Rush: Snakes & Arrows – ilmeikkään itseluottamuksen paluu

Snakes & Arrows (Atlantic Records, 2007)

Rush: Snakes & Arrows (2007).Vaikeista olosuhteista voi ponnistaa uuteen alkuun. Kanadalaisen rocktrio Rushin rumpali ja tekstintekijä Neil Peart menetti tyttärensä auto-onnettomuudessa vuonna 1997. Alle vuoden surutyön jälkeen Peartin vaimo kuoli syöpään. Apuna toimi aika, jota Peart kulutti moottoripyörän selässä. Maisemien ja elämäntilanteen muutoksista kehkeytyi kirja Ghost Rider – taipaleita toipumisen tiellä.

Ajan myötä Peartin ajatukset kiertyivät takaisin musiikkiin. Rushin paluulevy Vapor Trails (2002) nosti esiin sisuuntuneen, jopa kiukkuisen ydintrion. Etelä-Amerikan kiertueella koettu ylitsevuotava Rush-palvonta innosti varmasti eteenpäin. Keikkakunto dokumentoitiin legendaariselle livelevylle Rush In Rio, setissä mukana myös biisi Ghost Rider. Viisi vuotta Vapor Trailsin jälkeen bändi oli muovautunut yhä yhtenäisemääksi myös studiossa. Snakes & Arrows oli merkittävä askel Rushin albumiklassikkojen ketjuun.

Uutta ilmavuutta uhkuva singleraita Far Cry aloittaa albumin. Hieman 2112-potkua muistuttava intron iskusarja askeltaa komeasti. Tiivistunnelmainen promovideo tuntuu jäävän musiikin jalkoihin.

Yksi albumin avainteoksista on korvia hivelevä sävellys Armor And Sword. Intron riffittelystä ja akustisesta kitaran varassa kulkevasta säkeistöstä edetään mitä ilmavimpaan ”kertosäkeeseen”, jossa ei ole juuri mitään hyräiltävää. Mutta tilan ja avaruuden tunne on valtava.

Workin’ Them Angels edustaa möhkälemäisempää Rushia. Biisi kasvaa useampien kuuntelujen myötä, ja massiivisetkin riffinlohkareet liikkuvat ketterästi. Tummuutta uhkuva Spindrift levittää laajakankaalle pahaenteistä kuvaa. Biisinrakentelussa on jälleen kerran riittävästi malttia. Myös The Way The Wind Blows sisältää nautittavan pakotonta muusikkoutta.

Instrumentaaliraidat The Main Monkey Business, Hope ja Malignant Narcissism tekevät kokonaisuudelle hyvää. TMMB on erityisen dynaaminen kuljettelu. Lifeson ansaitsee kehut Dave Lindholmin mieleen tuovasta sooloraidasta Hope. Kekseliään yksinkertaisesti keinuva Faithless nousee tasolta toiselle säkeistöjen välissä. Itsevarman oloinen kertosäe on biisin rauhallisin aines. Time Machine 2011-kiertueella setissä mukana biisi uskoo vahvasti rakkauteen.

– I don’t have faith in faith
I don’t believe in belief
You can call me faithless.
But I still cling to hope
And I believe in love
And that’s faith enough for me.

Rush-albumien kanssa on hyvä viettää aikaa rauhassa – myös pitkähkö Snakes & Arrows palkitsee sävyjä pohtivan kuulijan. Tasoja on enemmän kuin aluksi huomaa. Tuottaja Nick Raskulineczin kanssa musiikillinen käänne kohti optimismia onnistui. Snakes & Arrows kääntyi yhdeksi Rushin ilmeikkäimmistä teoksista.

Keväällä 2007 ilmestynyt Snakes & Arrows julkaistiin CD- ja 2LP-painoksina. Kahden levyn Music Video Interactive- eli MVI-painos sisältää DVD:n, jolta löytyy myös albumin stereo- ja 5.1-monikanavamiksaukset. 2LP-uusintajulkaisu ilmestyi vuonna 2016.

Suomalaisille Rush-faneille Snakes & Arrowsin jälkeinen aika oli täyttymys aivan erityisellä tavalla, sillä lokakuussa 2007 Lee, Lifeson ja Peart saapuivat ensimmäistä kertaa keikalle Helsinkiin. Kiertueelta julkaistiin Rotterdamissa taltioitu pätevä livetupla Snakes & Arrows Live. Rush on vieraillut Suomessa kahdesti myöhemminkin. Trion albumitarina jatkui vuonna 2012 julkaistulla levyllä Clockwork Angels, sekin Raskulineczin kanssa tuotettu kokonaisuus.

Tuomas Pelttari

Hae S & A kirjastosta!

Hae S & A kirjastosta!
maakuntakirjastoihin, ja

Rushin studioalbumit
Rush (Moon, Mercury, 1974)
Fly By Night (Anthem, Mercury, 1975)
Caress Of Steel (1975)
2112 (1976)
A Farewell To Kings (1977)
Hemispheres (1978)
Permanent Waves (1980)
Moving Pictures (1981)
Signals (1982)
Grace Under Pressure (Anthem, Mercury, Vertigo, 1984)
Power Windows (1985)
Hold Your Fire (1987)
Presto (1989)
Roll The Bones (1991)
Counterparts (1993)
Test For Echo (1996)
Vapor Trails (2002)
Feedback (2004)
Snakes & Arrows (2007)
Clockwork Angels (2012)

Rushin livealbumit
All The World’s A Stage (1976)
Exit… Stage Left (1981)
A Show Of Hands (1989)
Different Stages (1998)
Rush In Rio (2003)
Snakes & Arrows Live (2008)
Working Men (2009)
Time Machine 2011 – Live In Cleveland (Anthem, Roadrunner, 2011)
Clockwork Angels Tour (2013)
R40 Live (Anthem, Zoë, 2015)

Rushista voi lukea kirjoja englanninkielen lisäksi myös suomeksi. Asko Alasen kääntämät teokset ovat mieluista luettavaa Rushin ystäville. Toimitus suosittelee lämpimästi sekä bändihistoriikkia Rush – 30 vuotta huipulla sekä Neil Peartin sielunelämää avaavaa matkakirjaa Ghost Rider.

Banasiewicz
, Bill: Rush Visions – The Official Biography, 96 sivua. (Omnibus, 1988).
Bergamini, Joe: Taking Center Stage – A Lifetime Of Live Performance, 208 sivua. (Hudson Music, 2012).
Berti, Jim & Bowmann, Durrell (toim.): Rush And Philosophy – Heart And Mind United, 321 sivua. (Open Court, 2011).
Collins, Jon: Chemist(r)y, 288 sivua. (Helter Skelter, 2005).
Peart, Neil (Asko Alanen, kääntäjä): Ghost rider – taipaleita toipumisen tiellä, 476 sivua. (Paasilinna, 2012).
Popoff, Martin (Asko Alanen, kääntäjä): Rush – 30 vuotta huipulla, 320 sivua. (Paasilinna, 2013).
Popoff, Martin: Rush – The Illustrated History, 196 sivua. (Omnibus, 2013).
Telleria, Robert: Rush – Merely Players, 396 sivua. (Quarry Press, 2002).

Katso DVD/Blu-ray:
RushR40, 6 Blu-ray-levyä tai 10 DVD-levyä. (Eagle Rock Entertainment, 2014). Runsaasti kuvitettu kirjamallinen kansio, jossa bändin livehistoriaa vuodesta 1974 lähtien.
Smith, Martin R., ohjaaja: Rush – 2112 & Moving Pictures, 112 min. (Eagle Rock Entertainment, 2010).

Rush kotisivu

Rush: Snakes & Arrows (2007).