasti. Help, I’m A Rock albumilla Freak Out! (1966) sisältää osan “In Memoriam Edgard Varèse” ja aivan elämänsä loppumetreillä Zappa toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja tuotti kokonaisen albumin Varèse : The Rage And The Fury, jolla soitti Ensemble Modern johtajanaan Péter Eötvös. Seitsemän orkesteriteosta (Hyperprism, Octandre, Intégrales, Ionisation, Déserts, Density 21.5 ja Poème électronique) äänitettiin heinäkuussa 1993. Valitettavasti Zappa ei ehtinyt julkaista levyä ennen kuolemaansa, vaan se jäi leski Gail Zappan vastuulle. Tämä onnistui riitauttamaan äänityksen elokuvaoikeudet, minkä seurauksena albumi on edelleen 21 vuotta myöhemmin julkaisematta.

Edelleen julkaisematon The Rage And The Fury äänitettiin vuonna 1993.

The Rage And The Fury • Edgard Varèse Arranged By Frank Zappa (1993).

Frank Zappa: Electric Aunt Jemima (FOOEEE Records/Rhino 1992).

Varèse oli Zappalle esikuva myös sävellysten nimeämisessä. Molemmat totesivat sävellystensä nimeämisen palvelevan vain käytännöllistä tapaa luetteloida teos, ei muuta. FZ: ”You could call it Buddy. You could call it Mouldred. You could call it Billy. You could call it Sink Trap.” Suorastaan liikuttavana eleenä voidaan pitää sitä, että Zappa soitti Yhdysvalloissa asuneelle säveltäjälle. Varèse kertoi Zappalle olevansa säveltämässä juuri teosta Déserts. FZ: ”I don’t remember exactly what I said when I finally spoke to him – probably something articulate like ‘Gee – I really like your music’.” Idolinsa kohdalla jopa Zappa meni sanattomaksi.

Frank Zappa: Road Tapes • Venue #1 – Kerrisdale Arena, Vancouver B.C. 25 August 1968 (Vaulternative Records 2012).

Zappa soitti konserteissaan vain yhtä Varèsen teoksista, sitäkin väitteensä mukaan kappaleena, joka sai konserttiyleisön aina lopettamaan da capojen vaatimisen. Octandre (1923) oli settilistalla vuosina 1968–1974, minkä lisäksi sitä lainattiin muiden teosten osana. Kaksi konserttiesitystä on myös julkaistu albumeilla Electric Aunt Jemima (1992) ja Road Tapes Venue #1 (2012). Zappan versio on tosin hyvin lyhyt ja sisältää vain sävellyksen 10 ensimmäistä tahtia.

Frank Zappa: Octandre • albumilta Road Tapes Venue #1

Pierre Boulez: Octandre

Igor Stravinsky

Frank Zappa & The Mothers Of Invention: Burnt Weeny Sandwich (Bizarre/Reprise 1970).

Toinen 1900-luvun alun modernisti, jonka musiikki herätti Zappan pysyvää kiinnostusta oli Venäjällä syntynyt, mutta Ranskassa ja Yhdysvalloissa elämänsä viettänyt ja pääosan tuotannostaan säveltänyt Igor Stravinsky. Kun Mothers of Invention oli jo vakiintunut yhtyeenä, Zappa sävelsi sen esitettäväksi ja Stravinskyn kunniaksi kaksi lyhyttä teosta, Igor’s Boogie, Phase One ja Two albumille Burnt Weeny Sandwich (1970). Zappan kitarasoolo In-A-Gadda-Stravinsky vuodelta 1984 lainaa sekä Stravinskyn teosta Le sacre du printemps että yhtyeen Iron Butterfly sävelmää In-A-Gadda-Da-Vida (säveltäjä Douglas Ingle).

