David Bowie: ★ Blackstar – jazzia ja rockia moderneimmillaan

David Bowie: ★ Blackstar (ISO Records, 2016)

David Bowie: Blackstar (2016).Rockikoni ja laulaja-lauluntekijä David Bowie (s. 1947) palasi 2010-luvulla ilahduttavasti takaisin aktiiviseen musiikintekoon. Kymmenen vuoden tauko albumijulkaisuissa katkesi vuonna 2013 levyyn The Next Day. Maailmaa ravisutti visusti salassa pidetty paluusingle Where Are We Now? Singleä seurannut albumi on kelpo rocklevy, mutta vuonna 2016 Bowie jatkaa astetta komeammin. Yhdessä Tony Viscontin kanssa tuotettu ja Bowien 69-vuotissyntymäpäivänä julkaistu ★ on mestariteos.

Vain seitsemän raitaa sisältävällä levyllä Bowie on aiempaa haavoittuvampi. Keskellä kaikkea korostuu tarve tehdä jotain uutta, olla vapaa kaihtamatta riskejä. Lyhyempi mitta tuntuu oikealta, sillä se korostaa artistin vision yhtenäisyyttä. Se näyttää, mitä on hallita musiikin ja albumimitan muoto aukottomasti. The Next Day osoitti Bowien lauluntekokyvyn säilyneen, mutta Blackstar kulkee eteenpäin kiinnostavammin. Blackstar väräjää erityistä energiaa.

Bowien hallussa on yhtä lailla ilmiömäisen jazzyhtyeen sävyt kuin maailmanlopulta tuntuva eeppinen rock ja mukaan juurtuva fuusiomainen genrehyppely. Ensimmäinen merkki huippuvireestä saatiin liki kymmenminuuttisella singleraidalla Blackstar, jonka alienmaista tunnelmaa kuullaan TV-sarjan The Last Panthers tunnuksena.

Nimikappaleella Bowien jäätävä falsetti liikkuu synteettisessä kuvastossa. Raidan puolivälissä biisi siirtyy rockmuottiin kuin itsestään. Uhkaavuus säilyy läpi kokonaisuuden.

A-puolen päättävä verkkaisen hypnoottinen Lazarus on yhdistelmä Bowien 70-lukulaisempaa otetta ja 2010-luvun indiesoundia. Softisti lätkähtelevä pitkä biisi nojaa Bowien äänen väreihin ja Donny McCaslinin liukuvaan saksofoniin. Lazarus on osa samannimistä näytelmäteosta, jonka Bowie kirjoitti yhdessä Enda Walshin kanssa. New Yorkissa esitettävän Off-Broadway -tuotannon tähtenä on HBO:n TV-sarjassa Dexteriä näytellyt Michael C. Hall. Tarina perustuu romaaniin The Man Who Fell To Earth, jonka elokuvaproduktion pääosan Bowie teki 70-luvun puolivälissä.

Sue (Or In A Season Of Crime), kääntöpuolellaan ‘Tis A Pity She Was A Whore, julkaistiin singlenä loppuvuodesta 2014. Suen poikkeuksellisen juhlava jazzilotulitus nousi yhdeksi Bowien 2000-luvun ajan klassikoista, varsinkin pidempänä big band -versiona. Blackstar esittelee raidoista rokkaavammat otot. Suen albumiversiota kantaa jazzintensiteetin rinnalla vaarallisen maukas kitarariffi. Rocksärmä lisää biisin apokalyptista draamaa entisestään. Alun perin Black Tie White Noisen täytebiisiltä tuntunut ‘Tis A Pity… nousee akustisena albumiversiona aivan uuteen eloon.

Girl Loves Me tuo lisää painostavaa tunnelmaa, ja The Next Dayn huippukohta If You Can See Me saa moodiinsa sopivan rinnakkaisteoksen. Molempia vie eteenpäin kohtalon koura ja voimakkaasti virtaavavat perkussiot. Rumpalit Zachary Alford ja uudella levyllä soittava Mark Guiliana ovat loistavia. Päätösraita I Can’t Give Everything Away vie elokuvien tunnussävelten kaltaiseen tunnelmaan. Muistuma Bowien singlestä Absolute Beginners mielessä Blackstar päättyy lohdulliseen optimismiin.

David Bowie – laulu, akustinen kitara
Tim Lefebre – bassokitara
Mark Guiliana – rummut
Ben Monder – kitara
Jason Lindner – piano, urut, kosketinsoittimet
Donny McCaslin – saksofoni, huilu, puupuhaltimet
Tuottajat: David Bowie ja Tony Visconti

★ julkaistiin LP- ja CD-painoksina tammikuun 8. päivänä 2016. Albumi nousi listaykköseksi useissa maissa. Blackstar toi Bowien Yhdysvaltojen Billboard-albumilistan ykkössijalle ensimmäistä kertaa. Myös Suomessa ★ nousi listakärkeen (vko 2/2016).

MOJO
: Toimitus suosittelee tuottaja Tony Viscontin haastattelua MOJO-lehdessä (tammikuu 2016, issue 266). Visconti kertoo avoimesti ★:n tekemisen vaiheista. Samassa numerossa on myös laaja artikkeli vuoden 1980 Bowie-albumista Scary Monsters (And Super Creeps).

David Bowie kotisivu
New York Theatre Workshop kotisivu

Tuomas Pelttari

2 vastausta artikkeliin ”David Bowie: ★ Blackstar – jazzia ja rockia moderneimmillaan

1. David Bowie (1947–2016)

11. tammikuuta 2016 maailma heräsi uutiseen David Bowien kuolemasta. Vain kolme päivää ★ albumin julkaisun jälkeen tullut tieto menehtymisestä syöpään on musertava.

Maailma jää kaipaamaan suurta trendien luojaa. Bowie oli karismaattinen muusikko, säveltäjä, näyttelijä ja taidemaalari, joka eli uudistumisesta. Hän luotti intuition voimaan. Levytysuralle erottamattomasti nivoutuvat Bowien muodonmuutokset tekivät Bowiesta aina jännittävän seksikkään fanitettavan.

70-luvun alkupuolella uutta etsivänä muusikkona tunnettu Bowie uskalsi hajottaa suositun bändinsä ja tappaa turvallisen tuntuisen Ziggy Stardustin. Hän ei välittänyt punk rockin vimmasta -76, vaan keskittyi krautrockin hykerryttävään imuun ja ilmaisuun. Tuloksena klassikot Low ja Heroes. Riskinotto kannatti lähes aina, läpi vuosikymmenten uran.

Ennakkoluulottomuus kuuluu myös albumiin Blackstar. Bowien kuoleman jälkeen ★ operoi aiempaa järkyttävämmällä voimalla. Albumi toimii kuin omanlaisensa requiemi, sielunmessu. Kuitenkin myös jäähyväisten kaltaiset raidat pitävät sisällää lohtua. Sen voi aistia hyvin elävästi.

★ jää elämään arvokkaana testamenttina luovuuden voimasta, yhtenä Bowien ehdottomista huippuhetkistä.

Tuomas Pelttari

• 2017 2-4 olen jatkanut mustan tähden kuuntelua aktiivisesti. Tällä hetkellä tokavika kappale puhuttelee eniten. Davidin ääni muiden soittimien kanssa on upea. Onneksi musiikki jäi. Yt. Sancho.