Prefab Sprout: Crimson/Red – lauluntekoa suoraan sydämestä

Crimson/Red (Kitchenware/Icebreaker, 2013)

Prefab Sprout: Crimson/Red.

Miten poliisi voi tietää että kuuntelen tätä? Onko Crimson/Red niin rikollisen hieno, että kuuntelemisesta seuraa välitön poliisihäytys? Entä miksi tunnen syyllistyväni? Nämä ajatukset valtaavat mielen hetkeksi, kun hälytysajoneuvon sireenit tuntuvat lähestyvän kadulta. Oikean hälytyksen sijaan kyseessä on Prefab Sprout-albumin aloitusraita The Best Jewel Thief In The World. Kieltämättä kuuntelijan nautinnollinen tila saattaa olla jotenkin verrattavissa jopa jalokivivarkauden tuottamaan jännitystilaan. Ollaanhan tässä ottamassa haltuun poikkeuksellista aarretta. Guilty pleasure, indeed.

* * *

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä Paddy McAloon on johtanut Prefab Sproutia suurella tunteella 1970-luvun lopulta lähtien. McAloon (s. 1957) nousi musiikintekijänä nopeasti satumaisen dandymaiseksi hahmoksi, jonka aseistariisuvaa sävellys- ja kirjoitustyötä suorastaan ahmittiin. Musiikillisen toteutuksen tarkkaan punnitusta ylituotannosta muotoutui mitä olennaisin elementti McAloonin hämmästyttävän ilmeikkään lauluäänen rinnalle, kirjallisen kaltaisesta tarinankerronnasta puhumattakaan. Lähes käsittämätön sokerikuorrutus kuuluu Prefabin tyyliin.

Vuonna -84 julkaistu ensialbumi Swoon antoi maailmalle kuvan omanarvontuntoisesta popbändistä, jolla oli oma yltiöromanttinen ja eklektinen suunta. Kakkosalbumista Steve McQueen tuli yhtyeen ensimmäinen klassikko. Thomas Dolbyn tuottamalta levyltä julkaistiin unohtumattomat singlet When Love Breaks Down ja Appetite. The King Of Rock ’n’ Roll nousi Prefabin Sproutin suurimmaksi hitiksi keväällä -88.

Yhtye oli kolmihenkinen vielä albumilla Andromeda Heights (1997), mutta sekä Wendy Smith että Martin McAloon ovat sittemmin jättäneet yhtyeen. Rumpali Neil Conti erosi jo aiemmin. Vuosien varrella Prefab Sproutista kehkeytyi yhä selkeämmin Paddy McAloonin projekti. Yhdeksäs albumi Crimson/Red tuntuu kuitenkin siltä, että mikään ei ole muuttunut. Ei edes Paddyn hivelevän totinen lauluääni.

* * *

Vuonna 2009 Jeesuksesta reilusti ammentava Let’s Change The World With Music ilmestyi ikään kuin Prefab Sproutin uudeksi ponnahduslaudaksi. Neljä vuotta myöhemmin seurasi vielä keskittyneempi albumi Crimson/Red. Kädet nousevat pystyyn jo levyn ensimmäisellä raidalla.

Mistä McAloonin musiikin taika syntyy? Mieleen tulee vilpitön kyky kirjoittaa biisejä ikään kuin yliluonnollisena käsityönä, juuri sinun tunteittesi menoksi. Miten muuten kuvata esimerkiksi sydänveristä raitaa Adolescense? Tekstiä myötäilee musiikin sydämentykytys ja mielialanvaihteluita kuvaavat äänet. Samastuminen on helppoa, koska sinäkin olet ollut nuori.

Lokakuussa 2013 toimitetussa BBC-radiohaastattelussa Paddy McAloon kertoo Crimson/Redistä sekä  albumin nimestä ja kansikuvasta, jotka viittaavat taiteilija Mark Rothkoon.

Crimson/Red
Paddy McAloon – laulu, instrumentit
Tuottajat: Paddy McAloon ja Calum Malcolm

Birch, John: Myths, Melodies And Metaphysics – Paddy McAloon’s Prefab Sprout, 122 sivua. (John Birch, 1993).
Birch, John: Prefab Sprout – The Early Years, 230 sivua. (Paper Portal Publishing, 2017).
Paddy McAloonin ajatuksenjuoksua voi lukea kokoelma-albumin The Best Of Prefab Sprout: A Life Of Surprises (Kitchenware, 1992) kannesta. Vuonna 2007 julkaistu 2CD-kokoelma Kings Of Rock & Roll – The Best Of Prefab Sprout sisältää Matthew Leesin kirjoittaman esseen yhtyeen vaiheista.

Edellä mainitut kirjoitukset avaavat jotain erityistä ja harvinaistakin, sillä Paddy McAloon ja Prefab Sprout ovat vuosikausien ajan karttaneet taidokkaasti elämäkerrallisia, kattavaa historiankirjoitusta ja jopa internetiä. John Birch on tehnyt tiettävästi ainoat Prefab-kirjat, mutta teoksia voi olla vaikea löytää. Verkosta löytyy kuitenkin oivallisia tietolähteitä, kuten

prefabsprout.net,
sproutology.co.uk ja
prefabsproutbooks.com

Ja lopulta, pitkän odotuksen jälkeen Birchin teos Myths, Melodies And Metaphysics sai jatkoa. Uusi bändistä kertova kirjatrilogia aukeni kesällä 2017 teoksella Prefab Sprout – The Early Years. Sproutology kertoi, että Birchin ensimmäinen painos myytiin nopeasti loppuun.

Prefab Sprout: The Early Years breaks down the story of Paddy McAloon’s Prefab Sprout from early on in the band’s conception in autumn 1977, through to their first official album release, Swoon.

Tuomas Pelttari

Hae Crimson/Red kirjastosta!

Hae Crimson/Red kirjastosta!
maakuntakirjastoihin, ja

Prefab Sproutin studioalbumit
Swoon
(Kitchenware, 1984)
Steve McQueen (1985 | Yhdysvaltalaismarkkinoilla julkaisu oli nimeltään Two Wheels Good | Laajennettu 2CD Legacy Edition julkaistiin vuonna 2007).
From Langley Park To Memphis (1988)
Protest Songs (1989)
Jordan: The Comeback (1990)
Andromeda Heights (1997)
The Gunman And Other Stories (2001)
Let’s Change The World With Music (2009)

Kokoelma-albumit
A Life Of Surprises – The Best Of Prefab Sprout (1992)
38 Carat Collection, 2CD (1999)
Kings Of Rock & Roll – The Best Of Prefab Sprout (2007)

Paddy McAloon
I Trawl The Megahertz (2003)

Prefab Sprout: Crimson/Red (2013).