Lyhyitä lainauksia Zappa otti mm. teoksista Agon, L’oiseau de feu, Petruška ja Capriccio viulukonsertosta d-molli. Vakavammin hän paneutui kahteen teokseen. Teoksen Le sacre du printemps osia sisältyi Zappan konserttiohjelmiin koko hänen uransa ajan mm. kappaleisiin Amnesia vivace, Fountain Of Love, Rollo ja Drowning Witch sujautettuna. Melodraamaan L’Histoire du soldat sisältyvän marssin Marche triomphale du diable Zappa esitti ja levytti minuutin pituisena sovituksena jo albumille Absolutely Free upotettuna kappaleisiin Soft-Sell Conclusion ja Call Any Vegetable. Vuoden 1988 kiertueella kuultiin basisti Scott Thunesin tekemä lyhyt sovitus nimellä ”Royal March” peräti 43 kertaa. Frank Zappa tulkitsi kertojan roolin koko teoksen esityksessä jo vuonna 1972, kun Lukas Foss johti Los Angeles Philharmonic Orchestraa.

Frank Zappa: Igor’s Boogie, Phase One ja Igor’s Boogie, Phase Two • albumilta Burnt Weeny Sandwich

Frank Zappa: In-A-Gadda-Stravinsky • albumilta Guitar

Frank Zappa: Royal March • albumilta Make A Jazz Noise Here

Maurice Ravel

Frank Zappa: Zappa '88 • The Last U.S. Show (Zappa Records/UMe 2021).

Vuoden 1988 kiertueella Zappa soitatti varsin runsaasti lainauksia taidemusiikkisäveltäjien teoksista, mutta vain yksi pääsi laajemmassa muodossa mukaan. Maurice Ravelin vuonna 1928 säveltämä Boléro on suuren yleisön kestosuosikki, josta myös Zappa piti: ”I always liked Boléro, I think that it’s one of the best melodies ever written.” Zappan sovitus on tyylillisesti aika uskollinen alkuperäisversiolle, mutta selkeästi lyhyempi eli runsaan 5 minuutin pituinen tiivistelmä, kun Ravelin oma versio kestää tyypillisesti 13–15 minuuttia. Zappa esitti teosta jo maaliskuussa 1988 Yhdysvalloissa, mutta vasta kiertueen Euroopan puolella teos vakiintui ohjelmistoon ja siitä tuli yleisön suuri suosikki. Kuunteluun valitut versiot on taltioitu 25.3.1988 Uniondalen Nassau Collegessa (5’29) ja 3.5.1988 Rotterdamin The Ahoy -salissa (5’19).

Vuonna 1981 Zappa oli John McNallyn juontamassa ohjelmassa Castaway’s Choice valitsemassa kymmentä levyä autiolle saarelle. Mukaan mahtuivat Varèse, Stravinsky, Webern (Sinfonia op. 21 ja Bagatellit jousikvartetille) ja Béla Bartók (Pianokonserton nro 3 ensimmäinen osa), mutta myös Ravel, teoksena ei kuitenkaan Boléro, vaan jokseenkin yllättäen pianokonsertto G-duuri.

Frank Zappa: Boléro • albumilta Zappa ’88 – The Last U.S. Show

Frank Zappa: Boléro • albumilta The Best Band You Never Heard In Your Life

Béla Bartók

Vuoden 1988 kiertueella Zappa esitti Stravinskyn Royal Marchin parina aina myös Bartókin kolmannen pianokonserton (Sz 119) ensimmäisen osan teemaa vajaan minuutin pituisena Scott Thunesin sovituksena. Saman sovituksen Zappa upotti myös sävellyksensä Packard Goose esityksiin kohdan ”Music is the best” jälkeen. Kuultava näyte on äänitetty 13.3.1988 Civic Centerissä Springfieldissä.

Frank Zappa: Theme from the Bartók Piano Concerto #3 • albumilta Make A Jazz Noise Here

Giuseppe Verdi

Kaikki edellä mainitut ovat 1900-luvun säveltäjiä, mutta mukaan voidaan ottaa myös pari hiukan vanhempaakin esimerkkiä. Giuseppe Verdi loi laajan oopperatuotantonsa 1800-luvun puolella, eikä Zappa välttämättä arvostanut Verdiä sinänsä, mutta esitti otteita oopperan Aïda osasta Marcia trionfale kiertueillaan vuosina 1980–1982 ja 1988, vaikka ei valitettavasti julkaissut mitään niistä. Myös suosittua aariaa La donna è mobile oopperasta Rigoletto hänen väitetään lainanneen mm. laulunsa Catholic Girls pääteemassa. Ehkä, ehkä ei, kovin selvää lainaaminen ainakaan ei ole.

Frank Zappa: Catholic Girls • albumilta Joe’s Garage, Vol. I

Wolfgang Amadeus Mozart

Frank Zappa: Finer Moments (Zappa Records/UMe 2012).

Kuten jo aiemmin tuli todettua, Wolfgang Amadeus Mozart ei ollut Zappan mielisäveltäjiä, mutta tämän musiikki kelpasi kuitenkin, kun Zappa halusi rinnastaa ”vanhan” ja oman tyylinsä. Royal Albert Hallin konsertissa 6.6.1969 Zappa antoi Ian Underwoodin soittaa Mozartin pianosonaattia KV315c=333, B-duuri aivan normaalilla tavalla samalla kun Mothers of Inventionin muut jäsenet tuottivat jokseenkin kakofonista bändi-improvisaatiota. Zappa julkaisi tämän yhteissoiton nimellä Mozart Ballet ja 20 vuotta myöhemmin albumilla Finer Moments pidempänä versiona samasta konsertista nimellä Mozart Piano Sonata in Bb. Syyskuussa 1974 Zappa vieraili Mozartin kotikaupungissa Wienissä ja pyysi George Dukea soittamaan jotain Mozartin pianosonaattia. Pari viikkoa myöhemmin konsertoidessaan Helsingissä Zappa lainasi Mozartin pianosonaattia KV545, C-duuri kappaleessa Pygmy Twylyte (tosin vain parin sekunnin verran kohdassa 7’48–7’52).

Frank Zappa: Mozart Piano Sonata in Bb • albumilta Finer Moments

Frank Zappa: Pygmy Twylyte • albumilta You Can’t Do That On Stage Anymore, Vol. 2

Francesco Zappa

Frank Zappa • The Barking Pumpkin Digital Gratification Consort: Francesco Zappa (Barking Pumpkin Records/EMI 1984).

Ehkä eriskummallisin tapaus oli Francesco Zappa (1717–1803), italialainen sellisti ja säveltäjä, jonka nimeen Frank ja Gail Zappa törmäsivät etsittyään – tuolloin vielä turhaan – Frank Zappan nimeä maailman tunnetuimmasta musiikkitietosanakirjasta The New Grove’s Dictionary of Music And Musicians. Sukunimikaima kiinnosti Zappaa niin paljon, että hän hankki tämän jousitriojen opus 1 ja 4 nuottimateriaalit ja teki alkuvuodesta 1984 niistä albumillisen omia tulkintojaan Synclavierilla. Julkaisussa laitteen nimeksi on vitsikkäästi merkitty ”The Barking Pumpkin Digital Gratification Consort”. Lopputuloksena oli tyylillisesti varsin sovinnaista klassismia Walter/Wendy Carlosin Bach-tulkintojen tapaan. Mitään zappamaisia yllätyksiä ei tällä levyllä ole tarjolla – valitettavasti, voisi varmaan sanoa.

Frank Zappa • albumi The Music of Francesco Zappa

Frank Zappa?

Frank Zappa: London Symphony Orchestra Vol. 2 • Conducted by Kent Nagano • (Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1987).

Otsikon oletettavasti synnyttämään odotukseen täytyisi vastata myös käsittelemällä Frank Zappan oma tuotanto, jonka voidaan tyylillisesti arvioida kuuluvan länsimaisen taidemusiikin perinteeseen. Tehtävä on kuitenkin niin vaativa sekä laajuudeltaan että määritelmällisesti, että se täytyy jättää toiseen kertaan. Zappa julkaisi muutamia taidemusiikkiin keskittyviä albumeja (Orchestral Favorites 1979, London Symphony Orchestra Vol. 1 1983, The Perfect Stranger 1983, London Symphony Orchestra Vol. 2 1987 ja The Yellow Shark 1993), mutta monilla muillakin albumeilla on yksittäisiä sävellyksiä, jotka on mainittava taidemusiikkilistalla.

Frank Zappa • Ensemble Modern: The Yellow Shark (Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1993).

On myös Zappan säveltämää taidemusiikkia, jota ei ole koskaan julkaistu sellaisenaan, kuten musiikki Jean-Michel Cousteaun (tunnetumman Jacques Cousteaun pojan) dokumenttielokuvaan Alaska: Scandale à Valdez (Alaska: Outrage At Valdez, 1990). Noin 47 minuutin pituisesta Synclavier-kokonaisuudesta Cousteau käytti vain 17 minuuttia ja Zappa itse julkaisi kamariorkesterille tekemänsä tiivistelmän (3’27) albumilla The Yellow Shark.

Frank Zappa: Outrage At Valdez • albumilta The Yellow Shark

Edellä olevissa nostoissa liikutaan aika selkeästi perinteisen taidemusiikkikäsityksen raamien sisällä, mutta koko uransa ajan Zappa viis veisasi raameista, koska hänelle musiikki ei ollut etukäteen määriteltävissä. Hän sävelsi itse sekä ennakkokäsityksiin mahtuvaa että siitä täysin poikkeavaa taidemusiikkia. Postuumin vastaanoton perusteella (Zappan orkesterimusiikkia on esitetty jatkuvasti taidemusiikkikonserteissa, myös Suomessa) Zappa olisi voinut tehdä hienon uran myös perinteisen nykytaidemusiikin säveltäjänä. Hän kuitenkin inhosi syvästi kahleita missä tahansa muodossa, eikä siksi halunnut tehdä, kuten kuulijat tai toimittajat odottivat, vaan toimi aina pelkästään omien ideoittensa pohjalta.

Heikki Poroila

Frank Zappa | kotisivu
Frank Zappa | Facebook
Frank Zappa | Instagram

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Absoluuttinen Nollapiste: Olos – popmusiikkia, tavallaan
Captain Beefheart And His Magic Band: Safe As Milk – suuri taiteilija esittäytyy
Camel [1] 1971–1978 • Bluesjuurista sinfoniseen progeen
Camel [2] 1979–2019 • Melodisen progen konkari
Frank Zappa – multi-instrumentalisti
Frank Zappa ja Synclavier 1984–1993
Frank Zappa näyttämömusiikin kimpussa – I Was A Teen-Age Malt Shop200 MotelsHunchentootJoe’s GarageThing-Fish
Genesis: Selling England By The Pound – englantilaisen progen suurteos
Gentle Giant: Octopus – svengaavan progen ytimessä
King Crimson: Discipline – uuden progen äärellä
Kuusumun Profeetta: Kukin kaappiaan selässään kantaa – magneettista tajunnanvirtaa
Lou Reed & Metallica: Lulu – nainen miesten maailmassa
Oranssi Pazuzu: Mestarin kynsi – alitajunnan oudot luonnonlait

Pekka Pohjola: Pewit – massiivisen suuri seikkailu
Radiopuhelimet [1] 1987–1993 • Paluu pohjoiseen
Radiopuhelimet [2] 1995–2021 • Varmaa hapuilua
Stanley Clarke – omaa fuusiota luomassa • Stanley Clarke [1974]
Steve Hackett – monipuolinen säveltäjä ja Genesiksen progeperinnön vaalija
Sylvain Sylvain – rockia roll-diggareille • Sylvain Sylvain [1979]
The Velvet Underground: Squeeze – se näkymätön VU-levy
Tom Waits: Bone Machine – läpimurto tuntemattomaan
Tommi Liimatta: Rokokoo Computer – kasvutarinan kolmas luku
Tuomari Nurmio: Luuta ja nahkaa – koruton mestariteos
Vesa-Matti Loiri: 4 + 20 – hämäriä tuokiokuvia
Vihan Muna: Kiihtyneessä mielentilassa – kaaos ja sen raamit
Viima: Väistyy mielen yö – taitoa, herkkyyttä, mielikuvia
Wigwam: Hard N’ Horny – historiallisen suomalaisbändin debyytti
Wigwam & Taivaanvuohi: Pop Liisa 3 – Poplastuja Liisankadulta
Yes: Fragile – progen herkkää ylivoimaa

📚
Lue lisää Zappasta
Finna.fi

Zappa äänitteillä = Recorded Zappa : Esittelevä diskografia 1961–1995 = Annotated Discography 1961–1995 Heikki Poroila & Heikki Karjalainen, 380 sivua | Suomen musiikkikirjastoyhdistys 1995
ISBN 9518903336
* Suomenkielinen kattava diskografia vuoteen 1995 saakka.

Frank Zappan sävellykset Heikki Poroila, 224 sivua | Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2015
ISBN 9789525363784
* Suomenkielinen luettelo Frank Zappan sävellyksistä. 

Big Note – A Guide to the Recordings of Frank Zappa Charles Ulrich, 754 pages | New Star Books 2018
ISBN 9781554201464
* Koko Zappan uran kattava ja tarkastasti dokumentoiva diskografia, joka ulottuu vuoteen 2015 ja albumiin Dance Me This asti.

N-Lite – The Compositions by Frank Zappa Heikki Poroila, 442 sivua | Honkakirja 2022
ISBN 9789526977515

* Englanninkielinen, merkittävästi laajennettu versio vuoden 2015 luettelosta. Käytännössä maailman ainoa Zappa sävellyksiin keskittyvä ja ne perusteellisesti esittelevä monografia.

Varaa John Cage -tribuuttilevy kirjastosta
Finna.fi

A Chance Operation – The John Cage Tribute Eri esittäjiä • 2CD | Koch International Classics 1993

💿
Frank Zappa Official Releases
Finna.fi

1960-luku

Freak Out! Frank Zappa & The Mothers Of Invention • 2LP | Verve Records 1966
Absolutely Free Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1967
Lumpy Gravy Frank Zappa & Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra & Chorus • LP | Verve Records 1968
We’re Only In It For The Money Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1968
[5] Cruising With Ruben & The Jets Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1968
Uncle Meat • 2LP | Bizarre/Reprise 1969
Mothermania – The Best Of The Mothers Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Verve Records 1969
Hot Rats • LP | Bizarre/Reprise 1969

1970-luku

Burnt Weeny Sandwich Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Bizarre/Reprise 1970
[10] Weasels Ripped My Flesh Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Bizarre/Reprise 1970
Chunga’s Revenge • LP | Bizarre/Reprise 1970
Fillmore East – June 1971 Frank Zappa & The Mothers • LP | Bizarre/Reprise 1971
200 Motels – Original Motion Picture Soundtrack • 2LP | United Artists Records 1971
Just Another Band From L.A. • LP | Bizarre/Reprise 1972
[15] Waka/Jawaka – Hot Rats • LP | Bizarre/Reprise 1972
The Grand Wazoo Frank Zappa & The Mothers • LP | Bizarre/Reprise 1972
Over-nite Sensation Frank Zappa & The Mothers • LP | Discreet 1973
Apostrophe (’) • LP | Discreet 1974 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Roxy & Elsewhere Zappa/Mothers• 2LP | Discreet 1974 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records 2012
[20] One Size Fits All Frank Zappa & The Mothers Of Invention • LP | Discreet 1975 • CD Rykodisc 1988 & 1995 • CD Zappa Records 2012
Bongo Fury • LP Frank Zappa & Captain Beefheart & The Mothers | Discreet 1975 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1989 • Rykodisc 1995 • CD Zappa Records 2012
Zoot Allures • LP | Warner Bros. Records 1976 • CD Zappa Records/Rykodisc 1990 • CD Zappa Records/Universal 2012
Zappa In New York • 2LP | Discreet 1978 • 2CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records/MSI 1991 • 2CD Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
Studio Tan • LP | Discreet 1978 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
[25] Sleep Dirt • LP | Discreet 1979 • CD Barking Pumpkin Records 1991 • CD Rykodisc 1995 & 2002 • CD Zappa Records/UMe 2012
Sheik Yerbouti • 2LP | CBS/Zappa Records 1979 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1990 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Orchestral Favorites • LP | Discreet 1979 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Joe’s Garage Act I • LP | CBS/Zappa Records 1979
Joe’s Garage Acts II & III • 2LP | CBS/Zappa Records 1979
[28 & 29] Joe’s Garage Acts I, II & III • 3LP | Barking Pumpkin Records 1987 • 2CD Rykodisc 1987 • 2CD Zappa Records 1990 • 2CD Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records/UMe 2012

1980-luku

[30] Tinsel Town Rebellion • 2LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1981 • CD EMI 1988 • CD Zappa Records/Rykodisc 1990 • CD Rykodisc 1994 & 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Shut Up ’N Play Yer Guitar • LP | Barking Pumpkin Records 1981
Shut Up ’N Play Yer Guitar Some More • LP | Barking Pumpkin Records 1981
Return Of The Son Of Shut Up ’N Play Yer Guitar • LP | Barking Pumpkin Records 1981
[31 & 32 & 33] Shut Up ’N Play Yer Guitar • 3LP | Barking Pumpkin Records 1982 • 2CD Rykodisc 1986 • 2CD EMI 1988 • 2CD Zappa Records 1990 • 3CD Rykodisc 1995 & 2009 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
You Are What You Is • 2LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1981 • CD EMI 1986 • CD Zappa Records/Rykodisc 1990 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
[35] Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Witch • LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1982 • LP & CD Zappa Records 1991 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
The Man From Utopia • LP | CBS/Barking Pumpkin Records 1983 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1993 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Baby Snakes • LP | Barking Pumpkin Records 1983 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1988 • CD Rykodisc 1995 & 2002 • CD Zappa Records/Universal 2012
London Symphony Orchestra Vol. 1 London Symphony Orchestra & Kent Nagano • LP | Barking Pumpkin Records 1983 • 2CD Vol. I & II Rykodisc 1995 & Zappa Records 2012
The Perfect Stranger – Boulez Conducts Zappa And Other Chamber Works Pierre Boulez & Ensemble Intercontemporain • LP | EMI 1984 • CD EMI Digital 1985 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1992 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
[40] Them Or Us • 2LP | EMI 1984 • CD EMI/Rykodisc 1986 • CD Zappa Records 1990 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
Thing-Fish – Original Cast Recording • 3LP | Barking Pumpkin Records/EMI 1984 • 2CD Rykodisc 1986 & 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
Francesco Zappa • LP | Barking Pumpkin Records/EMI 1984 • CD Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1992 • CD Rykodisc 1995 • CD Zappa Records/Universal 2012
The Old Masters – Box One • 7LP | Barking Pumpkin Records 1985
Frank Zappa Meets The Mothers Of Prevention • LP | Barking Pumpkin Records 1985 • EMI 1986 • CD Rykodisc 1986 & 1995 • Zappa Records/Universal 2012
[45] Does Humor Belong In Music? | EMI 1986 • Rykodisc 1995 • Zappa Records/Universal 2012
The Old Masters – Box Two • 9LP | Barking Pumpkin Records 1986
Jazz From Hell • LP | Barking Pumpkin Records/EMI 1986 • CD Rykodisc 1987 & 1995 • Zappa Records/Universal 2012
London Symphony Orchestra Vol. 2 London Symphony Orchestra & Kent Nagano • LP | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1987 • 2CD Vol. I & II Rykodisc 1995 & Zappa Records 2012
The Old Masters – Box Three • 9LP | Barking Pumpkin Records 1987
[50] Guitar • 2LP • 2CD | Zappa Records 1988 • Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records/Universal 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 1 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1988 • Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records 2012 & 2022
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 2 – The Helsinki Concert • 3LP Barking Pumpkin Records 1988 • 2CD Zappa Records/Rykodisc 1988 • 2CD Rykodisc 1995 • 2CD Zappa Records 2012 & 2022
Broadway The Hard Way • LP Barking Pumpkin Records/Zappa Records 1988 • CD Barking Pumpkin Records/Zappa Records/Rykodisc 1989 • Zappa Records/Universal 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 3 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1989 • Zappa Records/Universal 2012

1990-luku

[55] The Best Band You Never Heard In Your Life • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • Rykodisc 1995 • Zappa Records 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 4 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • Rykodisc 1995 • Zappa Records 2012
Make A Jazz Noise Here • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991 • Rykodisc 1995 • Zappa Records 2012
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 5 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1992
You Can’t Do That On Stage Anymore Vol. 6 • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records/Rykodisc 1992
[60] Playground Psychotics • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1992
Ahead Of Their Time | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1993
The Yellow Shark Zappa & Ensemble Modern • CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1993
Civilization Phaze III Zappa & Ensemble Modern • 2CD | Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1994
The Lost Episodes • CD | Rykodisc 1996 & Zappa Records 2012
Läther • 3CD | Rykodisc 1996 & Zappa Records 2012
Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa – A Memorial Tribute • CD | Barking Pumpkin Records 1996
Have I Offended Someone? • CD | Rykodisc 1997 & Zappa Records/Universal 2012
Mystery Disc • CD | Rykodisc 1998
Everything Is Healing Nicely [EIHN] Zappa & Ensemble Modern • CD | Barking Pumpkin Records/Zappa Family Trust 1999

2000–2009

[70] FZ:OZ • 2CD | Vaulternative Records 2002
Halloween • DVD-Audio | Barking Pumpkin Records/DTS Entertainment 2003
Joe’s Corsage • CD | Vaulternative Records 2004
Joe’s Domage • CD | Vaulternative Records 2004
QuAUDIOPHILIAc • DVD-Audio | Barking Pumpkin Records/DTS Entertainment 2004
Joe’s XMASage • CD | Vaulternative Records 2005
Imaginary Diseases • CD | Zappa Records 2006
The MOFO Project/Object – The Making Of Freak Out! – An FZ Audio Documentary • 4CD | Zappa Records 2006
The MOFO Project/Object (Facedooh) • 2CD | Zappa Records 2006
Trance-Fusion • CD | Zappa Records 2006
[80] Buffalo • 2CD | Vaulternative Records 2007
The Dub Room Special! • CD | Zappa Records 2007
Wazoo • CD | Vaulternative Records 2007
One Shot Deal • CD | Zappa Records 2008
Joe’s Menage • CD | Vaulternative Records 2008
The Lumpy Money – An FZ Audio Documentary Project/Object • 3CD • 3LP | 2009
Philly ’76 • 2CD | Vaulternative Records 2009

2010-luku

Greasy Love Songs – An FZ Audio Documentary Project/Object • CD | Zappa Records 2010
”Congress Shall Make No Law…” • CD | Zappa Records 2010
Hammersmith Odeon • 3CD | Vaulternative Records 2010
[90] Feeding The Monkies At Ma Maison • CD | Zappa Records 2011 • LP Zappa Records/Universal 2015
Carnegie Hall • 4CD | Vaulternative Records 2011
Road Tapes Venue #1 – Kerrisdale Arena, Vancouver B.C. 25 August 1968 • 2CD | Vaulternative Records 2012
Understanding America • 2CD | Zappa Records/UMe 2012
Finer Moments • 2CD | Zappa Records/UMe 2012
Baby Snakes The Compleat Soundtrack (AAAFNRAA Birthday Bundle 2012) • Digital download | Zappa Records 2012
Road Tapes Venue #2 – Finlandia Hall, Helsinki, Finland – 23, 24 August 1973 • 2CD | Vaulternative Records/Zappa Family Trust 2013
A Token Of His Extreme – Soundtrack | Zappa Records 2013
Joe’s Camouflage • CD | Vaulternative Records 2014
Roxy By Proxy • 2CD | Zappa Records 2014
[100] Dance Me This • 2CD | Zappa Records 2015
200 Motels – The Suites Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic & Los Angeles Master Chorale • 2CD | Zappa Records/UMe 2015
Roxy The Soundtrack (Roxy – The Movie) CD+DVD • DVD • Bluray | Zappa Family Trust/Eagle Vision 2015
Road Tapes Venue #3 – Tyrone Guthrie Theater, Minneapolis, MN – 5 July 1970 • 2CD | Vaulternative Records/UMe 2016
The Crux Of The Biscuit / An FZ Audio Documentary Project/Object • CD | Zappa Records/UMe 2016
Frank Zappa For President • CD | Zappa Records/UMe 2016
ZAPPAtite – Frank Zappa’s Tastiest Tracks • CD | Zappa Records/UMe 2016
Meat Light – The Uncle Meat Project/Object Audio Documentary • 3CD | Zappa Records/UMe 2016
Chicago ’78 • 2CD | Zappa Records/Vaulternative Records/Universal 2016
Little Dots • CD | Zappa Records/UMe 2016
[110] Halloween 77 • USB boksissa | Zappa Records/UMe 2017
[110K] Halloween 77 – October 31, 1977 The Palladium, NYC • 3CD | Zappa Records/UMe 2017
The Roxy Performances • 7CD | Zappa Records/UMe 2018
Zappa In New York – 40th Anniversary Deluxe Edition • 5CD • 3LP | Zappa Records/UMe 2019
Orchestral Favorites – 40th Anniversary Deluxe Edition • 3CD | Zappa Records/UMe 2019
[114] Halloween 73 • 4CD | Zappa Records/UMe 2019
[114Z] Halloween 73 Highlights From The Auditorium Theater, Chicago | Zappa Records/UMe 2019
The Hot Rats Sessions • 6CD | Zappa Records/UMG Recordings 2019

2020-luku

The Mothers 1970 • 4CD | Zappa Records/UMG Recordings 2020
Halloween 81 – Live At The Palladium, New York City • 6CD & Halloween 81 – Highlights From The Palladium, New York City • CD | Zappa Records/UMG Recordings 2020
Zappa – Original Motion Picture Soundtrack • 3CD • 2LP • 5LP | Zappa Records/UMe 2020
Zappa ’88 – The Last U.S. Show • 2CD • 4LP | Zappa Records/UMe 2021
[120] 200 Motels 50th Anniversary Edition • 2CD • 6CD | Zappa Records/UMe/MGM 2021
The Mothers 1971 • 8CD & Rainbow Theatre – London, England, December 10, 1971 • 3LP | Zappa Records/UMe 2022
Zappa/Erie • 6CD | Zappa Records/UMe 2022
Zappa ’75 – Zagreb/Ljubljana • 2CD | Zappa Records/UMe 2022
Waka/Wazoo • 4CD+Bluray | Zappa Records/UMe 2022
Zappa ’80 – Mudd Club/Munich • 3CD | Zappa Records/UMe 2023
Funky Nothingness • 3CD • 2CD | Zappa Records/UMe 2023
Over-nite Sensation – 50th Anniversary • 3LP • 4CD+Bluray | Zappa Records/UMe 2023
Whisky A Go Go 1968 • 3CD • 5LP • 2LP | Zappa Records/Universal Music 2024

Freak Out! • 1966
Spotify

London Symphony Orchestra, joht. Kent Nagano – Zappa Vol. I & 2 • 1983 & 1987
Spotify

Zappa ’88: The Last U.S. Show • 2021
Spotify

Burnt Weeny Sandwich • 1970

Frank Zappa & The Mothers Of Invention: Burnt Weeny Sandwich (Bizarre/Reprise 1970).

Make A Jazz Noise Here • 1991

Frank Zappa: Make A Jazz Noise Here • 2CD (Zappa Records/Barking Pumpkin Records 1991).

Finer Moments • 2012

Frank Zappa: Finer Moments (Zappa Records/UMe 2012).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *