Apulanta: Aivan kuin kaikki muutkin – hajoamispisteestä huippusuosioon

Aivan kuin kaikki muutkin (Levy-yhtiö, 1998)

Apulanta: Aivan kuin kaikki muutkin (1998).Historiikin tai elämäkerran tekeminen on kohteelleen usein itsetutkiskelun paikka. Harvoin kuitenkaan pääsee väittämään, että kirja olisi pelastanut bändin tai artistin. Apulannan kohdalla näin kuitenkin on käynyt – ilman Pasi Kostiaisen kirjaa Maalin alta (1998) Mikhon hyväksymä trio olisi hyvin saattanut hajota.

Myytin mukaan elämä etenee seitsemän vuoden sykleissä ja kriisien kautta. Se saattaa päteä myös rockyhtyeen uraan. Vuonna 1998 Apulanta oli seitsemänvuotias bändi, jolla oli monenlaisia ongelmia. Heinolassa vuonna 1991 perustettu trio oli tehnyt läpimurtonsa 1990-luvun puolivälissä ja julkaissut albumit Attack Of The A.L. People (1995), Ehjä (1996) ja Kolme (1998), joista jokainen oli edeltäjäänsä menestyneempi. Kesäkuussa 1998 julkaistun Teit meistä kauniin -ep:n nimiraita oli suuri hitti, ja viimeistään sen myötä Apulannasta tuli koko nuorison suosikki.

Menestys hämmensi laulut kirjoittanutta Toni Wirtasta, joka oli siihen mennessä kuvitellut tekevänsä musiikkia koulukiusatuille ja ulkopuolisille. ”Ahdisti huomata, että kaikki tykkäävät Apulannasta. Se tuntui minusta oudolta ja väärältä”, laulaja-kitaristi Toni muisteli vuonna 2014 julkaistussa kirjassani Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta.

Apulanta: Sipe Santapukki (vas.), Toni Wirtanen ja Tuukka Temonen. Kuva: Saara Kankaanpää.

Suosion positiivinen probleema ei ollut Apulannan ainoa ongelma. Tonin ja basisti Tuukka Temosen välit olivat käyneet kireiksi, ja bändissä vallinnut vaikenemisen kulttuuri ei edesauttanut asioiden selvittämistä. Tonin ja Tuukan välillä oli monenlaisia erimielisyyksiä siitä, miten asiat tulisi hoitaa, mikä on tärkeää, ja miten bändin toimintaan ja bändissä olemiseen tulisi suhtautua. Liimana heidän rakoilevissa väleissään toimi rumpali Sipe Santapukki, joka yritti parhaansa mukaan pitää bändin koossa.

Neljännen albuminsa äänityksiä suunnitellut Apulanta oli hajoamispisteessä suosionsa huipulla. Maalin alta -kirjaprojekti tuli siihen tilanteeseen kuin taivaan lahjana, vaikka sitä ei vielä tekovaiheessa tiedettykään. Toimittaja Pasi Kostiainen kirjoitti teokseensa paitsi Apulannan siihenastisen tarinan, myös suorasanaista henkilö- ja ajankuvaa. Käsikirjoituksen lukeminen oli Tonille, Sipelle ja Tuukalle eräänlainen herätys.
”Sitä ennen me ei oltu puhuttu ongelmista tai tunteista”, Sipe muisteli Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -kirjassa. ”[Maalin alta] auttoi näkemään, mikä itsessä korpeaa toista.”

Kesän 1998 lopulla lukemastaan viisastunut Apulanta lähti Tampereelle tekemään uutta albumia. JJ- ja Headline-studioiden äänityssessioissa vallitsi aivan toisenlainen tunnelma kuin menneen kevään masentavilla keikkamatkoilla.

Myös tekeillä ollut levy oli toisenlainen kuin edeltäjänsä. Kentistä ja Manic Street Preachersista innostunut Toni oli kirjoittanut pitkän parisuhteen päättymisen ja bändinsä surkean tilan inspiroimana melankolisia ja vakavia biisejä. Niistä koottu levy ei ollut mikään sinkkuhittien kuljetuslaatikko vaan kunnianhimoinen, melkeinpä teosmainen kokonaisuus. Bändin sisällä sitä luonnehdittiin ”surulliseksi syksymusiikiksi”.

”Sillä levyllä me löydettiin uusi saundi”, Temonen sanoi Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -kirjassa. ”Apulanta siirtyi jälkigrungesta omaan uomaansa. Oma ääni löytyi.”

Apulannan neljäs albumi sai nimekseen Aivan kuin kaikki muutkin. Erikoislaatuisinta siinä oli anonyymi toteutus: levyn kannessa ei lue bändin eikä albumin nimeä, eikä levyn biiseillä ole nimiä, vain pelkkä järjestysnumero. Kansitaiteen röntgenkuva tuntuu korostavan sitä, että sisältö on pintaa ja merkitys sanoja tärkeämpää. Aivan kuin kaikki muutkin on yhä yksi Apulannan kiehtovimpia levytyksiä.

Aivan kuin kaikki muutkin julkaistiin lokakuun 30. päivänä 1998. Apulanta saatteli sen maailmalle Jyrki Hit Challenge -biisikilpailussa järjestämällään kinkyllä performanssilla, joka vei yhtyeen iltapäivälehtien lööppeihin ja albumilistan ykköspaikalle asti. Bändi lähti kiertueelle keikkakitaristi Sami Yli-Pihlajalla vahvistettuna, ja hetken aikaa kaikki oli yhtä juhlaa.
Aivan kuin kaikki muutkin -kiertue on yksi parhaista, jonka Apulanta on ikinä tehnyt”, Wirtanen kertoi Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -kirjassa. ”Levy lähti myymään tosi hyvin, ja joka keikalla oli aivan perkeleesti jengiä.”

Kovia aikoja ja suosion huippuja oli vielä ylitettävänä, mutta syksyllä 1998 Apulanta oli taas iskussa. Se oli luotsannut itsensä uransa siihen mennessä pahimman karikon läpi. Ehjänä.

Apulanta kotisivu ja Facebook

Hae AKKM kirjastosta!

Hae AKKM kirjastosta!
maakuntakirjastoihin, ja

Attack Of The A.L. People (1995)
Ehjä (1996)
Kolme (1997)
Aivan kuin kaikki muutkin (1998)
Plastik (2000)
Heinola 10 (2001)
Hiekka (2002)
Kiila (2005)
Eikä vielä ole edes ilta (2007)
Kuutio (kuinka aurinko voitettiin) (2008)
Kaikki kolmesta pahasta (2012)
Kunnes siitä tuli totta (2015)

Muista boksi!
Apulanta: Syytteitä ja selityksiä – 52 parasta. 4CD + tekstiliite (Apulanta Oy, 2014).

Apulanta: Älä usko lauluihin – 40 suurinta hittiä, nuottikirja, 144 sivua. (Otava, 2018)
Kostianen, Pasi: Apulanta – Maalin alta, 126 sivua. (WSOY 1998)
Temonen, Tuukka & Temonen, Olga & Johnson, Lars: Teit meistä kauniin – Apulanta, 161 sivua. (WSOY 2016)
Väntänen, Ari: Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta, 432 sivua. (Like 2014, päivitetty pokkaripainos 2016).

Apulanta: Aivan kuin kaikki muutkin (1998).