Camel – bluesjuurista sinfoniseen progeen • 1971–1978

Camel
Osa 1 • Vuodet 1971–1978
CamelMirageMusic Inspired By The Snow GooseMoonmadnessRain DancesBreathless
Osa 2 • Vuodet 1979–2019
Musiikkia esille kirjastossa

Camel: Camel (MCA Records 1973).

Kun kaakkoisenglantilaisesta Surreyn maakunnasta ponnistanut Camel julkaisi samannimisen debyyttialbuminsa vuonna 1973, progressiivisen rockin klassisinta ajanjaksoa oli kestänyt jo hyvän matkaa. Yhtye sai tyytyä hieman pienempään suosioon kuin progen ”kuusi suurta” eli Genesis, Yes, Pink Floyd, King Crimson, ELP ja Jethro Tull, mutta se on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa yhtenä rakastetuimmista pitkän linjan progebändeistä.

Camelin esihistoria yltää 60-luvun puoliväliin asti, jolloin kitaristi Andrew Latimer (s. 1949) perusti Guildfordin kaupungissa paikallisbändin nimeltä The Phantom Four. Nimensä Strange Brewiksi vaihtanut kokoonpano hajosi vuonna 1968. Lehti-ilmoitukseen vastannut basisti Doug Ferguson täydensi bluespohjaisen trion The Brew – ja vaati alkuperäisen rumpalin tilalle 14-vuotiaan soittokaverinsa Andy Wardin. Uusi kolmikko alkoi lähetellä demojaan lontoolaisille levy-yhtiöille, minkä ansiosta he pääsivät säestämään laulaja-lauluntekijä Phillip Goodhand-Taitiä tämän albumilla I Think I’ll Write a Song (1971). Levyn flopatessa yhteistyö ei johtanut mihinkään, mutta kokemus pianistin kanssa soittamisesta innoitti The Brewia hakemaan riveihinsä kosketinsoittajaa.

Camel vuonna 1976: Doug Ferguson, Peter Bardens, Andy Latimer ja Andy Ward. Yksityiskohta albumin Moonmadness gatefold-kannesta.

Camel vuonna 1976: Doug Ferguson, Peter Bardens, Andy Latimer ja Andy Ward. Yksityiskohta albumin Moonmadness gatefold-kannesta.

Peter Bardens: Peter Bardens (Transatlantic Records 1971).

Peter Bardensilla (1945–2002) oli takanaan jo liki vuosikymmenen kokemus musiikkialalla; hänen varhaisia soittokumppaneitaan olivat mm. Van MorrisonMick FleetwoodPeter Green ja Rod Stewart. Yhden sinkun (1969) julkaisseessa Village-yhtyeessään Bardens jo suuntautui bluesista psykedeliaan ja siitä vähitellen kehittymässä olevaan progressiiviseen rockiin. Omalla nimellään Bardens julkaisi kriitikoiden kiittelemät mutta huonosti menestyneet albumit The Answer (1970) ja Peter Bardens (1971). Ensin mainitun pitkä instrumentaali ’Homage To The God Of Light’ päätyi varhaisen Camelin keikkasettin. Tässä veto Marquee Clubilta lokakuulta 1974.

Camel: Homage To The God Of Light • Live 1974

Bardens oli jo suunnittelemassa muuttoa Yhdysvaltoihin, kun hän sattui lukemaan The Brew’n ilmoituksen Melody Makeristä. Näin syntyneen kvartetin ensiesiintyminen tapahtui lokakuussa 1971 nimellä Peter Bardens’ On, mutta jo pari kuukautta myöhemmin Wishbone Ashin lämppärinä toimi yhtye nimeltä Camel. Liveaktina taitojaan hiova ryhmä sai sopimuksen MCA Recordsilta ja ryhtyi yhtä kokemattoman tuottajansa Dave Williamsin kanssa äänittämään esikoisalbumiaan. Kun Williamsin kaipaamaa vokalistia ei löytynyt, Latimer, Bardens ja Ferguson jakoivat lauluosuudet keskenään. Todettakoon, että laulaminen ei ole tämän bändin vahvimpia osa-alueita.

Camel: Never Let Go • albumilta Camel
1973

Camel-albumi on vielä hieman karhea ja hajanainen paketti instrumentaalisesti painottunutta progea. Seuraajiensa varjoon jääneenä se voi silti yllättää positiivisesti. Single-editionakin julkaistu Latimer-sävellys ’Never Let Go’ vakiintui yhtyeen livebravuuriksi. Muita kelpo kappaleita ovat Fergusonin laulama, tunnelmallinen ’Mystic Queen’ ja niinikään Peter Bardensin säveltämä vauhdikas päätösinstrumentaali ’Arubaluba’.

Camel: Mystic Queen • albumilta Camel
1973

Camel: Mirage (Deram/Gama 1974).

Vaikka esikoisalbumi myikin ihan kohtuullisesti, levytyssopimusta MCA:lla ei jatkettu. Uusi levy-yhtiö löytyi bändiin vankasti uskovan managerin ansiosta. Toisen albumin tuottajaksi houkuteltiin mm. Caravanin ja Genesiksen kanssa työskennellyt David HitchcockMirage (1974) on ensimmäinen todellinen Camel-klassikko. Avauskappale ’Freefall’ on Bardensin tuju rockpala, kun taas hänen vivahteikas instrumentaalisävellyksensä ’Supertwister’ on kaunis esimerkki Andy Latimerin pätevyydestä myös huilistina.

Camel: Supertwister • albumilta Mirage
1974

Miragelta ei lohkaistu ainuttakaan singleä eikä se noussut brittilistoille, mutta sen saama kriittinen vastaanotto oli alusta pitäen ylistävää ja sen asema progen merkkiteoksena on vain kasvanut. Levyltä löytyy yksi Latimerin polveilevimmista sävellyksistä: Tolkienin innoittama, kolmiosainen ’White Rider’. Voimallisimmin tältä erittäin dynaamiselta levyltä on jäänyt elämään liki 13-minuuttinen yhtyesävellys ’Lady Fantasy’, josta muodostui vuosikymmeniksi Camelin odotettu encore-numero. Oheinen versio kuultiin Santa Cruzissa 2003.

Camel: Lady Fantasy • Live At Catalyst 2003

Miragen jälkeen yhtyeessä pohdittiin kuumeisesti, minkä kaunokirjallisen teoksen pohjalta tehtäisiin konseptialbumi. Bardensin ehdotus Hermann Hessen klassikosta Siddhartha (1922) eteni ’Riverman’-nimiseksi biisiksi ennen hyllytystään. Saman kirjailijan Arosusi todettiin liian haastavaksi palaksi, mutta basisti Doug Fergusonin ehdotus yhdysvaltalaisen Paul Gallicon pienoisromaanista The Snow Goose (1941) otti tulta. Adaptaatioon tuli vain yksi pieni käytännön ongelma.

Camel: Music Inspired by The Snow Goose (Decca / Gama 1975).

Miragen kansikuvan johdosta yhtye oli kiertueellaan joutunut Camel-savukebrändin promoottoriksi. Kiihkeänä tupakoinnin vastustajana Gallico protestoi sekä levyn nimeämistä teoksensa mukaan että tekstinsä referoimista albumin kansissa, saati mahdollisissa sanoituksissa. Niinpä täysin instrumentaalisen levyn viralliseksi nimeksi tuli Music Inspired by The Snow Goose (1975).

Camel: Rhayader • albumilta The Snow Goose
1975

Bardensin ja Latimerin säveltämä levy seuraa musiikin keinoin Gallicon kertomusta Essexin marskimaille erakoituneen taiteilija Philip Rhayaderin ja paikallisen Fritha-tytön ystävyydestä sekä luodin haavoittaman lumihanhen hoitamisesta takaisin lentokuntoon, taustalla toisen maailmansodan kauhut. Musiikin sinfonista luonnetta korostavat David Bedfordin taidokkaat orkestroinnit parilla raidalla. 

Camel: La Princesse Perdue • albumilta The Snow Goose
1975

Melodisesti soljuvasta Snow Goosesta tuli yhtyeen suurin menestys. Englannissa se keikkui listoilla kolmentoista viikon ajan ja saavutti hopealevyyn oikeuttavan 60 000:n haamurajan. Yhdysvalloissa se ylsi sijalle 162 Billboard-listalla. Lumihanhen voitokas lento huipentui lokakuun 1975 konserttin The Royal Albert Hallissa, jolloin mukana oli levylläkin kuultu The London Symphony Orchestra Bedfordin johtamana. Kyseinen Snow Goosen kokonaisesitys muodostaa puolet tupla-albumista A Live Record (1978).

Neljännellä levyllään Camel palasi laulettuun progressiiviseen rockiin. Pääosin kolmessa viikossa sävelletty Moonmadness (1976) on monen fanin rakkain Camel-albumi – myös minun. Konseptuaalisuutta levyllä on (alun ja lopun kuumaisemien ohella) sikäli, että yhtyeen jäsenten persoonallisuudet saivat kukin ”muotokuvansa”. Andy Latimerin leppeää luonnetta heijastelee upean ilmava ’Air Born’.

Camel: Air Born • albumilta Moonmadness
1976

Camel: Moonmadness (Decca / Gama 1976).

Bardensia kuvastaa särmikäs ’Chord Change’ -instrumentaali. Hänen pienimuotoinen sävellyksensä ’Spirit Of the Water’ on laulettua Camelia herkimmillään.  Fergusonille omistettu ’Another Night’ puolestaan on Moonmadnessin jäntevin rocklaulu. Andy Wardin persoonaa peilaileva pitkä päätösinstrumentaali ’Lunar Sea’ antoi esimakua Camelin jazzillisemmasta vaiheesta.

Camel: Lunar Sea • albumilta Moonmadness
1976

Camel: Rain Dances (Decca / Gama 1977).

King Crimsonissa soittaneen puhaltaja Mel Collinsin mukaantulo kiertueelle osaltaan vaikutti jazzsävyjen voimistumiseen. Doug Ferguson ei kokenut niitä omikseen, joten vuoden 1977 alussa hän ilmoitti lähdöstään. Uudeksi basistiksi saapui Canterbury-yhtyeistä Caravan ja Hatfield and the North tuttu Richard Sinclair, jonka kanssa rumpali Andy Ward sukelsi innoissaan kompleksisempaan rytmiikkaan levyllä Rain Dances (1977). Caravanmaisia sävyjä on ainakin ’Metrognome’-kappaleessa.

Camel: Metrognome • albumilta Rain Dances
1977

Harmi, ettei tylsähköä ’Highways Of the Sun’ -sinkkubiisiäkin annettu eleganttiäänisen Sinclairin laulettavaksi. Kokonaisuutena Rain Dances on aiempaa Camelia jazzillisempi myös kokoonpanoon liitetyn Mel Collinsin saksofoniosuuksien ansiosta. Koko viisikon yhteissävellys ’One Of These Days I’ll Get an Early Night’ taipuu funkahtavaksi fuusioksi. Yhtyeelle ominaista herkkyyttä kauneimmillaan edustaa ’Elke’-instrumentaali, jolla vierailee ambient-pioneeri Brian Eno.

Camel: Elke • albumilta Rain Dances
1977

Camel:Breathless (Decca / Gama 1978).

Rain Dances menestyi mukavasti ympäri Eurooppaa yltäen Suomenkin Top 30:iin. Onnistuneessa tyylipäivityksessään se ansaitsee paikkansa Camelin hienoimpien albumien ketjussa. Samalla kokoonpanolla tehty Breathless (1978) sitä vastoin on pophenkisyydessään hieman löysempi ja epätasaisempi. Erinomaiseksi progekohokohdaksi nousee komea ’Echoes’.

Camel: Echoes • albumilta Breathless
1978

Breathlessin syntyä varjosti eripura Andy Latimerin ja Peter Bardensin välillä, ja Bardens erosikin yhtyeestä jo ennen levyn ilmestymistä. Soolotuotantoaan harvakseltaan jatkanut kosketinsoittaja menehtyi keuhkosyöpään vuonna 2002. Latimer luotsasi Camelia urheasti eteenpäin, mutta siitä lisää myöhemmin.

Matti Pajuniemi

Camel | Facebook

Saatat pitää myös näistä Levyhyllyistä

Anderson Bruford Wakeman Howe – kauneutta ja karnevaalia • ABWH [1989]
Annie Haslam – brittiprogen satakieli • Annie In Wonderland [1977]
Camel [2] 1979–2019 • Melodisen progen konkari
David Gilmour – veteraanin uusi luomisvire • Luck And Strange [2024]
Frank Zappa – multi-instrumentalisti
Frank Zappa näyttämömusiikin kimpussa – I Was A Teen-Age Malt Shop200 MotelsHunchentootJoe’s GarageThing-Fish
Genesis – englantilaisen progen suurteos • Selling England By The Pound [1973]
Genesis – Gabriel ja Rael progen huipulla • The Lamb Lies Down On Broadway [1974]
Genesis – uuden tanssin alku • A Trick Of The Tail [1976]
Genesis – kokonaisen nelikon viimeinen näyttö • Wind & Wuthering [1976]
Gentle Giant – svengaavan progen ytimessä • Octopus [1972]
Horslips – unohdettu helmi Irlannista • Vuodet 1970–2024
Jethro Tull päätti huippukautensa folkloren lumoissa • Vuodet 1967–1979
Juhani Aaltonen on suomijazzin suurmies ja monipuolinen muusikko • Vuodet 1958–2024
King Crimson – genreä määritellyt debyytti • In The Court Of The Crimson King [1969]
King Crimson – uuden progen äärellä • Discipline [1981]
Lunatic Soul – kun vähemmän on enemmän • Lunatic Soul [2008]

Magma ja menolippu Kobaïalle • Vuodet 1970–1985
Manuel Göttsching 1952–2022 • Kosmisen kitaramusiikin legenda
Marillion – pelosta pelon voittamiseen • FEAR (Fuck Everyone And Run) [2016]
Mike Oldfield – taiderockin ainutlaatuinen menestystarina • Tubular Bells [1973 • 2024]
Mike Oldfield – pelottomasti kohti uusia seikkailuja • Five Miles Out [1982]
Pink Floyd – avain maailmanmenestykseen • The Dark Side Of The Moon [1973]
Pink Floyd – rentoa jatkoaikaa huipulla • A Momentary Lapse Of Reason [1987]
Rush – viileän relasti proge • A Farewell To Kings [1977]
Rush – rocktrion uusi aalto • Permanent Waves [1980]
Steve Hackett – monipuolinen säveltäjä ja Genesiksen progeperinnön vaalija • Vuodet 1971–2023
The Electric Light Orchestra – timantinkirkas debyytti • The Electric Light Orchestra / No Answer [1971]
The Mute Gods – sana ja asenne kohdallaan • Tardigrades Will Inherit The Earth [2017]
Utopianisti – raja-aitoja kaatavaa heittäytymistä • Vuodet 2011–2025
Vangelis 1943–2022 • Mestarillinen atmosfäärien luoja • Direct [1988]The City [1990]1492 – Conquest Of Paradise [1992]
Viima – taitoa, herkkyyttä, mielikuvia • Väistyy mielen yö [2024]
Yes – yhtyeen ensimmäinen klassikko • The Yes Album [1971]
Yes – progen herkkää ylivoimaa • Fragile [1971]
Yes – uusi uljas auringonnousu • Talk [1994]

Peter Bardens
Finna.fi

The Answer | Transatlantic Records 1970
Peter Bardens | Transatlantic Records 1971
Long Ago, Far Away – The Recordings 1969–1971 • 2CD | Cherry Red Records 2022

Camel
Finna.fi

1970-luku

Camel | MCA Records 1973
Mirage | Deram / Gama 1974
Music Inspired by The Snow Goose | Decca / Gama 1975
Moonmadness | Decca / Gama 1976
Rain Dances | Decca / Gama 1977
A Live Recordlive | Decca / Gama 1978
Breathless | Decca / Gama 1978
I Can See Your House From Here | Decca / Gama 1979

1980-luku

Nude | Decca / Gama 1981
The Single Factor | Decca / Gama 1982
Stationary Traveller | Decca 1984
Pressure Points – Live In Concertlive | Decca / Polydor 1984

1990-luku

Dust And Dreams | Camel Productions 1991
Harbour Of Tears | Camel Productions 1996
Rajaz | Camel Productions 1999

2000–2009

A Nod And A Wink | Camel Productions 2002

2010-luku

The Snow Gooseuusi äänitys | Camel Productions 2013
Live At The Royal Albert Hall • 2CD • DVD • Bluray • live | Camel Productions 2019

Boksit ja kokoelmalevyt
Camel Peter Bardens
Finna.fi

Echoes – The Retrospective • 2CD | Decca 1993
Lunar Sea – An Anthology 1973–1985 • 2CD | Decca 2001
Rainbow’s End – An Anthology 1973–1985 • 4CD | Decca 2010
Long Ago, Far Away – The Recordings 1969–1971 Peter Bardens • 2CD | Cherry Red Records 2022
Air Born – The MCA & Decca Years 1973–1984 • 27CD+5Bluray | UMR / Decca 2023

📚
Lue lisää progesta
Finna.fi

Progressiivisen rockin sydän Tuukka Hämäläinen, 309 sivua | Aviador 2022
Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979  Matti Pajuniemi, 384 sivua | Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2013 • Uusi painos 2017
Prog Finlandia Matti Pajuniemi, 336 sivua | Matti Pajuniemi 2016
Unisatama – progressiivinen rock 1980–2020 Matti Pajuniemi, 464 sivua | Matti Pajuniemi 2021

📚
Read more about progressive rock
Finna.fi

Tomorrow Never Knows – Rock And Psychedelics In The 1960s Nick Bromell, 225 pages | University Of Chicago Press 2000
Scented Gardens Of The Mind – A Guide To The Golden Era Of Progressive Rock (1968–1980) In More Than 20 European Countries  Dag Erik Asbjörnsen, 548 pages | Borderline 2000
Mountains Come Out Of The Sky – The Illustrated History Of Prog Rock  Will Romano, 246 pages | Backbeat Books 2010
The Strawberry Bricks Guide To Progressive Rock  Charles Snider, 362 pages | Strawberry Bricks 2007
The Space Between The Notes – Rock And The Counter-Culture  Sheila Whiteley, 118 pages | Routledge 2002
Beyond And Before – Progressive Rock Since The 1960s  Paul Hegarty, 318 pages | Continuum 2011
Citizens Of Hope And Glory – The Story Of Progressive Rock  Stephen Lambe, 224 pages | Amberley 2011

The Snow Goose • 1975
Spotify

Moonmadness • 1976
Spotify

Camel • MCA Records 1973

Camel: Camel (MCA 1973).

Music Inspired by The Snow Goose • Decca / Gama 1975

Camel: Music Inspired by The Snow Goose (Decca/Gama 1975).

Moonmadness • Decca / Gama 1976

Camel: Moonmadness (Decca/Gama 1976).

Musiikkikirjastot.fi logo

Levyhyllyt-juliste 2023. Harri Oksanen & Tuomas Pelttari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *